The Avengers

Elke zomer kent een reeks comicverfilmingen, en elke zomer is daarom gevuld met fanboys en filmfans die graag zien wat Hollywood nu weer met hun helden heeft gedaan. Deze zomer was daarin extra speciaal: een populaire filmserie kreeg een reboot, een andere populaire filmtrilogie bereikte zijn langverwachte eindpunt en een derde populaire filmserie bereikte een mijlpaal in wat uiteindelijk een langlopende reeks films moet gaan worden.

Deze mijlpaal in de Avengers-saga heet natuurlijk The Avengers en dankzij de visie van schrijver en regisseur Joss Whedon wist Marvel te bewijzen dat hun aanpak, van het stap voor stap introduceren van superhelden om ze vervolgens samen te laten komen in een grootste spektakelfilm, een goede zet is geweest. The Avengers is één van de meest succesvolle films in de filmgeschiedenis, heeft fans en critici tevredengesteld en maakte de weg vrij voor een nieuwe serie films over Iron Man, Thor, Captain America, de Hulk en wellicht nog veel meer. In de afgelopen weken zijn zelfs berichten naar buiten gekomen over een tv-serie over S.H.I.E.L.D., die door Whedon geleid zal gaan worden. Mocht deze serie in de herfst van 2013 inderdaad materialiseren, dan zal het Marvel Cinematic Universe een stap naar televisie hebben gedaan, en zal Joss Whedon weer een poging doen een memorabele tv-serie neer te zetten.

En mocht de pilot van de serie tv-zender ABC (onderdeel van Disney, die mede-eigenaar is van Marvel) niet overtuigen, dan is er alsog Phase Two van The Avengers, die aanstaande mei met Iron Man 3 de bioscopen zal bestormen, gevolgd door Thor: The Dark World in november en Captain America: The Winter Soldier in 2014. Marvel is nog niet klaar met ons. Nog lang niet.

Maar voordat het zover is moeten de fans en overige kijkers het doen met de eerste zes films, waarvan The Avengers inmiddels op dvd, blu-ray en on demand is verschenen. Marvel kondigde aan een grote "Phase One"-verzamelbox uit te brengen, in de vorm van een S.H.I.E.L.D.-koffertje met de zes films, papieren documenten en extra's en al met al dus een grote berg fanboy-goodness. Over de verkrijgbaarheid daarvan is nog niet veel bekend; Nederland moet het vooralsnog doen met een simpele box met de zes films, of de losse release van The Avengers voor hen die de andere films al lang en breed in de kast hebben staan.

Over The Avengers valt inmiddels niet veel meer te zeggen; de opbouw van de eerdere vijf films zorgde ervoor dat aan de start van het avontuur S.H.I.E.L.D. beschikte over de Tesseract, een buitenaards voorwerp met een onbeschrijfbare hoeveelheid energie. Loki, de geadopteerde broer van Thor, gebruikte deze kubus om naar Aarde te reizen en hier een poging te doen de planeet over te nemen. Zijn acties resulteerden in een veldslag en het samenkomen van de uit de eerdere films bekende helden onder de verzamelnaam The Avengers. Dit leidde, zoals we in april al meldden, tot "een door de personages gedreven superheldendrama. Een drama waarin de tijd wordt genomen om persoonlijk te worden met de helden, zonder te vergeten hoe stoere actiescènes ook hun functie moeten vervullen." In de maanden erna heeft de film bewezen te voldoen aan het oordeel "een uitermate succesvolle comicverfilming, waarmee hopelijk een nieuwe standaard wordt gezet voor de komende jaren."

Het succes heeft geleid tot het voortzetten van Joss Whedons betrokkenheid bij Marvel; naast de S.H.I.E.L.D.-serie op televisie zal hij ook aan het roer staan van The Avengers 2.

De film is verkrijgbaar op dvd, blu-ray en in een 3D-blu-ray versie naast de beschikbaarheid via on demand kanalen. Op de blu-ray is bovendien een nieuwe Marvel One-Shot te vinden. Over dit type film schreven we eerder "een extra korte film, van niet meer dan een paar minuten, waarin ietsje meer getoond wordt van de Marvel-wereld".

Tot nu toe heeft Marvel op de blu-ray releases van Thor en Captain America: The First Avenger respectievelijk de One-Shots The Consultant en Something funny happened on the way to Thor's hammer uitgebracht. Beiden niet meer dan een paar minuten lang en weinig dieper dan een enkele scène. Met The Avengers geeft Marvel aan van de One-Shots een blijvertje te maken en de diepte te vergroten.

Item 47
De One-Shot op de release van The Avengers duurt een ruimte elf minuten en laat iets meer zien over wat er zich afspeelde na de veldslag in New York. Eén van de wapens van het Chitauri-leger is gevonden door een duo, Benny en Claire, dat het wapen gebruikt om banken mee te beroven. Het is aan S.H.I.E.L.D.-agent Sitwell, bekend uit The Consultant en ook te zien in scènes in The Avengers, om dit wapen terug te vinden.

The Avengers: Item 47 still

De korte film slaagt erin het Marvel Cinematic Universe een klein beetje te verdiepen. De kijker krijgt een glimp van wat het voor S.H.I.E.L.D. betekent dat een buitenaards leger een Aardse stad overvalt: er is aftermath om mee om te gaan, en soms bestaat die aftermath uit normale burgers. Item 47 is daarin net zo vermakelijk als de eerdere One-Shots, maar staat meer op zichzelf, heeft een grotere productiewaarde en maakt nieuwsgierig over wat de gebeurtenissen betekenen voor de volgende Marvel-films. Als de lijn binnen deze korte films zich voortzet, maakt Marvel kans om het genre korte film een nieuw enthousiast publiek te geven, tot het punt waarop Disney-broertje Pixar angstig achterom moet kijken.

De overige extra's op de blu-ray (evenals in de zes-films-verzamelbox) zijn helaas wat karig. De release bestaat uit één schijfje, en hoewel de hoofdfeature (inclusief de mid- en post-credits scènes) en de One-Shot twee prima aanwinsten voor de filmkast zijn, stellen de bonus features eigenlijk een beetje teleur. Er is een gag reel, een leuke montage van grappige en bloopermomenten, waar je na een handjevol minuten weer doorheen bent. Er zijn deleted scenes, die zeker iets bijdragen aan de film en leuk zijn om te zien, waaronder een alternatieve cameo van Stan Lee, maar na een kwartier ben je ook daar wel doorheen. Vervolgens is er een kleine extra feature in de categorie "making of" die helaas die titel niet mag dragen; wat beelden van de opnames, doorsneden met interviewquotes, melden iets over de visie van de film en laten wat zien van de productie, maar laten je met water in de mond achter wanneer het na een paar minuten al voorbij is. Waarom er vervolgens een menu-item wordt besteed aan een copyright notice, is voor Disney een weet en voor de rest van de wereld een vraag.

De promotiecampagne die deze lente werd gehouden voor de film bevatte meer interviews, achter-de-schermen beelden en extra's in de vorm van korte webvideo's dan op deze release te vinden is: het is een teleurstelling dat dit niet allemaal, en meer, te vinden is op de blu-ray. Marvel weet dat de fans enthousiast zijn en had velen erg blij kunnen maken met een uitgebreide set extra's.

Al met al een prima release, deze blu-ray, maar die eer wordt volledig gered door The Avengers, zijn broertje Item 47 en het feit dat blu-ray nou eenmaal in HD-formaat is. Voor de overige extra's zou de moeite niet genomen hoeven worden; een HD-on-demand feature is niet eens een heel slecht alternatief. Het is te hopen dat de Phase One box, of een kleinere toekomstige Special Edition uitgave, alsnog meer extra's zal bevatten.