COVID-19: Lockdown waarschijnlijk minstens twee weken langer

De lockdown die op 14 december 2020 was aangekondigd in een poging de verdere verspreiding van het COVID-19 coronavirus af te remmen gaat mogelijk met minstens twee weken verlengd worden. Dit melden Haagse bronnen aan het NOS.

Het kabinet wacht eerst nog het advies van het Outbreak Management Team af voordat er een beslissing wordt genomen, dit zal waarschijnlijk volgende week zijn. De kans is dus groot dat de maatregelen die 19 januari aflopen zullen worden verlengd of mogelijk zelfs aangescherpt. Dit houdt dus in dat de scholen dichtblijven en de horeca en niet-essentiële winkels voorlopig de deuren niet mogen openen.

Gisteren wilde premier Rutte er nog niet teveel over kwijt over een mogelijke verlenging maar gaf hij wel aan 'niet erg hoopvol' te zijn over een versoepeling van de regels na 19 januari. Volgens het RIVM blijven tevens de overtuigende effecten van de lockdown voorlopig nog uit.

Meerdere landen in Europa hebben de afgelopen dagen al aangekondigd de daar nu geldende lockdown te verlengen. Zo is die in Duitsland tot eind januari verlengd en in het Verenigd Koninkrijk zelfs tot half februari.