EU gaat instroom migranten aanpakken

Na langdurige onderhandelingen is de Europese Unie tot een belangrijke overeenkomst gekomen over nieuwe regels voor de toelating, opvang en verdeling van migranten. Dit akkoord, bereikt na dagen van gesprekken tussen EU-landen en het Europees Parlement, wordt gezien als een grote doorbraak na een jarenlange impasse.

Het akkoord omvat afspraken over het screenen van asielzoekers aan de EU-buitengrenzen en het verdelen van asielzoekers over verschillende lidstaten in tijden van hoge instroom. Dit is een belangrijk compromis tussen de landen van aankomst zoals Italië en Griekenland, de landen van bestemming zoals Nederland en Duitsland, en vooral de Oost-Europese landen die terughoudend zijn in het opnemen van migranten.

De urgentie van het akkoord werd verhoogd door de aanstaande Europese verkiezingen in juni en de groeiende druk vanwege de toename van migranten die de gevaarlijke tocht naar Europa ondernemen. De vrees bestaat dat verdere stilstand in het beleid radicaal-rechtse partijen in de kaart zou spelen.

Voor officiële invoering is nog goedkeuring nodig van het Europees Parlement en de lidstaten, een stap die doorgaans als formaliteit wordt beschouwd.

(Foto: Dall-E 3)
(Foto: Dall-E 3)