3 miljard euro schadeclaim voor GGD-datadiefstal

Stichting ICAM sleept de Staat voor de rechter met een schadeclaim van maar liefst 3 miljard euro wegens de grootschalige GGD-datadiefstal uit coronasystemen die begin 2021 aan het licht kwam. De claim is gericht tegen het ministerie van Volksgezondheid, omdat zij verantwoordelijk zijn voor het ontwerp van de IT-systemen die de GGD's gebruiken.

ICAM overhandigt vandaag dagvaardingen aan 35 instanties en eist voor de 6,5 miljoen gedupeerden een schadevergoeding van 500 euro per persoon, en voor de 1250 mensen van wie het zeker is dat ze de dupe zijn geworden, een schadevergoeding van 1500 euro.

Volgens de GGD zijn de privégegevens van ongeveer 1250 Nederlanders onbevoegd ingezien, gestolen en mogelijk doorverkocht. Echter, Stichting ICAM stelt dat het aantal gedupeerden veel hoger ligt, namelijk 6,5 miljoen mensen. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat de datadiefstal veel groter is dan werd gemeld.

Naast de financiële compensatie wil Stichting ICAM met de rechtszaak meer openheid van de overheid en voorkomen dat het nog een keer fout gaat. De stichting wil antwoorden over de impact van het datalek en genomen maatregelen en benadrukt het belang van een financiële prikkel om het beter te doen. De rechtszaak kan naar verwachting tot 2026 duren.