Eetprobleem houdt schaatsster Keulstra aan de kant

Schaatsster Pien Keulstra komt voorlopig niet in actie. De Nederlands kampioene op de 3000 en 5000 meter kampt als gevolg van een eetprobleem met gezondheidsklachten. Schaatsbond KNSB heeft in overleg met haar ouders besloten om het trainingsprogramma van de 18-jarige schaatsster voorlopig stop te zetten.

De medische staf van de KNSB vindt het momenteel niet verantwoord voor Keulstra om topsport te bedrijven. Bovendien moet de focus volledig gericht zijn op haar herstel. Pas als haar gezondheidssituatie het toelaat, kan het talent uit Boekelo de training weer oppakken.

Het afgelopen jaar is intensief geprobeerd om het probleem van Keulstra het hoofd te bieden, maar zonder het gewenste resultaat. "Het intensieve traject dat we de afgelopen tijd met z'n allen hebben afgelegd om dit eetprobleem onder de knie te krijgen gaf een wisselvallig beeld van verbetering en terugval", concludeert Erik Bouwman, trainer van Jong Oranje.

De KNSB durft niet te voorspellen hoelang Keulstra uit de roulatie blijft. Wel blijft ze gewoon deel uitmaken van de selectie van Jong Oranje en zal ze zich regelmatig melden voor overleg met de begeleidingsstaf.

Keulstra brak vorig seizoen plotseling door met haar nationale titels op de lange afstanden. Bovendien maakte ze haar debuut in het wereldbekercircuit. Een enkelblessure ontnam de Twentse de kans op plaatsing voor het EK allround.