Film: Hellboy 2: The Golden Army

Hellboy 2: the Golden Army is de zoveelste superheldenfilm van deze zomer. We hadden onder meer Hancock, Batman, Iron Man en The Hulk. In deze galerij probeert Hellboy een plekje te veroveren.



Het eerste deel van Hellboy was niet een heel groot succes in de bioscopen en daarom mocht regisseur Guillermo Del Toro geen deel twee maken. Er werd gemeten naar successen als X Men en Spiderman, dus kon Del Torro zijn plannen voor een vervolg in de ijskast zetten. Tot de film op dvd wel een groot succes werd en Del Torro een literair succes scoorde met Pan’s Labyrinth. Deel 2 kreeg toch nog groen licht wat resulteerde in Hellboy 2: The Golden Army.

Het verhaal is snel verteld. Hellboy en zijn liefje Liz hebben nog steeds verkering, maar van een leien dakje gaat het allemaal niet. Ze maken veel ruzie nu ze min of meer samenwonen. Toch kunnen ze ook niet zonder elkaar, zeker niet als Abe iets ontdekt bij Liz.



Dan is er ook nog het verhaal van Prins Nuada (een rol van Bros-zanger Luke Goss), die de macht wil veroveren met behulp van het Gouden Leger. Om dit tot leven te wekken is er een magische kroon nodig die ooit in drie stukken is gebroken. Alle stukken samen maken weer één kroon en geven je de controle over het leger. Eeuwen geleden is de kroon echter in drie stukken verdeeld. Nuada's tweelingzus Prinses Nuala probeert te voorkomen dat haar broer de drie delen weer tot één stuk kan maken en doet dit met behulp van het Hellboy-team, wat vooral Abe erg leuk vindt.

Het verhaal is kortom nogal afgezaagd. Een zombie-achtig leger, een gouden kroon in drie stukken, macht, oorlog, we hebben het vaker gezien. Je herkent stukken uit Lord of the Rings, Blade en tal van andere soortgelijke films. Het verhaal is dan ook niet meer dan een kapstokje om de mooie plaatjes te laten zien die Guillermo Del Toro heeft bedacht. Hij toont ons nog mooiere wezens dan in Pan's Labyrinth en nog mooiere effecten dan in Hellboy 1. Maar ook die wezens hebben we al eerder gezien, bijvoorbeeld in Star Wars, vooral wezens op de Trollenmarkt.

Het resultaat van dit alles is dat Hellboy 2 een aardige film is met leuke vondsten, maar zonder echte wow-dat-heb-ik-nooit-eerder-gezien-momenten. Hellboy 2 ziet er prachtig uit, maar niet meer dan dat.



De leukste scènes zijn die waarin Liz en Hellboy ruzie maken. Ze wonen samen en hebben dezelfde opstartproblemen die normale stellen ook vaak hebben, tot aan tandenborstel-ergernissen aan toe. Hellboy 2 moet het dan ook van de humor hebben en die komt deze keer vooral van Dr. Krauss, een nieuwe collega van Hellboy. Kraus bestaat uit niet meer dan rook. Bovendien is deze wandelende rookwolk een Duitser en dat werkt nogal op de zenuwen van Hellboy. Ook Abe is weer van de partij en maakt kennis met het fenomeen verliefdheid.

Het is nog maar de vraag of er een Hellboy 3 komt, want ook The Golden Army deed het niet erg goed in de Amerikaanse bioscoop. Maar de dvd-release kan nog veel goedmaken natuurlijk. Bovendien is een trilogie extra goed verkoopbaar. Denk aan de talloze extended trilogieboxen die uit zijn gebracht van Lord of the Rings. Maar het is wel te hopen dat Guillermo Del Toro dan met een echt goed verhaal komt. Hellboy heeft als serie potentie, maar wat kritischer naar het script kijken is echt wel nodig.


Label: UPI Releasedatum: 21 augustus 2008
Kijkwijzer: Waardering film: