CD: Various - They ll Have To Catch Us First

Bij de eerste tonen van deze verzamelaar denk ik spontaan dat er iets hapert aan mijn muziekinstallatie. Ik heb geen cd van Wilco of John Zorn in mijn digitale draaitafel gestopt, maar zo klinkt het ongeveer als mijn luidsprekers niet goed aan gesloten zijn. Gelukkig duurt de verwarring slecht een paar seconden, en is er daarna vrij baan voor de beluistering van een sampler, zeg maar verzamelaar om kennis te maken, van het Domino label, They'll Have To Catch Us First.



Het zijn de openingspiepjes van Psapp die me op het verkeerde been zetten. Het leuke aan deze cd is dat ik allerlei muziek hoor die ik anders misschien nooit zou beluisteren. Daarom heb ik zwak voor label compilatiecd's. Er staat altijd een hoop 'één keer beluisteren' troep op, maar ook altijd wel iets wat inspireert. Iets waar je anders nooit kennis mee gemaakt zou hebben.

Vlaggeschip van Domino is Franz Ferdinand, van wie een nieuw nummer, L. Wells, op de compilatie staat. Maar Psapp, Juana Molina, Junior Boys en Adem zijn zomaar wat onbekendere namen. Van eerstgenoemde zal binnenkort een uitgebreidere reviews op FOK! komen te staan. Van Juana Molina, Archie Bronson Outfit, Clearlake en Quasi was dat reeds eerder het geval.

Eén van de leukste nummers op deze compilatie komt echter van de vingers en stembanden van Sons and Daughters. Nee, niet de Australische soap in 123492 delen die zo populair bij onze zuiderburen was/is, maar een kwartet uit Glasgow dat als de B-52's met een overdosis lol klinkt. Lekker tempo, fris en crispy.

Clearlake heeft iets oudbolligs, maar zuigt je er stiekum in. Bovendien leveren ze met de sfeer en de titel It's getting light outside het perfecte uitsmijter liedje op. Misschien had deze wel als laatste track geprogrammeerd moeten worden. Deze plaats is nu weggelegd voor Juana Molina met La verdád, een heerlijk zwoel en intiem gezongen mediteraan liedje, met minimale sfeervolle a-tonale begeleiding. Ook bepaald geen slechte uitzwaaier.

Wat heb ik nog meer onthouden van deze compilatie? Dat ik goed ga opletten wat het debuut van Psapp gaat brengen, en dat ik Adem in al zijn simpliciteit en minimalisme ook eens een uitgebreidere kans ga geven. De moraal van dit verhaal: Domino Records heeft een hoop leuks op de plank liggen, meer dan alleen Franz Ferdinand. Deze compilatie bevat, zoals verwacht, een aantal tracks waar ik niks mee kan, maar ook een aantal bands die ik door deze vluchtige kennismaking wel aan een nader luisteronderzoek ga onderwerpen.

De volledige tracklist staat hier.

Als je een beetje zoekt vind je deze cd voor 5 à 6 euro. De prijs/kwaliteit verhouding is daarmee zowat onovertroffen. Een prima idee om een bestelling mee af te ronden.


Label: Domino/Munich Releasedatum: 24 april 2006 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!