Shark Night 3D

De volgende film gaat over een groep matig acterende tieners die een in eerste instantie geweldige tijd beleven bij een meer. Een voor een worden de tieners door een duister gevaar vermoord en niemand kan zich verdedigen. Is het een nieuwe Friday the 13th-film? Nee, het is Shark Night 3D.

Shark Night 3D

Zwemmen met de vissen
Sara neemt haar gezellige vriendengroep mee naar een vakantiehuisje in Louisiana. Haar ouders zijn er niet dus het huisje kent geen enkele beperking. Er wordt genoten van de vrijheid, gezelligheid en van het nabijgelegen meer. De boot wordt gepakt en het wakeboard gaat het water in. Malik is de eerste die laat zien wat hij kan. Hij haalt mooie capriolen uit op het board totdat hij in het water valt. De speedboat maakt rechtsomkeert en de vriendengroep probeert de drenkeling te redden. Aangekomen bij de valplaats is er niemand te ontdekken.

Als na een paar minuten Malik het strand opstrompelt zonder rechter arm heerst er totale paniek onder de groep. Met een zwaargewonde vriend besluiten de vrienden alles op alles te zetten om het eiland te verlaten. Op dat moment steekt grijze haaienvin boven het water uit en het wezen probeert nog een van de vrienden te pakken. Hoewel het gebied niet bekend staat als leefgebied van haaien, zijn de beesten uitermate bloeddorstig en van bovennatuurlijke afmetingen. Maar het echte gevaar voor de vrienden zit niet alleen onder water.

Somthing's fishy...
Als kijker is er snel een verwachtingspatroon van Final Destination-regisseur David R. Ellis en het lot van de meeste acteurs en actrices. Valt Shark Night 3D ook in dit patroon? Jazeker.

Alle denkbare clichés zijn van stal gehaald plus nog een paar extra goedkope trucs. Het is fantastisch om te zien wat een haai allemaal kan, zoals met sprongen mensen uit een boom happen en met uiterste precisie en snelheid een waterscooter aanvallen. Maar dat is niet het enige punt van kritiek.
Het acteren van de vriendengroep ligt op een te verwachten laag niveau. Na verloop van tijd interesseert het je werkelijk geen moer wie de gedigitaliseerde haai nu grijpt, je bouwt totaal geen band op met de personages.
Ook het verhaal is ook niet een van de sterkste. Sterker nog: het is drie keer niks. De conclusie is ontzettend goedkoop te noemen en het einde is echt verschrikkelijk slecht.
Als afsluiter van de negatieve punten is de montage, die is werkelijk afschuwelijk is te noemen. Beelden versnellen en herhalen zeer vervelend in het begin van de film, terwijl de rest van de film zwaar te kampen heeft met slechte overgangen en montagefouten.

Shark Night 3D

Toch is een cijfer van 1 ster uitgesloten. Waarom? Ergens is er een factor van vermakelijkheid. Het is een combinatie van Friday the 13th, Final Destination en Jaws en net die mix maakt het licht aantrekkelijk. Na een lange introductie krijg je voor een uur lang actie, bloed en een aardig middendeel van de film.

Conclusie
Shark Night 3D is geen haartje beter dan een willekeurige slasher. Het is een basisverhaal met basistieners met basisgebeurtenissen. Een goed advies is om de film in de bioscoop te laten schieten en te wachten op de dvd. Verstand op nul, vrienden uitnodigen, biertje erbij en kijken. Deze situatie is bij uitstek geschikt voor Shark Night 3D, laat de film echter voor de bioscoop schieten.