FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 december 2023

Van der Poel en Bol sporters van het jaar

Mathieu van der Poel en Femke Bol zijn gekozen tot Sportman en Sportvrouw van het jaar. Dit gebeurde tijdens het NOC*NSF Sportgala in Utrecht.

Van der Poel kende een uiterst succesvol jaar met wereldtitels op de weg en in het veld en won Milaan - San Remo en Parijs - Roubaix. Hij kreeg de voorkeur boven Max Verstappen, de sportman van de afgelopen twee jaar die nu ondanks een derde wereldtitel in de Formule 1 na een dominant jaar naast de prijs grijpt. De derde genomineerde was wereldkampioen baanwielrennen Harrie Lavreysen.

Bij de dames ging de titel naar Femke Bol die dit jaar wereldkampioen werd op de 400 meter horden. Daarnaast was ze ook dominant in de Diamond League en liep ze een wereldrecord op de 400 meter horden. De andere genomineerden hier waren Sifan Hassan, die twee marathons won, en roeister Karolien Florijn die wereldkampioen werd in de skiff.

Bol speelde ook een hoofdrol toen ze met de andere loopsters van de 4x400 meter estafette de wereldtitel veroverde en dankzij die prestatie werden uitgeroepen tot sportploeg van het jaar. De andere genomineerden hier waren de dames waterpoloploeg en de wielerploeg van Jumbo Visma. De prijs voor Sportcoach van het Jaar ging naar Eelco Meenhorst, de bondscoach van de roeiploeg die op het WK vijf keer goud won.

Diede de Groot en Joël de Jong werden gekozen tot Parasportvrouw en Parasportman van het Jaar. De prijs voor Parasportploeg van het Jaar ging naar de rolstoelbasketbalvrouwen.

Dubbelslag 'Kombinierer' Lamparter, Hansen éindelijk verslagen

In de noordse combinatie hebben de mannen en vrouwen in de World Cup het kalenderjaar al achter de rug: in Ramsau stonden voor beiden twee wedstrijden op het programma, waarna de World Cup pas halverwege januari weer verder gaat in Frankrijk.

Vrouwen, individuele Gundersen
Het schansspringen voor de Gundersen - de 'reguliere' wedstrijd - kon op de wedstrijddag vanwege harde wind geen doorgang vinden, dus werd de 'proefronde' van een dag eerder gebruikt. Daarin was de Noorse Gyda Westvold Hansen weer eens de beste en op de langlaufski's haalde ze de overwinning voor de zoveelste keer weer binnen.

Landgenote Ida Marie Hagen vertrok 32 seconden na Hansen als vierde, raapte de Duitse Jenny Nowak en de 16-jarige Finse Minja Korhonen snel op en werd op 42 seconden tweede. Korhonen schudde de kapotgeknokte Nowak van zich af en de tiener pakte haar eerste World Cup-podium op 1:41 minuten van Hansen, twintig tellen voor de Duitse Nathalie Armbruster.

Mannen, massastart
De mannen begonnen met een massastartwedstrijd, waarbij het langlaufen de wedstrijd opent. Daarin was Jens Lurås Oftebro in de eindsprint de snelste, maar bij het schansspringen ging de Noor stevig onderuit, waardoor hij 29e werd.

De Oostenrijker Johannes Lamparter was uiteindelijk de beste: hij sloot het langlaufen als vierde af en sprong overtuigend naar de zege, alleen Jarl Magnus Riiber uit Noorwegen - negende op de langlaufski's - bleef enigszins in de buurt. De Duitser Manuel Faisst completeerde het podium, voor de Oostenrijker Stefan Rettenegger, Ilkka Herola uit Finland, en oudere broer Thomas Rettenegger.

Vrouwen, compacte wedstrijd
In de dit seizoen nieuwe 'compacte' wedstrijd worden de startverschillen voor het langlaufen bepaald door de positie bij het schansspringen in plaats van het daar behaalde aantal punten - de nummer twee op de schans vertrekt bijvoorbeeld altijd zes seconden na de nummer één. Hansen won het schansspringen weer, maar Hagen werd derde en kon zo al na twaalf seconden beginnen met langlaufen.

Dat was haar op het lijf geschreven: ze nam Hansen rap te grazen en pakte overtuigend éindelijk haar eerste World Cup-zege, voor Hansen, die vrijwel alle World Cup-wedstrijden tot nu toe won. De Oostenrijkse Lisa Hirner werd twaalfde bij het schansspringen, maar kon zich door het compacte format opwerken naar de derde plek aan de finish, voor de Japanse Haruka Kasai, Korhonen en Armbruster.

Mannen, compacte wedstrijd
Thomas Rettenegger won ietwat verrassend het schansspringen, maar langlaufend kwam hij flink tekort en zakte hij terug naar plek zes. Broer Stefan, Lamparter en Riiber vormden na wat onderling strijden een kopgroep en die bleef bij elkaar tot de eindsprint in werd gezet. Daarin was Lamparter de snelste, de Oostenrijker pakte vóór Riiber en Rettenegger de overwinning, een halve minuut voor de Duitser Johannes Rydzek, Jørgen Gråbak uit Noorwegen en Thomas Rettenegger.

Drievoudige zege bobsleester Buckwitz, Duitsers domineren in Innsbruck

Voor de liefhebber van grote gevaartes die door een ijskanaal naar beneden glijden kijken we nog even terug op het derde World Cup-weekeinde van het seizoen voor de bobsleeërs. Die kwamen in actie in het Oostenrijkse Innsbruck, waar de verschillen zoals altijd weer erg klein waren.

Monobob vrouwen, wedstrijd één
De Duitse Lisa Buckwitz was bijzonder lekker op dreef en wist als enige serieus weerstand te bieden tegen de starttijden van de Amerikaanse Kaysha Love. Buckwitz stuurde daarbij een stuk beter en was in beide runs de snelste, uiteraard goed voor de winst. De Australische Breeana Walker werd op uiteindelijk 0,25 seconden tweede, voor de Duitse Laura Nolte (+0,30) en startkanon Love (+0,53).

Monobob vrouwen, wedstrijd twee
Dit keer was Buckwitz zelfs twee keer de snelste bij de start en daarmee stond er echt geen maat op de Duitse, hoewel de verschillen kleiner waren: Love stuurde beter dan een dag eerder en werd op 0,11 seconden twee, vlak voor Walker (+0,13) en met de Zwitserse Melanie Hasler op 0,22 seconden op plek vier.

Tweemansbob mannen
Het werd weer eens een klassieke Duitse strijd, wederom tussen Johannes Lochner en Francesco Friedrich. Met remmer Georg Fleischhauer was Lochner de beste: van de 0,14 seconden voorsprong na run één bleef 0,08 seconden over op Friedrich en diens remmer Alexander Schüller. De derde plek ging ook naar Duitsland en wel naar de broers Adam en Issam Ammour (+0,74).

Tweemansbob vrouwen
Buckwitz bleef geweldig op dreef, ook met remster Vanessa Mark achterin de slee was er geen houden aan. Ze completeerde haar perfecte weekeinde met een derde overwinning, waarmee ze een geheel Duits podium aanvoerde: Kim Kalicki en Leonie Fiebig werden op 0,09 seconden tweede, voor Nolte en Neele Schuten (+0,44).

Viermansbob mannen
Ook in de viermansbobs, waar de wedstrijd tevens dienst deed als EK, ging het tussen Friedrich en Lochner. Dit keer was Friedrich twee keer de snelste, samen met remmers Candy Bauer, Schüller en Felix Straub won hij met 0,14 seconden voorsprong op Lochner, Fleischhauer, Erec Bruckert en Joshua Tasche. De derde plek, en dus ook EK-brons, ging naar de Letse slee van Emils Cipulis en remmers Davis Springis, Matiss Miknis en Krists Lindenblats (+0,46).

Schansspringers Prevc en Paschke pakken eerste World Cup-zege, Vierschansen in aantocht

Voor de liefhebber gaan we nog even een paar dagen terug voor het schansspringen, want de mannen én vrouwen werkten in het Zwitserse Engelberg een dubbele World Cup-wedstrijd af. Bij de mannen was dat, zoals gebruikelijk, ook weer de generale repetitie voor de Vierschansentournee, die over een ruime week begint.

Vrouwen, wedstrijd één
Josephine Pagnier is in de vorm van haar leven en dat liet de Française weer zien: ze moest Ema Klinec uit Slovenië na één sprong nog voor laten gaan, maar in de tweede ronde sprong Pagnier er voorbij en naar de overwinning, haar tweede op rij. De Canadese Alexandria Loutitt sprong in de tweede ronde van de zesde plek naar plaats twee, Klinec moest genoegen nemen met de derde plek, voor het Oostenrijkse duo Jacqueline Seifriedsberger en Marita Kramer.

Vrouwen, wedstrijd twee
De Sloveense Nika Prevc zag gedurende haar leven broers Peter en Domen al flink wat World Cup-zeges pakken, terwijl ook Cene al eens op het podium stond, maar voor Nika kwam daar nu dan ook de eerste overwinning: ze was de beste in ronde één en hield stand in de tweede ronde. Klinec pakte met plek twee opnieuw een podiumplaats, de Noorse Eirin Maria Kvandal sprong naar de derde plek, voor Pagnier en de toch wel verrassende Finse Jenny Rautionaho.

Mannen, wedstrijd één
Pius Paschke pakte met het Duitse team door de jaren heen twee World Cup-zeges, maar individueel lukte het vóór Engelberg nog nooit. In Zwitserland stond hij na ronde één op de zesde plek, maar met een fantastische tweede sprong greep Paschke zijn allereerste World Cup-zege. De Noor Marius Lindvik pakte de tweede plek, World Cup-leider Stefan Kraft uit Oostenrijk completeerde het podium.

Mannen, wedstrijd twee
Na zijn fenomenale seizoensstart had Kraft even een héél klein dipje, hij won namelijk een paar keer niet, maar in Engelberg kwam daar alweer een einde aan: vijfde na de eerste sprong, maar een geweldige tweede sprong katapulteerde hem naar de overwinning. Landgenoot Jan Hörl stond na ronde één aan de leiding, maar moest het doen met een alsnog keurige tweede plek, voor Paschke en diens landgenoten Karl Geiger en Andreas Wellinger.

20 jaar cel voor Bouterse voor rol in Decembermoorden 1982

Het Surinaamse Hof van Justitie heeft Desi Bouterse definitief veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn rol in de Decembermoorden van 1982. Bouterse, voormalig president van Suriname, kan niet meer in beroep gaan tegen deze uitspraak. Echter, er is geen direct bevel voor zijn gevangenneming gegeven, wat onzekerheid schept over wanneer hij zijn straf zal uitzitten.

Advocaten en rechtskenners, zoals de in Suriname geboren Gerard Spong, tonen zich tevreden over de uitspraak, maar benadrukken de onduidelijkheid over Bouterses gevangenneming. Volgens Spong is er in de Surinaamse wet geen harde termijn voor wanneer dit moet gebeuren, wat kan leiden tot vertraging.

De zaak tegen Bouterse heeft zestien jaar geduurd. In 2019 werd hij, tijdens zijn laatste jaar als president, al veroordeeld tot 20 jaar cel. De uitspraak van vandaag volgt op het hoger beroep dat Bouterse aantekende tegen de beslissing van de krijgsraad in 2021.

Het Hof beschreef Bouterse als de 'onbetwiste leider' tijdens de Decembermoorden, waarbij vijftien tegenstanders van zijn militaire regime zonder proces werden geëxecuteerd in Fort Zeelandia. Bouterse, die zijn betrokkenheid altijd heeft ontkend en het proces als politiek gemotiveerd beschouwt, was niet aanwezig bij de uitspraak.

De zaak heeft veel impact in Suriname, waar extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen. De spanningen lopen op door de vraag om directe gevangenneming en de mogelijke reactie van Bouterses aanhangers. President Chan Santokhi en Bouterse zelf hebben opgeroepen tot vreedzaam gedrag en kalmte rondom deze cruciale uitspraak.

Top 6 Gaming Consoles voor 2024

Terwijl we 2024 betreden, blijft de game-industrie evolueren en de grenzen van technologie verleggen. De markt voor gameconsoles barst van de opties die verschillende voorkeuren en speelstijlen bedienen. Opvallend is de trend naar handheld pc-gaming, terwijl Xbox en Nintendo met vernieuwde versies van hun populairste consoles naar voren treden. Verder verwachten we een steile opmars van verbeterde controllers voor mobiel gamen.

In dit artikel zullen we de top 6 gameconsoles voor 2024 verkennen, elk met unieke functies, andere spellen, en geschikt voor andere voorkeuren.

1.   PlayStation 5

Bovenaan onze lijst staat de PlayStation 5, wellicht ook voor 2024 de populairste console op de markt. De vlaggenschip van Sony beschikt over geavanceerde hardware, levert verbluffende graphics en razendsnelle laadtijden. De revolutionaire Dualsense controller en het uitgebreide assortiment exclusieve games van de PS5, waaronder titels als God of War en Horizon Forbidden West, maken het tot een must-have voor fanatieke gamers. Met tal van verwachte games voor 2024, waaronder Final Fantasy VII Rebirth, Tekken 8, en Prince of Persia: The Lost Crown, is volgend jaar een jaar om naar uit te kijken voor PS-fans.

2.   Steam Deck

De Steam Deck van Valve tilt gaming onderweg naar nieuwe hoogten. Deze handheld-pc stelt spelers in staat om te genieten van een breed scala aan pc-games met indrukwekkende graphics en prestaties. Bovendien kun je met dit toestel veel meer dan met een klassieke spelconsole. Aangezien het een mini-pc is, kun je er ook websites mee bezoeken, je favoriete spellen bij een buitenlandse online casino spelen, je sociale media checken en nog veel meer. De aanpasbare bedieningselementen en het hoogwaardige scherm van de Steam Deck maken het een overtuigende keuze voor degenen die pc-gaming op een draagbaar apparaat zoeken. Bovendien is het aangesloten op de spelbibliotheek van Steam, een gigant in de wereld van pc-games.

3. Xbox Series X

De Xbox Series X van Microsoft claimt de derde plek en is de krachtigste Xbox-console tot nu toe. Met de focus op high-fidelity gaming biedt de Series X naadloos gameplay met een uitgebreide gamebibliotheek via Xbox Game Pass. De toevoeging van functies zoals Smart Delivery verbetert de game-ervaring en maakt het een geduchte concurrent in de console-arena.

Microsoft is trouwens van plan een nieuwe versie van het toestel te lanceren. Het wordt een strakker, kleiner ontwerp, waarbij er gekozen is om geen schijven meer te gebruiken. Verder heet het een “lift-to-wake” controller, wat wil zeggen dat het automatisch aanschakelt als men het optilt.

Met spannende titels als S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Black Myth: Wukong, Like a Dragon: Infinite Wealth en  Senua's Saga: Hellblade II in het visier, is ook Microsoft niet weg te denken uit het gaminglandschap van 2024.

4. Nintendo Switch

De Nintendo Switch blijft gamers boeien met zijn veelzijdigheid. Deze hybride console schakelt naadloos tussen handheld- en tv-modi en biedt zo een unieke game-ervaring. De iconische franchises van Nintendo, gecombineerd met innovatieve titels zoals Ring Fit Adventure, dragen bij aan de blijvende populariteit van de Switch. Voor 2024 staan er titels als Princess Peach: Showtime!,  Unicorn Overlord, en Mario Vs. Donkey Kong klaar om de markt te veroveren. Verder zijn er geruchten dat er in het najaar een Switch 2 zal verschijnen, wellicht om te concurreren met de reeds succesvolle Steam Deck.

5. Ayaneo 2

De Ayaneo 2 is een Windows handheld gaming-pc, met een hoogwaardig scherm en snelle prestaties. Dit apparaat richt zich op gamers die topprestaties en naadloos gameplay verlangen in een draagbaar formaat. Maar het kan nog veel meer. Het is niet alleen een gameconsole, maar ook een werkende PC die kan voldoen aan de behoeften van kantoorwerk. Het kan aangesloten worden op een groot scherm en met meerdere mensen worden gedeeld. Door randapparatuur aan te sluiten, kan het een entertainmentcentrum voor het hele gezin worden. We verwachten dan ook dat steeds meer ontwerpers specifiek spellen voor handheld toestellen als de Ayaneo 2 en de Steam Deck zullen ontwerpen.

6. Razer Kishi V2

Handheld gaming krijgt geduchte concurrentie van controllers die men op de smartphone kan bevestigen. De Razer Kishi V2 wordt in 2024 wellicht een van marktleiders hierin. Deze controller-bevestiging biedt een game-ervaring zoals op een console onderweg, waardoor het een uitstekende keuze is voor mobiele gamers die precisiebediening en meeslepende gameplay willen. Het kost dan ook een fractie van wat men tegenwoordig voor een handheld gamingtoestel of console betaalt. Met de kracht die veel smartphones tegenwoordig hebben, is het misschien een kwestie van tijd voordat gaming controllers handheld gamingtoestellen voorbij zullen zoeven.

Een foto van Nintendo Switch, Nintendo Switch OLED en Steam Deck
Liam Dawe/GamingOnLinux, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Van Gerwen overtuigend naar derde ronde WK darts, Wade en Nijman uitschakeld

In het Londense Alexandra Palace zijn dinsdag weer twee sessies gespeeld op het wereldkampioenschap darts van de PDC. Zowel in de middag als in de avond stonden er weer drie eersterondepartijen gepland, gevolgd door één partij uit de tweede ronde.

's Middags opende de Engelse veteraan Ian White tegen Tomoya Goto uit Japan en die stond een strakke partij te spelen. Hij won de eerste twee sets, kakte daarna even flink in, maar herstelde zich en knikkerde White verrassend uit het toernooi: 3-2, 3-2, 1-3, 3-0.

Ritchie Edhouse uit Engeland speelde daarna tegen de tegenwoordig voor Zweden uitkomende Nederlander Jeffrey de Graaf, wat bij tijd en wijlen een vermakelijk potje was. De Graaf liet flinke kansen liggen en verloor de eerste twee sets, maar kwam daarna op dreef en draaide het volledig om in een wedstrijd waarin op één leg na het maximale aantal gespeeld werd: 2-3, 2-3, 3-2, 3-2, 3-1.

De Engelse dag werd nog wat onfortuinlijker, want Keegan Brown was niet opgewassen tegen een degelijk spelende Boris Krcmar uit Kroatië. Die verloor de eerste set wel, maar draaide de wedstrijd om en maakte het af: 2-3, 3-0, 3-0, 3-2. Met James Wade hadden de Engelsen in de tweede ronde dan in elk geval een topper in huis om toch één zege te pakken in de middag, maar daar dacht Matt Campbell anders over: de Canadees speelde een van zijn beste wedstrijden en stuurde The Machine met 1-3, 3-1, 1-3, 3-0, 3-1 naar huis.

In de avond nam levende legende Steve Beaton het op tegen Wessel Nijman, die best prima stond te gooien. Het was echter niet consistent genoeg voor de Nederlander en daar kon de uiterst ervaren Beaton van profiteren: 3-1, 3-2, 0-3, 3-2. De Belg Mike De Decker had het vervolgens niet al te moeilijk met Dragutin Horvat uit Duitsland, die met 3-1, 3-1, 3-2 aan de kant werd gezet.

Waar de middagsessie nog de nodige spanning had, was dat 's avonds eigenlijk niet het geval. Ricardo Pietreczko, een van de revelaties van dit jaar, stuurde Mikuru Suzuki met 3-0, 3-1, 3-0 terug naar Japan, en Michael van Gerwen had het in de tweede ronde ook bepaald niet moeilijk met de Ier Keane Barry: 3-1, 3-1, 3-0.

Revolutionaire Deense methode breekt methaan 100 miljoen keer sneller af

Deense wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen hebben een baanbrekende technologie ontwikkeld, genaamd de Methane Eradication Photochemical System (MEPS), die methaan – een veel krachtiger broeikasgas dan CO2 – 100 miljoen keer sneller kan afbreken. Dit proces maakt gebruik van chloor en UV-licht om methaan om te zetten in zoutzuur, CO2, koolmonoxide en waterstof.

Methaan, dat zowel natuurlijk als door menselijke activiteiten zoals veehouderij en aardgaswinning wordt geproduceerd, draagt aanzienlijk bij aan de opwarming van de aarde. De onderzoekers hebben met hun techniek tot 88% efficiëntie bereikt in het verwijderen van methaan uit de lucht, een belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering.

Ambient Carbon, een door het team opgericht bedrijf, is nu van plan deze technologie op de markt te brengen. Het doel is om een grotere versie van MEPS te bouwen, ter grootte van een container, om methaanuitstoot van veebedrijven enorm te verminderen, een sector die verantwoordelijk is voor 14% van de wereldwijde broeikasgasemissies.

(Foto: Dall-E 3)
(Foto: Dall-E 3)

EU gaat instroom migranten aanpakken

Na langdurige onderhandelingen is de Europese Unie tot een belangrijke overeenkomst gekomen over nieuwe regels voor de toelating, opvang en verdeling van migranten. Dit akkoord, bereikt na dagen van gesprekken tussen EU-landen en het Europees Parlement, wordt gezien als een grote doorbraak na een jarenlange impasse.

Het akkoord omvat afspraken over het screenen van asielzoekers aan de EU-buitengrenzen en het verdelen van asielzoekers over verschillende lidstaten in tijden van hoge instroom. Dit is een belangrijk compromis tussen de landen van aankomst zoals Italië en Griekenland, de landen van bestemming zoals Nederland en Duitsland, en vooral de Oost-Europese landen die terughoudend zijn in het opnemen van migranten.

De urgentie van het akkoord werd verhoogd door de aanstaande Europese verkiezingen in juni en de groeiende druk vanwege de toename van migranten die de gevaarlijke tocht naar Europa ondernemen. De vrees bestaat dat verdere stilstand in het beleid radicaal-rechtse partijen in de kaart zou spelen.

Voor officiële invoering is nog goedkeuring nodig van het Europees Parlement en de lidstaten, een stap die doorgaans als formaliteit wordt beschouwd.

(Foto: Dall-E 3)
(Foto: Dall-E 3)

Enorme asteroïde op ramkoers met aarde

Wetenschappers hebben 24 september 2182 geïdentificeerd als een potentiële datum waarop de asteroïde Bennu, die elke zes jaar dicht bij de aarde komt, een risico zou kunnen vormen voor een botsing met onze planeet. De impact van deze botsing wordt geschat op de kracht van 22 atoombommen. Ondanks dat deze mogelijke catastrofe ver in de toekomst ligt, neemt NASA het dreigement serieus.

NASA heeft zeven jaar geleden een sonde naar Bennu gestuurd om monsters te verzamelen. Deze missie is nu in haar laatste fase. De verzamelde informatie zou cruciaal kunnen zijn om deze asteroïde, en daarmee een potentiële catastrofe, af te buigen.

asteroide (Foto: Dall-E 3)
(Foto: Dall-E 3)

Viaplay verhoogt prijzen in Zweden met 27%

Viaplay, de Zweedse streamingsdienst en enige officiële Formule 1-zender in Nederland, staat onder grote financiële druk. Door mislukkingen op de Britse en Amerikaanse markten en weinig vertrouwen van aandeelhouders, kampt het moederbedrijf Viaplay Group met financiële problemen. Als reddingspoging heeft het bedrijf besloten de prijzen op de Zweedse thuismarkt, die nog winstgevend is, te verhogen met maar liefst 27%. Dit betekent dat Zweedse klanten nu ongeveer €66 per maand betalen.

Deze prijsstijging zou ook gevolgen kunnen hebben voor de Nederlandse markt, die samen met Scandinavië wordt beschouwd als het hart van het bedrijf. Als dezelfde verhoging wordt doorgevoerd in Nederland, zouden klanten rond de €20 per maand gaan betalen. Totaal TV speculeert dat deze stijging mede te wijten is aan de toevoeging van F1TV Pro aan het Viaplay-aanbod, wat de vraag oproept of de hogere prijs gerechtvaardigd is, vooral gezien F1TV Pro zelf al beschikbaar is voor €64,99 per jaar of €7,99 per maand.

Voor wie overigens het aloude commentaar van Olav Mol prefereert; die kun je middels de Grand Prix Radio app beluisteren tijdens de races, qualificaties en vrije trainingen. Overigens zullen via het duitse RTL het komende seizoen zeven races gratis te zien zijn. Later wordt bekend gemaakt welke dat zijn. Als België en Nederland daar niet bij zitten zou het totaal aantal races dat gratis te bekijken is uitkomen op negen.

 Zinkend schip Viaplay (Foto: Dall-E 3)
(Foto: Dall-E 3)

FOK! Wat een weer: veel wind

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
Vanochtend kunnen in het noorden van het land zware windstoten voorkomen, van ca. 80 km/uur, in het Waddengebied van ca. 90 km/uur. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden. Later in de ochtend en middag neemt de wind (tijdelijk) af.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend zijn er enkele buien, met in het noorden kans op hagel en onweer. In het zuiden blijft het grotendeels droog. Af en toe is er ook ruimte voor de zon. Er staat een matige tot vrij krachtige westenwind. Aan de kust is de wind hard, windkracht 7, en in het noorden zijn zware windstoten mogelijk van ca. 80 km/uur, in het Waddengebied van ca. 90 km/uur.

Vanmiddag zijn er enkele buien met tussendoor ook zon. In de tweede helft van de middag komt er meer bewolking en gaat het vaker regenen. De maximumtemperatuur wordt 8°C. De wind is westelijk en matig, langs de kust krachtig, windkracht 6.

Vanavond is regenachtig. De westenwind blijft matig, langs de kust krachtig, windkracht 6.

Komende nacht is het regenachtig. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 5°C in het noordoosten tot 9°C aan de kust. De westenwind neemt geleidelijk toe en wordt vrij krachtig, langs de kust hard, windkracht 7.

Tot morgen!

                   

Wederom een fraai plaatje vanuit het Drauwenerzand (Foto: bondage)
Wederom een fraai plaatje vanuit het Drauwenerzand (Foto: bondage)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Trump mag niet deelnemen aan presidentiële voorverkiezingen in Colorado

De voormalige Amerikaanse president Trump mag niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen in de staat Colorado, volgens een uitspraak van de rechtbank. De Republikeinse politicus is gediskwalificeerd om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap vanwege zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021, aldus de rechtbank.

Dit betekent ook dat hij niet kan deelnemen aan de voorverkiezingen als kandidaat. De beslissing is nog niet definitief. De advocaten van Trump hebben aangekondigd dat ze in beroep zullen gaan bij het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten als dat nodig is.

De beslissing in Colorado was het eerste succes voor de tegenstanders van Trump. Ze beriepen zich op een deel van het 14e Amendement van de Amerikaanse Grondwet. Volgens dit amendement mag niemand zich kandidaat stellen voor een functie op federaal niveau als hij of zij betrokken is geweest bij een opstand of rebellie tegen de VS. Dit geldt ook als ze slechts opstandelingen hebben gesteund of aangemoedigd.

Nooit eerder werd een presidentskandidaat uitgesloten van een verkiezing op basis van het 14e Amendement.

Fles naar agent gegooid: OM eist 3 jaar cel

Een doffe, harde klap en daarna bloed over de wang en het uniform. Een politieman werd tijdens Oud & Nieuw in zijn gezicht geraakt door een fles. "Een laffe daad," aldus de agent. "Het jaar was nog geen uur begonnen en het was voor mij al einde dienst." De man die de fles gegooid zou hebben stond vandaag voor de rechter.

Op 1 januari 2023 werd de politie opgeroepen om op te treden in de Koppelstokstraat in Den Haag. Die straat staat al jaren bekend als een plek waar de politie moet optreden, onder meer vanwege vreugdevuren die worden gestookt onder het voorwendsel van een feestje. "Maar waar de mobiele eenheid moet worden ingezet, is het vaak niet meer gezellig," aldus de officier van justitie.

Ter plaatse werd er met stenen gegooid en werd ook een fiets naar de politie geworpen. Terwijl een ME'er bezig was iemand te verwijderen voelde hij plots een harde klap op zijn wang. Op de grond zag hij een champagnefles wegrollen. Door de klap was zijn jukbeen gebroken en zijn wang gescheurd. "Ik weet nog dat ik duizelig werd en de ernst van de klap probeerde in te schatten," vertelde de agent vandaag in de rechtbank. "Dat ging echter niet, want links van mij stond een groep mensen die druk gaf op de linie en rechts van mij waren hoge vlammen."

"Omdat ik een uniform aan heb?"
De agent trok zich terug uit de linie en moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. "Nadat ik met de ambulance was vervoerd, kon ik mijn vriendin bellen dat ik gewond was geraakt. Zo'n telefoontje wil niemand. Voor ons was de vreugde van de jaarwisseling voorbij."

Nadat ik met de ambulance was vervoerd, kon ik mijn vriendin bellen dat ik gewond was geraakt. Zo'n telefoontje wil niemand.

Wekenlang kon de agent niet werken, niet sporten, zelfs niet slapen. Elke beweging van zijn gezicht deed pijn. Daarna volgden nog vele behandelingen en ook in 2024 staan al weer afspraken met artsen gepland. "En waarom?" vroeg hij zich hardop af. "Omdat ik mijn werk doe en een uniform aan heb? Ik weet het antwoord wel, dat is namelijk ja."

Geen teddybeer
Volgens de officier van justitie is op basis van onder meer camerabeelden, foto's en appjes die verdachte heeft verstuurd zonder meer duidelijk dat het verdachte (een 65-jarige man uit Den Haag) is geweest die de fles gooide. Toch blijft die ontkennen en dat neemt ze hem zeer kwalijk. "Hij steekt hier een volstrekt ongeloofwaardig verhaal af," was haar conclusie. "En iedereen weet dat je iemand zwaar kunt verwonden door het gooien van een fles. Het is geen teddybeer."

"Elk jaar is het hetzelfde. Ik ben daar klaar mee"
Voor de getroffen agent is sinds de afgelopen jaarwisseling het plezier in zijn werk verdwenen. "In het ziekenhuis heb ik die avond meerdere verwonde collega's gezien. Elk jaar is het hetzelfde. Ik ben daar klaar mee. Zo klaar mee, dat het zelfs heeft bijgedragen aan mijn besluit om te stoppen bij de politie. Het is een fantastisch beroep en ik heb dit tien jaar met plezier gedaan. Maar op een paar centimeter na was ik blind geweest of misschien wel erger. Dat is het voor mij niet waard."

Feestje bederven
Op de zitting gaf de officier van justitie aan dat de rechtbank als richtlijn voor zware mishandeling een gevangenisstraf van 6 of 7 maanden hanteert. Maar dat voor het Openbaar Ministerie die richtlijn echt wel hoger ligt, zeker wanneer geweld wordt gepleegd tegen agenten en ook nog eens tijdens de jaarwisseling. Dat zijn twee strafverzwarende factoren.

"Deze agent was aan het werk om onze veiligheid te waarborgen, terwijl hij ook thuis had kunnen zijn bij zijn vrienden en familie. Hij deed die avond gewoon zijn werk. En kijk in welke situatie hij nu zit. En waarom? Het lijkt er sterk op dat verdachte gewoon vond dat de politie zijn 'feestje' kwam bederven."

Het Openbaar Ministerie eiste 36 maanden gevangenisstraf. Op 9 januari zal de rechtbank uitspraak doen.

'Zo snel kan paracetamol je vergiftigen'

Paracetamol, een onschuldig pilletje dat je in elk huishouden aantreft. Dat kan toch niet gevaarlijk zijn? Corine Bethlehem is toxicoloog en ziekenhuisapotheker in het Erasmus MC, ze vertelt voor Universiteit van Nederland wat er gevaarlijk is aan paracetamol. Op haar werk ziet ze regelmatig mensen met mogelijk een overdosis van dit tabletje. En dat is riskant. Paracetamol is namelijk hartstikke giftig. Gelukkig heeft iedereen van nature een kleine voorraad antigif in ons lichaam. Maar dan moet je je wel aan de maximale dagdosering houden, anders kan je lichaam het niet meer klaren. Dan vallen je organen één voor één uit en is het zaak om snel aan de bel te trekken, voordat een levertransplantatie je laatste redmiddel is. 


Peiling: PVV loopt verder uit naar 47, GL-PvdA 22, NSC 19, VVD 18

Na de verkiezingen is de populariteit van de PVV nog verder gestegen. De partij van Geert Wilders zou nu op 47 zetels komen, wat 10 meer is dan bij de verkiezingen in November. Aan de andere kant zakt de VVD verder weg en komt nu uit op 18 zetels (-6). 

De PVV haalt nu bijna een derde van alle Kamerzetels binnen. De laatste keer dat een partij hoger stond, was in 2006 toen de PvdA onder leiding van Wouter Bos 60 zetels peilde.

De meeste nieuwe zetels voor de PVV komen van mensen die een maand geleden niet hebben gestemd en van de VVD. In slechts enkele weken tijd heeft de VVD 6 zetels verloren ten opzichte van de verkiezingsuitslag. Het vertrouwen in Yesilgöz is bij de VVD-kiezers verder afgenomen. Na haar beslissing om alleen een gedoogconstructie aan te willen gaan met de PVV, heeft ook haar motie over de spreidingswet de nodige weerstand opgeroepen bij haar achterban. Meer hierover bij EénVandaag.

Random Pics van de Dag #1133

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.