Maarten’s Ongelooflijke Oplossingen: Samen Sterven

Thea is er niet meer. Hans, die meer dan 60 jaar naast haar wakker werd, staat er nu alleen voor. Maar Hans heeft er geen zin meer in. Ook zijn lichaam begint hem in de steek te laten, zijn hoofd is niet zo scherp meer als het ooit was, en een leven zonder haar ziet hij niet zitten. Hij voelt zich een last voor zijn kinderen, gaat verdrietig elke dag door, en wacht op de dood. Gelukkig zijn daar Maarten’s Ongelooflijke Oplossingen! Groepseuthanasie.

Of nouja, met z’n tweeën. Geheel vrijwillig natuurlijk, we hoeven niet terug te gaan naar de tijd waar vrouwen met hun man werden begraven. Maar overdrijf ik als ik zeg dat we allemaal hopen op oude leeftijd met onze geliefde samen tegen een boom te rijden en pats boem samen knuffelend het hiernamaals in te wandelen? Natuurlijk niet, jij weet ook dat je dat wilt. Maar auto-ongelukken met bomen zijn wispelturig en rommelig, en we zijn beschaafder dan dat. Dus kunnen we ons vanaf nu inschrijven voor partner-euthanasie. Ligt je partner op sterven en ben jij er ook wel klaar mee dan kun je gebruik maken van deze fantastische optie, zodat jullie romantisch naast elkaar je laatste adem kunnen uitblazen. Geen zorgen over kinderen die hardnekkig en tevergeefs je proberen te overtuigen dat het leven echt nog de moeite waard is ook al breekt je hart elke keer als je naast een lege plek wakker wordt, niet moeizaam je laatste dagen eenzaam slijten met een TV die door de medewerker op Rad van Fortuin is gezet met weerzinwekkend volume zonder de afstandsbediening binnen handbereik te leggen, geen kinders die je toch nog proberen de laatste technologie te slijten terwijl je daar helemaal geen zin meer in hebt. Je stapt er uit hoe jij dat wilt, wanneer je wilt en vooral: met wie je wilt.

En natuurlijk gaat dit niet voor iedereen op. Er zijn genoeg mensen die een rijk en vervullend leven hebben op oude leeftijd, ook nadat hun geliefde is gestorven. Maar volgens mij zijn er ook mensen voor wie hun geliefde de reden tot leven was en die nog een aantal jaar alleen doorslepen uitgerekt door de medische vooruitgang gewoon helemaal niet zien zitten. Die niet willen worden opgezadeld met de levenslust van jongere mensen die zeggen dat het nog allemaal te gek is. Die willen bij hun partner zijn, in het leven én de dood. Samen uit samen thuis!

Dit item is geschreven door Maarten van Kaf.