EA Sports PGA Tour

Electronic Arts is na acht jaar terug op de golfbaan met EA Sports PGA Tour. En ze brengen mee: 30 banen, een selectie professionals en officiële TrackMan-gegevens voor authentieke balvluchtmeting en swinganalyse. Is dit een hole-in-one?

Een ding is zeker: EA Sports PGA Tour is niet makkelijk om in te komen. De nieuwe swing vereist dat je aan de analoge stick naar beneden duwt om de club naar achteren te brengen, en door weer naar voren duwt om je slag los te laten. Voordat ik dit redelijk onder de knie had was ik al weer een flinke tijd verder. Er is een lichte vertraging tussen je input en de swing op tv wat de timing lastig maakt, vooral wanneer je niet voor een volledige krachtige slag gaat. Hierdoor sla je in veel wedstrijden wild. En het kwam ook vaak voor dat ik een oefenswing deed omdat de overgang op de stick van achteruit trekken naar vooruit duwen precies moet zijn.

EA Sports PGA Tour (Foto: Electronic Arts)

Ik hoor je denken “oefen dan ook eerst in de tutorial Pheno”. Een probleem: er is geen echte tutorial-modus. In plaats daarvan krijg je een Coaching Academy-sectie in de Challenge-modus, met veel kleine minigames gebaseerd op verschillende elementen van de sport, maar deze bieden geen tips of feedback, dus het is allemaal proberen en vooral veel fouten maken. Maar goed, dat is nu achter de rug, ik heb het gevoel nu in de vingers en een gamepad zonder stickdrift dus ik sla nu een stuk beter.

In de Carrière-modus van EA Sports PGA Tour maak je een speler aan en begin je vanaf n00b. Je hebt matige skills en je moet XP-punten verdienen om je vaardigheden zoals je put-attribuut te verbeteren voordat je kans maakt om bekers te winnen. Van mij had zo’n RPG-element niet gehoeven: het dwingt je om urenlang mindere toernooien te doen en de honderden Skill-Challenges te proberen om je XP op te bouwen en je statistieken te verhogen. Er is een Quick Play Mode waarin je een ronde op elke baan met elke prof kunt spelen, dus je kunt vanaf het begin een beter niveau meemaken, maar je zult moeten grinden om je eigen carrière-Tiger flink te verbeteren.

EA Sports PGA Tour (Foto: Electronic Arts)

De graphics zijn aardig, met gedetailleerde banen, van Liberty National met zijn uitzicht op de skyline van Manhattan tot Pebble Beach waar de holes langs ruige kliffen boven de Stille Oceaan lopen. Alleen de animaties van spelers zijn soms wat houterig. Om het gevoel te krijgen dat je een echte wedstrijd speelt hebben ze ook aandacht gegeven aan het commentaar. Ze geven nuttige observaties en uitstekende reacties op jouw spel. Samen met de strakke UI en overhead camera's brengt EA het als een sportuitzending.

Naast de Career, Challenge en Quick Play-modi zijn er ook verschillende toernooiopties, waaronder online wedstrijden tegen vrienden of onbekende open toernooien. Een reeks dagelijkse, wekelijkse en seizoensgebonden toernooien stellen je ook in staat om gedurende een beperkte periode XP en items te verdienen voordat ze vernieuwd worden, dus je hebt veel redenen om terug te blijven komen. Helaas heeft het spel een loot box-mechanisme, waarbij in-game prestaties worden beloond met willekeurige pakketten van cosmetische goederen en XP-boosts. Je kunt ook in-game geld verdienen om uit te geven in de outfitwinkel van het spel, maar degenen die niet kunnen wachten, kunnen de valuta met echt geld kopen. Het is niet opdringerig en alleen voor die mensen die wel heel graag die ene golfpet willen hebben, maar toch.


EA Sports PGA Tour is echt een gevalletje doorzetten. Het is moeilijk om in te komen omdat de slagen zo precies moeten. Heb je dat eenmaal in de smiezen dan ga je het spel zeker waarderen. De nauwkeurigheid van de bal-fysica, het brede scala aan slagen en de wedstrijden die worden gebracht als sportuitzendingen laten je compleet focussen op je spel. Het is dus niet een eenvoudige “even op de bank met vrienden spelen” zoals de voorgaande FIFA-games, maar wil je even zen een balletje slaan dan kom je hier aan je trekken. Wil je meer arcade-achtige golf, dan zijn er betere alternatieven.

Gespeeld op Xbox Series X, ook verkrijgbaar voor PlayStation 5 en pc.