CD: Olympus - The Horse Company

Olympus komt uit Zwolle, The Horse Company is opgenomen in het Zwolse equivalent van de USA, namelijk Denton, Texas. U weet wel, waar de kribbe staat van bands zoals Slobberbone en Midlake. Met name van die laatste heeft de muziek van Olympus soms wel wat weg.



The Horse Company is lastig peilbaar album. Ze zullen wel niet voor niks in Denton, Texas terecht gekomen zijn, maar elke track lijkt een andere stijl te zijn. Gevarieerd? Storend? Het zijn stuk voor stuk lekkere nummers, maar het wordt de luisteraar zo wel heel erg lastig gemaakt in het album te vallen. Het veroorzaakt in ieder geval onrust.

Zo is 'Starting To Get Better' een lekkere stamper à la Buffalo Tom, 'Cornershop' schampt disco, 'Deerhunter' had filmmuziek kunnen zijn (echter eerder voor Grizzly Man dan voor een film over hertjes), 'I Don't Wanna Wake Up' had best van Midlake kunnen zijn, en bij 'Antlers Locked' zeg ik "hey wat leuk, Neil Young in één band met The Rolling Stones en de Prodigal Sons".

Als The Horse Company een boot was, had de luisteraar nu wel lichtelijk groen uitgeslagen geweest. Er is maar één remedie: vaker beluisteren. Dan blijken het stuk voor stuk prima liedjes. Het is dus niet zomaar een cd in de categorie hap-slik-weg, enige gewenning is noodzakelijk om het mooie naar boven te halen. Een werkpaardje dus, (roots)rock met uitstapjes. Het maakt wel dat ik weer retenieuwsgierig ben naar wat het volgende album brengt, want potentie genoeg. En wie naar Denton, Texas gaat om een album op te nemen, heeft sowieso smaak en een groot muziekhart.

Gemengde gevoelens dus. Ik heb het idee dat er meer inzat dan er uiteindelijk op de groeven terecht is gekomen, wat het niet tot een slecht album maakt, maar ik wil méér méér méér... Meer van 'Starting To Get Better' bijvoorbeeld, heerlijk dat rauwe randje.


Label: Goomah/Excelsior Recordings Releasedatum: 1 juni 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in MUZ.