CD Review: Oudejaars Conference '02

Zonder ook maar iets te weten over deze hele conference, kun je op je vingers natellen dat de politiek een belangrijk onderwerp gaat zijn. Tenzij je voor struisvogel hebt gespeeld dit jaar. Niet verwonderlijk op zich; aan de ene kant erg makkelijk maar aan de andere kant onvermijdelijk.

Youp's show zou aanvankelijk over Pim Fortuyn gaan, maar de focus werd vanwege diens dood verschoven naar het feit dat wij maar niet gelukkig willen worden. Ik weet het niet hoor. Gaan zijn shows daar steeds niet over? Wat maakt het eigenlijk uit, dit jaar heeft zijn show meer geldigheid dan ooit.

Grapjes over 'niet vol maar druk', God en Allah en natuurlijk over neuken, Youp gooit alles in de strijd. Eén ding kun je van zijn humor zeggen: afwisselend is ie zeker. Een heerlijke rode draad, een duidelijk thema, maar toch afwisselende grappen. De ene keer direct, de andere keer verborgen, de ene keer grof, de andere keer alleen sarcastisch. Ja ik geloof dat ik zijn humor toch kan waarderen, al is het relatief brave humor. Ach zo erg als Wim Sonneveld vroeger en Herman Finkers (zie ook: 'droogkloot' in de Dikke van Dale) nu is het niet en ook daar kunnen heel wat mensen om lachen.

De liedjes. Ik hou niet zo van liedjes. Cabaret is leuk maar muziek moet voor mij tot een minimum beperkt worden. Leuk dat je ook hebt geleerd hoe je piano, gitaar en/of blokfluit speelt en natuurlijk is het een afwisselende manier om grapjes te vertellen, maar nee. Niks voor mij. Na een paar keer skippen heb ik uiteindelijk toch maar eens geluisterd naar de (gelukkig maar) drie liedjes op deze cd. Tegenvallen doen ze niet, maar weg ben ik er niet van en dat ligt niet alleen aan die accordeon.

Conclusie

Tja. Zou ik deze cd kopen? Nee, omdat ik eigenlijk nooit meer cabaret cd's koop. Ze worden me te snel saai. Ik ben dol op muziek en cabaret betekent voor mij gewoon te weinig van de verkeerde soort muziek. Toch heb ik met een glimlach zitten luisteren en kan ik me voorstellen dat de Youp fans en cabaret liefhebbers in het algemeen deze cd graag in hun collectie willen hebben. En als ik heel eerlijk ben krijgt ook deze cd een mooi plaatsje in de kast en niet op zolder.



Tracklist:
1 - 6 mei 2002 - 5:00
2 - Niet werken, maar spelen - 2:31
3 - Zaal te vol? - 3:31
4 - Recht op geluk - 6:24
5 - Hiernamaals - 6:56
6 - Dansvloer (lied) - 1:57
7 - Spelen - 4:18
8 - Vriend Ali - 8:31
9 - Johannes (lied) - 2:31
10 - Verder spelen - 3:23
11 - Hoe gaat het met mij? - 5:16
12 - Voetbal met clownsneusje - 4:58
13 - Bonfire - 1:42
14 - Oranje-polonaise - 5:49
15 - We want more (lied) - 2:05