20 jaar cel voor Bouterse voor rol in Decembermoorden 1982

Het Surinaamse Hof van Justitie heeft Desi Bouterse definitief veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn rol in de Decembermoorden van 1982. Bouterse, voormalig president van Suriname, kan niet meer in beroep gaan tegen deze uitspraak. Echter, er is geen direct bevel voor zijn gevangenneming gegeven, wat onzekerheid schept over wanneer hij zijn straf zal uitzitten.

Advocaten en rechtskenners, zoals de in Suriname geboren Gerard Spong, tonen zich tevreden over de uitspraak, maar benadrukken de onduidelijkheid over Bouterses gevangenneming. Volgens Spong is er in de Surinaamse wet geen harde termijn voor wanneer dit moet gebeuren, wat kan leiden tot vertraging.

De zaak tegen Bouterse heeft zestien jaar geduurd. In 2019 werd hij, tijdens zijn laatste jaar als president, al veroordeeld tot 20 jaar cel. De uitspraak van vandaag volgt op het hoger beroep dat Bouterse aantekende tegen de beslissing van de krijgsraad in 2021.

Het Hof beschreef Bouterse als de 'onbetwiste leider' tijdens de Decembermoorden, waarbij vijftien tegenstanders van zijn militaire regime zonder proces werden geëxecuteerd in Fort Zeelandia. Bouterse, die zijn betrokkenheid altijd heeft ontkend en het proces als politiek gemotiveerd beschouwt, was niet aanwezig bij de uitspraak.

De zaak heeft veel impact in Suriname, waar extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen. De spanningen lopen op door de vraag om directe gevangenneming en de mogelijke reactie van Bouterses aanhangers. President Chan Santokhi en Bouterse zelf hebben opgeroepen tot vreedzaam gedrag en kalmte rondom deze cruciale uitspraak.