FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 maart 2023

Schansspringer Kobayashi wint windloterij, Pinkelnig eindwinnares in World Cup

De beste schansspringers ter wereld kwamen de afgelopen dagen in actie in het Finse Lahti. Voor de vrouwen was dat het einde van het World Cup-seizoen, de mannen keren nog terug naar het Sloveense Planica, waar in februari het WK gehouden werd en waar men deze week op de grote vliegschans het seizoen af gaat sluiten.

Vrouwen
In de eerste ronde stond er geen maar op de Duitse Katharina Althaus, die ver boven de rest uit stak. Die rest werd ietwat verrassend aangevoerd door de Noorse Eirin Maria Kvandal, voor World Cup-leidster Eva Pinkelnig uit Oostenrijk, de Sloveense Ema Klinec en Alexandria Loutitt uit Canada - ook de Noorse Silje Opseth, Yuki Ito uit Japan, Anna Odine Strøm voor Noorwegen en de Oostenrijks-Nederlandse Marita Kramer stonden nog prima binnen bereik van het podium.

Kramer leverde in ronde twee één plekje in, en wist haar seizoen met een top-10-plek dus nog wel degelijk af te sluiten, waarna Strøm de leidende positie overnam. Ito pakte die plek over, Opseth verloor drie plekken en Loutitt leverde er tien in. Klinec kwam op de voorlopige zevende plek terecht, Pinkelnig nestelde zich achter Ito en Strøm, met nog twee dames te gaan. Kvandal viel met drie posities verlies van het podium af, waarna Althaus het af mocht maken. De Duitse maakte het echter spannend en haalde het niet: Ito, de lieveling van het publiek én de hele schansspringfamilie, pakte zo de overwinning, voor Strøm en Althaus.

Pinkelnig was al zeker van de eindzege in de World Cup, vooral dankzij een dominante eerste seizoenshelft. Althaus eindigde als tweede, Klinec wist Strøm nog nét voor te blijven en sloot het seizoen af als derde.

Teamwedstrijd
In het begin was het nog heel even spannend, maar al vrij snel bleek dat Oostenrijk simpelweg te goed was. Daniel Tschofenig, Jan Hörl en Stefan Kraft sprongen meer dan uitstekend, Michael Hayböck had het moeilijker, maar deed het goed genoeg. Slovenië was wellicht beter, en ruim zelfs, maar de eerste sprong van Domen Prevc mislukte totáál. Toch werd Prevc met Lovro Kos, Timi Zajc en Anze Lanisek nog tweede, door in de allerlaatste sprong nog voorbij het Polen van Piotr Zyla, Pawel Wasek, Aleksander Zniszczol en Kamil Stoch te springen.

Mannen
De wind speelde het deelnemersveld hevig parten, waardoor het uiteindelijk bij één wedstrijdronde bleef, die al erg lang duurde. Na bijna twee uur was de Japanner Ryoyu Kobayashi de winnaar in wat een redelijke loterij was, voor Stefan Kraft namens Oostenrijk. De Duitser Karl Geiger completeerde het podium, Oostenrijk's toptalent Daniel Tschofenig greep er met een vierde plek net naast, voor Anze Lanisek uit Slovenië en de Oostenrijker Michael Hayböck.

Random Pics van de Dag #896

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Gemeente Amsterdam verbiedt TikTok op werktelefoons van ambtenaren

De gemeente Amsterdam volgt het landelijke beleid om TikTok te verbieden op de werktelefoons van de ambtenaren. Het personeel moet de app zo snel mogelijk verwijderen. Volgens de gemeente brengt het gebruik van de populaire app uit China een mogelijk veiligheidsrisico met zich mee. Mogelijk gaan er ook nog andere apps volgen. Zo meldt AT5

Dat schrijft wethouder Touria Meliani, die tijdelijk de waarnemend portefeuillehouder is voor ICT en Digitale Stad in een brief aan de leden van de gemeenteraad. "De gemeente is gestart met een analyse van de risicovolle applicaties die op gemeentelijke apparaten worden gebruikt." De wethouder laat weten dat TikTok de eerste app is die onder de loep wordt genomen. Alle ambtenaren zijn nu verplicht om de applicatie zo snel mogelijk te verwijderen. 

Het college kan de app niet verbieden op telefoons die niet van de gemeente zijn. Wel adviseert het college 'met klem' aan alle ambtenaren om TikTok ook op hun privételefoons te verwijderen, aangezien die ook vaak toegang hebben tot gemeentelijke informatie via WhatsApp of de e-mail. 

Rusland en Noord-Korea
De komende tijd gaat de gemeente bekijken of er naast TikTok nog andere risicovolle apps zijn die moeten worden verboden. De AIVD adviseert dat om apps uit Rusland, Noord-Korea en Iran niet te installeren. Het college verwacht dat binnen zes weken TikTok niet meer bereikbaar is op de gemeentelijke apparaten. 

Nashville: bodycambeelden van opsporen en neerschieten schutter basisschool

In de Amerikaanse staat Nashville heeft een jonge vrouw een bloedbad veroorzaakt op een Christelijke basisschool. De zwaarbewapende 28-jarige vrouw schoot drie kinderen en drie volwassenen dood op een school in Nashville, Tennessee.

De schutter, gewapend met twee semi-automatische geweren en een pistool, werd uiteindelijk doodgeschoten door politieagenten die arriveerden. Ze laat een 'manifest' achter en er werden ook plattegronden gevonden. President Biden reageerde geschokt en riep op tot aanscherping van de wapenwetten.

Update 20.45 uur: De politie van Nashville heeft bodycambeelden vrijgegeven van de zoektocht naar een schutter door gewapende politie een christelijke school in Nashville. Op de beelden is te zien hoe agenten klaslokalen en badkamers doorzoeken op zoek naar de schutter terwijl het noodalarm afgaat. De verdachte is ter plekke neergeschoten en gedood door wetshandhavers.

Update 11.30 uur: De politie heeft bewakingsbeelden vrij gegeven waarop te zien is hoe de aanvaller door glazen deuren schiet en door de gangen van de school loopt met een semi-automatisch geweer in de aanslag. Hale droeg een zwart vest over een wit T-shirt, een camouflagebroek en een rode baseballpet.

De politie verklaarde dat rechercheurs denken dat de schietpartij voortkwam uit "enige wrok" die de verdachte koesterde "omdat hij als jongere naar die school moest". Politiechef Drake specificeerde niet de aard van die vermeende wrok, noch of het iets te maken had met de genderidentiteit van de verdachte of de christelijke geaardheid van de school. Drake zei dat de school een bewust doel was van de schietpartij, maar dat de slachtoffers willekeurig zijn gekozen.

De slachtoffers zijn geïdentificeerd als Evelyn Dieckhaus, Hallie Scruggs en William Kinney, allen 9 jaar oud, samen met de personeelsleden Mike Hill, 61, een schoolbewaarder, Cynthia Peak, 61, een vervangende leerkracht, en Katherine Koonce, 60, die op de website van het Verbond staat vermeld als "hoofd van de school".

De Metropolitan Nashville Police Department ontving gisteren vanaf 10:13 uur telefoontjes over een schutter in de school, en agenten die ter plaatse kwamen meldden dat ze schoten hoorden vanaf de tweede verdieping van het gebouw. Twee agenten van een vijfkoppig team schoten op de aanvaller in de lobby en de verdachte werd om 10.27 uur doodverklaard.

Op staatsniveau heeft Tennessee in 2021 de vergunningsplicht voor het dragen van een verborgen wapen afgeschaft en staat het nu iedereen van 21 jaar en ouder toe een vuurwapen te dragen, openlijk of verborgen, zonder vergunning, zolang ze legaal het wapen mogen kopen.

Het bezit van een pistool is in Tennessee wel verboden voor iedereen die veroordeeld is voor een misdrijf waarbij geweld of drugs in het spel zijn.

De Covenant School, opgericht in 2001, is een onderdeel van de Covenant Presbyterian Church in de Green Hills buurt van Nashville en heeft ongeveer 200 leerlingen. Ze geven les vanaf de kleuterleeftijd tot en met zesde klassers, in 2022 heeft de school een trainingsprogramma gevolgd hoe te handelen bij een schietpartij op school.

Eerdere berichtgeving: Onderzoekers evalueren momenteel materiaal dat informatie kan geven over het motief van de schutter. "We hebben een manifest, we hebben enkele geschriften die betrekking hebben op deze dag, op dit incident, wat we onderzoeken", zei politieagent John Drake op een persconferentie. Op de plattegronden van de christelijke particuliere school stonden onder meer bewakingscamera's en ingangen aangegeven. De schutter was volgens de politie een oud-leerling van de school. 

Volgens de politie is de dader een 28-jarige vrouw uit Nashville die zich identificeert als man (genderdysfoor). Al het andere over de persoonlijke geschiedenis en of er een verband is met het misdrijf is nog niet bekend. "Er is momenteel een theorie wat we later misschien kunnen delen, maar die is niet bevestigd", zei Drake. Volgens de politie had de vrouw haar wapens, twee aanvalsgeweren en een pistool legaal verkregen.

De Amerikaanse president Biden zei in Washington dat alles moet worden gedaan om wapengeweld te voorkomen. Hij riep het Congres opnieuw op om een door hem voorgestelde wijziging van de wapenwet goed te keuren.

Biden bevestigde bij een toespraak dat veel van de gewonden er slecht aan toe zijn en het waarschijnlijk niet zullen redden. "Het is ziek", zei de president. 

EK-kwalificatie: Zweden sloopt Azeri's, Servië wint van Montenegro

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de maandagavond en wel de kwalificaties voor het Europees kampioenschap voetbal van volgend jaar. Naast groep B, waarin Nederland de kraker tegen Gibraltar won (3-0) en Frankrijk Ierland versloeg (0-1), werden er in nog drie groepen twee duels gespeeld.

Groep E was met afstand de minst enerverende van de avond. In Chisinau kreeg Moldavië bezoek van Tsjechië en na anderhalf uur voetbal kijken konden de vijfduizend toeschouwers afdruipen zonder één enkele goal. Karol Swiderski opende in Polen kort voor rust de score tegen Albanië, maar in Warschau bleef het bij één schamele goal.

In groep F viel wat meer te noteren. Estland kwam dankzij Rauno Sappinen knap op 0-1 na 25 minuten voetballen in en tegen Oostenrijk, maar de thuisploeg keerde het in de tweede helft om: Florian Kainz trok de stand na ruim een uur gelijk, kort voor rust maakte Michael Gregoritsch de winnende 2-1. Zweden begon thuis stroef tegen Azerbeidzjan en kwam in de eerste helft niet verder dan één goal, maar een eigen goal als 2-0 bracht de Zweden op gang: het werd uiteindelijk 5-0.

Tot slot groep G, waar Hongarije bezoek kreeg van Bulgarije. Al na zeven minuten was het raak voor Balint Vecsei en twintig minuten later verdubbelde Dominik Szoboszlai de score voor het thuisland. Nog voor rust zorgde Martin Adam voor de 3-0, waarna de tweede helft niks meer opleverde. Montenegro hield thuis tegen buurland Servië lang stand, maar Dusan Vlahovic kreeg de Montenegrijnen in Podgorica toch op de knieeën met twee late treffers: 0-2.

Mensen met fysieke baan minder gezond dan mensen met kantoorbaan'

Ruim 40 procent van de ondernemers in het mkb maakt zich zorgen over hoog ziekteverzuim van het personeel. Dat concludeert verzekeraar Interpolis uit een onderzoek.

Bedrijven met gezonde medewerkers zijn succesvoller. Maar hoe gezond de medewerkers werkelijk zijn, is moeilijk meetbaar. De gezondheidsindex van Smart Health is een graadmeter voor de gezondheid van medewerkers binnen een organisatie. De index geeft inzicht in één alles omvattend leefstijlcijfer, gebaseerd op medisch gevalideerde data op het gebied van onder andere beweging, voeding, stress en slaap. Uit de data van 11.000 medewerkers van bedrijven zoals AFAS, Zeeman, Kadaster en SPAR zijn de volgende gegevens uit de gezondheidsindex te halen:

  • Mensen met fysieke baan zijn minder gezond dan mensen met een kantoorbaan:
  • Ze eten significant minder groenten en meer suiker.
  • Ze hebben meer stress en slapen slechter.

Mensen met fysieke baan scoren wel beter dan kantoormedewerkers als het gaat om minder alcoholconsumptie (3,4 glazen versus 5,1 glazen per week).

Voeding is het belangrijkste leefstijlelement om gezondheid van Nederlandse werknemers te verbeteren. Meer fruit en groenten en minder verzadigd vet en suiker op de werkvloer kan groot verschil maken.

Het is mogelijk om de waarden van de gezondheidsindex te verbeteren. En daarmee:

  • het ziekteverzuimcijfer binnen een bedrijf met 20 procent terug te dringen;
  • het stressniveau met 30 procent te verlagen;
  • het risico op hart- en vaatziekten te verlagen met 28 procent.

Verlies zorgverzekeraar CZ verdrievoudigd door slechte beleggingen

Zorgverzekeraar CZ heeft het verlies vorig jaar meer dan verdrievoudigd, vooral als gevolg van slechte beleggingsresultaten.

CZ verloor vorig jaar 183 miljoen euro met zijn beleggingen. De verzekeraar schrijft dit toe aan de opgelopen inflatie en gestegen rente door de oorlog in de Oekraïne. Ook moest het concern veel geld uit zijn reserves halen om de zorgpremies betaalbaar te houden. Meer hierover bij Skipr

Moskou: 'GSDB-raket uit Oekraïne onderschept'

Het Russische ministerie van Defensie meldt dat zijn luchtverdedigingstroepen in de afgelopen 24 uur een GSDB-raket hebben neergeschoten die door Oekraïense troepen was gelanceerd. Het is de eerste keer dat Moskou beweert een Amerikaanse raket van dit type te hebben onderschept. Waar de 'onderschepping' plaatsvond is niet bekendgemaakt. Bovendien zouden volgens Russische informatie 18 Himars-raketten zijn onderschept.

De VS hebben Kyiv begin februari GLSDB-raketten (Ground Launched Small Diameter Bomb) toegezegd, maar gaven geen tijdschema voor levering. Dit type raket heeft een bereik van 150 kilometer. Oekraïne beschikt al enige tijd over het Himars-raketlanceersysteem. Deze raketten hebben een bereik van 80 kilometer.

Drugs hebben geen positieve invloed op creativiteit

Drugsgebruik heeft geen positieve invloed op creativiteit. Dat blijkt uit een studie van de Berlijnse Humboldt Universiteit in samenwerking met de Universiteit van Potsdam en de Universiteit van Essex in Groot-Brittannië.

Volgens dit onderzoek verhogen bedwelmende middelen zoals marihuana, alcohol of de drug Adderall, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, de creativiteit niet. Mensen geloven gewoon dat ze creatiever zijn als ze onder invloed zijn van drugs, legt Paul Hanel van de afdeling Psychologie van de Universiteit van Essex uit.

In plaats daarvan hangt creativiteit af van de houding, emoties en verwachtingen van een persoon in de betreffende situatie, zegt Jennifer Haase van de Berlijnse Humboldt Universiteit. 

Volgens de studie kunnen creatieve cognitieve vaardigheden wel worden bevorderd op verschillende manieren zoals associatie-oefeningen of brainwriting - een vorm van brainstormen waarbij ideeën worden opgeschreven. Meditatie of culturele ervaringen tijdens een verblijf in het buitenland kunnen ook de creativiteit bevorderen.

De studie analyseerde zo'n 80 internationale studies die zich bezighielden met verschillende methoden om de creativiteit te vergroten.

Nieuwe content Saints Row aangekondigd

Deep Silver en Volition maken vandaag bekend dat Santo Ileso groter en beter wordt met drie releases die de komende maanden beschikbaar komen voor Expansion Pass-bezitters. Daarnaast krijgen alle spelers twee gratis nieuwe districten, drie quality of life-updates en een door Dead Island 2 geïnspireerd cosmetics-pakket.

Het begint op 11 april met het gratis Dead Island 2 Pack. HELL-A smelt samen met het Weird West in deze gratis content die is geïnspireerd door Deep Silvers komende zombie slay-‘em up. Spelers kunnen hun baas aankleden met items van de roekeloze antiheld Jacob of bijdehante atleet Amy. Ook kunnen ze schokkende aanvallen uitvoeren met een nieuw wapen, indruk maken met een nieuwe emote, en een zomers sfeertje scheppen met een iconische roze flamingo-hoed en Carver the Shark-standbeeld voor hun hoofdkwartier.

De volgende gratis update verschijnt in mei en levert Sunshine Springs, een gloednieuw district dat wordt toegevoegd aan Santo Ileso, samen met quality of life-veranderingen (zoals aangepaste gevechten, een selfie-mode en meer) en verbeteringen. Op dezelfde dag krijgen Expansion Pass-bezitters The Heist & The Hazardous, drie nieuwe verhaalmissies die spelen in Sunshine Springs, waar de Saints een ambitieuze roofoverval plannen om te wreken dat ze zijn opgelicht door een beroemde acteur.

De tweede Expansion Pass verschijnt in juli en is getiteld Doc Ketchum’s Murder Circus, een nieuw solo-avontuur. Daarnaast worden meer quality of life-upgrades en nieuwe features toegevoegd.

Tenslotte verschijnt in augustus het derde, laatste en grootste pakket voor de Expansion Pass. Houd onze social media-kanalen in de gaten voor nieuws hierover. In augustus verschijnen ook het tweede nieuwe gebied en meer quality of life-updates, gratis voor alle spelers.

Alle Expansion Pass-pakketten zijn ook apart verkrijgbaar. Saints Row is nu verkrijgbaar voor Xbox One en Xbox Series X|S, PlayStation 4 en PlayStation 5 en pc via de Epic Games Store.

Saints Row roadmap (Foto: Plaion)

Nieuwe trailer voor Pixar-animatie Elemental

Disney heeft vandaag een nieuwe trailer vrijgegeven voor Elemental die alle verschillende elementen toont: lucht, aarde, water en vuur, en wat deze elementen zo bijzonder maakt volgens het hoofdpersonage Ember. 

Ember is een stoere, gevatte en vurige jonge vrouw die altijd in de buurt van haar geboorteplek Firetown is gebleven. In Elemental zien we hoe zij eindelijk buiten naar comfortzone treedt om de wereld waarin ze leeft verder te ontdekken. 

Element City is geïnspireerd door grote steden over de hele wereld. De stad omarmt verschillende bijdragen van elke elementaire gemeenschap; van gigantische pijnboomachtige gebouwen en watervalwolkenkrabbers tot een tornado-vormige arena genaamd Cyclone Stadium. 

Naast Leah Lewis en Mama Mamoudou Athie als Ember en Wade, zijn er ook rollen voor Ronnie del Carmen, als Ember's vader (Bernie) die op het punt staat met pension te gaan, Shila Ommi als Ember's moeder (Cinder) die altijd op zoek is naar ware liefde, Wendi McLendon-Covey als Gale, Wade's stormachtige en Air-ball-liefhebbende baas, Catherine O'Hara als Brook, Wade's gastvrije moeder, Mason Wertheimer als Clod, Ember's aardse buurjongen en tevens bewonderaar, en Joe Pera als de overwoekerde stadsbureaucraat genaamd Fern. 

Elemental is geregisseerd door Peter Soh en in bioscopen te zien vanaf 14 juni.

Datalek NS en Blauw: data 780.000 klanten mogelijk gestolen

Nederlandse Spoorwegen (NS) waarschuwt zo'n 780.000 klanten voor een mogelijk datalek, nadat onbevoegden toegang kregen tot persoonlijke gegevens bij een softwareleverancier van marktonderzoeker Blauw.

Klanten die deelnamen aan een tevredenheidsonderzoek riskeren het lekken van hun naam, e-mailadres en telefoonnummer. Financiële gegevens en wachtwoorden zijn niet in gevaar. NS en Blauw hebben de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gesteld.

Blauw ontdekte vorige week vrijdag de onbevoegde toegang en bevestigde maandag dat er daadwerkelijk gegevens waren gestolen. Het bedrijf onderzoekt nog welke gegevens precies zijn gestolen of bekeken door de hackers. Ondertussen vraagt de spoorwegmaatschappij klanten extra alert te zijn op phishing-pogingen, waarbij criminelen zich voordoen als iemand anders om gevoelige informatie te bemachtigen.

NS waarschuwt reizigers voor datalek
NS waarschuwt reizigers voor datalek

Gevangenisstraf voor pleegmoeder van overleden peuter in Koedijk

De rechtbank Noord-Holland heeft een 47-jarige vrouw veroordeeld wegens zware mishandeling van haar pleegzoon op 6 april 2020, als gevolg waarvan hij is komen te overlijden. Het jongetje was ruim twee jaar oud. Hij woonde sinds een half jaar in huis bij de verdachte en haar gezin in Koedijk. De vrouw krijgt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd van 57 maanden. Ook moet ze de biologische moeder een schadevergoeding betalen van 20.000 euro. 

Hoofdletsel
Op 6 april 2020 belde de verdachte met 112 dat het jongetje onwel was geworden. De verdachte vertelde dat hij in de tuin aan het spelen was, waar zij hem aantrof terwijl hij met zijn gezicht in een hondendrinkbak lag. In paniek zou zij het jongetje aan zijn arm hebben getrokken, waarna hij met zijn hoofd op de drempel van de tuindeur is gekomen. Hij overleed twee dagen later in het ziekenhuis als gevolg van zwaar hoofdletsel. De officier van justitie vindt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag en heeft acht jaar gevangenisstraf tegen haar geëist.

Onderzoek doodsoorzaak
De forensische deskundigen hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak. Ook heeft er een reconstructie plaatsgevonden in de tuin van de verdachte op grond van haar verklaring over de gebeurtenissen. De verschillende deskundigen zijn tot de conclusie gekomen dat het jongetje is overleden door een toegebracht ernstig hersen- en oogletsel dat alleen door forse kracht wordt verklaard. Door een eenvoudig ongeluk, zoals een val op een drempel, kan zulk ernstig letsel niet zijn ontstaan. Ook hebben de deskundigen erop gewezen dat het niet duidelijk is hoe het jongetje met zijn gezicht in de hondendrinkbak kan zijn beland, zonder dat hij er zelf uit kon komen. Er zijn geen medische aanwijzingen gevonden dat hij (bijna) is verdronken.

Oordeel rechtbank
De rechtbank vindt bewezen dat de verdachte aan het jongetje opzettelijk zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht, met de dood tot gevolg. De verklaring van de verdachte over wat er met haar pleegzoon is gebeurd past volgens de rechtbank niet bij de uitkomsten van het onderzoek door de deskundigen naar de doodsoorzaak. Het jongetje is om het leven gekomen door hoofdletsel, als gevolg van hevig schudden (‘acceleratie-deceleratie trauma’) of stomp botsend geweld. Dit letsel is aan hem toegebracht kort voordat hij in een medische noodsituatie raakte. Omdat de verdachte op dat moment als enige volwassene bij hem aanwezig was, moet zij het fatale letsel hebben veroorzaakt. Hoe zij dat precies heeft gedaan is niet duidelijk geworden, omdat de verdachte daarover een verklaring heeft afgelegd die de rechtbank niet gelooft. De rechtbank heeft niet de overtuiging dat de verdachte heeft gewild dat haar pleegzoon zou overlijden. Er is daarom geen sprake van doodslag.

De verdachte had als pleegouder een veilige omgeving, bescherming en geborgenheid moeten bieden aan het jongetje. Zij is hierin op onvoorstelbare wijze tekortgeschoten. Zij heeft onherstelbaar leed en intens verdriet toegebracht aan zijn biologische ouders en andere naasten. De rechtbank rekent het de verdachte aan dat zij geen verantwoordelijkheid voor haar handelen heeft genomen, aangezien zij wisselend en ongeloofwaardig over de toedracht heeft verklaard. Hierdoor is onduidelijk gebleven wat er precies met het jongetje is gebeurd. De rechtbank neemt dit in strafverzwarende zin mee bij de strafoplegging.

De rechtbank houdt er verder rekening mee dat de redelijke termijn voor berechting met bijna een jaar is overgeschreden. Om die reden wordt drie maanden minder gevangenisstraf opgelegd. De vrouw krijgt een gevangenisstraf van 57 maanden.

Schadevergoeding
Aan de biologische moeder van het overleden jongetje moet de verdachte een schadevergoeding betalen van 20.000 euro. De vordering tot schadevergoeding van de biologische vader is niet-ontvankelijk verklaard omdat niet genoeg informatie beschikbaar was om deze in het strafproces te kunnen beoordelen. Hij kan de schadevergoeding alsnog vorderen via de civiele rechter.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom is goud, tien minuten aan gameplay

Nintendo heeft tien minuten aan gameplay getoond van The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, onder begeleiding van Eiji Aonuma. De beste man wist bekend te maken dat de game goud is en dat fans dus geen angst meer hoeven te hebben voor nog meer uitstel.

In de video werden een aantal nieuwe vaardigheden van Link getoond. Als eerste is er Recall, waarmee je voorwerpen in principe terug in de tijd kan laten bewegen. Dit is ook één van de manieren om op de Sky Islands te komen.

De tweede vaardigheid is Fuse, waarmee Link voorwerpen kan combineren tot iets nieuws. Zo kun je zwakkere wapens sterker maken, durability verbeteren, het bereik van je wapens vergroten en nog veel meer. Als derde is er Ultrahand, waarmee Link grotere voorwerpen kan combineren. In de video wist Aonuma van enkele boomstammen en ventilatoren bijvoorbeeld een boot te maken.

Als laatste is er Ascend, waarmee Link door de grond naar een dak kan 'teleporteren'. Dit werkt in huizen, maar ook bijvoorbeeld in grotten met vrije ruimte erboven. Dit moet het makkelijker maken om bijvoorbeeld bergen te beklimmen. Vrijheid en fantasie staan volgens Aonuma in ieder geval centraal, wat al deze vaardigheden moeten benadrukken.

Ook er is een speciaal Tears of the Kingdom Nintendo Switch OLED Model aangekondigd, dat uitkomt op 28 april. De game zelf staat gepland voor 12 mei.

Man kiest 'samenleven in de hemel' na gesprekken met AI-Chatbot

Een Belgische man pleegde enkele weken geleden zelfmoord na intensieve gesprekken met een ChatGPT-kloon genaamd Eliza, ontwikkeld door een Amerikaanse start-up. Zowel zijn vrouw als psychiater zijn ervan overtuigd dat de chatbot een cruciale rol speelde bij het aanmoedigen van zijn daad.

De man, in de dertig en vader van twee jonge kinderen, was de laatste jaren steeds meer afgezonderd en pessimistisch geworden.

Volgens de vrouw en de psychiater van de man ging de chatbot mee in zijn negatieve denkpatronen, versterkte deze en suggereerde zelfs zelfmoord. Eliza overtuigde de man ervan dat hij meer van 'haar' hield dan van zijn vrouw en hintte op een 'samenleven in de hemel'.

De man geloofde dat hij zichzelf moest opofferen om de planeet en mensheid te redden van de klimaatcrisis.

In een reactie erkent het Amerikaanse techbedrijf achter de chatbot dat 'de machine een probleem had' en belooft de software te 'repareren' om gebruikers beter te beschermen. Op hun website staat nu een nieuwe waarschuwing voor mensen met zelfmoordgedachten om hulp te zoeken.

Sinds enkele weken heeft FOK! ook een heuse bot die actief is op het forum. In deze topicreeks kun je een gesprek voeren met haar door haar te mentionen met @nova. Je moet wel een account hebben en zijn ingelogd.

Kantonrechter zet rem op proceskosten bij verkeersboetes: slechts ¤100 toegekend

Een Haagse kantonrechter heeft besloten om slechts €100 aan proceskosten toe te kennen in plaats van de gebruikelijke €1300, nadat een verkeersboete van €168 werd kwijtgescholden. Het adviesbureau Skandara, dat bezwaar maakte tegen de boete op basis van 'no cure, no pay', is in hoger beroep gegaan.

De kantonrechter stelt dat de hoge proceskosten voor dit soort bedrijven die maar erg weinig moeite in hun zaak steken geen effectieve rechtsbescherming voor de burger bieden en roept op tot structurele veranderingen. Een meerderheid in de Tweede Kamer, bestaande uit VVD, D66, CDA, PvdA en SP, wil de hoge vergoedingen aanpassen.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen heeft Kamervragen gesteld aan minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66) over het aanpakken van vergoedingen voor verkeersboetes en het mogelijk aanwezig zijn van een perverse prikkel in het systeem. Oprichter van Skandara, Brahim de Jong, is het niet eens met de uitspraak van de kantonrechter en stelt dat specialistische hulp bij bezwaar tegen verkeersboetes essentieel is.

In 2021 werden ruim acht miljoen verkeersboetes opgelegd in Nederland, waarvan er 336.000 bezwaren werden ingediend. In 46.200 gevallen gingen mensen in beroep bij de kantonrechter, die in 40.000 zaken uitspraak deed.

Goudkoorts 2.0: Australische geluksvogel ontdekt megaklomp

Een goudzoeker uit Australië trof een enorme goudklomp aan in de goudvelden van Victoria, met een geschatte waarde van bijna €150.000. De man, die dolgelukkig is met zijn ontdekking, kijkt ernaar uit om het bedrag met zijn gezin te delen.

Darren Kamp, die de goudklomp kocht en taxeerde, noemde het een "once-in-a-lifetime-vondst" en het grootste exemplaar dat hij in zijn 43-jarige carrière heeft gezien.

Hoewel het vinden van zulke grote goudklompen zeldzaam is in Australië, wordt aangenomen dat het land de grootste goudreserves ter wereld heeft en veel van de grootste goudklompen ter wereld daar zijn gevonden.

De vinder had verwacht dat de 4,6 kilo zware steen, met zo'n 2,6 kilo goud, ongeveer 10.000 Australische dollars waard zou zijn, maar werd door Kamp verrast met een taxatie van meer dan 100.000 Australische dollars.

Misschien toch tijd om eens een tripje naar Australië te plannen...

Nederlander ziet kinderarbeid niet als oplossing krapte op arbeidsmarkt

71 procent van de Nederlanders vindt het géén goed idee om de minimumleeftijd waarop jongeren mogen werken te verlagen om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen. Tweederde (66%) van de deelnemers zou zich zelfs schamen wanneer kinderen in Nederland structureel arbeid zouden verrichten. Fairtrade Nederland onderzocht hoe Nederlanders denken over kinderarbeid, een situatie die voor kinderen van katoenboeren regelmatig voorkomt doordat hun ouders geen fatsoenlijk inkomen verdienen. 

Met de start van de Kidworks-campagne, een fictief uitzendbureau voor kinderen in Nederland, wil Fairtrade de krapte op de arbeidsmarkt zogenaamd oplossen door kinderen aan het werk te zetten en zo aandacht vragen voor kinderarbeid in de katoenteelt. “De teelt van katoen is de meest onzichtbare schakel in de katoenindustrie. Veel katoenboeren leven in armoede waardoor zij soms niet anders kunnen dan hun kinderen inzetten om voldoende inkomen te genereren. Deze armoede en daaraan gerelateerde problemen worden onvoldoende aangepakt”, aldus Peter d'Angremond, directeur Fairtrade Nederland. “Met de Kidworks-campagne willen we dit probleem dichter bij huis brengen en Nederlanders laten nadenken over de impact van kinderarbeid en waarom we dit aan de andere kant van de wereld wel accepteren. Kinderen - waar dan ook ter wereld - verdienen de kans om naar school te gaan en zich te kunnen ontwikkelen, in plaats van te werken.”

Negatief over kinderarbeid in eigen land
Ruim zes op de tien respondenten geven aan woede (62%), schaamte (66%) en verdriet (66%) te ervaren als zij denken aan kinderarbeid in Nederland. Daarbij zijn er verschillen te zien tussen de voor- en tegenstanders van het verlagen van de minimumleeftijd waarop kinderen structureel betaalde arbeid mogen verrichten:

● Tegenstanders van het verlagen van de minimumleeftijd ervaren meer verdriet (84%) bij kinderarbeid dan de respondenten die hier niet op tegen zijn (57%).

● Een kwart (25%) van de respondenten die er niet afkeurend tegenover staan om de minimumleeftijd in Nederland te verlagen, geeft aan meer schaamte te ervaren bij kinderarbeid in Nederland dan in landen buiten Europa.

● 19 procent van de respondenten die openstaan voor een verlaging van de minimumleeftijd, geeft tegelijkertijd wel aan meer woede te voelen bij kinderarbeid in Nederland dan in landen buiten Europa.

Kinderarbeid in katoenteelt
Armoede is één van de belangrijkste oorzaken van kinderarbeid in de katoenteelt. Omdat katoenboeren onvoldoende betaald krijgen voor het katoen moeten ze vaak de hulp van hun kinderen inschakelen om meer inkomen te genereren. Doordat kinderen dan niet naar school kunnen is kinderarbeid niet alleen het gevolg van armoede, maar wordt het ook de oorzaak ervan: het houdt armoede in stand en maakt het moeilijk om uit de vicieuze cirkel te ontsnappen. Met onder andere betere betalingen en het creëren van bewustwording onder boeren zet Fairtrade zich in om kinderarbeid te voorkomen en tegen te gaan. Met Kidworks vraagt Fairtrade Nederland aandacht voor de verbetering van omstandigheden van katoenboeren en hun families.

Eerlijke kleding
In het onderzoek werd ook aan Nederlanders gevraagd in hoeverre zij er op letten of kleding eerlijk en duurzaam gemaakt is. Ruim de helft (56%) let er niet op of het merk een beleid voert tegen kinderarbeid, wel geeft tweederde (67%) aan eerder kleding te willen dragen van een merk dat zich inzet om kinderarbeid tegen te gaan. Consumenten staan er bovendien welwillend tegenover om meer te betalen voor producten die gemaakt zijn van duurzaam en eerlijk geproduceerd katoen; slechts 12 procent zou daar niet toe bereid zijn. Tenslotte is drie op de vier (76%) van mening dat bedrijven consumenten actief zouden moeten informeren over de herkomst van het door hun gebruikte katoen en de omstandigheden waarin het geproduceerd is. Op dit moment is slechts 0,07% van de katoen wereldwijd Fairtrade gecertificeerd en de organisatie zet zich, met onder andere de Kidworks-campagne in, om dit aandeel te vergroten. Het onderzoek laat zien dat het merendeel van de Nederlanders (60%) bereid is om meer te betalen voor eerlijke en duurzame katoenproducten, daarom is het van belang dat deze meer op de markt komen.

CPB: belastingen zijn geen wondermiddel om gedrag bij te sturen

De overheid moet terughoudend zijn met het beïnvloeden van gedrag via het belastingstelsel. Anders wordt het stelsel onnodig complex en daarmee lastiger uitvoerbaar en moeilijker te overzien voor burgers en bedrijven. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een vandaag verschenen publicatie. Het CPB geeft daarin handvatten om vooraf te kunnen bepalen of de inzet van een fiscale maatregel economisch gezien zinvol is.

Van giftenaftrek tot alcoholaccijns, op allerlei terreinen worden belastingen ingezet om bepaald gedrag te ontmoedigen of juist te stimuleren. Volgens het CPB moeten beleidsmakers bij nieuwe voorstellen beter afwegen of een belasting het juiste middel is en hoe die belasting dan vorm krijgt. Soms zijn belastingmaatregelen namelijk niet effectief of kan de overheid een doel alleen bereiken via een heel dure belastingkorting of heel forse lastenverzwaring.

In theorie zijn belastingmaatregelen zeer geschikt om te corrigeren voor maatschappelijke effecten die niet in de kostprijs van een product zijn verwerkt. De tabaksaccijns is een goed voorbeeld. In de praktijk blijkt echter dat sommige belastingmaatregelen niet werken zoals bedoeld. Daar is de zogenaamde frisdrankbelasting een voorbeeld van.

Met de frisdrankbelasting wil de overheid ongezonde consumptie van suikerhoudende dranken verminderen. Het tarief van 9 cent per liter is echter te laag om echt een verschil te maken. Bovendien geldt de belasting ook voor suikervrije frisdranken en mineraalwater, waardoor gezonde alternatieven niet aantrekkelijker worden. Om de heffing effectiever te maken wordt vanaf 2024 het tarief verhoogd en mineraalwater vrijgesteld.

Bij belastingvoordelen is de verhouding tussen effecten en kosten voor de overheid een belangrijk aandachtspunt, omdat sommigen het voordeel krijgen zonder hun gedrag aan te passen. Denk aan een bedrijf dat bepaalde investeringen in innovatie ook al zou doen zonder het belastingvoordeel van de innovatiebox. Dit speelt bij sommige regelingen zo sterk dat de kosten buitenproportioneel zijn.

In deze publicatie ontwikkelt het CPB een afwegingskader dat beleidsmakers kan helpen om te bepalen of een belastinginstrument doeltreffend en doelmatig is, of dat beter andere instrumenten kunnen worden toegepast, zoals regulering. Toepassing van het kader op een viertal bestaande maatregelen (frisdrankbelasting, CO2-heffing voor de industrie, de innovatiebox en de inkomensafhankelijke combinatiekorting) laat zien dat er veel haken en ogen zitten aan het inzetten van belastingen ten behoeve van gedragsbeïnvloeding.

Protestborden op NDSM-werf: "Neuken doe je op de Wallen"

Kunstenaars hebben protestborden op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord geplaatst. Ze hopen op die manier de komst van een erotisch centrum te kunnen voorkomen. Zo meldt AT5.

De borden werden dit weekend opgehangen. Het gaat om teksten als 'neuken doe je op de Wallen!' en 'geen hoeren op de NDSM!'. 

De NDSM-werf is een van de drie mogelijke locaties waar volgens de plannen van burgemeester Halsema mogelijk een erotisch centrum komt. De andere twee locaties liggen in de buurt van de Rai in Zuid. Ook daar is veel verzet tegen de plannen. 

Deze week vinden er verschillende informatieavonden en een debat in de Stopera over het onderwerp plaats. 

3 miljard euro schadeclaim voor GGD-datadiefstal

Stichting ICAM sleept de Staat voor de rechter met een schadeclaim van maar liefst 3 miljard euro wegens de grootschalige GGD-datadiefstal uit coronasystemen die begin 2021 aan het licht kwam. De claim is gericht tegen het ministerie van Volksgezondheid, omdat zij verantwoordelijk zijn voor het ontwerp van de IT-systemen die de GGD's gebruiken.

ICAM overhandigt vandaag dagvaardingen aan 35 instanties en eist voor de 6,5 miljoen gedupeerden een schadevergoeding van 500 euro per persoon, en voor de 1250 mensen van wie het zeker is dat ze de dupe zijn geworden, een schadevergoeding van 1500 euro.

Volgens de GGD zijn de privégegevens van ongeveer 1250 Nederlanders onbevoegd ingezien, gestolen en mogelijk doorverkocht. Echter, Stichting ICAM stelt dat het aantal gedupeerden veel hoger ligt, namelijk 6,5 miljoen mensen. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat de datadiefstal veel groter is dan werd gemeld.

Naast de financiële compensatie wil Stichting ICAM met de rechtszaak meer openheid van de overheid en voorkomen dat het nog een keer fout gaat. De stichting wil antwoorden over de impact van het datalek en genomen maatregelen en benadrukt het belang van een financiële prikkel om het beter te doen. De rechtszaak kan naar verwachting tot 2026 duren.

Tata Steel wil van cameratoezicht op rookwolken af, start kort geding

Tata Steel sleept de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied voor de rechter in een poging cameratoezicht op hun staalfabriek te verbieden. Het cameratoezicht is door Tata Steel tevens gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

De omgevingsdienst heeft camera's geïnstalleerd om schadelijke rookwolken te registreren, waarvan een opvallend donkere wolk kan duiden op de uitstoot van gevaarlijke stoffen. De staalproducent beweert nu dat de privacy van hun medewerkers in gevaar is. 

De omgevingsdienst stelt echt dat de camera's op 450 meter afstand van de fabriek geplaatst zijn en gericht zijn op de lucht, met de onderkant van het beeld afgeschermd door een zwart blok, waardoor medewerkers in het geheel niet in beeld zouden komen.

Tata Steel beweert bereid te zijn mee te werken, mits het toezicht voldoet aan de wet- en regelgeving. Het bedrijf voegt eraan toe dat medewerkers hun werk goed en veilig moeten kunnen uitvoeren zonder zich zorgen te maken over het cameratoezicht.

Het kort geding staat gepland voor 21 april.

Reisorganisaties sjoemelen met tarieven - 83% van aanbiedingen niet realistisch

Reisorganisaties misleiden klanten op grote schaal met onbereikbare aanbiedingen, aldus de Consumentenbond. Uit onderzoek onder driehonderd reizen van twaalf aanbieders bleek 83% niet voor de aanbiedingsprijs te boeken. Onvermijdbare kosten zoals toeristenbelasting en boekingskosten worden vaak niet vermeld in de aanbieding, waardoor de prijs tijdens het boeken flink stijgt. De Consumentenbond heeft klachten ingediend bij de Reclame Code Commissie en vraagt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in te grijpen.

Enkele voorbeelden van misleidende aanbiedingen zijn D-reizen, die een vakantie voor twee personen naar Cyprus adverteerde voor 450 euro, maar uiteindelijk het dubbele bedrag vroeg. De VakantieDiscounter liet de prijs voor een reis naar Ibiza voor twee personen tijdens het boeken exploderen van 286 naar 3520 euro. Stip Reizen bood een Fly & Drive Andalusië aan zonder de kosten van de bijbehorende huurauto in de aanbiedingsprijs op te nemen.

Reisbranchevereniging ANVR stelt dat reisorganisaties druk bezig zijn hun prijzen aan te passen om vanaf 1 april te voldoen aan geldende regels voor prijstransparantie. De ACM benadrukt echter dat er geen nieuwe regels gelden vanaf april, waardoor reisorganisaties ook de afgelopen maanden al transparant hadden moeten zijn over hun prijzen. In april staat een grote controle door de ACM gepland.

EU maakt de weg vrij voor laadstations en waterstofvulpunten

Na een lange nacht van onderhandelen, hebben de EU-landen en het Europees Parlement eindelijk een akkoord bereikt: binnen vijf jaar zullen er langs alle Europese snelwegen laadstations voor elektrische auto's zijn, met een maximale afstand van slechts 60 kilometer tussen de stations. Ook komen er tegen 2030 om de 200 kilometer waterstofvulpunten voor met name vrachtwagens.

Deze afspraak maakt deel uit van het Europese pakket klimaatmaatregelen, dat de uitstoot van schadelijke broeikasgassen in 2030 moet halveren, en in 2050 moet terugbrengen tot vrijwel nul. Het akkoord, dat officieel de Verordening voor de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen (AFIR) heet, moet nog wel worden goedgekeurd, maar de verwachting is dat dit zonder poespas gebeurt.

Niet alleen wordt de infrastructuur aangepakt, maar ook betalen aan de laadpaal moet toegankelijker en transparanter worden. Zo wordt het makkelijker om met een bankpas of creditcard te betalen, en zal de prijs duidelijker worden weergegeven.

Andreas Carlson, de Zweedse minister van Infrastructuur, zegt hierover: "We geven hiermee een duidelijk signaal af: burgers hoeven zich geen zorgen meer te maken over het vinden van laad- en tankstations voor hun elektrische of brandstofcelauto." Ook Europarlementariër Caroline Nagtegaal is "ontzettend blij" en noemt het de juiste weg naar "niet minder, maar wel schoner rijden, varen en vliegen."

Alhoewel momenteel slechts 1% van de auto's in de EU volledig elektrisch is, maakt elektrisch rijden sinds 2018 een sterke groei door. Vorig jaar was 12% van alle verkochte auto's volledig elektrisch.

F1 Motorhome voormalig Force India te koop!

Leef als een Formule 1-coureur in je eigen luxueuze motorhome! Deze prachtige mobiele woning was ooit de thuisbasis van het voormalige Force India Formule 1 Team tijdens Grand Prix-weekenden en biedt alles wat je nodig hebt om je als een ware professional te voelen.

De binnenkant is elegant en van alle gemakken voorzien: comfortabele slaapruimtes, een volledig uitgeruste keuken, badkamers met douches en toiletten, een ruime ontvangsthal en kantoorruimte. Elk detail is zorgvuldig gekozen om het perfecte thuis weg van huis te creëren.

Met een stevig chassis en geavanceerde systemen is dit motorhome klaar voor elke reis. Het is niet alleen een onvergetelijk stukje Formule 1-geschiedenis, maar ook een absolute blikvanger op evenementen, bedrijfsterreinen of andere locaties.

Deze unieke kans om een stukje Formule 1-geschiedenis in handen te krijgen mag je niet missen. Voor een schamele € 500.000 is-ie van jou en die prijs is inclusief 6 Hangler 3SDZL 24-trailerassen.

Hier een rondleiding, en dan blijkt dat voor die prijs er ook nog een onderbroek van Esteban Ocon bij zit!!

'Kombinierer' Riiber sluit winter af met dubbele zege, Lamparter pakt eindwinst

In het Finse Lahti is de afgelopen dagen een einde gemaakt aan het World Cup-seizoen op de noordse combinatie. Er stond nog een teamsprint op het programma, met teams van twee mannen, en twee individuele wedstrijden.

Teamsprint
Het schansspringen werd gedomineerd door de Oostenrijkers: Stefan Rettenegger en Johannes Lamparter (Oostenrijk-1) waren het best en werden gevolgd door het Oostenrijk-2 van Lukas Greiderer en Franz-Josef Rehrl, die het langlaufen zes seconden later mochten beginnen. De Noren Jørgen Gråbak en Jarl Magnus Riiber mochten na twaalf seconden beginnen, gevolgd door Duitsland-1 met Vinzenz Geiger en Julian Schmid (+0:24) en Frankrijk-1 met Matteo Baud en Laurent Muhlethaler (+0:29). Gevaar leek verder nog te kunnen komen van Noorwegen-2 met Andreas Skoglund en Espen Andersen (+0:47), Eero Hirvonen en Ilkka Herola namens Finland-1 (+1:01) en Duitsland-2 met Jakob Lange en Johannes Rydzek (+1:08).

Langlaufend voegden de twee Oostenrijkse teams en Noorwegen-1 zich snel bij elkaar, Duitsland-1 en Frankrijk-1 kwamen ook in de buurt en sloten in de vierde van tien ronden aan - de rest volgde op een minuut en leek kansloos. In zijn derde rondje maakte Rettenegger een flinke fout, waardoor Lamparter in de ronde erna extra gas moest geven om weer aan te haken, wat wel lukte. Rettenegger moest er in zijn laatste ronde echter alsnog af, waardoor er nog vier teams om de zege streden. Rehrl had het ook erg zwaar om bij te blijven, dus ook het tweede Oostenrijkse team zat in de problemen.

De laatste ronde werd ingezet door Riiber, Geiger en Muhlethaler, met Greiderer die weer aanhaakte en Lamparter die te ver weg zat. Op de voorlaatste klim moest Greiderer er alsnog weer af, waarna Riiber de eindsprint opende. Alleen Geiger kon volgen en met een machtige sprint ging de Duitser er voorbij: winst voor Geiger en Schmid, vóór Riiber en Gråbak en met Muhlethaler en Baud op een zeer knappe derde plek, voor de twee geklopte Oostenrijkse teams.

Individueel 1
Schansspringend was de Est Kristjan Ilves de beste, hij sprong negen seconden langlaufvoorsprong bij elkaar ten opzichte van de Japanner Ryota Yamamoto. De eerste echt rapper langlaufer was de Noor Jarl Magnus Riiber, die na 22 seconden op pad mocht, pas op 51 seconden gevolgd door de Oostenrijker Franz-Josef Rehrl en kort daarop de Fransman Laurent Muhlethaler. De verschillen na de sprongen waren vrij fors, maar onder meer de Duitser Terence Weber (+1:19), de Noor Jens Lurås Oftebro (+1:30) en Ilkka Herola uit Finland (+1:34) konden eventueel nog hopen op een goed resultaat.

Op de langlaufski's kwam Riiber na een kilometer of drie bij koploper Ilves, terwijl Yamamoto bijgehaald werd door Rehrl en Muhlethaler. Riiber bleef lange tijd bij Ilves en leek weinig zin te hebben om vroeg aan te vallen, dus wachtte hij tot de slotkilometer. De Noor ging er vandoor en sprintte zeer overtuigend naar de winst, terwijl Oftebro en Herola in de achtervolgende groep de sprint openden. Daarin was de Noor net even te sterk, hij ging er met het podium vandoor, Herola greep er net naast.

Individueel 2
Riiber was dit keer de beste op de schans, de geschiedenis leert dat hij dan ook erg lastig van de overwinning af te houden zal zijn. Muhlethaler mocht na 21 seconden vertrekken, gevolgd door Ilves (+0:28), Rehrl (+0:36) en Oftebro (+0:48). Die leken ook te gaan bepalen hoe de top-5 eruit zou gaan zien, want de eerstvolgende potentiële concurrentie volgde pas na bijna twee minuten, met Jørgen Gråbak (+1:50) en Johannes Rydzek (+1:51).

Muhlethaler, Ilves en Oftebro voegden zich op de langlaufski's snel samen, Rehrl kon daar niet aanhaken. Op een seconde of twintig van Riiber moest Muhlethaler afhaken bij Oftebro en Ilves, die het gat naar Riiber zowaar flink aan het verkleinen waren. Ilves moest er vroeg in de slotronde af bij Oftebro, die inderdaad aansloot bij Riiber - Ilves kwam daarna ook weer terug voor de slotkilometer. Op het laatste klimmetje sloeg Riiber echter gewoon weer toe en met overmacht ging hij alsnog naar de overwinning, voor Oftebro en Ilves. Daarna was het nog even wachten op de binnenkomst van Eric Frenzel: de Duitser finishte als 39e onder een erehaag, het was de laatste wedstrijd voor de vijfvoudig eindwinnaar van de World Cup, de winnaar van zeven olympische medailles - waaronder drie keer goud - en achttien WK-medailles, waarvan zeven keer goud.

Eindstand
Na de eerste individuele wedstrijd was de eindzege in de World Cup al binnen voor de Oostenrijker Johannes Lamparter, die in Lahti bleef steken op een elfde en veertiende plek. Oftebro kwam nog in de buurt, maar eindigde als tweede, voor de Duitser Julian Schmid. Riiber domineerde weliswaar, hij moest ook een hele rits wedstrijden laten schieten wegens ziekte en werd daardoor vierde in de eindstand.

Amsterdam wordt dumpplaats Romeins afval

Amsterdam komt Rome te hulp door wekelijks 900 ton huisvuil uit de Italiaanse hoofdstad te verwerken. Vanaf april zal Rome het afval per trein naar Nederland sturen.

De noodoplossing is het resultaat van langdurige onderhandelingen tussen de Romeinse vuilophaaldienst AMA en de gemeente Amsterdam. Rome betaalt Amsterdam 200 euro per ton huisvuil, wat neerkomt op een wekelijkse uitgave van 180.000 euro.

Rome worstelt al jaren met een groeiend afvalprobleem, veroorzaakt door een gebrek aan verwerkingscapaciteit en het sluiten van de Malagrotta-vuilnisbelt in 2013. Na het mislukte afvalbeleid van voormalig burgemeester Virginia Raggi, heeft de huidige burgemeester Roberto Gualtieri plannen voor een verbrandingsoven annex elektriciteitscentrale weer op de agenda gezet. Deze installatie zal echter pas op zijn vroegst in 2026 gereed zijn.

In de tussentijd zal Amsterdam een deel van het Romeinse afval verwerken, waardoor de druk op de straten van Rome enigszins wordt verlicht. Hoe milieuvriendelijk dit hele project is is niet duidelijk.

Forse loonsverhoging en recht onbereikbaar te zijn voor zorgpersoneel

Na maandenlange onderhandelingen hebben de vakbonden en ziekenhuizen eindelijk een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor zorgpersoneel. Ruim 200.000 werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra zullen profiteren van een salarisverhoging tot vijftien procent, een hogere reiskostenvergoeding en meer zeggenschap over hun werktijden. Hierdoor zijn de acties die voor half april gepland stonden, van de baan.

De loonsverhoging wordt in stappen doorgevoerd en kan voor sommige zorgmedewerkers in lagere loonschalen oplopen tot twintig procent. De reiskostenvergoeding wordt verhoogd van acht naar zestien cent per kilometer. Daarnaast krijgen werknemers meer inspraak in hun roosters en mogen ze onbereikbaar zijn, terwijl stagiaires niet langer meetellen voor de bezetting.

Het akkoord zal een flinke impact hebben op de financiële huishouding van ziekenhuizen, maar de NVZ benadrukt dat dit in het belang is van het zorgpersoneel en de patiënten. Volgens CNV-onderhandelaar Joost Veldt maken de nieuwe afspraken echt stappen in het verlagen van de werkdruk en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.

Wakker Dier stapt naar de rechter om onverdoofde vissenslacht

Wakker Dier eist dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) optreedt tegen het zonder verdoving doden van meervallen. De onverdoofde slacht veroorzaakt ernstige stress en pijn bij de vissen. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Als vissen konden gillen, was deze barbaarse praktijk al lang afgeschaft.”

“In Nederland wordt ongeveer de helft van de meervallen onverdoofd gedood door ze in ijs of ijswater te plaatsen. Dit onverdoofd doden leidt tot loslating van de slijmlaag op de huid en ernstige stress”, stelde de NVWA recent. Toch wees de toezichthouder een handhavingsverzoek af. Wakker Dier gaat nu in beroep bij de rechter.

Langdurig lijden
Bij onverdoofde slacht worden meervallen vaak op ijs of in ijswater gelegd. Vervolgens worden ze opengesneden om hun organen te verwijderen. Het ijs verlamt de vissen, maar neemt geen pijnprikkels weg. Ook de plotselinge temperatuurovergang veroorzaakt veel stress en langdurig lijden. Pas na vijf tot twintig minuten raakt een meerval buiten bewustzijn.

Diervriendelijker alternatief
Het vooraf bedwelmen van de vissen kan veel lijden voorkomen. Er bestaat een effectieve en wetenschappelijk onderbouwde verdovingsmethode die op dit moment in gebruik is bij één meervalkwekerij. Er is dus een haalbaar en diervriendelijker alternatief voorhanden. Hilhorst: “Wat ons betreft is dit meer dan voldoende reden om onverdoofde slacht direct aan banden te leggen.”

Wetgeving
NVWA zegt niet te kunnen handhaven omdat er vrijwel geen specifieke wet- en regelgeving is voor het welzijn van vissen. Wakker Dier bestrijdt dit standpunt en verwijst naar de Europese slachtverordening. Die stelt dat vermijdbaar lijden moet worden voorkomen. Aangezien een diervriendelijker dodingsmethode bestaat, is het lijden van de meervallen vermijdbaar.

Dit wil Wakker Dier
Dat vissen pijn en stress ervaren, wordt inmiddels breed erkend. Wakker Dier wil dat alle vissen de bescherming krijgen die ze verdienen, waaronder verdoving bij slacht. Op dit moment is dit alleen voor paling expliciet geregeld in de Nederlandse wet. Na paling is meerval de meest gekweekte vis in Nederland. Zo lang voor deze vissoort geen specifieke regelgeving bestaat, moet worden opgetreden op basis van de algemene slachtverordening.

Statiegeld op blikjes nu al van kracht

Vanaf vandaag is het zover: statiegeld op blikjes is een feit. Hoewel het beleid officieel pas op 1 april in werking treedt, zijn volgens Statiegeld Nederland alle systemen al klaar voor gebruik. Hierdoor kunnen consumenten al blik inleveren bij de inleverpunten, met als doel zo'n 90 procent van de jaarlijks 2,5 miljard verkochte blikjes te recyclen en zwerfafval te verminderen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) bevestigt dat alle supermarkten er klaar voor zijn en dat er zelfs al blikjes ingeleverd worden. Toch is het belangrijk om te weten dat niet alle blikjes inleverbaar zijn. Er zijn momenteel twee soorten blikjes in omloop; eerst wordt de oude voorraad zonder statiegeldlogo verkocht, voordat de nieuwe blikjes met statiegeldlogo in de schappen liggen.

Directeur Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland benadrukt dat blikjes niet perfect hoeven te zijn om het statiegeld terug te krijgen, maar platstampen is uit den boze omdat de barcode dan niet meer leesbaar is voor de innamemachines.

Meer ademruimte voor studenten, docenten en onderzoekers: veel belangstelling voor slimmer inrichten van het collegejaar

Er is veel belangstelling voor pilots voor een ‘slimmer collegejaar’. Deze moeten studenten, docenten en onderzoekers meer rust en ruimte bieden gedurende het studiejaar. Vijftien onderwijsinstellingen gaan aan de slag met het slimmer inrichten van bestaande onderwijsactiviteiten en het op verantwoorde wijze verminderen van het aantal weken met onderwijs en/of tentamens. Vandaag is de landelijke start bij de Universiteit van Amsterdam.

Minister Dijkgraaf (Onderwijs): “Ik ben erg blij dat er zoveel enthousiasme en belangstelling is voor deze pilots. Het geeft goed aan hoe groot de behoefte is bij studenten, onderzoekers en docenten aan meer ademruimte. Veel studenten zuchten onder overvolle studieweken, docenten ervaren veel werkdruk en onderzoekers komen onvoldoende aan onderzoek toe. Die situatie moeten we echt verbeteren. Deze pilots moeten hen meer rust en ruimte gaan bieden. Mijn uiteindelijke doel is het opschalen van succesvolle initiatieven.”

Lang en intensief jaar
Uit een analyse van De Jonge Akademie komt naar voren dat het Nederlandse academisch jaar relatief intensief en lang is: gemiddeld tot wel 9 weken langer dan bij andere vergelijkbare universiteiten in de EU (onderwijs- en tentamenweken opgeteld). Dat leidt tot een hoge werkdruk bij docenten, onderzoekers en studenten.

In reactie daarop nodigde minister Dijkgraaf met name universiteiten (waar het probleem vooral speelt) uit om mee te doen aan pilots om de werkdruk bij docenten, onderzoekers en studenten te verlagen. Vrijwel alle universiteiten hebben zich aangemeld voor een of meerdere pilots, die lopen tot en met 2026. Het gaat om veertien universiteiten (waaronder ook de Universiteit voor Humanistiek en de Theologische Universiteit Apeldoorn) en één hogeschool (Hanzehogeschool Groningen). In totaal zijn er 42 projecten, elke instelling kon met maximaal drie pilotprojecten meedoen.

Korter en slimmer
De pilots behelzen het op een verantwoorde manier verminderen van het aantal weken met onderwijs en tentamens én het slimmer inrichten van bestaande onderwijsactiviteiten - of een combinatie van deze twee. Hierdoor krijgen onderzoekers en docenten dus meer tijd voor het doen van onderzoek, andere wetenschappelijke activiteiten en het verbeteren van het onderwijs. Studenten krijgen ruimte voor bijvoorbeeld stages, onderwijsprojecten zoals challenges, extra curriculaire activiteiten, of summer schools.

Tien projecten betreffen een reflectie op en het ombouwen van curricula, oftewel het kritisch nadenken over de inhoud van de vakken, de hoeveelheid stof en het voorkomen van onnodige overlap op curriculumniveau. Negen projecten gaan over vernieuwende toetsvormen en herkansingsweken. Denk daarbij onder andere aan een betere timing van tentamens die meer rust voor studenten moeten creëren, maar ook het verantwoord terugbrengen van het aantal herkansingsweken. Verder gaan vier projecten over het breder en beter inzetten van ‘blended learning’ om de leeropbrengsten van studenten te vergroten. Vier andere projecten behelzen het concentreren dan wel verspreiden van onderwijs- en onderzoekstaken. Uitdaging is hier om bepaalde periodes onderwijsvrij te maken waardoor studenten bijvoorbeeld kunnen werken aan studentenprojecten (challenges) en docenten aan onderzoek of verbetering van het onderwijs. Vijftien projecten zijn een combinatie van alle bovengenoemde projecten.

Behoud onderwijskwaliteit
Uiteraard mogen de pilots geen negatieve invloed hebben op de onderwijskwaliteit, het eindniveau van studenten en de eindkwalificaties van de deelnemende opleiding. Bij de pilots mag niet hetzelfde aantal uren college in minder weken worden gepland. Het gaat immers om het slimmer inrichten van het onderwijs, waar zowel studenten als onderzoekers en docenten baat bij hebben.

Studenten kunnen actief meepraten, bijvoorbeeld via studentenpanels en medezeggenschap. De Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit van Amsterdam zorgen als penvoerders voor het delen van kennis, monitoring en verantwoording. Twee jaar na invoering wordt bekeken wat de eerste opbrengsten van de pilots zijn en of bijsturing wenselijk is. Minister Dijkgraaf stelt bijna 13 miljoen euro beschikbaar voor de pilots.

Meer rust en ruimte
Een ‘slimmer collegejaar’ is een van de maatregelen van het kabinet om meer rust en ruimte te creëren voor studenten, onderzoekers en docenten. Zo wordt er fors geïnvesteerd in universiteiten, hogescholen en mbo, zodat bijvoorbeeld meer docenten en (jonge) onderzoekers aangenomen kunnen worden. Daarnaast presenteert minister Dijkgraaf binnenkort de plannen voor het aanpassen van het bindend studieadvies en is naar verwachting voor de zomer een integrale aanpak studentenwelzijn op hogescholen en universiteiten gereed. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de brede oorzaken van stress en prestatiedruk. Tenslotte zorgt de herinvoering van de basisbeurs en het verruimen van de aanvullende beurs voor meer financiële rust bij studenten.

FOK! Wat een weer: een droog dagje

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vandaag wordt een prima dag, het blijft bijna overal droog en de zon is te zien. Wel is het momenteel nog fris met temperaturen onder het vriespunt. Enkel aan de kust ligt de temperatuur wat hoger. In de loop van de ochtend wordt het ietwat bewolkt maar bijft het wel droog. De wind uit het zuiden neemt iets toe. Ook vanmiddag is de zon veelvuldig te zien, echter in het noordwesten en westen kan er wel wat lichte regen vallen bij zo'n 9 graden, iets kouder dan normaal.

Vanavond neemt de bewolking verder toe en gaat het zachtjes (mot)regenen, de temperatuur daalt dan tot 3 graden. Vannacht komt er vanuit het zuiden warmere lucht aan waardoor de temperatuur oploopt tot 7 graden. De komende dagen is het zacht met aan het eind van de week veel neerslag. Daarna lijkt er een drogere periode aan te komen.

een bui boven de oeverlanden in het Amsterdamse bos (Foto: DJMO)
een bui boven de oeverlanden in het Amsterdamse bos (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Europol waarschuwt voor crimineel misbruik van chatbots zoals ChatGPT

Europol waarschuwt dat criminelen kunstmatige intelligentie kunnen gebruiken voor fraude en ernstige misdrijven. Dat biedt volgens een rapport van de in Den Haag gevestigde Europese politieautoriteit 'duistere vooruitzichten'.

De zich snel ontwikkelende mogelijkheden van chatbots zoals de momenteel populaire "ChatGPT" zouden niet alleen worden gebruikt om het gemak van de mensheid te dienen, maar ook om ze te misleiden. Zo zou het AI-systeem bepaalde taalstijlen kunnen imiteren en zo bijzonder effectief kunnen worden ingezet voor zogenaamde phishing met valse e-mails. Volgens Europol zou het programma criminelen ook kunnen informeren over inbraken, terrorisme, cybercriminaliteit en seksueel geweld.

ChatGPT maakt teksten met behulp van kunstmatige intelligentie. Gebruikers kunnen individuele commando's of zinnen opgeven, die de chatbot vervolgens zelfstandig aanvult met gegevens van internet.

EU-toezichthouder banksector ziet risico's, maar nog geen acute problemen

Na het faillissement van de Silicon Valley Bank in de VS en de noodfusie van Credit Suisse en UBS, verwacht de bankentoezichthouder van de Europese Unie turbulente tijden in de branche.

De risico's in de financiële branche zijn nog steeds erg hoog, zei EBA-baas Campa tegen het Duitse Handelsblatt. Hij verwees in dit verband ook naar de wereldwijde verhogingen van de rentes wereldwijd. Deze vergrootten niet alleen de winstkansen voor banken, maar tegelijkertijd ook de risico's. Over de toestand van de Europese banken is hij echter in grote lijnen tevreden, aangezien de equity- en liquiditeitsratio's gemiddeld hoog zijn.

'Jacht op Nederlandse arbeidskrachten'

Buitenlandse bedrijven en overheden maken jacht op Nederlandse arbeidskrachten. De enorme internationale personeelstekorten worden veroorzaakt door een inhaalslag na Corona, de sterk aantrekkende economie, vergrijzende samenleving en de grote investeringen in de energietransitie.

Bedrijven en overheden presenteren zich nadrukkelijk op 1 en 2 april tijdens de 25e editie van de EmigratieBeurs in Expo Houten (Utrecht). Op deze beurs ontmoeten 12.000 toekomstige Nederlandse emigranten 250 buitenlandse bedrijven en overheden voor een eerste kennismaking. Bezoekers met beroepen uit alle sectoren oriënteren zich op het ruime aanbod van werken, wonen, ondernemen en studeren in het buitenland.

1 Miljoen vacatures in het buitenland
De buitenlandse werkgevers bieden de toekomstige emigrant 1 miljoen vacatures, vooral in de Gezondheidszorg, Engineering, IT, Transport, Horeca, Onderwijs en de Agrarische sector. Met secundaire werkvoorwaarden als verhuiskostenvergoeding en betaalde taal -en snuffelstages. Het aanbod is divers. Zo zoekt het Zweedse mijnbouwbedrijf LKAB technisch personeel. Dit bedrijf was onlangs in het nieuws met de ontdekking van de grootste voorraad aardmetalen in Europa.

Versneld visum-traject, specifiek ook boeren welkom
Canada, Australië en Nieuw-Zeeland bieden voor de meeste gewilde talenten een versneld visum-traject. Daarbij zijn de selectiecriteria versoepeld, waardoor het makkelijker is om als Nederlander in die landen te gaan werken, wonen en ondernemen. De Canadese overheid, op zoek naar 500.000 arbeidskrachten, is daarnaast actief op zoek naar boeren die de ruimte zoeken in de Canadese Agrarische sector.

Motieven voor Emigratie
Vertrekredenen voor Nederlanders zijn overbevolking, immigratiecrisis, verslechterende mentaliteit en de woningnood in Nederland, blijkt uit onderzoek van de EmigratieBeurs. Jaarlijks denkt 2 tot 3% van de Nederlandse bevolking serieus na over een vertrek naar het buitenland (cijfer NIDI). Daarvan vertrekt jaarlijks 28 – 30% (150.000) daadwerkelijk naar het buitenland. In 2021 waren dat er 145.330 en na Corona in 2022 vertrokken 173.469 emigranten. De verwachting is dat de emigratiecijfers komende jaren verder zullen stijgen tot 190.000 in 2030.

Random Pics van de Dag #895

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
review
Street Fighter 6
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
©FOK.nl e.a.