Schansspringers Prevc en Paschke pakken eerste World Cup-zege, Vierschansen in aantocht

Voor de liefhebber gaan we nog even een paar dagen terug voor het schansspringen, want de mannen én vrouwen werkten in het Zwitserse Engelberg een dubbele World Cup-wedstrijd af. Bij de mannen was dat, zoals gebruikelijk, ook weer de generale repetitie voor de Vierschansentournee, die over een ruime week begint.

Vrouwen, wedstrijd één
Josephine Pagnier is in de vorm van haar leven en dat liet de Française weer zien: ze moest Ema Klinec uit Slovenië na één sprong nog voor laten gaan, maar in de tweede ronde sprong Pagnier er voorbij en naar de overwinning, haar tweede op rij. De Canadese Alexandria Loutitt sprong in de tweede ronde van de zesde plek naar plaats twee, Klinec moest genoegen nemen met de derde plek, voor het Oostenrijkse duo Jacqueline Seifriedsberger en Marita Kramer.

Vrouwen, wedstrijd twee
De Sloveense Nika Prevc zag gedurende haar leven broers Peter en Domen al flink wat World Cup-zeges pakken, terwijl ook Cene al eens op het podium stond, maar voor Nika kwam daar nu dan ook de eerste overwinning: ze was de beste in ronde één en hield stand in de tweede ronde. Klinec pakte met plek twee opnieuw een podiumplaats, de Noorse Eirin Maria Kvandal sprong naar de derde plek, voor Pagnier en de toch wel verrassende Finse Jenny Rautionaho.

Mannen, wedstrijd één
Pius Paschke pakte met het Duitse team door de jaren heen twee World Cup-zeges, maar individueel lukte het vóór Engelberg nog nooit. In Zwitserland stond hij na ronde één op de zesde plek, maar met een fantastische tweede sprong greep Paschke zijn allereerste World Cup-zege. De Noor Marius Lindvik pakte de tweede plek, World Cup-leider Stefan Kraft uit Oostenrijk completeerde het podium.

Mannen, wedstrijd twee
Na zijn fenomenale seizoensstart had Kraft even een héél klein dipje, hij won namelijk een paar keer niet, maar in Engelberg kwam daar alweer een einde aan: vijfde na de eerste sprong, maar een geweldige tweede sprong katapulteerde hem naar de overwinning. Landgenoot Jan Hörl stond na ronde één aan de leiding, maar moest het doen met een alsnog keurige tweede plek, voor Paschke en diens landgenoten Karl Geiger en Andreas Wellinger.