Was Joost Klein een bliksemafleider voor de EBU?

Na de diskwalificatie van Joost Klein (26) op het Eurovisiesongfestival vorige week, is bekend geworden dat Nederland en andere landen zich bij de EBU hebben gemeld over een onveilige sfeer achter de schermen. Bridget Maasland (49) en Aran Bade (39) suggereren in De BLVD Podcast zelfs dat Joost mogelijk als zondebok is gebruikt. Zo meldt RTL Boulevard.

Volgens Bridget heeft het team van Joost voorafgaand aan het incident (de vermeende bedreiging van een cameravrouw) twee keer melding gemaakt van een onveilige situatie. Ze lijkt te suggereren dat Joost misschien als bliksemafleider is ingezet.

Aran voegt toe dat Nederland het enige bekende incident was vóór het einde van het songfestival. Hij merkt op dat mensen van andere delegaties na het festival verschillende verhalen hebben verteld. Ook andere landen hebben meldingen gemaakt over voor hen onveilige situaties bij de organisatie van het songfestival.

Kort voor de finale vond er een spoedoverleg plaats tussen delegaties uit Noorwegen, Zwitserland, Engeland en Ierland, waarbij de laatstgenoemde bijna besloot om zich terug te trekken vanwege een onveilige werkomgeving veroorzaakt door de Israëlische delegatie.

"Dat zijn zaken die pas later aan het licht zijn gekomen", merkt Aran op. Israël stond al onder druk vanwege de situatie in Gaza en hun deelname aan het evenement werd hevig bekritiseerd. Het lijkt erop dat de EBU misschien wel blij was dat het incident met Joost de aandacht afleidde van de controversiële deelname van Israël.

De EBU heeft wel ingegrepen bij het incident met Joost, maar niet op de gemelde incidenten met de Israëlische delegatie. "Je zou kunnen zeggen dat het bijna met elkaar verweven is." Aran merkt op dat het enige verschil is dat de politie erbij werd geroepen bij het incident met Joost, terwijl dit niet is gebeurd bij de andere meldingen.

Het is nog steeds onduidelijk wat nu precies heeft geleid tot de diskwalificatie van Nederland. Joost heeft nog niet gereageerd en er is ook geen verklaring van de betrokken cameravrouw.

In de tussentijd zullen de fans van het Eurovisie Songfestival blijven speculeren en hopen op opheldering. Het is erg teleurstellend als een deelnemer gediskwalificeerd wordt, maar transparantie en eerlijkheid zijn essentieel om het vertrouwen in de organisatie van het songfestival te behouden.