DVD: Lady Snowblood 1 en 2

De inspiratie voor Tarantino's Kill Bill, prijkt er op de voorkant. Een slechte marketingtruc zou je denken, tegenwoordig staat zijn naam al op de poster of cover wanneer hij er in een interview iets positiefs over heeft gezegd. Ditmaal is er echter geen woord gelogen, je ziet het overal aan af. Het verhaal, de hoofdstukindeling, gevechten in sneeuw, stukjes manga, snelle close-ups en freeze-frames, de muziek en uiteraard de bloedfonteinen. Vooral het eerste deel van Lady Snowblood, met als subtitel Blizzard From The Netherworld, heeft grote invloed gehad op Kill Bill Vol 1. Voor de cinefiel alleen maar van meerwaarde, want het is een waar genot om alle overeenkomsten te ontdekken.




Zoals je natuurlijk al had kunnen raden is het voornaamste thema van Lady Snowblood wraak. Yuki Kashima (Lady Snowblood) wordt geboren in een gevangenis in Tokyo, vlak voordat haar moeder overlijdt. Het wordt haar levensdoel om de moord van haar vader en broertje te wreken. Ze wordt opgeleid tot huurmoordenares door een priester, iets anders dan moorden kent ze niet. Op haar 20e verjaardag begint ze haar dodenlijstje af te werken, dat gepaard gaat met het nodige oranje bloed en afgehakte ledenmaten. Je moet ervan houden, maar wanneer je je ongeloof kan uitschakelen, heb je een absolute klassieker in handen. De zwaardgevechten mogen dan niet al te spectaculair zijn, het is allemaal zo stijlvol in beeld gebracht dat je het niet eens kan geloven dat deze film al in 1973 gemaakt is. Meiko Kaji als Yuki is zowel mooi als kil, en de badguys zijn gelukkig zoals soms in de Aziatische cinema het geval is geen karikaturen.




Deel twee, getiteld Love Song Of Vengeance, is helaas van een klasse lager. Lady Snowblood wordt vlak voordat ze opgehangen zal worden voor moord, bevrijd in opdracht van het hoofd van de Japanse geheime politie. Ze wordt gedwongen om een anarchist in de gaten te houden en te vermoorden. De Japans-Russische oorlog is net met overmacht gewonnen door het Japanse keizerrijk, waardoor de macht van de bevelhebbers verstevigd is.




Het politieke aspect speelt een grote rol, vooral het verschil tussen arm en rijk. Opvallend voor een actiefilm, maar zeker niet vervelend. Probleem is dat de prachtige cinematografie naar de achtergrond is gedrukt, en dat was nu juist het element dat deel 1 tot een klassieker maakte. Love Song Of Vengeance is alles behalve slecht, maar als je Blizzard From The Netherworld gezien hebt blijf je toch wat teleurgesteld achter. Ook het ontbreken van extra's is een minpuntje. De prijs maakt gelukkig veel goed. 10 euro voor twee sterke Japanse films op één schijfje is een koopje in deze tijd. Op naar de lokale dvdwinkel dus, voordat je op mijn dodenlijst belandt.



Label: A-film Releasedatum: 7 september 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!