Dwarsligger Polen

Aan de ene kant erger ik mij dood aan Polen met zijn eigenwijze houding tegenover de democratisch afgesproken regels van de EU en aan de andere kant denk ik: ‘moeten we blind aan de leiband van Brussel lopen?’ Polen bouwen fysieke muren van voornamelijk prikkeldraad om migranten cq. vluchtelingen tegen te houden, het is onmenselijk! Zo lijkt het. Maar wat er nu in Ter Apel plaatsvindt is dat ook. Ze schofferen alle andere lidstaten door te roeptoeteren dat hun staatrecht boven dat van de EU staat. Mooi soeverein toch? Maar, ze willen wel graag die 50 miljard per jaar van Brussel en ook die 23 miljard vanuit het corona herstelfonds. Maar is hun houding nu echt zo ongegrond?

De Europese wetten worden gemaakt door een stelletje overbetaalde en schnabbelende Europarlementariërs. Ambtenaren die vrijdags te vroeg uitklokken en maandag te laat weer binnen zijn. Ze hebben bijna allemaal wel een tweede stulpje in Straatsburg of in Brussel. Ze zijn daar meestal zo verweven met het pluche dat ze totaal geen wetenschap meer hebben wat werkelijk het gevolg is van Europese wetten in de verschillende lidstaten.

Het migrantenprobleem, ik noem het migranten want vluchtelingen in de zin dat ze vluchten voor bommen en granaten zijn het veelal niet. Kunnen we stellen dat de EU niet bij machte is dit probleem met gelukszoekers efficiënt aan te pakken? Dat ze alleen een verdeelsleutel hebben bedacht die simpelweg niet werkt bij veel lidstaten omdat er totaal geen draagvlak meer bij de bevolking is te vinden? We zijn ze zat en dat vindt zijn weerslag in de vele gemeentes die ze niet meer binnen hun gemeentegrenzen willen hebben. En terecht want het zijn meestal jonge mannen die in hun land van herkomst alleen maar gehoord hebben dat hier gratis geld te krijgen is. Ze voegen helemaal niets toe en zijn eigenlijk alleen maar lastig en ze worden alleen maar lastiger wanneer ze in de gaten krijgen dat hier geen geldbomen groeien en dat ze in feite voorgelogen zijn in hun eigen land.

Polen wil geen Ter Apel en negeert de wetten van de EU. Polen wil daarom geen inmenging van Europese wetten omdat ze hun eigen bevolking niet willen negeren. Hier gaan ze straks vakantieparken en hotels in omdat reguliere opvang simpelweg tekortschiet. Wij zullen dat met zijn allen op moeten hoesten. We zijn immers humaan en tegelijkertijd verschrikkelijk naïef. Maar goed, zolang er geen asielcentrum naast jouw huis gebouwd wordt zal het aan je reet roesten nietwaar?

Nee, die Polen doen het nog niet zo slecht en nemen gewoon hun recht in eigen hand wat wij daar ook van vinden.