Tekken Tag Tournament 2

Arcadehallen zijn hot. In Japan dan, want in Nederland zijn ze zo goed als uitgestorven. Mensen die Tekken Tag Tournament 2 willen proberen moeten dan ook naar Japan, waar de kasten sinds september vorig jaar staan. De ‘Unlimited’-versie kwam in maart dit jaar uit. Gelukkig is Namco Bandai begonnen aan de console-versie, die gebaseerd is op de unlimited arcade-versie uit Japan. Nog even geduld, volgende maand kan iedereen online aan de slag om de beste Tekkenspeler te worden genoemd.

Header

Eindelijk kan ik mijn arcadestick weer uit de kast halen om op de PlayStation 3 aan te sluiten, want een bèta-versie van Tekken Tag Tournament 2 ligt op de deurmat. Helaas betekent dat nog geen online games spelen, want daar moeten de puntjes nog op de i gezet worden. Dus we gaan offline een paar potjes tagteam oefenen. Die paar potjes werden er iets meer, maar goed, ik loop vooruit op de zaken.

De optie ‘Offline play’ staat niet voor niets als tweede optie. Het spel is namelijk het leukst in de eerst getoonde optie, online.  Menselijke tegenstanders zijn immer beter dan de computer, want daar krijg je op de hogere moeilijkheidsgraden al snel het gevoel dat de computer wel iets te goed blokt en eng snelle reacties heeft. Voor mensen die om de een of andere reden, zoals faalangst, laaiend worden bij verlies of willen oefenen om eens beter te worden, is er nog genoeg te doen tegen de computergestuurde tegenstanders.

Tekken Tag Tournament 2

De arcade-modus is er om de computer solo of in tagteam uit te dagen. Kies je zelf voor solo, dan heb je nog een team tegen je, dus dat doe je als je een stuk beter bent geworden of een bak met vals zelfvertrouwen hebt. De arcade sluit af met een eindfilmpje van desbetreffende personage die de laatste klap geeft aan een nog onbekende tegenstander. Met meer dan vijftig personages te leren heb je dus wat te doen, al zijn er meer manieren om items en films te unlocken.

In Ghost Battle bijvoorbeeld, waar je tegen allerlei tegenstanders vecht. Je begint, solo of in tag, met een vechtronde en je kunt doorgaan tot je een ons weegt. Of je de partij nu verliest of niet, daarna kies je je volgende tegenstander uit, die soms veel meer ervaring heeft, maar dat levert voor jou ook meer items en ervaring op. Versus is de modus die je moet hebben als je op de bank offline met vrienden wil spelen.

Tekken Tag Tournament 2Tekken Tag Tournament 2

De modus Team Battle heeft dan mijn voorkeur, omdat je daar eigenlijk met een soort survival bezig bent. Je kiest één tot en met tien personages en je vecht ronde naar ronde tegen het andere team. Versla je een tegenstander, dan doet hij de volgende ronde niet meer mee. Klein detail: je krijgt verloren levenspunten niet terug in die volgende vechtpartij. Dat gaat zo door totdat er maar één personage overblijft van een team, de winnaar. De modus Time Attack levert je uitdagingen om bepaalde tegenstanders en opdrachten in een bepaalde tijd te doen. Survival spreekt voor zich: je speelt ronde na ronde totdat je personage verslagen is. Pair-modus laat vier spelers in een tagteam-gevecht spelen.

De modussen zijn afwisselend genoeg en natuurlijk: de verzameldrang is aanwezig. Je wil de filmpjes, je wil ervaringspunten en je wil items unlocken. Want je wil Kuma de beer met een koebel uitrusten en er zijn veel bizarre pakjes en meer attributen, zoals honkbalknuppels of een tulp, voor de personages. Japanners, ik blijf het een verbazingwekkend volk vinden. Maar verslavend is het verzamelen wel. Tekken Tunes is een leuke gimmick om je menu’s en achtergrondmuziekjes te wijzigen. Er zijn verschillende stukken te kiezen, maar hell, ik heb altijd al willen vechten met nummers van Rammstein of natuurlijk het altijd toffe Eye of the Tiger, als je met King speelt, op de achtergrond. Nummers die op je console staan zijn te kiezen, een kwestie van muziek importeren naar je console dus.

Tekken Tag Tournament 2Tekken Tag Tournament 2

Oke, het is een vechtspel, dus hoe speelt Tekken Tag Tournament 2? Belangrijk om te weten is dat je de partij verliest als één van je personages in je team geen levenspunten meer heeft. Taggen is dus belangrijk, omdat je iets leven terug genereert bij diegene uit de arena en je kunt vreselijk uithalen als team zijnde. Je tag-partner helpt je bij een worp, een bound en een luchtcombo. Deze zien er niet alleen tof uit, ze zorgen er voor dat de levensbalk van je tegenstander flink afneemt. Het bound-systeem uit Tekken 6 is terug. Voor de mensen die dat spel niet hebben gespeeld: stel je slaat je tegenstander de lucht in, dan kun je met bepaalde bewegingen ze zo hard tegen de grond meppen dat ze weer opstuiteren. Het nut? Je kunt ze langer in de lucht houden en daar kunnen ze niet blokken of counteren, dus dat is best handig als je je tegenstander goed kan ‘jugglen’, hoog kan houden dus. De bounce zorgt voor een langere juggle-tijd.

Tekken Tag Tournament 2Tekken Tag Tournament 2

Tekken Tag Tournament 2 gaat dan ook veel meer om op tijd counteren, op tijd blokken en je tegenstander 'punishen' en het allerbeste: wachten tot je de tegenstander in de lucht kan krijgen, want dan heb je een kans op een mooie combo waar je veel schade uitdeelt. Buttonmashen is echt niet nuttig, een normale tegenstander (ik heb het niet over de easy-modus van de computer) slaat je tot moes. Mensen die Street Fighter gewend zijn gaan spontaan huilen als ze door een kwart cirkeltje plus slag geen hadouken krijgen: Tekken gaat om meppen en schoppen, die vuurballen om mensen in een fout of rage te krijgen helpen hier niet. Wil je net beginnen aan Tekken klinkt dat nogal ontmoedigend, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn.

Tekken Tag Tournament 2 

Er is namelijk een aparte Fight Lab, waar je een combot, een robot, traint om de beste vechter ooit te worden. Je begint de lessen bij nul. Dus als je Tekken nog nooit hebt opgestart is het heel handig om deze modus uit te proberen. Het wordt al snel heel nuttig, ook voor meer ervaren Tekken-spelers. Ontwijken, blokken, punishers, tagcombo’s ontwijken van worpen en meer passeren de revue en zijn altijd te herspelen, als je merkt dat je een bepaalde techniek niet goed onder de knie hebt. Een stuk beter dan de tutorialmodus van Street Fighter, waar je niet zag hoe je uiteindelijke combo of beweging er eigenlijk uit moest zien. De combot-verhaallijn maakt het grappig en je waardeert je combot steeds op met verkregen ervaringspunten. Hierdoor wordt hij steeds sterker en leer je krachtigere bewegingen, mechanismen en meer. Een fightingtutorial met verhaal, waarom ze het niet eerder bedacht hebben is me een raadsel. Heb je het lab uitgespeeld, dan neem je de robot in de jouw gecreëerde vorm mee naar de andere modi.

Tekken Tag Tournament 2Tekken Tag Tournament 2 

Tekken Tag Tournament 2 is een technische fighter, maar daar zijn er meer van. Street Fighter, Dead or Alive en Tekken hebben alle drie een ander onderliggend vechtsysteem en alle drie hebben ze hun publiek. Maar de Tekken-franchise is ook bekend om zijn aparte over-the-top presentatie. Aparte personages als een beer, een panda, een dino,een kangaroe en Jinpachi met de meest epische baard zorgen voor dat typische Tekkengevoel. Tekken Tag Tournament 2 heeft bijna alle personages uit de franchise in een spel waarin je altijd weer kan leren van je tegenstanders. Met de World Tekken Federation–service erbij kan iedereen zien waar zijn of haar sterke en zwakke punten liggen, maar daar lees hier meer over. Tekken komt terug en hoe. We gaan midden september zien hoe sterk de online modus is in de uiteindelijke versie. En een beetje chauvinisme: één van de arena’s speelt zich af in Nederland, ja, met windmolens, tulpen en kaas. We komen er nooit vanaf.

Tekken Tag Tournament 2