Japanse games in Duitsland

2. Veel Touhou Genso en heel veel kogels

 

Uitgever NIS America is altijd aanwezig in Keulen en heeft meestal een aardig lijstje met aankomende games. Helaas was het vervolg op een van zijn favoriete Vita-games niet aanwezig. Criminal Girls 2 was nog vastgezet bij de douane waarschijnlijk. Gelukkig had NIS America nog wat andere titels op zak.

Touhou Genso Rondo Bullet Ballet
Allereerst zijn er twee games uit de Touhou-franchise op komst. Voor de mensen die er nog nooit van gehoord hebben: Touhou is een eenmans-project. De maker, met de bijnaam ZUN, wilde graag een game maken met priesteressen in de hoofdrol. Dat werd Touhou. Hij maakte zelf de software, componeerde zelf zijn muziek en maakte zelf de graphics. Dat werd een bescheiden succes en ondertussen is dit een van de grotere fanmade-projecten geworden. Er zijn veel fans die muziek componeren, verhalen schrijven, games, manga's of zelfs gehele anime's maken. ZUN heeft maar een paar regels: je mag het niet commercieel uitbuiten zonder zijn toestemming, geen eindes maken zodat zijn serie afgelopen is en het liefst ziet hij zichzelf nog in de credits, al is dat laatste geen must.

Touhou Genso Rondo Bullet Ballet is een mondvol, maar de gameplay is eigenlijk vrij eenvoudig uit te leggen. Het is een shoot 'em up dat zich afspeelt in het universum van Touhou. Je kunt kiezen uit tien speelbare maidens. Bij shoot'm up denk je al snel aan tig vijanden op het scherm, maar in deze game vecht je telkens tegen een baas. Deze hebben elk unieke vaardigheden, maar vooral bizar drukke patronen waardoor je enorm moet blijven opletten wat er steeds gebeurt op het scherm. Je kunt zelf ook patronen maken en als je door de kogelregen in de buurt van je tegenstander komt, kun je kort wat aanvallen met wat slagen of trappen. Dan zijn er nog toverspreuken waarmee je de kogelregen van jezelf tijdelijk nog uitgebreider en krachtiger maakt, maar deze kun je maar een enkele keer inzetten. Het ziet en speelt heerlijk flashy, het is geen aanrader als je last hebt van epileptische aanvallen. Het spel heeft een verhaalmodus, een arcademodus, maar natuurlijk kun je het ook online uitvechten tegen menselijke tegenstanders. Touhou Genso Rondo Bullet Ballet komt 9 september uit op PlayStation 4.

Touhou Genso Wanderer
De tweede game uit de Touhou-koker heet Touhou Genso Wanderer. Je speelt met Reimu, de Hakurei Shrine Maiden. Ze bezoekt Rinnosuke Morichika. Hij laat haar een gouden bol zien. Als ze die aanraakt komt er een mysterieuze lichtstraal uit. Rinnosuke begint zich vreemd te gedragen en op de plek waar ze stonden staat nu een enorme toren. De inwoners van het dorpje zijn gekloond en beginnen mensen aan te vallen. Reimu voelt zich geroepen deze situatie weer ongedaan te maken. Ze gaat de toren in om naar de top te komen en uit te vinden wat of wie hier achter zit.

Dit keer geen bullet hell, maar een dungeon crawler of roguelike RPG zoals Etrian Odyssey. Je loopt op elke verdieping van de toren in een doolhof op zoek naar de trap naar boven. Elke stap die jij neemt, betekent dat de vijanden ook een stap nemen. Je moet dus oppassen dat je jezelf niet insluit. Je kunt proberen de vijand te mijden of in ieder geval te zorgen dat je gedoseerd te werk gaat, anders is het zo game over. Door loot te verzamelen worden jij en je teamleden die je tegenkomt sterker. Slechte loot is ook samen te smelten tot iets goeds, dus alles dat je vindt is nuttig. Grafisch ziet het ingame er heel kinderlijk uit, maar vergis je niet. Het speelt wel enorm lastig. Mocht je dus van een uitdagende dungeon-crawler houden, dat is Touhou Genso Wanderer eentje om in de gaten te houden. Wel lang, want het spel komt pas begin 2017 uit op PlayStation 4.

Uitgever NIS America heeft nog meer, en wat te denken van uitgevers Marvelous en PQube? Lees verder op de volgende pagina.