Boek: Giphtaal

De literatuur is een speeltuin

Giphtaal start met 15 pagina’s waarin Daniëls de passie van Ronald Giphart verwoordt en analyseert. Dat begint met het volgende citaat: De enige reden waarom ik schrijf is omdat ik het alleraangenaamst vind stiekem tekstjes te masturberen en van mezelf te genieten terwijl iedereen slaapt. Liefhebbers van Giphart zullen niet raar staan te kijken van dit soort uitspraken. Al zijn boeken staan vol met taalgrapjes en zelfbedachte (meestal seksistische) woorden.

Faceliftwoorden, eponiemen en purismen zijn waarschijnlijk geen woorden die je direct aanspreken. Toch wordt dit door de duidelijke uitleg van Daniëls en de daarbij pakkende woorden van Giphart (deadline – doodlijn, een verneder-me-met-een-reeënleren-riempje-op-m’n-billen-blik) een stuk interessanter. Naast deze analyse van het woordgebruik, worden Gipharts boeken ook thematisch ingedeeld in de (niet verrassende) thema’s: seks, uiterlijk en literatuur. Daniëls biedt een korte maar verhelderende blik in Gipharts ’speeltuin van de literatuur’.

De woordvondsten

Na de korte analyse bereiken we het ultieme Ronald Giphart woordenboek. Van A tot Z zijn bijna alle woordvondsten opgenomen. Achter elk woord staat een afkorting, wat een verwijzing naar het boek aanduidt. In het woordenboek zijn woorden uit de volgende boeken opgenomen:

IOVJ – Ik ook van jou (1992)
GI – Giph (1993)
HFDL – Het feest der liefde (1995)
PZS – Phileine zegt sorry (1996)
PL – Planeet Literatuur (1998)
DV – De Voorzitter (1999)
IOJMDA – Ik omhels je met duizend armen (2000)
TL – Ten liefde! (2001)
HLJUDGVDM – Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid (2002)
GA – Gala (2003)
HE – Heldinnen (2003)

Enkele voorbeelden van woordvondsten:

geluidsexhibitionisten Mensen die heel veel geluid produceren als ze aan het vrijen zijn, terwijl ze weten dat anderen die in de aangrenzende ruimte zijn dat geluid beslist zullen horen. (PZS 10)
multiple single zijn Alleenstaand zijn maar er (tegelijkertijd) wel minimaal twee of meer vaste relaties op nahouden. (HLJUDGVDM 240)

Heerlijke ‘herkenbare’ woorden dus, die veelal (mocht het jouw soort humor zijn) zorgen voor een grote glimlach. Daniëls lijkt Giphart perfect aan te voelen, de woorden van Giphart en de uitleg van Daniëls vloeien soepel in elkaar over.