Roglic wankelt maar pakt toch eindzege Dauphiné; slotrit voor Rodriguez

Carlos Rodriguez heeft de laatste etappe van de Dauphiné op zijn naam geschreven. De renner van Ineos Grenadiers was samen met Matteo Jorgenson de sterkste op de slotklim, waarna de Spanjaard won voor de Amerikaan. Primoz Roglic kwam op de slotklim in de problemen, maar behield met acht seconden zijn leiderstrui en won voor de tweede keer uit zijn carriere het Critérium du Dauphiné.

Ook op de slotdag van de Dauphiné moest er geklommen worden en voor de derde dag op rij lag de finish bergop, ditmaal op Plateau des Glières. Ook vanuit de start moest er direct geklommen worden en er zou een sterke kopgroep ontstaan met onder andere Bart Lemmen, Marc Soler, David Gaudu en Lorenzo Fortunato waren mee.

Maar doordat Ineos Grenadiers en later ook Mads Pedersen het tempo hoog hielden in het peloton begon de kopgroep met een kleine voorsprong aan de slotklim. Op de beklimming van Plateau des Glières opende Giulio Ciccone op acht kilometer de aanval. De Italiaanse klimmer kwam snel bij laatste renners van de kopgroep en liet die ook direct achter. Ondanks de aanval van Ciccone werd het verschil nooit groot dankzij het kopwerk van Laurens de Plus in dienst van Carlos Rodriguez. Het peloton reed weer terug naar Ciccone, maar door het hoge tempo moest eerst Aleksandr Vlasov passen, en niet veel later moest ook Primoz Roglic afhaken.

Matteo Jorgenson was wel mee en de renner van Visma Lease a Bike rook zijn kans. De Amerikaan reed samen weg met Derek Gee en Rodriguez en ze namen al snel twintig seconden en nadat Gee moest afhaken na een nieuwe versnelling van Jorgenson kwam de eindzege in het zicht voor de Amerikaan. De renner van Visma-Lease a Bike zette zich op kop in de laatste kilometers, waarvan Rodriguez profiteerde en de dagzege greep. Ook in het eindklassement kwam Jorgenson te kort, doordat Roglic op minder dan één minuut binnenkwam en de Sloveen voor de tweede maal in zijn carriere de winst pakte in het Critérium du Dauphiné.

Results powered by FirstCycling.com