Kikker in je bil

Het kleine menneke Geert Wilders werd vroeger de Neger van Venlo genoemd, omdat hij opviel door zijn Indische afkomst. Niet zo vreemd natuurlijk, want in het wereldvreemde Limburg van die tijd kan zo’n klein misverstandje snel ontstaan. Maar Geertje werd een Geert en kreeg meer invloed. Zo is zijn kopvoddentaks de inspiratie geweest voor een ander nieuw woord, de tegeltaks. De tegeltaks is een ontwerp van de nieuwe Partij voor de Planten. Deze partij strijdt voor een plantwaardiger bestaan, zodat veel planten het leed van de biobrandstof bespaard blijft. Leed, dat is de mensen in Fijnaart niet bespaard gebleven. In het woonwagenkamp is de tante van Frans Bauer vermoedelijk vermoord door zijn oom. RTL Boulevard, Hart van Nederland en Shownieuws leven mee met Frans en zijn familie en geven hen op verzoek van het management tijd om het te verwerken.

Welke van de drie nieuwsberichten is niet waar? De landelijke versie van schoenveters aan elkaar strikken, speelt zich af in ons grote vertrouwde medialand. En dat maakt het zo leuk. Nederlandse media zijn namelijk de betrouwbaarste van de hele wereld. Er is een open democratie, sinds de Tweede Wereldoorlog wordt alle propaganda als vies, eng en schandelijk beschouwd, en  journalisten hebben een eigen mediacode en passen naar eer en geweten hoor en wederhoor toe om iets te weten te komen. Wat je op televisie ziet, neem je waar met je eigen ogen, dus is het echt gebeurd. De kranten brengen altijd de waarheid, want het staat gedrukt, zwart op wit. Je moet dus wel van heel goeden huize komen als je een journalist kan misleiden om jouw aprilgrap te plaatsen.

Journalisten streven er altijd naar om de waarheid te weten te komen en deze in zo objectief mogelijke bewoordingen over te brengen op het publiek. Nou ja, afhankelijk van de nieuwszender, de doelgroep, het populariteitsgehalte, de mening van Hyvers, de persoonlijke voorkeur van de journalist, de geliktheid van de informatiegevende groepen, de ervaring van de journalist, de filmische ambities van de cameraman, de selecties van mooie uitzonderingen van de fotograaf, de geldschieters van het programma, de politieke voorkeur van de eindredacteur en de tijdsdruk waaronder een item er moet staan om het medium waarvoor de journalist werkt als eerste naar buiten te laten komen met dat laatste nieuws. Er kan dus wel eens een aprilgrap door de filters schieten.

Vooruit, het nieuws gaat door een aantal gekleurde brillen voor het zover is, maar dat geeft niet, de objectiviteit is immers goedbedoeld. Een beetje kleur is ook wel eens lekker, want dan hoeft de kijker zelf niet meer te bedenken wat zijn mening over iets is. De pure emoporno van Hart van Nederland is goed voor veel kijkcijfers, de nadruk op de bijvoeglijk naamwoorden in het RTL Nieuws van half acht geeft de kijker het Amerikaanse gevoel waardoor het lijkt of er nog iets spectaculairs gebeurt in de wereld, de publieke omroepen zijn gezellig, warm, knus, multicultureel en politiek links correct, terwijl een site als FOK! de dagelijkse pranks met buurmeisjes, kassameisjes, naakte Miss Universes, penis afsnijdende jongemannen, homoseksuele zangers, gespotte aliens en mishandelde dieren de aandacht geeft die ook die onderwerpen verdienen.

Al dit onwijs objectieve nieuws zorgt in een belangrijke mate voor de opinievorming van de lezers, kijkers en luisteraars. Israël is fantastisch, de Palestijnen zijn stom. Marokkanen zijn crimineel, christenen zijn barmhartig. Twee zoenende vrouwen zijn lekker, homo’s zijn stom, vooral als ze niet kunnen zingen en Ricky Martin heten. Obama is een coole neger, Wilders is een enge neger. Hoe betrouwbaar het nieuws is, blijkt wel uit de journalistiek die is beoefend om uit te vinden dat Wilders een enge neger is. Het nieuwsbericht is namelijk verzonnen door een basisschool voor een mediaproject. De journalist die het in het AD heeft geplaatst, heeft zich in de luren laten leggen door snotjochies en plankenmeisjes uit groep acht. Wilders blijkt namelijk helemaal geen enge neger te zijn. Wilders is gewoon eng.

Het zet de boel weer op scherp. Even nemen we niet zomaar alles aan, maar moeten we zelf nadenken over de dingen die wél echt zijn gebeurd. Vlak voor één april lezen we het nieuws pas zoals we dat altijd zouden moeten doen: met iets meer aandacht, een korreltje zout en een vleugje gezonde achterdocht. De Partij voor de Planten maakt op donderdag het partijprogramma bekend, dus zullen we op die eerste dag van april horen dat de tegeltaks niet echt is. Een plantenpartij is sowieso al kansloos. Nu is het nog afwachten tot de Partij voor de Dieren bekend maakt dat ze al die tijd voor de grap in de Tweede Kamer hebben gezeten. Eén april, kikker in je bil.