COVID-19: Mogelijk 3600 niet-geteste extra doden

Sinds het begin van de uitbraak van het SARS-CoV-2 coronavirus begin maart worden het aantal besmettingen en doden bijgehouden door het RIVM. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in de periode van 9 maart tot en met 10 mei (week 11-19) echter bijna 9000 mensen meer zijn overleden dan normaal zou mogen worden verwachten in diezelfde periode.

In eerste instantie werd er enkel in ziekenhuizen en medische instellingen getest waardoor doden in bijvoorbeeld verzorgingshuizen en thuissituaties niet werden meegeteld. Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus is door het RIVM in deze periode (week 11-19) op ongeveer 5400 vastgesteld. Buiten het virus om zijn er geen andere goede verklaringen te vinden voor de grote 'oversterfte'.

Er kan dus voorzichtig worden aangenomen dat het aantal overlijdens door COVID-19 nog een stuk hoger ligt dan reeds is gemeld. Met 9000 coronadoden zou Nederland op een zelfde niveau zitten als België waar al veel eerder is begonnen met ook slachtoffers buiten ziekenhuizen mee te tellen.