Van der Poel en Bol sporters van het jaar

Mathieu van der Poel en Femke Bol zijn gekozen tot Sportman en Sportvrouw van het jaar. Dit gebeurde tijdens het NOC*NSF Sportgala in Utrecht.

Van der Poel kende een uiterst succesvol jaar met wereldtitels op de weg en in het veld en won Milaan - San Remo en Parijs - Roubaix. Hij kreeg de voorkeur boven Max Verstappen, de sportman van de afgelopen twee jaar die nu ondanks een derde wereldtitel in de Formule 1 na een dominant jaar naast de prijs grijpt. De derde genomineerde was wereldkampioen baanwielrennen Harrie Lavreysen.

Bij de dames ging de titel naar Femke Bol die dit jaar wereldkampioen werd op de 400 meter horden. Daarnaast was ze ook dominant in de Diamond League en liep ze een wereldrecord op de 400 meter horden. De andere genomineerden hier waren Sifan Hassan, die twee marathons won, en roeister Karolien Florijn die wereldkampioen werd in de skiff.

Bol speelde ook een hoofdrol toen ze met de andere loopsters van de 4x400 meter estafette de wereldtitel veroverde en dankzij die prestatie werden uitgeroepen tot sportploeg van het jaar. De andere genomineerden hier waren de dames waterpoloploeg en de wielerploeg van Jumbo Visma. De prijs voor Sportcoach van het Jaar ging naar Eelco Meenhorst, de bondscoach van de roeiploeg die op het WK vijf keer goud won.

Diede de Groot en Joël de Jong werden gekozen tot Parasportvrouw en Parasportman van het Jaar. De prijs voor Parasportploeg van het Jaar ging naar de rolstoelbasketbalvrouwen.