Game Review: Ford Racing 2

Arcade!
Naar mijn mening zit de kracht van het spel dan ook niet in één van de eerder genoemde factoren, maar wel in het grote aantal spelmodi waaruit te kiezen valt. In de zogenaamde Ford Challenge kan de speler namelijk kiezen uit een standaard race, eliminatie, duel, 'drafting', vaardigheden, 'seconds out', race lijn en time attack. Vooral de eliminatie en drafting mode vond ik erg vermakelijk. Bij de eliminatie race je een normale race van drie ronden tegen vijf tegenstanders, waarvan elke ronde de laatste twee afvallen. In de de laatste ronde (mocht je die halen) race je dus nog tegen één tegenstander.

Kies je voor de optie 'drafting', dan is het de bedoeling om in te lopen op een auto die voor je rijdt, om vervolgens een tijd lang in zijn slipstream te rijden. Heb je dit een bepaalde tijd gedaan, dan verdwijnt de auto en moet je op jacht naar de volgende auto vóór je. Ik kan je verzekeren: dit klinkt makkelijker dan het is!

De opties vaardigheden, 'seconds out' en race lijn lijken in grote mate allemaal op elkaar. Je krijgt een bepaalde tijd om een ronde te racen, maar je moet hierbij respectievelijk door poortjes, via 'time bonus' icoontjes of over een race lijn rijden om tijd te winnen. Door de soms irritante besturing van de auto's zijn echter vooral de eerste twee genoemde spelmodi, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld de normale races of de time attack, haast ondoenlijk.

Off-Road
Het is ook mogelijk om bepaalde onderdelen op off-road parcoursen te spelen: dit gaat dus meer in de richting van het rallyrijden. Helaas komt deze optie totaal niet uit de verf en het had van mij dan ook achterwege mogen blijven. Waar het rijgedrag van de auto's op de geasfalteerde banen al niet echt goed is, mag dit op de 'rallyparcoursen' gerust een drama genoemd worden. Mensen die wel eens Colin McRae hebben gespeeld weten waarschijnlijk hoe een rallyauto ongeveer reageert op een parcours bestaande uit modder, gras of zand. Ik kan je verzekeren dat het rallyrijden in Ford Racing 2 hier in de verste verte niet op lijkt.

Heb je een onderdeel van de 'Ford Challenge' gehaald, dan kun je hiermee nieuwe banen, auto's of spelmodi vrijmaken. De gewonnen onderdelen kun je vervolgens zelf gaan combineren in het onderdeel 'Ford Collection'. Zo kun je bijvoorbeeld eindelijk eens testen wat de topsnelheid is van die 2005 Mustang Concept op je favoriete parcours.

Nog even kort wat over het geluid: dit is gewoon voldoende. Tijdens de races is wat onbeduidende poppunk te horen, maar ik vond dit persoonlijk beter dan de derderangs housebeats die je vaak bij dit soort spellen tegenkomt. Ook met het geluid van de auto's is in orde.