Dubbelslag 'Kombinierer' Lamparter, Hansen éindelijk verslagen

In de noordse combinatie hebben de mannen en vrouwen in de World Cup het kalenderjaar al achter de rug: in Ramsau stonden voor beiden twee wedstrijden op het programma, waarna de World Cup pas halverwege januari weer verder gaat in Frankrijk.

Vrouwen, individuele Gundersen
Het schansspringen voor de Gundersen - de 'reguliere' wedstrijd - kon op de wedstrijddag vanwege harde wind geen doorgang vinden, dus werd de 'proefronde' van een dag eerder gebruikt. Daarin was de Noorse Gyda Westvold Hansen weer eens de beste en op de langlaufski's haalde ze de overwinning voor de zoveelste keer weer binnen.

Landgenote Ida Marie Hagen vertrok 32 seconden na Hansen als vierde, raapte de Duitse Jenny Nowak en de 16-jarige Finse Minja Korhonen snel op en werd op 42 seconden tweede. Korhonen schudde de kapotgeknokte Nowak van zich af en de tiener pakte haar eerste World Cup-podium op 1:41 minuten van Hansen, twintig tellen voor de Duitse Nathalie Armbruster.

Mannen, massastart
De mannen begonnen met een massastartwedstrijd, waarbij het langlaufen de wedstrijd opent. Daarin was Jens Lurås Oftebro in de eindsprint de snelste, maar bij het schansspringen ging de Noor stevig onderuit, waardoor hij 29e werd.

De Oostenrijker Johannes Lamparter was uiteindelijk de beste: hij sloot het langlaufen als vierde af en sprong overtuigend naar de zege, alleen Jarl Magnus Riiber uit Noorwegen - negende op de langlaufski's - bleef enigszins in de buurt. De Duitser Manuel Faisst completeerde het podium, voor de Oostenrijker Stefan Rettenegger, Ilkka Herola uit Finland, en oudere broer Thomas Rettenegger.

Vrouwen, compacte wedstrijd
In de dit seizoen nieuwe 'compacte' wedstrijd worden de startverschillen voor het langlaufen bepaald door de positie bij het schansspringen in plaats van het daar behaalde aantal punten - de nummer twee op de schans vertrekt bijvoorbeeld altijd zes seconden na de nummer één. Hansen won het schansspringen weer, maar Hagen werd derde en kon zo al na twaalf seconden beginnen met langlaufen.

Dat was haar op het lijf geschreven: ze nam Hansen rap te grazen en pakte overtuigend éindelijk haar eerste World Cup-zege, voor Hansen, die vrijwel alle World Cup-wedstrijden tot nu toe won. De Oostenrijkse Lisa Hirner werd twaalfde bij het schansspringen, maar kon zich door het compacte format opwerken naar de derde plek aan de finish, voor de Japanse Haruka Kasai, Korhonen en Armbruster.

Mannen, compacte wedstrijd
Thomas Rettenegger won ietwat verrassend het schansspringen, maar langlaufend kwam hij flink tekort en zakte hij terug naar plek zes. Broer Stefan, Lamparter en Riiber vormden na wat onderling strijden een kopgroep en die bleef bij elkaar tot de eindsprint in werd gezet. Daarin was Lamparter de snelste, de Oostenrijker pakte vóór Riiber en Rettenegger de overwinning, een halve minuut voor de Duitser Johannes Rydzek, Jørgen Gråbak uit Noorwegen en Thomas Rettenegger.