Vollenbroek: Plannen hoofdlijnenakkoord alleen mogelijk als we uit EU stappen

Het hoofdlijnenakkoord van de toekomstige coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB bevat diverse afspraken over natuur en stikstof. Er wordt gesproken over het terugdraaien van verschillende maatregelen op het gebied van natuur en landbouw, evenals over het aanpassen van Europese richtlijnen. Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB) zegt: 'Ze lijken weinig inzicht te hebben in de politieke realiteit buiten Nederland'.

Volgens Vollenbroek blijft Nederland onder het toekomstige kabinet het meest vervuilde land van Europa, zowel op het gebied van lucht-, water- en bodemkwaliteit als natuurkwaliteit. Hij betreurt deze situatie zeer en noemt het coalitieakkoord een mislukking. De coalitie lijkt volgens hem onvoldoende op de hoogte van zowel de politieke als juridische realiteit buiten Nederland. Deze gang van zaken noemt hij beschamend voor het land.

Het geplande beleid omvat onder andere uitzonderingen die Nederland wil bedingen in Brussel. Zo wil de toekomstige coalitie geen gedwongen onteigening van boeren, geen vermindering van de veestapel, de herinvoering van rode diesel en een herziening van de Natura 2000-gebieden. Vollenbroek wijst erop dat dit in strijd is met Europese wetgeving. Hij benadrukt dat deze afspraken alleen haalbaar zouden zijn als Nederland uit de Europese Unie zou stappen, wat echter economische zelfmoord zou betekenen. Hij vreest dat er nu beloften worden gedaan en verwachtingen worden gewekt die later niet kunnen worden waargemaakt.

Ondanks de positieve reacties van onder andere de landbouworganisatie LTO en Farmers Defence Force op de plannen, is het nieuwe akkoord volgens Vollenbroek helemaal geen goed nieuws voor de boeren. Zo zullen de landbouwtransitiefondsen worden geschrapt. Dit zal leiden tot een harde sanering van de boerensector, met name voor de kleinere boeren die failliet zullen gaan. Hierdoor zullen er in Nederland voornamelijk megastallen overblijven. Dit zal resulteren in veel problemen in de landbouwsector, in plaats van verlichting te brengen. Meer hierover bij BNR.