80 jaar na D-Day

Europa bereidt zich voor om het 80-jarig jubileum van D-Day te vieren met een week vol herdenkingen en ceremonies. In Groot-Brittannië staat vandaag een herdenkingsdienst gepland in Portsmouth. De Zuid-Engelse haven was een van de startpunten voor de aanval.

Tevens zijn er verschillende herdenkingen met president Macron in Frankrijk., waarbij men stil staat bij de rol van Franse verzetsstrijders en de burgerslachtoffers in diverse plaatsen in Normandië. 

Morgen volgt in Frankrijk de internationale herdenkingsceremonie, waarbij ook de Amerikaanse president Biden en bondskanselier Scholz worden verwacht. – De zogenaamde D-Day op 6 juni 1944 markeerde het begin van de bevrijding van Frankrijk en West-Europa van de heerschappij van nazi-Duitsland.

D-Day, ook bekend als Operatie Overlord, blijft de grootste amfibische operatie in de militaire geschiedenis, waarbij ongeveer 150.000 geallieerde troepen op 6 juni 1944 in Normandië landden met een ongekende armada van schepen, troepen en vliegtuigen om een gat te slaan in de verdediging van nazi-leider Adolf Hitler in West-Europa.

In Frankrijk landden de geallieerden met meer dan 150.000 troepen , waarbij er gebruik werd gemaakt van meer dan 5.000 schepen en landingsvaartuigen.

Het is nog steeds de grootste zee-, lucht- en landoperatie in de geschiedenis en heeft de val van nazi-Duitsland aanzienlijk versneld, aangezien de Duitse strijdkrachten in het oosten al terrein verloren aan de Sovjet-Unie en te maken kregen met de eerdere geallieerde invasie in Zuid-Italië.

Bij de inspanningen waren voornamelijk Amerikaanse, Britse en Canadese troepen betrokken, maar ze kregen ook steun van eenheden uit Frankrijk, Australië, België, Tsjechië, Nederland, Griekenland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Polen en Rhodesië.