Warner Bros. brengt alle films in 2021 uit op HBO Max

Er is zojuist een opvallende keuze gemaakt aan de kant van Warner Bros. De filmstudio heeft voor 2021 besloten om naast bioscoopreleases haar films ook tegelijkertijd uit te brengen op streamingplatform HBO Max. Dit meldt Variety.

Bioscopen zijn al lange tijd gesloten in de VS en dit zorgde al eerder ervoor dat een aantal releases dit jaar naar streamingplatforms werd verplaatst. Warner Bros. maakte al eerder bekend dat Wonder Woman 1984 hun eerste film wordt in deze strategie. De film zal op 16 december in de Nederlandse bioscopen verschijnen maar verschijnt in Amerika op dezelfde ook op HBO Max.

Films die binnen deze strategie vallen zijn onder andere Dune, The Matrix 4, In the Heights, Space Jam: A New Legacy en Mortal Kombat. In totaal gaat het tot nu toe om 14 films die dus niet langer exclusief te zien zullen zijn op het witte doek. Dit is overigens wel de situatie na 31 dagen. Dat is de tijd waarin de films beschikbaar zullen zijn in zowel de bioscopen als op HBO Max; daarna krijgen de bioscopen weer de exclusieve rechten en is er na een bepaalde tijd een beschikbaarheid om de films te bekijken als Premium Content. HBO Max is overigens nog niet beschikbaar in Nederland en er is ook nog niet bekend wanneer het platform zijn intrede zal gaan doen. 

Disney besloot al eerder om grote releases als Mulan en Soul te verplaatsen naar hun Disney+-platform en Netflix sloot een deal met 20th Century Fox (tegenwoordig 20th Century Studios) om een aantal releases na hun bioscooprelease gelijk beschikbaar te stellen voor abonnees. 

Het is nog onduidelijk wat voor een effect dit gaat hebben voor bioscopen, maar er is gemixt gereageerd op de beslissing van Warner Bros.