Vliegende reuzenspin verspreidt zich langs oostkust VS

Aan de oostkust van de VS verspreidt zich een opvallende niet-inheemse spinnensoort, zo schrijft CBS News. De Joro-spin verspreidt zich snel en zal niet meer verdwijnen schrijven wetenschappers in een onderzoeksverslag.

Nog maar drie jaar geleden zag David Coyle voor het eerst wat na een snelle verificatie een Joro-spin bleek te zijn in zijn achtertuin. De wetenschapper begon gegevens te verzamelen over het diertje. "Ik liep langs de rand van het bos en zag dat ze overal waren", herinnert Coyle zich. Bijna elke twee meter vond hij een exemplaar.

Voor de onderzoeker van de Clemson University was het aanleiding om verder onderzoek te doen naar de verspreiding van de Joro, een grote gele spin met een geel en grijs achterlijf. In een eind vorig jaar gepubliceerd onderzoek deelden Coyle en zijn medewerkers de resultaten van hun onderzoek met als conclusie: “deze dingen zijn hier om te blijven”, zei Coyle. En dat niet alleen, ze verspreiden zich ook nog eens als een lopend vuurtje.

Verspreiding
Modellering van de habitat van de diertjes, waarvan vrouwelijke exemplaren een poot-spanwijdte van wel 10cm kunnen hebben, toonde vervolgens dat deze spin het grootste deel van het oosten van de VS zal kunnen bewonen. Het bleek dat de omstandigheden in hun oorspronkelijke verspreidingsgebied in Azië heel goed overeenkomt met een groot deel van Noord-Amerika.

Het verspreidingspatroon van de Joro-spin suggereert dat deze voornamelijk wordt bestaat uit natuurlijke verspreidingsmechanismen, waaronder een soort 'ballonvaren'. Dit laatste is een proces waarbij spinnen door de lucht bewegen door ragfijne draden los te laten om de wind te vangen en zo door de luchtite zweven. Maar ook mensen dragen bij aan de verspreiding. 

Het zwart-gele gevaar?
Vervolgonderzoek is nodig naar wat de gevolgen zijn van deze verspreiding.  Als de voorspellingen uitkomen,  dan is de kans groot dat inheemse spinnensoorten verdrongen worden, zoals in de huidige vindplaatsen al het geval is. Onduidelijk is nog of dit een gevaar kan vormen voor het ecosysteem in deze regio. Ondanks het opvallende en dreigende uiterlijk, zijn er in het geheel geen aanwijzingen dat de soort gevaarlijk is voor mensen. En wat de arachnofoben onder ons wellicht enigszins gerust zal stellen: ze hebben een voorkeur voor de buitenlucht, dus binnen zul je ze niet snel treffen.