FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 oktober 2023

Na terroristische steekpartij Frankrijk, 7000 militairen ingezet wegens dreiging

Tot nu toe zijn er in Frankrijk tien mensen gearresteerd in verband met de fatale steekpartij in het Noord-Franse Arras gisteren. Volgens Le Parisien zijn onder hen familieleden van de verdachte. Bij de aanslag kwam een leraar om het leven.

Gisteravond kondigde Frankrijk aan dat er tot minstens maandagavond 7000 militairen zullen worden ingezet. Deze inzet maakt deel uit van ‘Opération Sentinelle’, een militaire operatie gericht op de strijd tegen terrorisme, zo meldt de Franse nieuwszender BFMTV.

Naast de familieleden van de verdachte zijn ook twee Belarussen gearresteerd. Volgens Le Parisien had de verdachte contact met hen voorafgaand aan de aanslag, maar er zijn geen aanwijzingen dat zij betrokken waren bij de aanval.

Vanmorgen heropende de school  haar deuren om elkaar steun te bieden,een aantal kinderen, ouders en medewerkers kwamen hier samen onder politiebescherming. Een vrouw vertelde aan persbureau AP dat zij met haar 17-jarige dochter was gekomen als protest tegen extremisme en om hun angst te overwinnen door terug te keren naar de plaats des onheils.

In Parijs werd het Louvre rond het middaguur geëvacueerd. Volgens berichten in de media was er sprake van een bommelding. Ongeveer 15.000 mensen moesten het gebouw verlaten. Het paleis van Versailles en het park werden ook geëvacueerd vanwege een dreiging van een aanval.

Zie ook: Dodelijke steekpartij op school Arras, elders lijkt aanslag verijdeld door politie

26 partijen nemen deel aan Tweede Kamerverkiezing

26 partijen nemen deel aan de Tweede Kamerverkiezing van 22 november 2023. Er nemen in totaal 1126 kandidaten deel. 20 partijen nemen deel in alle 20 kieskringen, 6 partijen nemen niet in alle kieskringen deel. Aan de Tweede Kamerverkiezing van 2021 deden 37 partijen mee en 1579 kandidaten.

Wim Kuijken, voorzitter Kiesraad: “Het kandidaatstellingsproces is goed verlopen. In korte tijd werden meer dan 12.000 A4tjes ingeleverd en gecontroleerd. Wel adviseert de Kiesraad de procedure efficiënter in te richten, bijvoorbeeld door het digitaal inleveren van de kandidatenlijst en ondersteuningsverklaringen. Hiervoor is op korte termijn wetgeving nodig.”

Geldige kandidatenlijsten

De Kiesraad verklaarde de kandidatenlijsten van de volgende partijen geldig, en nummerde deze als volgt:

1. VVD

2. D66

3. GROENLINKS / Partij van de Arbeid (PvdA)

4. PVV (Partij voor de Vrijheid)

5. CDA

6. SP (Socialistische Partij)

7. Forum voor Democratie

8. Partij voor de Dieren

9. ChristenUnie

10. Volt

11. JA21

12. Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)

13. DENK

14. 50PLUS

15. BBB

16. BIJ1

17. Piratenpartij – De Groenen

18. BVNL / Groep Van Haga

19. Nieuw Sociaal Contract

20. Splinter

21. LP (Libertaire Partij)

22. LEF – Voor de Nieuwe Generatie

23. Samen voor Nederland

24. Nederland met een PLAN

25. PartijvdSport

26. Politieke Partij voor Basisinkomen

Lijstnummering
De Kiesraad nummerde de geldige kandidatenlijsten. Partijen met minimaal een zetel in de Tweede Kamer krijgen een nummer toegekend op basis van het aantal stemmen dat ze bij de vorige verkiezing behaalden. De partij met het grootste aantal stemmen, krijgt nummer 1, enz. Vervolgens krijgen nieuwe partijen een nummer op volgorde van het aantal kieskringen waarin ze deelnemen. Bij deelname in een gelijk aantal kieskringen wordt geloot.

Verzuimen
Op 9 oktober leverden 29 partijen kandidatenlijsten in bij de Kiesraad. Bij 15 partijen werden verzuimen geconstateerd. Niet alle partijen hebben de verzuimen hersteld. Dat betekent dat de lijsten van de partijen JEZUS LEEFT, Partij voor Ontwikkeling en een blanco lijst met als eerste kandidaat G. Sterenborg ongeldig zijn verklaard voor alle kieskringen omdat zij onvoldoende ondersteuningsverklaringen hebben ingeleverd.

De lijst van de partijen LEF – Voor de Nieuwe Generatie, LP (Libertaire Partij), Samen voor Nederland zijn ongeldig verklaard voor kieskring 20 (Bonaire), omdat onvoldoende ondersteuningsverklaringen zijn ingeleverd.

De lijst van de partij Nederland met een PLAN is ongeldig verklaard voor de kieskringen 3 (Assen), 16 (Middelburg) en 20 (Bonaire), omdat zij onvoldoende ondersteuningsverklaringen hebben ingeleverd.

De lijst van de partij PartijvdSport is ongeldig verklaard voor de kieskringen 1 (Groningen), 2 (Leeuwarden), 3 (Assen), 5 (Lelystad), 7 (Arnhem), 12 (’s-Gravenhage), 13 (Rotterdam), 16 (Middelburg) en 20 (Bonaire), omdat zij onvoldoende ondersteuningsverklaringen hebben ingeleverd.

De lijst van de Politieke Partij voor Basisinkomen is ongeldig verklaard voor de kieskringen 1 (Groningen), 3 (Assen), 4 (Zwolle), 6 (Nijmegen), 7 (Arnhem), 10 (Haarlem), 11 (Den Helder), 13 (Rotterdam), 14 (Dordrecht), 16 (Middelburg), 19 (Maastricht), en 20 (Bonaire) omdat zij onvoldoende ondersteuningsverklaringen hebben ingeleverd.

Daarnaast werden de volgende kandidaten geschrapt: Op de kandidatenlijst van de Piratenpartij – De Groenen kandidaat nr. 23 (T.H. Ligthart) geschrapt van de lijst voor alle kieskringen. Op de kandidatenlijst van Forum voor Democratie wordt kandidaat nr. 40 (J.J. Schilder) geschrapt van de lijst voor alle kieskringen. Op de kandidatenlijst van Samen voor Nederland wordt kandidaat nr. 10 (A.M. Kloosterman) geschrapt van de lijst voor alle kieskringen waar de partij deelneemt. Op de kandidatenlijst van LP (Libertaire Partij) wordt kandidaat nr. 20 (A.T. Wellens) geschrapt van de lijst voor alle kieskringen waar de partij deelneemt. Op de kandidatenlijst van de PartijvdSport wordt kandidaat nr. 7 (D. Looze) geschrapt van de lijst voor alle kieskringen waar de partij deelneemt. Op de kandidatenlijst van Nederland met een PLAN wordt kandidaat nr. 18 (R.V. Beydals) geschrapt van de lijst voor alle kieskringen waar de partij deelneemt.

Kieskringen
Nederland is onderverdeeld in twintig kieskringen. Niet alle partijen nemen deel in alle kieskringen. Bekijk het overzicht van de kieskringen waarin de verschillende partijen deelnemen .

Beroep
Belanghebbenden en kiezers kunnen in beroep gaan tegen de beslissingen van de Kiesraad (de lijstnummering uitgezonderd). Dit kan tot vier dagen na de zitting. De Raad van State doet uiterlijk 6 dagen later een uitspraak over beroepszaken. Na deze termijn, uiterlijk 23 oktober, zijn de kandidatenlijsten onherroepelijk vastgesteld. De definitief vastgestelde kandidatenlijsten worden zo spoedig mogelijk openbaar gemaakt.

Het proces-verbaal van de openbare zitting wordt zo gepubliceerd op www.kiesraad.nl

Netanhyahu tegen IDF troepen: 'zijn jullie klaar voor de volgende fase?'

Het Israëlische leger heeft de bewoners van het noordelijke deel van de Gazastrook opnieuw een periode zonder Israelische aanvallen beloofd, zodat ze naar het zuiden van de kustenclave kunnen vertrekken. Tussen 10 en 16 uur lokale tijd (9 tot 15 uur Midden-Europese zomertijd) moeten de bewoners van Beit Hanun via een aangegeven vluchtroute naar Khan Yunis gaan, zoals een woordvoerder van het leger in het Arabisch heeft meegedeeld op platform X. Vervoer tijdens dit tijdvak zou “zonder schade” zijn.

Update 17.45 uur: Twee ziekenhuizen in het noorden van Gaza weigeren personeel en patiënten naar het zuiden over te brengen. Volgens een Israëlische medische organisatie zijn er in het zuiden van de Gazastrook geen mogelijkheden om patiënten te behandelen. Volgens de informatie zijn de klinieken het Uda Hospital en de Kamal Adwan Children's Clinic. Er zijn momenteel ongeveer 150 patiënten in de kinderkliniek - voornamelijk kinderen, zwangere vrouwen en verschillende mensen die gewond zijn geraakt bij Israëlische luchtaanvallen. 

Vrijwillige Amerikaanse brandweerlieden en paramedici zijn in Israël aangekomen om hulpdiensten in het hele land te assisteren. Momenteel is er te weinig personeel daar vanwege het opeoepen van reservisten.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bezocht vanmiddag troepen van IDF nabij de Gazastrook en vroeg ze of ze klaar waren voor de volgende fase van vergelding. Netanyahu gaf geen details. 


Eerdere berichtgeving: Sinds de ongekende brute slachting van Israëlische burgers door terroristen in opdracht van Hamas in grensplaatsen en tijdens een muziekfestival, voert het Israëlische leger massale luchtaanvallen uit op doelen in het dichtbevolkte kustgebied. Hierbij heeft het naar eigen zeggen ook een hoge leider van Hamas gedood, die medeverantwoordelijk zou zijn voor het bloedbad.

Er is veel kritiek op Israëls oproep tot massale evacuatie. De Verenigde Naties hebben Israël reeds op vrijdag opgeroepen om het bevel om te vluchten in te trekken vanwege de dreiging van een "rampzalige situatie". Ook Saudi-Arabië en Egypte hebben scherpe kritiek geuit, en de EU heeft eveneens aangedrongen op het rekening houden met de veiligheid van de burgerbevolking.

Hamas probeert vluchtelingen tegen te houden
Waarnemers gaan ervan uit dat het Israëlische leger meer dan een miljoen Palestijnen in het noorden van de Gazastrook de opdracht heeft gegeven om te evacueren omdat er een grondoffensief op handen is. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarschuwde dat de aanvallen die al een week aan de gang zijn "slechts het begin" zijn. "Onze vijanden zijn pas begonnen de prijs te betalen", zei Netanyahu vrijdagavond in een televisietoespraak.

Er zijn vanmorgen beelden opgedoken waarop te zien is dat een konvooi van evacuerende Gazanen wordt aangevallen. Hamas beweert dat de aanval is uitgevoerd door Israël en meldt dat er 70 doden en 200 gewonden zijn.

Luitenant-kolonel Peter Lerner van het Israëlische leger heeft gezegd dat de IDF "de omstandigheden onderzoekt".Gevraagd naar de oproep van de IDF aan burgers om de Gazastrook te evacueren, zei hij verder: "Mensen houden zich hieraan en luisteren ernaar."

In de Gazastrook heerst angst en wanhoop onder de Palestijnse bevolking vanwege het dreigende grondoffensief. Veel mensen verlieten het gebied al in auto's, vrachtwagens, met ezelskarren en te voet via de enige hoofdweg richting het zuiden. Hamas probeerde vluchtende burgers ervan te weerhouden gehoor te geven aan de Israëlische oproep om het noorden te evacueren. Ze moesten niet in de "propagandaberichten" trappen, zo werd gezegd.

Ondertussen blijft de humanitaire situatie in de Gazastrook verslechteren. Door de voortdurende gevechten zijn veel huizen, scholen en ziekenhuizen verwoest, waardoor duizenden mensen dakloos zijn geworden en toegang tot basisvoorzieningen zoals water, voedsel en medische zorg beperkt is.

Verschillende hulporganisaties proberen noodhulp te bieden aan de getroffen bevolking, maar hun inspanningen worden bemoeilijkt door de voortdurende gevechten en beperkte toegang tot het gebied. De internationale gemeenschap heeft opgeroepen tot onbelemmerde humanitaire toegang en de bescherming van burgers tijdens het conflict.


Spanningen in Polen lopen op in aanloop parlementsverkiezingen

Politieke experts denken dat de verkiezingen van morgen niet volledig eerlijk zullen zijn na acht jaar regering door een conservatieve nationalistische partij die het toezicht op diverse systemen heeft ondermijnd om meer controle te krijgen over staatsinstellingen, waaronder de rechtbanken, publieke media en het verkiezingsproces zelf.

Polen houdt zondag verkiezingen die  door velen wordt beschouwd als de belangrijkste verkiezingen sinds in 1989 het communisme omver werd geworpen.

Op het spel staan de democratische rechtstaat, de juridische positie van LGBTQ+ rechten en abortus, en de buitenlandse bondgenootschappen van een land aan de oostelijke flank van de NAVO dat een cruciale bondgenoot is geweest voor Oekraïne. Vrouwen in Polen hebben momenteel alleen recht op abortus in geval van verkrachting of incest, of als er een bedreiging is voor hun leven of gezondheid. Burgers die een liberaler Polen willen, hebben zich dit jaar ook gemobiliseerd met twee massale protesten.

Tegenstanders van de regerende partij PiS (Recht en Rechtvaardigheid) vrezen dat dit de laatste kans zou kunnen zijn om het constitutionele systeem te behouden dat met grote moeite is verworven door de strijd van veel Polen, van voormalig president Lech Walesa tot de miljoenen die zijn Solidariteitsbeweging steunden.

De verkiezingen "zullen de toekomst van Polen als liberaal democratisch land kunnen bepalen, een systeem dat de afgelopen drie decennia een garantie is geweest voor het succes van Polen", schreef de hoofdredacteur van de krant Rzeczpospolita, Boguslaw Chrabota, in een redactioneel commentaar op vrijdag.

Aanhangers van de regerende partij PiS zijn bang dat als de partijs wordt weggestemd, de oppositie het land in een andere en meer liberale richting zou sturen, inclusief nieuwe wetten die abortus en burgerlijke unies voor partners van hetzelfde geslacht legaliseren.

Recente peilingen tonen aan dat PiS meer stemmen krijgt dan enige andere individuele partij, maar niet genoeg om de meerderheid in het parlement te behalen die nodig heeft om als partij alleen te regeren. Het zou dan samenwerking moeten zoeken bij een huidige extreemrechtse coalitiepartij, Konfederacja genaamd, die vijandig staat tegenover Oekraïne. 

Uit de peilingen blijkt dat drie oppositiegroepen - Platforma Obywatelska (KO-Burgercoalitie), een samenwerkingscoalitie Polska 2050 en PSL genaamd de Derde Weg) en Nowa Lewica (Nieuw Links) - samen een meerderheid van de zetels in het parlement kunnen krijgen. De grootste is de centrumgerichte Burgercoalitie onder leiding van Donald Tusk, voormalig premier van Polen en voormalig president van de Europese Unie.

Tusk heeft beloofd de rechtsstaat te herstellen en de banden met de EU te herstellen, die ernstig onder druk zijn komen te staan onder PiS. De EU houdt miljarden euro's aan COVID-19 pandemie-herstelfondsen achter van Warschau, vanwege schendingen van de rechtsstaat door PiS.

Kleine verschuivingen voor of tegen de kleinere partijen kunnen aanzienlijke invloed hebben op welke coalities mogelijk zullen zijn na verkiezingsdag.

Meer dan 60% van de kiezers in Polen is niet tevreden met de situatie in het land. Wat hen momenteel het meest zorgen baart, is het verlies van koopkracht als gevolg van de hoge inflatie (10%), de gebrekkige gezondheidszorg en de bezorgdheid over de energiezekerheid. De erosie van de rechtsstaat staat op de vierde plaats.

Na verloop van tijd (na 8 jaar) zijn veel stemmers van PiS tot de conclusie gekomen dat de leiding van de partij zeer opportunistisch handelt en dat het eigen politieke belang voorop staat. Steun voor de regerende partij PiS is dus niet langer vanzelfsprekend, en daarom wordt er alles aan gedaan om deze steun te vergroten. Zo zijn er veranderingen aangebracht in de kieswet. Kiezers op het platteland, die over het algemeen op PiS stemmen, krijgen meer stemlokalen en gratis lokaal vervoer, terwijl er voor kiezers in het buitenland, die meestal niet op PiS stemmen, extra obstakels zijn opgeworpen. Schriftelijk stemmen is afgeschaft. Daarnaast krijgen de kiescommissies slechts 24 uur de tijd om de stemmen te tellen, anders worden ze als ongeldig beschouwd.

src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

MotoGP-coureur Martin neemt leiding in WK over, Veijer op P4 in Moto3

Op het Mandalika Circuit in Indonesië is zaterdag de sprintrace in de MotoGP verreden voor de Grand Prix van Indonesië. Het werd een vrij vermakelijke race, waarin de leiding in het kampioenschap ook weer op het spel stond.

Op poleposition stond Luca Marini, met de Aprilia's van Maverick Viñales en Aleix Espargaro naast hem. Op rij twee stonden Fabio Quartararo, Brad Binder en Jorge Martin, voor Fabio Di Giannantonio, Marc Marquez en Marco Bezzecchi, die nog geen week geleden een sleutelbeenoperatie onderging.

Viñales kende een uitstekende start en nam de leiding, voor Quartararo en Martin, terwijl Marquez vanaf de zesde plek weer eens onderuit ging. Een ronde later ging het fout rond plek vijf: Espargaro gleed onderuit vanaf de zesde plek en nam de voor hem rijdende Binder mee.

Viñales breidde zijn voorsprong beetje bij beetje uit, Martin en Marini volgden en Quartararo was in duel met Bezzecchi voor de vierde plek. Met vijf ronden te gaan kwamen Martin en Marini beduidend dichter bij Viñales en binnen een ronde gingen ze er allebei voorbij.

Martin reed vervolgens overtuigend naar zijn zesde sprintzege van het jaar én de leiding in het kampioenschap - Francesco Bagnaia kende een matige kwalificatie en schoof door de valpartijen voor hem nog op naar de achtste plek, maar raakt zo wel de leiding kwijt. Marini en diens teamgenoot Bezzecchi completeerden het podium, voor Viñales en Quartararo.

Zondag wordt de racedag om 06.00 uur Nederlandse tijd geopend door de Moto3, met Diogo Moreira, Jaume Masia en David Alonso op de eerste rij en Collin Veijer op een fraaie vierde plek. Om 07.15 uur staan Aron Canet, Manuel Gonzalez en Filip Salac op rij één in de Moto2, met Zonta van den Goorbergh op negen en Bo Bendsneyder op dertien. De MotoGP gaat er tot slot om 09.00 uur aan beginnen.

Poetin: 'het bloedvergieten in woongebieden Gaza moet stoppen'

Vanuit Bishkek, Kirgizië, heeft de Russische president Vladimir Poetin vrijdag zijn bezorgdheid geuit over de op handen zijnde Israëlische grondoffensief in Gaza, die burgerslachtoffers zou veroorzaken en Poetin noemde dit "absoluut onaanvaardbaar".

Hij benadrukte de ernstige gevolgen van het gebruik van zwaar wapentuig in woongebieden en zei: "Nu is het belangrijkste om het bloedvergieten te stoppen."

Poetin vergeleek ook de blokkade van Gaza door Israël met de belegering van Leningrad door nazi-Duitsland en riep op tot een vreedzame oplossing via bemiddeling.

Poetin kwam donderdag aan in Kirgizië, dit is zijn eerste reis naar het buitenland sinds het Internationaal Strafhof in maart een arrestatiebevel tegen hem heeft uitgevaardigd.

Politie: ruim 600 bekeuringen voor vasthouden mobiel elektronisch apparaat tijdens het rijden

Als bestuurder met je telefoon bezig zijn, terwijl je aandacht eigenlijk volledig op de weg moet zijn. Dat kan niet. Vorig jaar kregen bijna 180.000 verkeersdeelnemers een bekeuring voor het vasthouden van een mobiele telefoon, een tablet of een andere mediaspeler. Afgelopen drie dagen zijn door de Verkeerspolitie Limburg controles uitgevoerd op de Limburgse snelwegen. Deze actie vond deze week plaats in het kader van de Roadpol Europese week van de veiligheid.

Of je nu met een telefoon in de hand een auto bestuurt of een fiets; dat maakt niet uit. Het is verboden. Het apparaat leidt je namelijk af. Je gaat mogelijk slingeren. Als je 100 kilometer per uur rijdt, leg je 28 meter per seconde af. Vier seconden op je telefoon kijken, betekent dus de lengte van een voetbalveld afleggen zonder dat je weet wat er om je heen gebeurd is. De gevolgen kunnen verschrikkelijk zijn.

Touringcar
Daarom heeft de verkeerspolitie Limburg, afgelopen drie dagen controles uitgevoerd op de Limburgse snelwegen. Hierbij is gebruik gemaakt van een touringcar. Vanuit een touringcar zie je veel meer dan vanuit een auto. Op die manier kun je heel gemakkelijk en onopvallend in de cabine van vrachtauto’s en busjes naar binnen kijken. Is een overtreder gespot vanuit de bus, dan wordt een van de volgauto’s of -motoren ingezet om diegene te bekeuren. De boete voor het vasthouden van een mobiel apparaat bedraagt sinds begin dit jaar 380 euro. Reden dat deze bekeuring zo fors is, zijn de zeshonderd verkeersslachtoffers die jaarlijks in het Nederlandse verkeer vallen.

Mono-cam
Behalve de touringcar werd er nog een middel ingezet, namelijk een mono-cam. Die filmt het verkeer vanaf een viaduct en filtert direct opvallende bewegingen eruit. Als iemand een telefoon in de handen heeft, kan er ook op deze manier een bekeuring volgen.

Veel bekeuringen
De drie dagen durende actie leverde 678 bekeuringen op. 287 bestuurders werden staande gehouden omdat vanuit de rijdende touringcar gezien werd dat zij een mobiel elektronisch apparaat vasthielden tijdens het rijden. Verreweg de meeste bekeuringen kwamen voor rekening van de mono-cam (318). Ook werden boetes uitgedeeld voor te snel rijden (27), het niet dragen van de gordel (7), bumperkleven (7), rechts inhalen, negeren van rood licht, onverzekerd rijden, inhaalverbod voor vrachtwagens en het overschrijden van de doorgetrokken streep. Van twee automobilisten is het rijbewijs ingevorderd.

Smulders snelt naar World Cup-podium op BMX, Smulders 5e

In het Argentijnse Santiago del Estero wordt dit weekeinde het World Cup-seizoen voor de BMX'ers afgesloten. Vorig weekeinde werden er al twee wedstrijden afgewerkt, vrijdagavond stond er ook weer één op het programma - zaterdagavond is dan de afsluiting van het seizoen.

Vrouwen
De Smulders-zussen schopten het beiden weer tot de finale, waarin Merel genoegen moest nemen met de vijfde plek. Laura reed voorin mee en deed even een aanval op Saya Sakakibara, maar de Australische was ongenaakbaar en won. Laura Smulders werd tweede, voor de Amerikaanse Felicia Stancil - Judy Baauw ging er in de halve finales uit.

Mannen
Geen Nederlanders in de finale: Mitchel Schotman ging in de halve finales vanuit prima positie onderuit in de laatste bocht, Niek Kimmann sneuvelde daar ook. Ynze Oegema, Dave van der Burg en Jaymio Brink kwamen de kwartfinales niet door en Justin Kimmann bereikte die kwartfinales niet. In de finale wist de Amerikaan Cameron Wood er een verrassende overwinning uit de slepen, voor de Fransman Romain Mahieu - die vorig weekeinde twee keer won - en de Australiër Bodi Turner.

Vrouwen onder 23
Michelle Wissing ging in de halve finales onderuit, in de finale was het piepjonge Amerikaanse toptalent Ava Corley een klasse apart. Sharid Fayad Mercado uit Colombia reed naar de tweede plek, vlak voor de Belgische Aiko Gommers.

Mannen onder 23
Casper Pipers sneuvelde in de halve finales, maar Tim Goossens stond wél in de eindstrijd en dat ging bijzonder goed. Op de Nieuw-Zeelander Rico Bearman stond geen maat, maar Goossens reed overtuigend naar de tweede plek, voor thuisheld Thomas Maturano.

Van Palestina tot Gazastrook

De Gazastrook ligt momenteel in het middelpunt van de aandacht. Het is een bekend gebied dat al jaren wereldwijd aandacht krijgt. Het staat bekend vanwege de langdurige conflicten tussen Israël en Hamas, wat heeft geleid tot verslechterende leefomstandigheden voor de Palestijnse inwoners. Maar wat is de Gazastrook precies en wat heeft geleid tot het huidige conflict? NOS op 3 geeft een uitleg over de Gazastrook.

Lies of P

Het zijn mooie tijden voor Soulslike-liefhebbers. In de afgelopen jaren zagen we een enorme toename in titels uit de meedogenloze actie-RPG categorie, met games als Mortal Shell, Wo Long: Fallen Dynasty en Remnant 2. Het Zuid-Koreaanse gamebedrijf Neowiz en ontwikkelaar Round8 zijn nu met Lies of P gekomen, een op zijn zachtst gezegd bijzondere interpretatie van het welbekende kinderboekenverhaal van de Italiaanse journalist en schrijver Carlo Collodi.

FOK! Wat een weer: een stuk frisser

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend zijn er perioden met zon maar komen er geleidelijk ook enkele lichte buien voor. De wind uit het westen is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6.

Vanmiddag komen er enkele buien voor. De zon laat zich vooral in de kustgebieden ook geregeld zien. Met een middagtemperatuur van ongeveer 14°C is het minder warm dan de afgelopen dagen. De wind uit het westen is boven land matig, in de kustgebieden vrij krachtig. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind overwegend krachtig, windkracht 6. Aan het einde van de middag neemt de wind in het Waddengebied toe naar hard, windkracht 7.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt met een enkele bui. In het noorden van het land neemt de kans op enkele fellere buien in de loop van de avond toe en kan het in het Waddengebied soms ook onweren en hagelen. De wind is westelijk en boven land matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6. in het Waddengebied kan de wind af en toe hard zijn, windkracht 7.

Komende nacht komen er enkele buien voor. In het noorden worden de buien talrijk en kan er bovendien onweer en hagel voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. De wind is westelijk en landinwaarts overwegend matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig en in het Waddengebied af en toe hard, windkracht 7. In de noordelijke kustgebieden is er bij buien kans op zware windstoten van 80-90 km/uur.

Tot morgen! 

                   

 Aparte lucht boven de Petrus en Pauluskerk in Potsdam (D) (Foto: Pukeko)
Aparte lucht boven de Petrus en Pauluskerk in Potsdam (D) (Foto: Pukeko) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Rechter: waterkanon bij blokkades A12 Extinction Rebellion mag gebruikt worden

De burgemeester van de gemeente Den Haag mag zelf blijven beslissen over de inzet van de waterwerper bij toekomstige demonstraties van Extinction Rebellion (XR) waarbij de Utrechtsebaan/A12 wordt geblokkeerd. Beperkingen worden de burgemeester niet opgelegd. Dat volgt uit een uitspraak in kort geding van de rechtbank Den Haag. Stichting Vrienden van XR had dit kort geding aangespannen. 

Inzet waterwerper
XR heeft vanaf 2022 diverse keren vreedzaam gedemonstreerd op de Utrechtsebaan/A12 in Den Haag en daarbij de weg geblokkeerd. Sinds 9 september deed XR dit dagelijks. De burgemeester van Den Haag heeft aan de voorgenomen demonstraties van XR beperkingen opgelegd, waardoor demonstreren op de Utrechtsebaan/A12 verboden is. Bij de demonstraties is telkens sprake geweest van politieoptreden dat erop was gericht de Utrechtsebaan/A12 vrij te maken. Demonstranten is  telkens eerst (meermaals) verzocht en daarna gevorderd te vertrekken naar de voor de demonstratie aangewezen locatie. Op een aantal dagen is 'na waarschuwing vooraf' de waterwerper ingezet om ervoor te zorgen dat demonstranten alsnog zouden vertrekken.

Stichting Vrienden van XR vindt de inzet van waterwerpers onrechtmatig en wil dat de inzet wordt verboden of beperkt. 

Oordeel rechtbank
De voorzieningenrechter oordeelt dat de burgemeester de bevoegdheid heeft de waterwerper in te zetten als onderdeel van het politieoptreden dat erop is gericht om de Utrechtsebaan/A12 vrij te maken. Er zijn wel grenzen aan die bevoegdheid. Het gebruik van de waterwerper moet bijvoorbeeld proportioneel zijn en de inzet moet passen bij het doel: het aansporen van aanwezigen de locatie te verlaten. Incidenteel werd de waterwerper ingezet op een wijze die niet spoorde met het gehanteerde beleid. Zo is op 23 september een te harde straal op een aantal demonstranten gericht in plaats van op het wegdek. Maar de rechter komt desondanks tot het oordeel dat er geen grond is voor ingrijpen.

Als de rechter de bevoegdheid van de burgemeester zou inperken, dan wordt ingegrepen in de beoordelingsvrijheid die de burgemeester heeft bij de inzet van dit middel. Dat kan alleen als vooraf voldoende aannemelijk is dat toekomstig gebruik van dit middel onrechtmatig zal zijn. Dat is hier niet gebleken, oordeelt de voorzieningenrechter. De inzet van de waterwerper is tot nu toe ook niet in strijd met het recht op vrijheid van demonstratie. Dit recht is niet onbeperkt. De inzet van de waterwerper op bevel van de burgemeester was in overeenstemming met de wet en kon in deze omstandigheden als passend worden beschouwd, enkele incidenten uitgezonderd.

Driehoek Amsterdam: geen gezichtsbedekking en terreurvlaggen bij pro-Palestina mars

De driehoek Amsterdam - burgemeester, justitie en politie - heeft voorwaarden gesteld aan de organisatoren van de pro-Palestina mars van aankomende zondag. Zo moet de organisatie zelf de orde houden over de demonstranten. Daarnaast is het zwaaien met vlaggen van terreurorganisaties zoals Hamas of Hezbollah verboden, mag gezichtsbedekkende kleding niet worden gedragen en mogen er geen voorwerpen worden verbrand. De gemeente Amsterdam zegt dat er tussen de 2500 tot 10.000 deelnemers worden verwacht. Zo meldt AT5

"De driehoek zal haatzaaien, oproepen tot geweld en andere bedreigingen van onze vreedzame en open samenleving niet tolereren", zo laat de driehoek weten. Vlaggen van terreurgroepen mogen bijvoorbeeld niet worden getoond en een oproep tot geweld mag niet worden gedaan. Gezichtsbedekkende kleding is ook verboden om de orde te bewaren, religieuze kleding mag wel. Het verbranden van voorwerpen tolereert de driehoek ook niet: "Aangezien dit tot wanordelijkheden kan leiden en voor andere demonstranten en omstanders een gevaar kan zijn."

Zelf orde houden
Omdat er bij eerdere pro- Israël en pro-Palestina protesten incidenten en confrontaties zijn geweest, is er bij de driehoek nu ook zorgen over de kans op nieuwe incidenten. "Het verleden leert dat demonstraties over dit thema vaak over en weer tegenreacties oproepen, waarbij strafbare feiten en confrontaties met tegendemonstranten kunnen plaatsvinden", schrijft burgemeester Halsema aan de organisatie.

De driehoek wijst de organisatoren daarom scherp om de mars in goede banen te leiden en zelf mensen te regelen die de ervoor zorgen dat er geen strafbare feiten worden gepleegd. De Amsterdamse politie is ook ter begeleiding aanwezig. Halsema liet gisteren al weten dat het Openbaar Ministerie meeluistert tijdens de protesten, bijvoorbeeld bij de speeches. Als de voorwaarden worden overtreden of als er niet naar de politie wordt geluisterd, zal er worden opgetreden door de politie.

Pro-Israël demonstratie
Op het moment van de Palestina-mars is er ook een pro-Israël demonstratie op het Beursplein. De mars loopt niet langs de demonstratie en de demonstranten mogen niet afwijken van de afgesproken route. Vanaf de Dam loopt de Palestina-mars via de Nieuwezijds Voorburgwal en de Haarlemmerstraat naar het Westerpark.

Joodse buurt
Toen begin deze week de mars werd aangekondigd werd er op sociale media met afschuw gereageerd op de route. De protestmars zou namelijk vanaf de Dam richting het Jonas Daniel Meijerplein lopen, midden in de oude Joodse buurt. "In het hart van de oude Jodenbuurt, tussen de synagoges. Dit zou een gigantische schandvlek zijn voor onze stad. Nu en in de toekomst", reageerde stadsdeelcommissielid uit Zuid Michael Vis (VVD).

Een van de organisatoren van de mars liet aan AT5 weten niet stil te hebben gestaan bij de gevoeligheid van het plein en dat de route was gekozen omdat het een makkelijke looproute is die vaker wordt gebruikt. De organisatie gaf aan de route te wijzigen en ook de politie en de gemeente verzochten de organisatie om dat te doen. Het eindpunt werd vervolgens verplaatst naar het Westerpark.

Van Gogh Museum stopt met gewilde Pokémonkaart om veiligheidsredenen

Het Van Gogh Museum heeft besloten om te stoppen met het uitgeven van de zeer gewilde en unieke Pokémonkaart van Pikachu. Volgens het museum is het niet veilig genoeg om door te gaan met de kaart die voor op het moment voor hoge bedragen online wordt doorverkocht Zo meldt AT5

Bezoekers van het Van Gogh konden door het doen van een speurtocht de speciale kaart krijgen van het gezicht van Pokémon. Het bleek dat veel fans de kaart graag in hun collectie wilden hebben, sommigen kwamen speciaal vanuit het buitenland naar Amsterdam om de unieke kaart te bemachtigen. Dat ging vaak gepaard met chaos. Op beelden die online rondgingen was te zien dat de museumwinkel zo nu en dan vol stond met duwende en trekkende verzamelaars.

"Als gevolg van recente voorvallen waarbij een kleine groep individuen een onwenselijke situatie heeft gecreëerd, hebben we de lastige beslissing genomen om de speciale Pikachu x Van Gogh Museum-promokaart niet meer in het museum beschikbaar te stellen", zo schrijft het museum op de eigen website. "Zo kunnen bezoekers deze speciale collectie schilderijen en de rest van het museum op een veilige en plezierige manier beleven."

De unieke kaart verdwijnt niet volledig, want hij is binnenkort nog wel online te bemachtigen. De kunstwerken van de speciale samenwerking blijven nog te zien tot 7 januari. De speurtocht blijft ook doorgaan, alleen dan zonder de Pikachu-prijs aan het eind.

Nipte nederlaag Oranje tegen Frankrijk

Het Nederlands Elftal heeft in de EK-kwalificatie een nipte nederlaag geleden tegen Frankrijk. In de Arena werd het 1-2.

Nederland kwam, niet voor het eerst dit jaar, al vroeg op achterstand. Na een aanval over rechts scoorde Mbappé de 0-1. Daarna deden de Fransen het lang rustig aan en Nederland was machteloos om iets terug te doen. De eerste dreiging van Oranje leidde echter direct tot een grote kans maar Veerman schoot hoog over. Vlak voor rust leek Nederland bijna de gelijkmaker te scoren toen doelman Maignan een schot van Hartman verkeerd verwerkte maar hij slaagde er nog net in de bal uit het doel te houden.

Vlak na rust werd de wedstrijd al snel beslist toen wederom Mbappé met een prachtig schot in de kruising de voorsprong verdubbelde. Bij Nederland ging een goal van Malen niet door wegens buitenspel van aangever Aké. Vlak voor tijd kwam de aansluitingstreffer er alsnog dankzij debutant Hartman maar de gelijkmaker zat er niet meer in.

Frankrijk is door de zege nu gekwalificeerd voor het EK, Nederland moet nu zorgen voor een goed resultaat maandag tegen Griekenland.

Nederland

1 - 2

Frankrijk

 83' Hartman    7' Mbappé
 53' Mbappé
 
 Gele kaart: Veerman, Dumfries, (Nederland), Tchouaméni,Mbappé, (Frankrijk)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.310
Arbiter: Zwayer (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Verbruggen
Geertruida
v.Dijk
Aké (v.d.Ven/80)
Hartman
Dumfries (Frimpong/62)
Reijnders
Veerman
De Roon (Wieffer/46)
Simons (Bergwijn/80)
Weghorst (Malen/38)
  Maignan
Clauss (Gusto/80)
Konaté
L.Hernandez
T.Hernandez
Griezmann (Fofana/87)
Tchouaméni
Rabiot
Coman (Giroud/71)
Kolo Muani (M.Thuram/80)
Mbappé
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.