FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 december 2023

10 jaar cel en tbs voor doodrijden gezin op A59

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een 33-jarige man veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Daarnaast is een maximale rijontzegging opgelegd van 10 jaar. De verdachte veroorzaakte begin dit jaar een aanrijding waarbij een compleet gezin om het leven kwam. De rechtbank oordeelt dat er sprake is van doodslag.

In de avond van 10 maart 2023 reed de verdachte op de A59. Hij had op dat moment meer dan 3 keer de toegestane hoeveelheid alcohol op. Het was niet de eerste keer dat hij dit deed; al eerder had hij een strafbeschikking opgelegd gekregen voor rijden onder invloed. Op de snelweg, ter hoogte van Sprang-Capelle, reed de verdachte zo snel als zijn auto kon. De snelheidsmeter gaf 250 kilometer per uur aan, terwijl er een maximumsnelheid gold van 130 kilometer per uur. Terwijl hij met één hand zijn stuur vasthield, filmde hij met zijn telefoon in zijn andere hand zijn levensgevaarlijke rijgedrag. Ook het filmen van eigen ernstige verkeersovertredingen had hij al vaker gedaan. Op hetzelfde moment reed een 46-jarige vrouw met haar 46-jarige man en hun kinderen van 10 en 13 jaar op de A59. Terwijl de vrouw een vrachtwagen inhaalde, kwam de verdachte aanscheuren. Hij kon niet meer tijdig remmen en klapte op de auto van het gezin, waarna de auto in brand vloog en het complete gezin om het leven kwam.

Extreem gevaarlijk
De rechtbank spreekt van extreem gevaarlijk rijgedrag. De verdachte vond het filmen van zijn absurd harde rijden zo belangrijk dat de veiligheid van de andere weggebruikers hem niet interesseerde. Dat hij daarmee hun leven op het spel zette, nam hij op de koop toe, zo oordeelt de rechtbank. Het verweer van de advocaat dat de verdachte op het allerlaatste ogenblik nog remde en naar rechts stuurde, veegt de rechtbank van tafel. Dit verandert volgens de rechtbank namelijk niks aan de zaak. Op het moment dat verdachte eindelijk remde, had hij al een situatie gecreëerd waar afremmen of bijsturen geen positief gevolg meer kon hebben en de gevolgen zeer waarschijnlijk fataal zouden zijn.

Hogere straf
Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte verschillende stoornissen heeft, maar wel volledig toerekeningsvatbaar was op het moment van de aanrijding. Alles bij elkaar vindt de rechtbank dat een hogere celstraf op zijn plaats is dan de officier van justitie eiste. Daarom wordt aan de verdachte geen 7, maar 10 jaar cel opgelegd. Vanwege zijn stoornissen en kans op herhaling, krijgt de verdachte ook tbs met dwangverpleging. De opgelegde rijontzegging van 10 jaar betekent dat verdachte na de celstraf en tbs-maatregel 10 jaar lang geen voertuig mag besturen.

Volgend jaar zeven F1-races gratis te zien via RTL Duitsland

Het Duitse televisienetwerk RTL heeft een deal gesloten met Sky Deutschland om zeven Grands Prix van de Formule 1 gratis uit te zenden op het open net. Deze overeenkomst is een positieve ontwikkeling voor Nederlandse Formule 1-fans die geen toegang hebben tot Viaplay of F1TV, aangezien sommige Nederlandse televisieproviders RTL in hun zenderpakket aanbieden.

De exacte races die RTL zal uitzenden worden later bekendgemaakt. Na het niet verlengen van het contract in 2020 had RTL geen uitzendrechten meer, waardoor Sky sinds 2021 de exclusieve rechten had. In 2024 en 2025 zullen er echter weer races op RTL te zien zijn.

Nico Hülkenberg, een Duitse Formule 1-coureur, en Helmut Marko, adviseur van Red Bull Racing, hebben positief gereageerd op de deal. Ze benadrukken het belang van deze stap voor de zichtbaarheid en populariteit van de sport in Duitsland.

Ondertussen lijkt Viaplay in zwaar weer te verkeren, terwijl in Nederland steeds meer mensen overstappen naar F1TV Pro, dat goedkoper is en meer mogelijkheden biedt.

f1 (Foto: Dall-E 3)
Ter illustratie (Foto: Dall-E 3)

Turkije stelt nieuwe voorwaarden voor toetreding Zweden tot NAVO

Turkije heeft nieuwe voorwaarden gesteld om akkoord te gaan met het NAVO-lidmaatschap van Zweden.

President Erdogan zei dat het ratificeren van de Zweedse lidmaatschapsaanvraag in het Turkse parlement alleen mogelijk zou zijn als de VS toestemming aan Turkije zouden geven om F-16 straaljagers te kopen. Bovendien zouden Canada en andere NAVO-bondgenoten hun wapenembargo tegen Turkije moeten opheffen.

Ankara stelt de ratificatie van het Zweedse NAVO-lidmaatschap al meer dan een jaar uit. In oktober stemde Erdogan er echter in met de aansluiting en legde hij het bijbehorende protocol ter ratificatie voor aan het parlement, waar het proces vast is gelopen.

Doxing wordt strafbaar vanaf 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 wordt doxing, het online delen van persoonlijke gegevens met het doel iemand te intimideren, strafbaar. Doxing kan inhouden dat gevoelige privéinformatie zoals adres- en contactgegevens of gegevens over werkplek of familieleden openbaar wordt gemaakt om mensen online of fysiek lastig te vallen.

Het Openbaar Ministerie zal de strafmaat voor doxing bepalen aan de hand van een speciale richtlijn. De straffen variëren van geldboetes en werkstraffen voor eerste overtreders tot gevangenisstraffen voor recidivisten. Factoren zoals het aantal slachtoffers en de ernst van de gevolgen spelen hierbij een rol. Doxing gericht tegen publieke figuren zoals politici, journalisten en politieagenten zal resulteren in hogere strafeisen.

Sue Preenen, lid van het College van procureurs-generaal, benadrukt het belang van het strafbaar stellen van doxing, gezien de grote impact ervan op slachtoffers en hun omgeving. Ze wijst er echter op dat het strafrecht niet de enige oplossing is voor dit maatschappelijke probleem. De rol van sociale mediabedrijven in het controleren en tegengaan van dit soort strafbare uitingen wordt als cruciaal beschouwd.

doxing (Foto: Dall-E 3)
Doxing wordt strafbaar vanaf 1 januari 2024 (Foto: Dall-E 3)

Tweede Kamer schorst Baudet en andere FVD-leden voor zeven dagen

De Tweede Kamer heeft de Forum voor Democratie-Kamerleden Thierry Baudet, Frederik Jansen en Gideon van Meijeren - de voltallige FvD fractie - voor een periode van zeven dagen geschorst. Deze sanctie volgt nadat bleek dat zij nevenfuncties en -inkomsten, waaronder de opbrengsten uit de verkoop van maaltijdboxen, niet hadden geregistreerd. Dit is in strijd met de reglementen van de Tweede Kamer.

Naast deze schorsing, krijgt Van Meijeren een extra berisping voor het niet opgeven van zijn functies in de Haagse gemeenteraad en de Provinciale Staten van Zuid-Holland. De beslissing tot schorsing, die de gehele FVD-fractie treft, werd ondersteund door een meerderheid in de Tweede Kamer. Tijdens hun schorsing mogen de betrokken Kamerleden niet deelnemen aan debatten, maar wel aan stemmingen.

Dit is niet de eerste keer dat Baudet een schorsing oploopt vanwege het niet opgeven van neveninkomsten. Van Meijeren en Jansen werden hier eerder al voor berispt. Forum voor Democratie heeft fel gereageerd op de schorsing, dit beschouwend als een "schoffering van de kiezer" en een "ondermijning van de verkiezingsuitslag en de democratie".

tweede kamer
tweede kamer (foto: Dall-E 3)

Hoogste militair België: Wees klaar voor oorlog met Rusland

Admiraal Michel Hofman, de hoogste militair van België, heeft in een interview met VRT zijn zorgen geuit over de mogelijkheid van een conflict met Rusland. Hij benadrukt dat Europa zich dringend moet voorbereiden op verdediging.

Hofman wijst op de omschakeling van Rusland naar een oorlogsindustrie en de dubbelzinnige taal van het Kremlin en president Poetin. Hij sluit niet uit dat Rusland zijn aandacht zou kunnen richten op gebieden zoals Moldavië of de Baltische Staten.

Hofman gelooft dat Rusland, zelfs na een eventueel einde van de oorlog in Oekraïne, in staat zal zijn om zijn oorlogsmachine te herstellen en nieuwe strijdkrachten op te bouwen. Hij waarschuwt dat Europa voorbereid moet zijn om een mogelijk nieuw front van Rusland te weerstaan en toont de noodzaak aan van de capaciteit en bereidheid van Europa om indien nodig een tegenaanval in te zetten.


(Foto: Midjourney)

'Graaiflatie' is woord van het jaar

Het woord 'graaiflatie' is overtuigend verkozen tot het Van Dale Woord van het Jaar 2023 in zowel Nederland als België. Met ruim 65% van de stemmen liet het negen andere genomineerde woorden achter zich. Dit woord, dat staat voor inflatie veroorzaakt door bedrijven die kostenstijgingen doorberekenen aan consumenten om winsten te behouden of verhogen, werd vroeg in de ochtend bekendgemaakt op woordvanhetjaar.nl.

De jaarlijkse verkiezing door Van Dale, die sinds 2007 plaatsvindt, richt zich op woorden die in de media ontstaan en vaak door een nieuwsfeit populair worden in het dagelijks taalgebruik. 'Vreugdebier' en 'nepobaby' eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Dit jaar werden bijna vijftienduizend stemmen uitgebracht, waarbij iedereen tot en met maandag kon stemmen op zijn of haar favoriete woord. De tien genomineerde woorden van 2023 omvatten naast 'graaiflatie' ook 'vreugdebier', 'nepobaby', 'bestuursschaamte', 'hittefit', 'sportfluencer', 'TikTokjustitie', 'treitertaks', 'wokewashing' en 'X’en'. Vorig jaar werd 'klimaatklever' gekozen, en het jaar daarvoor 'prikspijt'.

 

Yesilgöz ondertekent belangrijk uitleveringsverdrag met Marokko

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid, Yesilgöz, heeft een belangrijk uitleveringsverdrag met Marokko ondertekend in Rabat. Na bijna een jaar van onderhandelingen maakt dit verdrag het makkelijker om verdachten en criminelen tussen Nederland en Marokko uit te leveren, zowel voor rechtszaken als voor het uitzitten van straffen.

Het verdrag versterkt de samenwerking in de strijd tegen internationale georganiseerde misdaad en omvat ook afspraken over het aanpakken van crimineel vermogen, ondergronds bankieren en witwassen.

Yesilgöz benadrukt de waarde van de sterke relatie met Marokko, die al meer dan tien jaar bestaat door een rechtshulpverdrag. Dit bestaande verdrag maakt het mogelijk een verdachte in Marokko te vervolgen voor misdrijven gepleegd in Nederland. De tekst van het nieuwe uitleveringsverdrag werd in juni gefinaliseerd en zal voor de zomer aan de Tweede Kamer worden voorgelegd.

Jonathan Majors ontslagen door Marvel na uitspraak

Acteur Jonathan Majors zal niet terugkeren in rol van superslechterik Kang the Conqueror. Hij is door Marvel ontslagen na de uitspraak in de rechtszaak die tegen hem was aangespannen door zijn ex-vrouw. Dit meldt Variety.

Na een arrestatie in maart eerder dit jaar werd Majors gisteren in New York schuldig bevonden aan twee van de vier aanklachten die te maken hadden met intimidatie. Hij werd vrijgesproken van aanranding. Aanklager Kelli Galloway noemde Majors onder andere "manipulatief en controlerend naar zijn ex-partner" tijdens de relatie die twee jaar duurde. De uitspraak van de zeskoppige jury deed Marvel Studios besluiten de samenwerking per direct te stoppen. 

De 34-jarige acteur zou nog gaan verschijnen in verschillende films de aankomende jaren, met als grote titel de vijfde Avengers-film, The Kang Dynasty. Het is nog niet bekend wat er nu met deze film gaat gebeuren, maar de originele titel is al verdwenen in externe en interne communicatie. 

Majors laat via zijn advocaat weten dat hij "nog de volledige hoop heeft in het juridische proces en vastberaden is zijn naam te zuiveren". Op 6 februari volgt het vonnis en kan de acteur mogelijk zes jaar achter de tralies verdwijnen.

Monsanto moet 857 miljoen schadevergoeding betalen

Zware straf voor Monsanto: een jury in de staat Washington heeft de dochteronderneming van Bayer veroordeeld tot het betalen van 857 miljoen dollar. Verschillende voormalige studenten en leden van de ouderraad op een school ten noordoosten van Seattle hadden geklaagd dat chemicaliën, bekend als PCB's, uit verlichtingsarmaturen lekten en deze ziek maakten. Het Amerikaanse bedrijf produceerde tot 1977 polychloorbifenylen (PCB's).

Een jury in Seattle heeft Monsanto schuldig bevonden aan de verkoop van polychloorbifenylen (PCB's) die onveilig waren en geen adequate waarschuwingen bevatten. Volgens informatie van persbureau Reuters omvat het vonnis 73 miljoen dollar aan compenserende schadevergoeding en 784 miljoen dollar aan punitieve schadevergoeding.

Monsanto kondigt hoger beroep aan
In een verklaring van Monsanto staat dat het arbitrale vonnis ‘grondwettelijk buitensporig’ is en dat het bedrijf een verzoek zou indienen om de uitspraak ongedaan te maken of te verminderen. Monsanto zei eerder dat uit bloed-, lucht- en andere tests bleek dat werknemers op de school niet waren blootgesteld aan onveilige niveaus van PCB's. Het vonnis van gisteren is de laatste juridische nederlaag voor Monsanto, dat eind november werd veroordeeld tot het betalen van 165 miljoen dollar aan schoolpersoneel.

PCB's zijn chemicaliën die gebruikt werden om elektrische apparaten te isoleren, maar die ook aangetroffen werden in vloerreinigers en verf. De Amerikaanse regering verbood de chemicaliën in 1979 nadat ze een verband met kanker had ontdekt. Monsanto stopte de productie in 1977. De school was sinds de jaren negentig herhaaldelijk gewaarschuwd dat de verlichting moest worden vernieuwd, maar die waarschuwingen werden genegeerd.

Problemen voor Bayer
Er was aanvankelijk geen commentaar van het Duitse moederbedrijf Bayer. Bayer kocht Monsanto in 2018 voor 63 miljard dollar. Jarenlang hebben de juridische procedures in de VS tegen Monsanto over de productie van glyfosaat en PCB's een financiële last op de Duitse moeder gelegd. Dat Monsanto nu opnieuw is veroordeeld tot het betalen van een miljoenenboete zal voor Bayer waarschijnlijk niet geheel zonder gevolgen blijven. Met een verlies van ruim een derde is Bayer nu al een van de zwakste aandelen op de Duitse beurs (DAX). Onlangs versnelde een studieflop voor de hoopvolle Asundexian – een bloedstollingsremmer in ontwikkeling – de dalende koers.

VS vormen militaire coalitie tegen Houthi-militie

Te midden van een toenemend aantal aanvallen op koopvaardijschepen in de Rode Zee door door Iran gesteunde Houthi-rebellen, gaat het Amerikaanse leger zijn samenwerking met de legers van andere landen in de regio versterken.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie nemen verschillende landen deel aan het nieuwe veiligheidsinitiatief genaamd 'Operatie Prosperity Guardian', waaronder het Verenigd Koninkrijk, Bahrein, Canada, Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen, de Seychellen en Spanje. Volgens minister van Defensie Boris Pistorius overweegt Duitsland een verzoek tot deelname.

Van sommige landen wordt verwacht dat zij gezamenlijke patrouilles houden, terwijl van andere landen wordt verwacht dat zij inlichtingendiensten zullen verlenen in de zuidelijke Rode Zee en de Golf van Aden. Bovendien had een aantal andere landen ermee ingestemd zich bij het initiatief aan te sluiten, maar wilden niet bij naam genoemd worden, vertelde een bron van het Pentagon aan persbureau AP.

Een grotere samenwerking tussen zeestrijdkrachten is bedoeld om de bescherming van koopvaardijschepen te verbeteren.

Opnieuw aanvallen
Ondertussen zijn er volgens het Amerikaanse leger nieuwe aanvallen door Houthi-rebellen op twee schepen in de zuidelijke Rode Zee. De tanker ‘Swan Atlantic’, die de vlag voert van de Kaaimaneilanden, werd maandag aangevallen door een drone en een raket die werden afgevuurd vanuit een gebied gecontroleerd door de Houthi’s in Jemen, zo maakte het regionale commando van het Amerikaanse leger Centcom op het platform bekend. X bekend.

Rond dezelfde tijd meldde het vrachtschip 'M/V Clara' een explosie in het nabijgelegen water. Bij geen van de incidenten zijn gewonden gevallen.

Grote rederijen mijden de route steeds vaker
De Houthi-rebellen in Jemen vallen Israël aan met drones en raketten sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog en vallen schepen in de Rode Zee aan om te voorkomen dat ze doorvaren naar Israël. Ze dreigen te voorkomen dat schepen van welke nationaliteit dan ook door de Rode Zee varen op weg naar Israël. Alleen vrachtschepen die hulp leveren aan de Gazastrook zouden doorgang krijgen.

Sindsdien zijn verschillende schepen aangevallen, meest recentelijk een containervrachtschip van de Duitse rederij Hapag-Lloyd. Grote rederijen mijden steeds vaker de route via de Rode Zee en het Suezkanaal.

Belangrijke route voor de wereldhandel
De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin, die momenteel in de regio is, zei dat het een internationale uitdaging was die gezamenlijke actie vereiste. Alle landen die gratis verzending wilden behouden, zouden de handen ineen moeten slaan. De “recente escalatie van meedogenloze Houthi-aanvallen” bedreigt de vrije handel en de veiligheid van zeevarenden en is in strijd met het internationaal recht. Austin waarschuwde ook: “Irans steun aan Houthi-aanvallen op koopvaardijschepen moet stoppen.”

De Rode Zee is van cruciaal belang voor de internationale handel. Ongeveer tien procent van alle wereldhandel gaat via de Rode Zee. Het Suezkanaal verbindt de Middellandse Zee met de Rode Zee en vormt de kortste zeeroute tussen Azië en Europa. De alternatieve route rond de Zuid-Afrikaanse Kaap de Goede Hoop verlengt het transport met enkele dagen.

Texas verscherpt optreden tegen illegale migratie

De Amerikaanse staat Texas wil de omgang met migranten die het land illegaal zijn binnengekomen verder verscherpen. 

Gouverneur Abbott ondertekende hier een wet voor. Hierdoor kan de politie onder meer mensen arresteren die ervan worden verdacht illegaal het land te zijn binnengekomen. Lokale rechters moeten ook de macht krijgen om de onmiddellijke uitzetting van mensen te gelasten.

Met de strengere aanpak zoekt Texas de confrontatie op met de federale autoriteiten, vooral omdat de handhaving van het asiel- en migratiebeleid feitelijk hun verantwoordelijkheid is. De regering van Texas beschuldigt de Amerikaanse regering ervan niet genoeg te doen om de stroom migranten aan de zuidgrens te stoppen. Als teken van protest werden ruim 65.000 asielzoekers per bus naar door de Democraten geleide gemeenschappen in heel Amerika gebracht. Aan de oevers van de Rio Grande werden ook prikkeldraadbarrières geïnstalleerd.

Gemeenten moeten eerlijk zijn over funderingsproblemen woonwijken

In Nederland gaat de gemiddelde huiseigenaar ervan uit dat de waarde van de woning gemiddeld stijgt en niet daalt. In werkelijkheid is dat niet correct. Uit een recent rapport van ABN AMRO blijkt dat negenhonderd Nederlandse wijken kampen met ernstige klimaatrisico's die ernstige gevolgen hebben voor huiseigenaren.

De zorgen concentreren zich niet alleen op woningen op houten palen, maar ook op de op staal gefundeerde woningen die het einde van hun levensduur naderen. Ook zonder klimaatrisico’s was dit probleem ontstaan, maar doordat we in Nederland steeds vaker te maken hebben met perioden van hevige neerslag en ook droge perioden gaat het nu een stuk sneller. Gemeenten moeten eerlijk communiceren over deze situatie, zodat woningeigenaren op de hoogte zijn van mogelijke waardevermindering van hun bezit.

De op staal gefundeerde huizen zijn in de loop der jaren gezakt, wat in bepaalde wijken heeft geleid tot wateroverlast en problemen met de grondwaterstand. Naast directe schade aan woningen vormen deze omstandigheden ook een bedreiging voor de volksgezondheid. Handhaving van het huidige waterpeil is geen realistische oplossing en leidt tot vochtproblemen zoals schimmel, die de bewoonbaarheid van huizen in gevaar brengen. Verlaging van het waterpeil is ook geen optie, omdat dat leidt tot versnelde verzakking van de woningen.

Banken adviseren potentiële kopers nu al om rekening te houden met mogelijke herstelkosten bij de aankoop van een woning, maar de problemen zijn te complex en onoplosbaar. Gemeenten staan voor een uitdaging, aangezien het verlagen van de waterstand om verdere bodemdaling te voorkomen niet realistisch is. Het oprekken van de levensduur van huizen door de bodem nathouden kan, maar dit is slechts een tijdelijke oplossing.

Het is belangrijk dat gemeenten transparant zijn en huiseigenaren voorzien van een eerlijk verhaal over de risico's in deze wijken. Hierbij moeten ze rekening houden met de beperkte mogelijkheden van tijdelijke oplossingen. Makelaars spelen ook een rol; zij dienen funderingsschade mee te nemen in de prijsbepaling van woningen.

Sommige gemeenten, waaronder Rotterdam, proberen het probleem al op de agenda te zetten en streven naar een evenwicht tussen tijdelijke maatregelen en bewustwording onder huiseigenaren.

Reptielenpopulaties afgelopen 12 jaar afgenomen

Hoewel de populaties van zeven soorten reptielen in Nederland tussen 1994 en 2022 met 30 procent zijn toegenomen, is de kortetermijntrend dalend. Sinds 2011 nemen de populaties gemiddeld af. De muurhagedis is de sterkste stijger, de zandhagedis kende de afgelopen jaren de sterkste afname. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, in samenwerking met Stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland).

De populaties van de zeven soorten reptielen (slangen en hagedissen) die in Nederland voorkomen worden sinds 1994 in het kader van het NEM Meetprogramma Reptielen gevolgd. Er wordt een aantalstrend berekend over zowel de gehele periode (1994-2022), als over de afgelopen twaalf jaar (2011-2022). Deze periode voor de kortetermijntrend is Europees vastgesteld om ontwikkelingen van te beschermen soorten goed in de gaten te houden. Zo nodig kunnen snel beschermingsmaatregelen getroffen worden.

Vooral sterke toename muurhagedis
Over de hele periode (1994-2022) nemen drie soorten reptielen toe. Met name de muurhagedis (deze wordt sinds 1995 geteld) kent een forse stijging: sinds 1995 is de populatie van deze soort negen keer zo groot geworden. Ook de hazelworm en de zandhagedis zijn toegenomen ten opzichte van 1994, maar minder sterk. De populaties van de gladde slang en de ringslang zijn stabiel gebleven. De levendbarende hagedis en de adder zijn juist afgenomen.

Recente afname reptielen, vooral zandhagedis
Sinds 2011 worden de Nederlandse reptielenpopulaties gemiddeld genomen kleiner. Alleen de muurhagedis is verder toegenomen. De populatiegrootte van de hazelworm is gelijk gebleven. De vijf overige soorten - zandhagedis, levendbarende hagedis, gladde slang, ringslang en adder – nemen de laatste twaalf jaar juist af. De levendbarende hagedis neemt sinds 2011 sterk af. Bij de zandhagedis is ook een sterke afname waar te nemen: na jarenlange populatiegroei gaat deze soort de laatste jaren juist in aantal achteruit.

Van Veen verrassend onderuit op WK darts, Price stoomt door

In het Londense Alexandra Palace zijn maandagavond weer vier spelers uitgeschakeld op het wereldkampioenschap darts bij de PDC. Ook dit keer stonden er drie eersterondepartijen gepland, gevolgd door weer één tweederondepartij.

De avond werd geopend door de Belg Mario Vandenbogaerde en Thibault Tricole uit Frankrijk, twee debutanten. Het was niet de beste wedstrijd ooit, maar het niveau was degelijk en de spanning was zeker aanwezig. Nadat Vandenbogaerde set één in vijf legs won, kwam Tricole wat meer op dreef en de verliezend Lakeside-finalist van vorig jaar trok de winst naar zich toe: 2-3, 3-2, 3-2, 3-2.

Vervolgens kwam Gian van Veen in actie, misschien wel dé revelatie van het jaar. Hij begon degelijk tegen Man Lok Leung uit Hong Kong en won de eerste twee sets ietwat moeizaam, maar daarna ging het ineens fout: Van Veen begon wat minder te gooien, maar Leung begon vooral bijzonder goed te gooien. Met in totaal elf 180's, een record in de eerste ronde in het huidige format, pakte Leung zelfs overtuigend de verrassende zege: 3-2, 3-2, 1-3, 1-3, 1-3.

De Engelsman Martin Lukeman had het vervolgens één set moeilijk met Haupai Puha uit Nieuw-Zeeland, maar won verder vrij simpel met 3-0, 3-1, 2-3, 3-0. In de tweede ronde opende de Welshman Gerwyn Price met een wedstrijd tegen de Engelsman Connor Scutt, die hij vrij simpel opzij schoof: 3-0, 3-0, 3-2.

Nieuw medicijn tegen opvliegers voor vrouwen in de overgang

Britse onderzoekers hebben een nieuw medicijn, Veoza, ontwikkeld om vrouwen in de overgang te helpen met opvliegers. Dit "game-changing" medicijn, dat nu is goedgekeurd voor de Nederlandse markt, is bijzonder omdat het geen hormonen bevat. Hormoonbehandelingen zijn tot nu toe de meest voorgeschreven oplossing voor opvliegers, die symptomen als hitteaanvallen, zweten en duizeligheid veroorzaken.

Gynaecoloog Dorenda van Dijken, voorzitter van de Dutch Menopause Society, benadrukt de potentie van Veoza. Andere niet-hormonale behandelingen waren minder effectief en hadden meer bijwerkingen. Veoza, een pil zonder bekende bijwerkingen, wordt in het voorjaar van 2024 verwacht op de markt.

Het medicijn kan vooral voordelig zijn voor vrouwen die borstkanker hebben of gehad hebben, omdat zij geen hormonen mogen gebruiken. Ook vrouwen op hogere leeftijd of zij die langdurig hormoontherapie hebben ondergaan, kunnen baat hebben bij Veoza. Van Dijken waarschuwt echter dat niet alle overgangsklachten met dit medicijn verholpen kunnen worden. Opvliegers treffen tot 70% van de vrouwen in de overgang en hebben een aanzienlijke impact op zowel individuen als de maatschappij.

Medicijn tegen opvliegers zonder hormonen - ter illustratie (Foto: Dall-E 3)
Medicijn tegen opvliegers zonder hormonen - ter illustratie (Foto: Dall-E 3)

Cursus vóór het kopen van een hond moet verplicht worden

Demissionair minister Adema van Landbouw heeft in een brief aan de Tweede Kamer nieuwe maatregelen aangekondigd om het aantal bijtincidenten met honden te verminderen. Een belangrijk voorstel is de invoering van een verplichte (online) theoriecursus voor iedereen die een hond wil aanschaffen. Deze cursus moet potentiële hondeneigenaren informeren over de juiste omgang met honden en het voorkomen van bijtincidenten, die vaak voortkomen uit onvoldoende kennis over hondengedrag.

Naast de cursus zijn er vijf andere maatregelen voorgesteld. Een daarvan is een verbod op het houden en fokken van bepaalde hondenrassen met specifieke kenmerken, zoals brede kaken. Dit volgt op een melding van plastisch chirurgen over honderd ernstige bijtincidenten, waarbij vaak kinderen het slachtoffer waren. De minister benadrukt echter dat het een mythe is dat sommige rassen van nature agressief zijn.

Andere maatregelen omvatten betere registratie van gevaarlijk gedrag en bijtincidenten, een landelijk meldpunt voor incidenten, strengere regels voor het aanlijnen en muilkorven van agressieve honden, en de mogelijkheid om honden die betrokken zijn bij ernstige incidenten sneller te laten euthanaseren. De uitvoerbaarheid en handhaving van deze maatregelen moeten nog verder worden uitgewerkt.

Cursus vóór het kopen van een hond moet verplicht worden (Foto: Dall-E 3)
Cursus vóór het kopen van een hond moet verplicht worden (Foto: Dall-E 3)

FOK! Wat een weer: veel regen

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het bewolkt en zijn er vooral in het noorden en westen flinke perioden met regen. De wind uit het zuidwesten is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, mogelijk enige tijd hard, windkracht 6 tot 7.

Vanmiddag blijft het bewolkt valt er overal veel regen. De maximumtemperatuur ligt tussen de 6°C in het zuidoosten en 10°C in het noordwesten. De wind komt uit het zuidwesten en waait matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. In de noordwestelijke helft gaat de wind uit het noordwesten waaien en neemt de wind af naar matig tot vrij krachtig.

Vanavond wordt het van het noordwesten uit geleidelijk droog. De wind is noordwestelijk en matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5 of 6.

Komende nacht wordt het ook in het zuidoosten droog. In het noorden kunnen later weer enkele lichte buien voorkomen. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 8°C in het noordwesten tot 4°C in het zuidoosten. De westenwind is matig en neemt langs de kust toe naar krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.

Tot morgen!

                   

Het is niet de Sahara, het is ons eigen Drouwenerszand (Foto: bondage)
Het is niet de Sahara, het is ons eigen Drouwenerszand (Foto: bondage)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1132

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.