FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 juni 2024

No More Room In Hell 2 komt rond Halloween in early acces

No More Room In Hell 2 is een nieuw aangekondigde titel die rond Halloween uitkomt in early access. Dat is bekendgemaakt tijdens de Summer Game Fest livestream.

Het zombie-horror-survival spel gemaakt door Torn Banner Studios waarin je met 8 spelers moet samenwerken om te overleven, ziet er veelbelovend uit. Zo belooft het veel replay waarde en permadeath. Het spel ziet er erg bloederig uit met gruwelijke zombie gevechten. Heel erg veel is er nog niet bekend, maar door de uitgebrachte trailer heb ik er nu al zin in.

The First Descendant wordt in juli gereleased

The First Descendant heeft een officiële releasedatum gekregen. De door Nexon gemaakte free to play looter-shooter komt uit op 2 juli.

The First Descendant komt uit op zowel pc via Steam, Xbox One en de Series X|S en komt ook nog naar zowel de ps4 als de ps5. De releasedatum is bekendgemaakt samen met een nieuwe trailer voor het Exosuit-actie gedreven spel dat veel wordt vergeleken met Warframe, en door sommigen zelfs Warframe 2 wordt genoemd. Nexon vermelde ook dat fans meer evenementen kunnen verwachtten naarmate de releasedatum dichterbij komt.

Valorant komt naar consoles

League Of Legends ontwikkelaar Riot Games gaat hun competetieve fantasy-shooter Valorant uitbrengen op consoles.

Dat is bekendgemaakt via de livestream van de Summer Game Fest. Het spel is nu alleen nog op pc te spelen, maar komt binnenkort ook naar ps5 en Xbox Series X|S. Crossplay-ondersteuning komt er vooralsnog niet, maar wel is het mogelijk om cross-platform je progressie op te slaan.  14 juni begint een beperkte betatest. De volledige release volgt later dit jaar.

Hamilton pakt snelste tijd in laatste vrije training

Lewis Hamilton heeft met zijn Mercedes tijdens de derde en laatste vrije training de snelste tijd weten te noteren. De Brit slaagde erin om Max Verstappen ruim drie tienden achter te houden, die als tweede eindigde. George Russell completeerde uiteindelijk de top 3. Deze sessie werd voor vijf minuten stilgelegd vanwege het feit dat Guanyu Zhou zijn auto na de eerste bocht achterwaarts in de muur parkeerde. Het is de tweede keer dat de Chinees dit weekend een training vroegtijdig moest beëindigen.

Alexander Albon en Verstappen raakte bij het uitkomen van de laatste chicane de wereldberoemde 'Wall of Champions'. Verstappen kwam er nog goed van af en kon de sessie volledig afmaken. De Williams-coureur kwam iets harder in aanraking met de muur en kon op een vrij langzaam tempo zijn bolide terugbrengen naar de pits.

Volledige uitslag derde vrije training:

  Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Lewis Hamiton Mercedes 1:12.549   31
2 Max Verstappen Red Bull Racing Honda RBPT 1:12.923 +0.374s 32
3 George Russell Mercedes 1:12.957 +0.408s 33
4 Lance Stroll Aston Martin Aramco Mercedes 1:13.026 +0.477s 27
5 Oscar Piastri McLaren Mercedes 1:13.266 +0.717s 32
6 Daniel Ricciardo RB Honda RBPT 1:13.279 +0.730s 34
7 Lando Norris McLaren Mercedes 1:13.293 +0.744s 32
8 Fernando Alonso Aston Martin Aramco Mercedes 1:13.340 +0.791s 30
9 Sergio Perez Red Bull Racing Honda RBPT 1:13.342 +0.793s 29
10 Charles Leclerc Ferrari 1:13.349 +0.800s 28
11 Kevin Magnussen Haas Ferrari 1:13.439 +0.890s 30
12 Carlos Sainz Ferrari 1:13.570 +1.021s 33
13 Valtteri Bottas Kick Sauber Ferrari 1:13.642 +1.093s 32
14 Logan Sargeant Williams Mercedes 1:13.663 +1.114s 31
15 Yuki Tsunoda RB Honda RBPT 1:13.716 +1.167s 31
16 Pierre Gasly Alpine Renault 1:13.737 +1.188s 29
17 Nico Hulkenberg Haas Ferrari 1:13.777 +1.228s 27
18 Alexander Albon Williams Mercedes 1:13.880 +1.331s 22
19 Esteban Ocon Alpine Renault 1:14.075 +1.526s 31
20 Guanyu Zhou Kick Sauber Ferrari 1:18.656 +6.107s 4

Oppermachtige Swiatek pakt vierde Roland Garros-titel

Tennisster Iga Swiatek heeft voor de vierde keer in haar loopbaan en voor de derde keer op rij de titel gepakt op Roland Garros. De nog altijd maar 23-jarige Poolse nummer één van de wereld had in de finale op het Parijse gravel uiteindelijk geen kind aan Jasmine Paolini uit Italië, als twaalfde geplaatst.

Paolini begon best wel goed aan haar eerste Grand Slam-finale. Sterker nog, ze wist Swiatek al op 1-1 een break toe te dienen, maar die leverde ze ook gelijk weer in. Ogenschijnlijk moeiteloos speelde Swiatek zich vervolgens naar de setwinst, Paolini kon geen moment een bedreiging vormen.

In de tweede set werd het er allemaal niet spannender op. Paolini leverde gelijk weer twee servicegames in en tegen de tijd dat ze er één wist te behouden stond het al 5-1, waarna de Poolse het gelijk afmaakte: 6-2, 6-1 en met een ruim uur was de finale gespeeld.

Roglic opnieuw de sterkste bergop in Dauphiné

Primoz Roglic heeft de voorlaatste etappe in de Dauphiné gewonnen. De Sloveen was net zoals vrijdag de sterkste bergop. Ditmaal won hij voor Matteo Jorgenson en Giulio Ciccone. In het algemeen klassement heeft Roglic nu een voorsprong van ruim één minuut op Jorgenson.

De voorlaatste etappe in de Dauphiné was de koninginnenrit in de Franse rittenkoers. Onderweg moesten ze verschillende beklimmingen over, waarna de finish lag op de Samoëns 1600. Na vijftig kilometer ontstond er een kopgroep van tien, die op de Col de la Ramaz uit elkaar viel. Marc Soler toonde zich op die beklimming de sterkste en had op de top van de beklimming ruim vijf minuten op het peloton.

In de afdaling en in het vlakke deel van naar de slotklim toe kwam het peloton één minuut dichter op Soler, maar begon de Catalaan nog altijd met ruim vier minuten op de kop van het peloton aan de klim. Op de beklimming Samoëns 1600 bepaalde Bora-hansgrohe het tempo en dat zorgde ervoor dat in het peloton Remco Evenepoel snel moest passen, terwijl de voorsprong van Soler snel terugliep. Soler zou het ook niet volhouden tot het einde en werd met nog ruim twee kilometer gegrepen.

Aleksandr Vlasov zorgde dat het tempo in het peloton hoog bleef, waarna Primoz Roglic het op 500 meter van de finish overnam van zijn meesterknecht. Met een eerste versnelling van de Sloveen trok hij het op het lint, waarna hij het in een sprintje eenvoudig naar zijn tweede zege op rij reed. Roglic won voor Matteo Jorgenson en Giulio Ciccone.

Results powered by FirstCycling.com

VN: IDF en Hamas op zwarte lijst wegens falen bescherming kinderen in oorlog

De Verenigde Naties zijn van plan om het Israëlische leger op de jaarlijkse zwarte lijst te plaatsen van landen en legers die tekortschieten in het beschermen van kinderen tijdens oorlog. Naar verwachting zal de lijst deze maand worden gepubliceerd.

Volgens bronnen zullen ook de gewapende Palestijnse groeperingen Hamas en Islamitische Jihad op de zwarte lijst komen te staan.

De Israëlische VN-gezant veroordeelt de beslissing om het Israëlische leger op de lijst te zetten. Hij noemt het een schandelijke en immorele beslissing die terrorisme steunt en Hamas beloont.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor gevolgen voor de relaties met de VN. Premier Benjamin Netanyahu zegt dat de VN "zichzelf aan de verkeerde kant van de geschiedenis plaatst door Hamas te steunen".

Een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit noemt het VN-besluit "een stap richting het verantwoordelijk houden van Israël voor zijn misdaden".

Na acht maanden oorlog zijn er volgens het Gezondheidsministerie in Gaza minstens vijftienduizend kinderen gedood door Israëlisch geweld. Meer dan tienduizend kinderen worden nog vermist.

Einde Infowars, complotdenker Alex Jones moet bezittingen verkopen

Alex Jones wacht niet op beslagname en is akkoord gegaan met de verkoop van onder meer Infowars om de schadevergoedingen te betalen aan de ouders van de vermoorde kindertjes van Sandy Hook. Hij is hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor de 1,5 miljard dollar die de ouders moeten krijgen, en inmiddels persoonlijk failliet verklaard. Of het voldoende gaat opbrengen om alle schadevergoedingen te kunnen betalen moet nog blijken.

In 2022 is Jones veroordeeld tot het betalen van een vergoeding nadat hij lange tijd had beweerd dat de schietpartij op een school in Newtown, Connecticut, in scène was gezet door de overheid. Bij de schietpartij kwamen 26 mensen om het leven, waaronder 20 jonge kinderen. Het was de dodelijkste schietpartij ooit op een basisschool in de Verenigde Staten. Alle omgekomen kinderen waren 6 of 7 jaar oud. Na Sandy Hook voerden sommige staten strengere wapenwetten in.

Op zijn radioprogramma en via zijn nieuwswebsite InfoWars verspreidde hij bewust desinformatie over de slachtoffers, die volgens hem acteurs waren. Tijdens de rechtszaken werd duidelijk dat Jones flink geld verdiende met zijn nepnieuws. De ouders hebben sinds de uitspraak van de rechter in 2022 nog geen cent van de pathologische leugenaar ontvangen. 

Ondanks zijn latere erkenning van de schietpartij, weigerde Jones excuses aan te bieden aan de families van de slachtoffers. Na veroordeling tot het betalen van schadevergoeding vroeg Jones faillissement aan voor zijn bedrijf, Free Speech Systems, om de claim te verlagen.

 

Deborah (Romana), vriendin van zanger Rinus, overleden

Deborah, de vriendin van zanger Rinus, is vrijdagmorgen overleden. Vrijdag rond kwart voor acht werden hulpdiensten opgeroepen. De politie en ambulance waren snel ter plaatse maar konden niets meer voor haar betekenen. Ze overleed vermoedelijk aan een hartstilstand.

Deborah werd bekend als vriendin van zanger Rinus in hun culthit 'Met Romana op de scooter'. De twee groeiden in 2011 uit tot een internetfenomeen vanwege het nummer. De video ging viraal en werd miljoenen keren bekeken. Debora ging ook mee naar optredens en werd samen met Rinus een bekende verschijning in Drachten en omstreken.

Zanger Rinus is in shock door het plotselinge overlijden van zijn vriendin en heeft laten weten dat het afscheid in besloten kring zal plaatsvinden. Hij wil via zijn management al zijn fans bedanken voor de steun die hij heeft ontvangen.

Wereldwijde systematische aanpak van relschoppende Eritreeërs

Tijdens een Eritrees festival in Den Haag liep het in februari flink uit de klauwen. Het incident stond echter niet op zichzelf, zo ontdekten Nieuwsuur en de NOS, maar maakt deel uit van een wereldwijd patroon van geweld. De Nederlandse overheid heeft beperkt inzicht in de spanningen binnen de Eritrese gemeenschap, waardoor signalen werden gemist die wezen op het ernstige geweld in Den Haag.

Snellere productie en levering van militair materieel voor Oekraïne

Nederland participeert voor € 400 miljoen samen met Denemarken in een Zweeds fonds om CV90-infanteriegevechtsvoertuigen te bouwen voor Oekraïne. Deze zullen voor een groot deel in Nederland worden geproduceerd. Daarnaast start in Duitsland, mede dankzij een Nederlandse vraagbundeling, een Europese assemblagelijn voor raketten van het Patriot luchtverdedigingssysteem. Verder investeert Defensie € 54 miljoen in de Nederlandse industrie voor de ontwikkeling van drones voor de eigen krijgsmacht. Deze en andere behaalde resultaten staan in een actieplan voor het opschalen van de productie en levering van militair materieel. Minister Ollongren en staatssecretaris Van der Maat van Defensie hebben, mede namens minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat en minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken de Tweede Kamer geïnformeerd.

De investeringen zijn nodig omdat de veiligheidssituatie in Europa door de Russische inval in Oekraïne is verslechterd. Tegelijkertijd gaat de opschaling van productie en levering van militair materieel en munitie in Nederland en Europa te langzaam en moet Europa minder afhankelijk worden.

Ander inkoopbeleid
In het actieplan schrijven de bewindslieden dat het huidige inkoopbeleid veranderd. Defensie laat het oude mantra beste product, voor de beste prijs los. De factor tijd en herkomst van het product, bij voorkeur Europees of Nederlands, gaat zwaarder meewegen. De leveringszekerheid gaat omhoog door de opbouw en uitbouw van de industriële capaciteit in Nederland.

Verder richten Defensie en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat het Security Fund op. Dat helpt startups in de defensiemarkt om sneller op te schalen. In 2025 storten beide ministeries een eerste bijdrage van in totaal 25 miljoen euro in dit fonds.

Leren van het front en toepassen aan het front
Extra financiering is nodig om nieuwe technologieën te ontwikkelen. Zo moet de productie van drones sneller van de grond komen. Een krijgsmacht die binnen 5 jaar gevechtsgereed moet zijn vraagt om innovatieve en flexibele productievormen. Defensie moet de kennis uit Oekraïne direct vertalen in nieuwe toepassingen: leren van het front en toepassen aan het front.

Dialoog
De randvoorwaarden voor productie en levering, zoals Europese aanbestedingswetgeving, vergunningverlening en ruimtegebruik, zijn ingericht op vredestijd. Deze moeten daarom worden aangepast aan de vereisten van nu. Dat vergt een dialoog over het doordenken welke maatregelen nodig zijn op verschillende dreigingsniveaus. Ook de gevraagde bijdrage van iedereen om onze veiligheid te blijven waarborgen moet op de agenda blijven staan.

Samenwerking tussen bedrijfsleven en de krijgsmacht
Ook is er aandacht voor het opzetten van een nieuw publiek-privaat platform voor de defensie-industrie. Hierover zijn Defensie, het ministerie van EZK en brancheverenigingen met elkaar in gesprek. Denk hierbij aan een samenwerking zoals bij de Brainport Eindhoven. Een eerste uitwerking hiervan is de recente handelsmissie van Nederlandse bedrijven aan Oekraïne. Die had als doel om de samenwerking met Oekraïense bedrijven en de krijgsmacht te versterken.

Neutrale verpakking wordt verplicht voor vapes en sigaren

Sinds 2020 moeten sigaretten en shagtabak in een neutrale verpakking verkocht worden. Op voorstel van staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het kabinet besloten dat dit ook voor elektronische dampwaar (ook wel bekend als elektronische sigaretten of vapes) en sigaren gaat gelden. Het kabinet vindt het noodzakelijk om dit te doen omdat de aantrekkelijkheid van verpakkingen een rol speelt bij het beginnen met en voortzetten van roken en vapen door jongeren. Daarnaast maakt het kabinet zich zorgen over de populariteit van vapes en cigarillo’s (dunnere sigaren) onder jongeren.

De huidige verpakkingen van vapes en sigaren zijn vaak aantrekkelijk vormgegeven. Ze geven bijvoorbeeld de uitstraling van een luxeproduct. Terwijl het onaantrekkelijk zou moeten zijn om vapes en sigaren te kopen vanwege de schadelijkheid van het gebruik aan de eigen gezondheid en de volksgezondheid. Het invoeren van neutrale verpakkingen is een geschikte maatregel om de aantrekkelijkheid te verminderen omdat het de mogelijkheden voor marketing en aanprijzing vermindert. Bovendien zorgt een onaantrekkelijke verpakking ervoor dat ontmoedigende aanduidingen zoals de gezondheidswaarschuwing beter zichtbaar zijn. Dit vergroot het bewustzijn van de schadelijke risico’s van roken en draagt daarmee bij aan het ontmoedigen van het gebruik.

Impact op uitgezonderde speciaalzaken
Een aantrekkelijke verpakking speelt met name een rol in speciaalzaken die uitgezonderd zijn van het uitstalverbod, de zogenaamde uitgezonderde speciaalzaken. Daar kunnen vapes en sigaren in hun aantrekkelijke verpakking in het zicht van klanten worden opgesteld. Het invoeren van standaardeisen aan de verpakkingen van vapes en sigaren zal de aantrekkelijkheid van verpakkingen van deze producten en daarmee van de producten zelf verregaand beperken.

Naar een Rookvrije Generatie in 2040
Het verplichten van neutrale verpakkingen voor vapes en sigaren sluit aan bij eerder gemaakte afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Samen met de betrokken partijen is daarbij de doelstelling afgesproken om in 2040 een rookvrije generatie te realiseren. Hierbij is gekeken welke maatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat in 2040 geen jongere meer rookt en nog maximaal 5% van de volwassenen.

Israël bevrijdt vier door Hamas gegijzelden in Gaza

Het is de grootste reddingsoperatie in de Gazastrook sinds 7 oktober: het Israëlische leger kondigde de bevrijding aan van vier Hamas-gijzelaars. De operatie vond plaats in de vluchtelingennederzetting Nuseirat.

Het Israëlische leger zegt dat het vier gijzelaars heeft vrijgelaten die in de Gazastrook worden vastgehouden. Dat zei militair woordvoerder Daniel Hagari op Platform.

Volgens de informatie gaat het om drie mannen en een vrouw die op 7 oktober 2023 door Hamas-terroristen vanaf het Nova-muziekfestival naar de Gazastrook zijn ontvoerd: Noa Agamani, Almog Meir, Andrei Kozlov en Shlomi Ziv. Volgens Hagari zouden ze gezien de omstandigheden in goede gezondheid verkeren en zijn ze naar het Tel Hashomer-ziekenhuis in Ramat Gan gebracht.

Het is de grootste reddingsoperatie voor gijzelaars sinds het begin van de Gaza-oorlog.

Burgemeester sluit woning na brandstichtingen: "Buurtbewoners voelen zich niet meer veilig"

Burgemeester Halsema heeft gisteren een woning aan de Elzenhagensingel in Amsterdam gesloten na meerdere brandstichtingen. Er wordt rekening gehouden dat het pand opnieuw doelwit zal worden van aanvallen. Daarom zegt de burgemeester nu voorzorgsmaatregelen te nemen.

Dit jaar vonden al diverse incidenten bij het de woning van het appartementencomplex plaats. In maart was het drie keer raak: de 13e vond de politie er uitgebrande spullen en brandplekken. Een dag later lag er een plas met vloeistof voor de voordeur en rook het naar brand. De 18e stond de voordeur deels in de fik, doordat brandende kranten onder de voordeur waren geplaatst. 

De laatste keer dat het raak was, was op 6 juni. Ook toen werd brand gesticht. De politie noemt het een reëel risico dat op korte termijn opnieuw iets kan gebeuren. 

Om te voorkomen dat dat gaat gebeuren, is de woning gesloten. "Er moet een einde gemaakt worden aan de ernstige openbareordeverstoring bij de woning", staat in het bevel tot sluiting. 

Grote impact op de buurt
De brandstichtingen en pogingen daartoe hebben een grote impact op de buurt. Uit meerdere gesprekken tussen de gemeente en omwonenden blijkt dat onder een behoorlijk gedeelte van de buurtbewoners angst heerst sinds de geweldsincidenten. "Buurtbewoners voelen zich er niet meer veilig."

De woning gaat in ieder geval per direct op slot voor minstens drie maanden.

Premier Denemarken geslagen in Kopenhagen

Premier van Denemarken Mette Frederiksen is door een onbekende man aangevallen op een plein in de Deense hoofdstad. Ooggetuigen vertelden dat de man op haar afliep en een flinke duw tegen de schouder gaf, maar dat ze niet is gevallen.

Haar programma voor de dag werd geannuleerd en ze moest voor controle naar het ziekenhuis. Volgens haar kantoor liep zij bij de aanval een lichte whiplash op.

De dader, die haar vrijdagavond aanviel, is direct door de politie gearresteerd. Op zaterdagochtend meldde de politie dat de 39-jarige man vandaag om 13:00u voor de rechtbank moest verschijnen. Wat het motief voor zijn daad is, heeft de politie niet medegedeeld.

Politici veroordelen de aanval
Politici in Denemarken en in het buitenland veroordeelden de aanval. De Zweedse premier Kristersson zei dat “een aanval op een democratisch gekozen leider ook een aanval op onze democratie is." Ook Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, veroordeelde de “laffe daad van agressie”. Morgen gaan de Denen naar de stembus voor de Europese verkiezingen.

Praktisch geen nareis op nareis migranten, IND hield cijfers achter

Slechts een maand na de val van het kabinet was het al duidelijk bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat er maar weinig migranten Nederland binnenkwamen via het 'nareis op nareisprincipe'. Dit in tegenstelling tot de uitspraken van VVD-leider Dilan Yeşilgöz in die periode, waarin zij sprak over duizenden mensen die gebruik van deze regeling zouden maken. Het onderwerp was tijdens de verkiezingen een belangrijk punt.

De cijfers stellen op zich amper iets voor, maar hadden een grote impact kunnen hebben op de nareis-discussie. Het vorige kabinet viel zelfs over het onderwerp migratie. Staatssecretaris Van der Burg en Yeşilgöz kregen deze cijfers echter niet te zien van het IND. Pas dit voorjaar werd de politiek op de hoogte gebracht van de werkelijke cijfers, de bijbehorende documenten werden gisteravond eindelijk openbaar gemaakt.

Slechts 1 procent van alle toegekende nareisaanvragen betrof nareis op nareis
In 2022 waren er slechts 100 aanvragen, waarvan er op dit moment 40 zijn goedgekeurd. Voor 2023 zijn er 110 aanvragen ingediend, waarvan er momenteel 10 zijn geaccepteerd. De IND meldt dat ongeveer 1 procent van alle goedgekeurde nareisaanvragen in de periode van 2019 tot 2022 betrekking had op nareis op nareisaanvraag.

Wat betekent nareis op nareis eigenlijk?
Een asielstatushouder kan gezinsleden laten overkomen via nareis. Normaal gesproken behoort iedereen tot één gezin. Soms gebeurt het echter dat een nareiziger na aankomst in Nederland zelf een asielvergunning aanvraagt en vervolgens nareis aanvraagt voor andere gezinsleden, wat bekend staat als nareis op nareis.

Een voorbeeld: een vrouw (60) komt naar Nederland en laat haar zoon (25) overkomen voor gezinshereniging. De zoon wordt dan een nareiziger. Vervolgens dient de zoon een eigen aanvraag in voor zijn eigen gezin, wat dan nareis op nareis wordt genoemd.

Het blijft onduidelijk waarom partijleider Yeşilgöz dacht dat het aantal aanvragen 'in de duizenden' lag, aangezien de cijfers van de IND ontbraken. Politiek verslaggever Floor Bremer legt uit dat de mist rond deze cijfers blijft hangen, aangezien bleek dat de cijfers wel beschikbaar waren, maar dat ze een maand na de val van het kabinet niet mochten worden gedeeld met de bewindslieden of het publiek.

De IND beweert dat dit kwam doordat de cijfers niet volledig waren, maar de huidige cijfers verschillen nauwelijks van de toen bekende cijfers.

Ruim 745 duizend mensen met andere EU-nationaliteit in Nederland

Op 1 januari 2024 woonden er 745,5 duizend mensen met een nationaliteit uit een van de andere landen van de Europese Unie in Nederland. Mensen met de Poolse nationaliteit vormen de grootste groep. Luxemburg heeft naar verhouding de meeste inwoners met een andere EU-nationaliteit. 

Bijna 649 duizend inwoners met een EU-nationaliteit zijn 18 jaar of ouder. Zij mogen in Nederland stemmen voor het Europees Parlement, als zij hebben verklaard niet in een ander EU-land aan de verkiezingen deel te nemen.

Jonger dan gemiddeld
Inwoners met een EU-nationaliteit zijn jonger dan die met de Nederlandse nationaliteit. Ze zijn vaker tussen de 20 en 50 jaar oud, en het aandeel dat ouder is dan vijftig is juist kleiner. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Voor migranten met een EU-nationaliteit is werk de belangrijke reden om naar Nederland te komen, gevolgd door studie en gezinsmigratie.

Relatief veel mensen met andere EU-nationaliteit in Luxemburg
Binnen de Europese Unie is Luxemburg het land met het grootste aandeel inwoners met een andere EU-nationaliteit. In 2023 had daar 37 procent van de bevolking een andere EU-nationaliteit dan de Luxemburgse. Luxemburg is een relatief klein land, waar bovendien een aantal Europese instellingen gevestigd zijn. Nederland staat op de negende plaats, 4 procent had een andere EU-nationaliteit dan de Nederlandse.

In Polen, Roemenië en de Baltische Staten Litouwen en Letland is het aandeel mensen met een andere dan de eigen EU-nationaliteit het kleinst. Mensen met nationaliteiten van de eerste twee landen wonen juist relatief vaak in andere landen van de EU.

Kwart andere EU-nationaliteiten in Nederland is Pools
Van alle inwoners in Nederland met een andere EU-nationaliteit heeft ruim een kwart de Poolse nationaliteit. Zij zijn de grootste groep in Nederland, gevolgd door Duitsers (11 procent). Ten opzichte van tien jaar geleden woonden er begin 2024 van alle EU-nationaliteiten meer mensen in Nederland. Vooral het aantal Polen nam toe, gevolgd door Bulgaren en Roemenen. Sinds de uitbreidingen van de EU in 2004 met Polen, in 2007 met Roemenië en Bulgarije en in 2013 met Kroatië, nam het aantal migranten uit deze landen toe. EU-burgers mogen zich vrij verplaatsen tussen en verblijven in de EU-lidstaten en hebben geen vergunning nodig om in Nederland te mogen werken.

Een groot deel van de migranten met een EU-nationaliteit vertrekt na verloop van tijd weer uit Nederland. Van degenen die zich hier in 2011 vestigden, woonde iets meer dan de helft na drie jaar niet meer in Nederland, en na tien jaar was bijna drie kwart vertrokken. Mensen met een andere EU-nationaliteit die op 1 januari 2024 inwoner van Nederland waren, woonden hier toen gemiddeld ruim 7,5 jaar.

China is derde leverancier elektrische auto's in 2023

Elektrische auto’s kwamen in 2023 na Duitsland en België het meest uit China. In 2022 stond China nog op de twaalfde plaats van leveranciers van hybride en volledig elektrische auto’s. Het grootste deel van de Chinese auto’s die in Nederland aankomen is niet bestemd voor de Nederlandse markt, maar voor andere Europese landen. Dat meldt het CBS.

In 2023 importeerde Nederland voor 1,1 miljard euro aan elektrische auto’s (inclusief hybride) uit China. Dat is dertien keer meer dan in 2022. Verreweg de meeste elektrische auto’s kwamen uit Duitsland (4,3 miljard euro), circa 50 procent meer dan een jaar eerder.

Circa twee derde van de uit China geïmporteerde elektrische auto’s is niet bestemd voor de Nederlandse markt, maar betreft quasi-doorvoer (doorvoer in buitenlands eigendom). Zonder deze doorvoer bedroeg de importwaarde 0,4 miljard euro, en was China de vierde leverancier voor Nederland in 2023, na Duitsland, België en Zuid-Korea.

16 procent elektrische auto’s uit China
In 2023 was 16 procent van de hybride en volledig elektrische auto’s die Nederland binnenkwamen, Chinees. In 2022 ging het nog om 3 procent. Het Chinese aandeel op de Nederlandse markt is echter kleiner, omdat veel auto’s worden doorgevoerd. In invoerwaarde is het aandeel kleiner dan in aantal auto’s, want Chinese auto’s zijn relatief goedkoop. China exporteert nauwelijks andere auto’s dan elektrische naar Nederland. In de totale Nederlandse auto-import was het Chinese aandeel 7 procent in 2023 (en 3 procent zonder quasi-doorvoer).

Niet-elektrische auto’s nog in de meerderheid, elektrisch in opkomst
In 2023 importeerde Nederland ruim drie kwart miljoen personenauto’s, waarvan bijna een kwart miljoen meteen werd doorgevoerd in buitenlands eigendom. Van de resterende ruim een half miljoen was 63 procent een benzine- of dieselauto, 22 procent volledig elektrisch en 15 procent hybride. In 2022 werden er meer hybride auto’s (17 procent) ingevoerd dan volledig elektrische auto’s (16 procent). Vijf jaar eerder, in 2017, waren nog vrijwel alle (94 procent) door Nederland ingevoerde auto’s niet-elektrisch. Toen was 5 procent van de auto’s hybride en 1 procent volledig elektrisch.

Begin 2024 telde Nederland bijna 1,3 miljoen volledig elektrische en hybride auto’s, een toename van 31 procent ten opzichte van januari 2023. Ruim 1 op de 7 personenauto’s in Nederland is nu een volledig elektrische of hybride auto. Van alle nieuw verkochte personenauto’s in 2023 was dit ruim 2 op de 3 auto’s (68 procent).

Rectoren UvA en VU: verbreken Israëlische banden niet aan de orde

De twee universiteiten in Amsterdam willen de banden met Israël niet opheffen. Dat zeggen de rectoren van de UvA en VU in een ingezonden brief in Trouw. "Wij zullen nooit banden met een heel land verbreken." Zo meldt AT5.

De open brief in het dagblad is ondertekend door de rectoren van vijftien onderwijsinstellingen, onder meer door Peter-Paul Verbeek, rector aan de Universiteit van Amsterdam en Jeroen Geurts, rector aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het stopzetten van de banden met Israël is een harde eis die door activisten de afgelopen weken op tafel is gelegd. Om hun punt duidelijk te maken, hielden ze onder meerprotestacties met bekladdingen, werden walk-outs georganiseerdtentenkampen bij de universiteiten opgezet, protestmarsen door de stad gelopen en bezettingsacties gehouden.

Geweld en vernielingen
Over de uit de hand gelopen bezettingen, waarschijnlijk doelend op die bij Roeterseiland, zijn de rectoren klip-en-klaar. "De laatste weken zijn enkele van deze protesten aan de universiteiten ontaard in bezettingen, provocaties, geweld en vernielingen. Dit betreuren wij ten zeerste."

De afgelopen tijd hebben diverse bezettingen plaatsgevonden die ontaarden in ravage op het Binnengasthuisterrein, vernielingen rondom universiteitsgebouwen engewelddadige confrontaties tussen politie en demonstranten.

Eisenpakket niet ingewilligd
Het UvA-bestuur ging in gesprek met actievoerders. Al snel bleek een eisenpakket te zijn neergelegd door de demonstranten: stop alle banden met Israël. Maar daar willen de rectoren dus niet aan beginnen. "Wij zullen nooit banden met een heel land verbreken. Dit overwegen wij enkel als de Rijksoverheid ons dit dwingend oplegt of adviseert, zoals bij Rusland het geval was."

En, zo zeggen de ondertekenaars van de brief: "Wij vinden het belangrijk kritische Israëlische wetenschappers niet te isoleren, net zo goed als wij er sterk aan hechten onze Palestijnse collega’s te steunen."

Moeilijk en pijnlijk
Juist samenwerkingsverbanden maken het volgens de rectoren mogelijk een open en kritisch gesprek met elkaar te voeren. "Zelfs, en ook vooral, wanneer dat moeilijk en soms zelfs pijnlijk is."

Tennisster Paolini in enkel- én dubbelspelfinales Roland Garros

Tennisster Jasmine Paolini kent de weken van haar leven in Parijs. In het enkelspel plaatste de als twaalfde geplaatste Italiaanse zich eerder al voor de finale, waarin ze zaterdag vanaf ongeveer 15.00 uur aan mag treden tegen Iga Swiatek, maar daar bleef het niet bij.

In het dubbelspel komt Paolini in actie met landgenote Sara Errani, daar zijn ze als elfde geplaatst. In de halve finales waren ze in set één kansloos tegen het Oekraïns-Roemeense duo Marta Kostyuk/Elena-Gabriela Ruse, maar daarna kwamen de Italiaanse dames op gang en zo plaatste Paolini zich in twee dagen tijd voor twee Grand Slam-finales: 1-6, 6-4, 6-1.

In de dubbelfinale spelen Paolini en Errani zondag tegen het Amerikaans-Tsjechische duo Coco Gauff/Katerina Siniakova. Zij wonnen met 5-7, 6-4, 6-2 van Gauff's landgenotes Caroline Dolehide en Desirae Krawczyk.

FOK! Wat een weer: in het noorden wat neerslag, later droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Vanochtend In het westen en noorden is er vrij veel bewolking en vooral in het noorden kan er af en toe wat regen vallen. Elders schijnt de zon en is het droog. Van het noordwesten uit neemt de bewolking wel toe. Er staat een matige, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtige, wind uit het zuidwesten.

Vanmiddag neemt de bewolking overal toe en regent het vooral in de noordelijke helft van het land af en toe. Met 16°C in het westen tot plaatselijk 20°C in Limburg is het vrij koel. De wind draait naar een noordwestelijke richting en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vanavond wordt het geleidelijk overal droog en klaart het breed op. De wind uit het westen neemt geleidelijk af naar zwak tot matig, op de Wadden is de wind af en toe vrij krachtig.

Vannacht kan er het noorden zeer plaatselijk een bui voorkomen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5°C plaatselijk in het oosten tot 10°C vlak langs de kust. Er is weinig wind, aan de kust en op het IJsselmeer is de wind matig uit een zuidwestelijke richting, in het noordelijk kustgebied is de wind vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

Zonsondergang in Purmerend (Foto: Spylacopa_68)
Zonsondergang in Purmerend (Foto: Spylacopa_68)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1297

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Alcaraz en Zverev voor het eerst in Roland Garros-finale

De finale van het mannenenkelspeltoernooi op Roland Garros zal gespeeld gaan worden tussen de nummers drie en vier van de plaatsingslijst. Carlos Alcaraz uit Spanje en de Duitser Alexander Zverev plaatsten zich vrijdag voor het eerst voor de eindstrijd op het Parijse gravel.

Alcaraz speelde in de halve finales een kraker tegen de Italiaanse nummer twee van de plaatsingslijst, Jannik Sinner. Die domineerde in de eerste set, maar de Spanjaard kwam beter in zijn spel en trok de stand weer gelijk. In het derde bedrijf voerde Sinner dan weer de boventoon, maar nogmaals draaide Alcaraz het om en dit keer wist hij dat helemaal door te trekken: 2-6, 6-3, 3-6, 6-4, 6-3.

In de eindstrijd treft Alcaraz dus Zverev, die voor de vierde opeenvolgende keer in de halve finales stond in Parijs. De vorige drie keer verloor hij, waaronder vorig jaar van Casper Ruud, en de als zevende geplaatste Noor was ook nu zijn tegenstander. Ruud domineerde set één, maar vervolgens kwam Zverev op gang en al snel was er geen houden meer aan, waarna hij het met een ace afmaakte: 2-6, 6-2, 6-4, 6-2.

Voor Zverev wordt het zijn tweede Grand Slam-finale, na de eindstrijd van de US Open in 2020. Alcaraz speelde twee eerdere finales en pakte zowel op de US Open 2022 als Wimbledon 2023 de titel.

Kogelstootsters Schilder en Van Klinken pakken EK-goud- en zilver, 4x400m-ploeg stelt teleur met brons

In Rome is vrijdagavond de eerste avondsessie op het Europees kampioenschap atletiek afgewerkt. Voor Nederland werd het een sessie met gemengde gevoelens: een fraai 1-2'tje, maar ook een tegenvallende bronzen medaille én een nipte vierde plek.

Kogelstoten vrouwen
Jessica Schilder en Jorinde van Klinken stonden namens Nederland in de finale en dat ging bijzonder goed: Schilder opende met 18,77 meter, wat op zich geen indrukwekkende afstand was, maar waar helemaal niemand meer overheen zou komen. Goud voor Schilder dus, terwijl Van Klinken's 18,67 meter uit de tweede ronde zelfs ook nog zilver opleverde. Achter het oranje 1-2'tje ging het brons naar de Duitse Yemisi Ogunleye met 18,62 meter.

4x400m gemengd
Liemarvin Bonevacia opende niet geweldig voor het favoriete Nederland, waarna Lieke Klaver er een matig vervolg aan gaf. Isaya Klein Ikkink liep uitstekend, maar kon Nederland vanaf plek vier niet omhoog helpen en slotloopster Femke Bol kon ook geen wonderen verrichten: met een degelijke race wipte ze op de meet nog nét langs de Belgische Helena Ponette, waardoor Nederland met 3:10,73 minuten brons pakte. Het goud ging in 3:09,92 ietwat verrassend naar Ierland, waar naast de sterke vrouwen Rhasidat Adeleke en Sharlene Mawdsley ook de mannen Christopher O'Donnell en Thomas Barr sterk liepen. Italië pakte in 3:10,69 nog nét voor Nederland zilver met Luca Sito, Anna Polinari, Edoardo Scotti en Alice Mangione.

5000m vrouwen
Vrijwel vanaf de eerste meter liep Karoline Grøvdal op kop, de Noorse wilde het tempo bepalen en wist zo beetje bij beetje de groep uit te dunnen. Nadia Battocletti uit Italië zat echter constant in haar kielzog en dat kwam Grøvdal duur te staan: Battocletti profiteerde, nam pas 100 meter voor de finish voor het eerst de leiding en kaapte het goud weg in een kampioenschapsrecord van 14:35,29 minuten. De Noorse werd in 14:38,62 tweede, brons ging in 14:44,04 naar de Spaanse Marta Garcia, die nog nét voorbij Maureen Koster stak. De Nederlander liep wederom een sterke race, maar haar nieuwe PR van 14:44,46 was een paar tienden te weinig voor het podium.

20km snelwandelen vrouwen
Olympisch kampioene en thuisfavoriete Antonella Palmisano was de favoriete en voerde het veld aan, waarbij de kopgroep beetje bij beetje werd uitgedund. Na een kilometer of elf haakte de laatste vrouwen af en vervolgens liep Palmisano overtuigend naar het goud in 1:28.08 uur. Haar landgenote Valentina Trapletti pakte in 1:28.37 zilver, terwijl de strijd om brons nog even hevig was: Laura Garcia-Caro kwam met een Spaanse vlag op de finish af, stak een hand in de lucht...en werd op de meet nog gepasseerd door de Oekraïnse Lyudmila Olyanovska (beiden 1:28.48).

Zevenkamp vrouwen
Na vier van de zeven onderdelen is de leiding nog altijd in handen van de Belgische Nafissatou Thiam. 's Avonds stootte ze de kogel naar 15,06 meter en sprintte ze op de 200 meter naar 24,81 seconden. Landgenote Noor Vidts volgt, met de verrassend sterke Française Auriana Lazraq-Khlass, die haar PR in het kogelstoten met meer dan een meter verbeterde, in haar kielzog. Op de vierde plek staat Sofie Dokter, die met 13,71 meter bij het kogelstoten en 23,72 seconden op de 200 meter een prima avondsessie afwerkte.

Discuswerpen mannen
Mykolas Alekna was de grote favoriet, maar de Litouwse wereldrecordhouder begon met een ongeldige poging. Hij kwam vervolgens wel tot 66,98 en 67,48 meter, maar dat leverde slechts brons op. Het goud ging naar de Sloveen Kristjan Ceh, die in poging twee tot 68,08 meter kwam - later gooide hij ook nog 68,05 en 67,93 meter. Het verrassende zilver was er voor de Oostenrijker Lukas Weißhaidinger met een fraaie 67,70 meter. Shaquille Emanuelson werd namens Nederland elfde met 61,96 meter, maar mocht vooral trots zijn op het feit dat hij de finale had gehaald.

Alonso sluit de vrijdag af als snelste, Verstappen kent problemen

Fernando Alonso zette de snelste tijd neer tijdens de door regen geteisterde tweede vrije training in Canada. George Russell wist met zijn Mercedes de tweede tijd te noteren, Lance Stroll completeerde de top-3.

De Spanjaard zette zijn ronde neer tijdens een drogere sessie eerder in de sessie, terwijl Max Verstappen zijn sessie moest onderbreken na een technisch probleem. Het is nog onduidelijk wat er precies aan de hand is met de bolide van de Nederlander.

Volledige uitslag tweede vrije training:

  Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Fernando Alonso Aston Martin Armaco Mercedes 1:15.810   25
2 George Russell Mercedes 1:16.273 +0.463s 24
3 Lance Stroll Aston Martin Aramco Mercedes 1:16.464 +0.654s 27
4 Charles Leclerc Ferrari 1:16.556 +0.746s 24
5 Daniel Ricciardo RB Honda RBPT 1:16.731 +0.921s 23
6 Kevin Magnussen Haas Ferrari 1:16.773 +0.963s 15
7 Lewis Hamilton Mercedes 1:16.908 +1.098s 27
8 Yuki Tsunoda RB Honda RBPT 1:16.951 +1.141s 22
9 Alexander Albon Williams Mercedes 1:16.977 +1.167s 22
10 Sergio Perez Red Bull Racing Honda RBPT 1:17.041 +1.231s 19
11 Esteban Ocon Alpine Renault 1:17.417 +1.607s 31
12 Logan Sargeant Williams Mercedes 1:17.496 +1.686s 22
13 Carlos Sainz Ferrari 1:17.722 +1.912s 27
14 Valtteri Bottas Kick Sauber Ferrari 1:17.817 +2.007s 21
15 Nico Hulkenberg Haas Ferrari 1:17.903 +2.093s 20
16 Oscar Piastri McLaren Mercedes 1:19.008 +3.198s 20
17 Guanyu Zhou Kick Sauber Ferrari 1:19.087 +3.277s 17
18 Max Verstappen Red Bull RAcing Honda RBPT 1:19.311 +3.501s 4
19 Pierre Gasly Alpine Renault 1:20.789 +4.979s 26
20 Lando Norris McLaren Mercedes 1:20.843 +5.033s 21

Meer verhaal en gameplay Kingdom Come: Deliverance II

Warhorse Studios heeft tijdens de Game Awards van vanavond een nieuwe trailer uitgebracht van Kingdom Come: Deliverance II. We zien wederom een volwassener geworden Henry en enkele bekende compagnons, met uiteraard een goede portie actie, avontuur en passie.

Kingdom Come: Deliverance II komt dit jaar nog uit voor pc, PlayStation 5 en Xbox Series X|S. Bekijk hieronder de gloednieuwe trailer.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #228 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1391
special
Agatha All Along: allemaal mee met de heksen op de Witches' Road
special
Random Pics van de Dag #1389
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
©FOK.nl e.a.