FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 oktober 2023

Celstraf en beroepsverbod voor hondenfokker

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 38-jarige man tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 10 jaar. De man heeft van 2020 tot en met 2023 bedrijfsmatig dieren gehouden en deze niet de zorg gegeven die zij nodig hadden. Bij controles en inspecties werden ernstige misstanden geconstateerd.

Grootschalig dierenleed
De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij grootschalig dierenleed heeft veroorzaakt. Uit het dossier bleek dat de situatie waarin de dieren zich bevonden zeer zorgelijk was. Zij hadden bijvoorbeeld geen droge en schone schuilplaats, lagen in hun eigen uitwerpselen en hadden geen toegang tot schoon drinkwater. Veel dieren waren in een slechte conditie, waren mager en veel honden hadden een verklitte vacht.

Geen verbeteringen
De man heeft geen actie ondernomen om de situatie te verbeteren, ondanks de vele controles en opgelegde bestuurlijke maatregelen. Tijdens controles van de politie en de Landelijke Inspectie Dierenbescherming is de man er meerdere malen op gewezen dat hij voor bedrijfsmatig fokken en handel in honden een vakdiploma moest hebben en aan administratieve verplichtingen moest voldoen. Keer op keer bleef de situatie ongewijzigd. 

Beroepsverbod
Naast de gevangenisstraf mag de man de gehele proeftijd geen dieren houden en moet hij meewerken aan huisbezoeken door de Landelijke Inspectie Dierenbescherming, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit en de politie. De man krijgt ook een beroepsverbod voor zes jaar en negen maanden. 

Australische rugbyers houden hoop op kwartfinales, Springboks vrijwel zeker

Op het wereldkampioenschap rugby in Frankrijk zijn zondagavond weer twee belangrijke wedstrijden gespeeld. Australië moest winnen van Portugal om nog hoop te houden op de kwartfinales, terwijl de Zuid-Afrikaanse wereldkampioenen het opnamen tegen Tonga.

Australië - Portugal (groep C)
Portugal opende sterk met een try van Pedro Bettencourt, maar Australië sloeg terug: in drie minuten tijd noteerden Richie Arnold en Dave Porecki een try. De ploeg stoomde door via scores van Angus Bell, Fraser McReight en Marika Koroibete, waar Portugal alleen een try van Rafael Simões tegenover kon stellen. Australië won met 34-14 en heeft zo nog kans om níet voor het eerst ooit uitgeschakeld te worden in de groepsfase, maar dan moet Portugal zondag wel stunten tegen Fiji.

Zuid-Afrika - Tonga (groep B)
Tonga pakte een voorsprong dankzij een penalty van William Havili, maar de Springboks knalden er snel overheen: tries van Cobus Reinach, Canan Moodie en Deon Fourie zorgden voor een mooie voorsprong. Geweldige tries van Ben Tameifuna en Fine Inisi hielden Tonga in de wedstrijd, maar de Bokke maakten het toch overtuigend af met tries van Jesse Kriel, Willie Le Roux, Marco van Staden en Kwagga Smith voor uiteindelijk een 49-18 overwinning en een vvrijwel zekere plek in de kwartfinales - het kan alleen fout gaan bij een bizarre uitslag tussen Schotland en Ierland.

We Were Here Expeditions: The Friendship

De lockdown mag dan wel een tijdje voorbij zijn, maar dat heeft mijn honger naar multiplayer games waar je samen moet werken niet gestild. Ik ben dan ook erg blij dat ik tijdens gamescom tegen de booth van de Nederlandse ontwikkelaar Total Mayhem Games liep. Die wisten mij aangenaam te verrassen met het nieuws dat er een nieuw deel in de We Were Here-franchise beschikbaar kwam. En deze zou heel speciaal zijn. De populaire puzzelfranchise kent wereldwijd meer dan 10 miljoen spelers en dat is een spelersaantal waar de developer trots op mag zijn. Maar de laatste game stamt alweer uit 2021 en het wordt daarom toch weer tijd om een nieuw deel uit te brengen.

Random Pics van de Dag #1058

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

China moedigt nicotineverslaving onder bevolking juist aan

Hoewel enkele grote Chinese steden antirookmaatregelen hebben doorgevoerd, moedigt de Chinese overheid roken onder haar bevolking juist aan. Dat blijkt uit een reportage in Der Spiegel. De Chinese schatkist verdient grof aan de 300 miljoen tabaksverslaafden. Er is zelfs een opleiding tabakswetenschap.

Op het eerste gezicht doet China er alles aan om roken te ontmoedigen. In grote steden als Shanghai en Beijing mag er bijvoorbeeld niet meer in openbare gebouwen gerookt worden. China heeft ook in 2005 het internationale kaderverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie geratificeerd, waarmee het land net als 180 andere partijen die het verdrag hebben ondertekend, zegt dat het zich in zal spannen om roken tegen te gaan.

Maar uit een reportage van Der Spiegel (hier in vertaling te lezen op Blendle) blijkt eigenlijk dat die maatregelen slechts window dressing zijn. Meer dan 300 miljoen Chinezen roken namelijk en de regering moedigt verslaving eerder aan dan dat zij zich inspant om het aantal van 1 miljoen tabaksdoden per jaar terug te dringen. Vooral Chinese mannen roken (46 procent van de volwassenen, tegenover 2 procent van de vrouwen). Jaarlijks levert het Chinese tabaksgebruik de schatkist omgerekend 200 miljard euro op, 7 procent van de totale overheidsinkomsten en bijna net zoveel als het hele defensiebudget. Wat roken de Chinese staat jaarlijks kost aan ziekte en vroegtijdige overlijdens, krijgt verder geen aandacht.

Staatsmonopolie tabak
Staatsbedrijf China National Tobacco Corporation is verantwoordelijk voor de verkoop van 96 procent van alle sigaretten in het land. Wereldwijd (inclusief China) heeft het bedrijf een marktaandeel van 46 procent, waarmee het veruit het grootste tabaksbedrijf ter wereld is. Het bedrijf heeft ook dochterondernemingen in Zuid-Amerika, Afrika en Europa, als is niet altijd even duidelijk wat de plannen daarmee zijn. In Roemenië opende het een eigen fabriek, die sigaretten produceert die legaal worden verkocht, maar ook worden gesmokkeld naar Italië.

China Tobacco verkoopt volgens Der Spiegel ook farmaceutische producten, mineraalwater, doet autoreparaties en heeft een eigen reclamebureau, al controleert het vooral de wijdvertakte teelt, inkoop, productie en distributie van tabak. De complete toeleveringsketen van tabak wordt beheerd door Tabaksmonopolie Beheer, dat onderdeel is van China National Tobacco Corporation. Daar worden de quota voor de tabaksboeren vastgesteld, vergunningen verleend voor tabaksverkopers en daar wordt de distributie georganiseerd. Hier komen ook de regels voor tabakscontrole vandaan, maar omdat die tak zo verweven is met de verkooptak van het staatsbedrijf, lijkt de economische kant van de zaak te winnen van de regulering.

Antirookmaatregelen afgezwakt
Hoe groot de macht van het staatsbedrijf is, bleek onlangs nog toen bekend werd dat de miljoenenstad Chongqing een rookverbod in de openbare ruimte wilde afkondigen, maar dat verbod afzwakte na een bezoek van een lobbyist van het staatsbedrijf. In horeca- en entertainmentgelegenheden bleef het daarna alsnog toegestaan om te roken, mits dat wel in speciale rookgedeeltes zou gebeuren.

Hoewel president Xi Jinping tegen Bill Gates gezegd zou hebben dat hij weet dat roken niet goed is voor de Chinese samenleving, lijkt het land weinig harde actie tegen roken te ondernemen. Sigaretten worden nog altijd vaak cadeau gegeven op feesten en partijen en zijn onderdeel van belangrijke vieringen.

Een opleiding in tabaksteelt en -verwerking
Er is zelfs een speciale bachelor Tabakwetenschap aan de Landbouwuniversiteit van Kunming te volgen, zo blijkt uit de Spiegel-reportage. Ieder jaar beginnen hier 140 studenten aan een opleiding waarbij ze leren hoe ze tabak moeten planten, verwerken en machinaal produceren. Op de opleiding is weinig aandacht voor de gevolgen van roken voor de gezondheid en ligt de nadruk op de sociale en economische rol die de tabaksproductie in China inneemt.

Onderzoek van The Examination bevestigt de uitzichtloze situatie voor de Chinese volksgezondheid als er niets verandert. China heeft een vijfde van de wereldpopulatie, maar rookt de helft van alle wereldwijd verkochte sigaretten. “Epidemiologen zeggen dat de hoeveelheid tabak-gerelateerde doden de komende jaren zullen toenemen, waarmee er een extra grote druk op de gezondheidszorg in het land komt te liggen”, staat in het onderzoek.

Toch lijkt het erop dat China voor geld blijft kiezen ten koste van de longen en de gezondheid van haar inwoners. Het zal nog lang duren voor het land de maatregelen uit het internationale FCTC-verdrag in landelijke wetgeving heeft omgezet, met alle desastreuze gevolgen van dien.

Wat zegt je poep over je persoonlijkheid?

Wat zegt jouw poep over je persoonlijkheid? Neuro- en voedingswetenschapper Sophie van Zonneveld van het UMC Groningen doet daar onderzoek naar. Op Lowlands verzamelt ze de poep en persoonlijkheidstesten van honderden festivalgangers. Zo probeert ze te achterhalen of bepaalde bacteriën in je darmen samenhangen met persoonlijkheidskenmerken. Misschien wordt het zo wel mogelijk om vroegtijdig psychische stoornissen te ontdekken en ze te voorkomen. Universiteit van Nederland maakte er een korte documentaire over: 

0:00 - Poepen op Lowlands.
0:26 - Wat kan de wetenschap met ontlasting?
1:27 - Schoonste toilet van Lowlands.
3:00 - Het poep onderzoek.
4:55 - Kan poep gelinkt worden aan persoonlijkheid?
6:39 - Hoe wordt de poep geanalyseerd?
7:57 - Probiotica aandienen voor mentale problemen.

Werkloosheid in eurolanden op recordlaagte van 6,4 procent

De werkloosheid in de landen van de eurozone is sinds de invoering van de gemeenschappelijke munt lager dan ooit. Er zijn echter grote regionale verschillen.

Ondanks de zwakke economische groei in veel landen is de werkloosheid in de eurozone naar een recordlaagte gedaald. Het werkloosheidspercentage daalde in augustus met 0,1 procentpunt naar 6,4 procent ten opzichte van de maand ervoor. Dat maakte het statistiekbureau Eurostat in Luxemburg vandaag bekend.

Daarmee bereikte het percentage een historische waarde: de werkloosheid is sinds de invoering van de euro nog nooit zo laag geweest. De waarde van juli werd vervolgens herzien van 6,4 naar 6,5 procent. 

Werkloosheid het hoogst in Spanje
Het statistiekbureau schat het aantal werklozen in de EU op 12,8 miljoen, waarvan ongeveer 10,9 miljoen in de twintig landen van de eurozone wonen. Dat zijn er zo'n 107.000 minder dan in de maand ervoor. Jaar-op-jaar daalde het aantal met ongeveer 407.000.

De jeugdwerkloosheid onder mensen onder de 25 jaar is met 13,8 procent aanzienlijk hoger dan de totale werkloosheid. De arbeidsmarktsituatie varieert sterk per regio: in de eurozone liggen de hoogste werkloosheidscijfers in Spanje met 11,5 procent en Griekenland met 10,9 procent. Duitsland heeft met 3,0 procent een van de laagste percentages. Het is het laagst in Malta (2,7 procent) en in Polen (2,8 procent).

Verschillen in werkloosheidscijfers
De arbeidsmarktgegevens van Eurostat zijn gebaseerd op cijfers van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Het tarief voor Duitsland is daarom aanzienlijk lager dan het cijfer gerapporteerd door het Federaal Arbeidsbureau (BA). Zoals de autoriteit vrijdag bekendmaakte, was dit in september 5,7 procent.

Verschil in salaris tussen man en vrouw toegenomen

Uit het recente Nationaal Salaris Onderzoek, dat elke twee jaar wordt uitgevoerd door Intermediair en Nyenrode Business Universiteit, blijkt dat het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen in vergelijking met twee jaar geleden is toegenomen. Twee jaar geleden was de salariskloof tussen man en vrouw juist gekrompen.

Volgens het onderzoek verdient de gemiddelde man in Nederland nu 7,4 procent meer dan de gemiddelde vrouw. Twee jaar geleden was dit verschil nog 5 procent, wat destijds een daling betekende ten opzichte van twee jaar daarvoor.

Sedert 2021 zijn mannen gemiddeld 16,4 procent meer gaan verdienen, en vrouwen 9,1 procent. Op alle opleidingsniveaus steeg het salaris van de man meer dan dat van een vrouw.

Het verschil is het grootst in de ICT en bij de rechterlijke macht verdienen mannen 22 procent meer dan vrouwen en in marktonderzoek loopt het zelfs op 27 procent. 

Voorzitter Pieper van partij Omtzigt stapt op om 'persoonlijke redenen'

De voorzitter van de recent opgerichte politieke partij van Pieter Omtzigt, genaamd Nieuw Sociaal Contract, heeft dit weekend zijn ontslag ingediend naar aanleiding van een klacht over machtsmisbruik. Een vroegere medewerker heeft namelijk geklaagd dat hij onterecht is ontslagen ten tijde dat Hein Pieper directeur was bij een katholieke stichting waar zowel de medewerker als Pieper destijds werkten.

Pieper heeft, samen met Omtzigt, het Nieuw Sociaal Contract (NSC) opgericht. Volgens de partij is zijn terugtreding om “persoonlijke redenen”. In een verklaring laat de partij weten dat Pieper aangeeft “zeer geraakt” te zijn door de melding.

Volgens NSC is een “afgehandeld arbeidsgeschil” van negentien jaar geleden de aanleiding van de klacht. Toendertijd werkte Pieper bij het Verband van Katholieke Maatschappelijke Organisaties (VKMO). De later ontslagen medewerker sprak Pieper aan omdat hij, volgens De Telegraaf, porno had gekeken op een werkcomputer. Dit kwam aan het licht toen Pieper de vastgelopen computer bij de ICT-helpdesk van de organisatie meldde. Pieper beweerde dat hij op porno was gestuit terwijl hij “pop-ups wilde wegdrukken”.

Een paar weken geleden vertelde de man dit verhaal aan partijleider Omtzigt. Omtzigt schakelde hierop een onderzoeker in, die gesprekken voerde met de werknemer en de ICT-medewerker, en de bevindingen voorlegde aan het bestuur. Daarna trad Pieper af, omdat hij niet wil dat deze discussie de partij op enige wijze zou schaden. Het incident van 19 jaar geleden heeft niets te maken met de nieuwe partij van Omtzigt. Pieper blijft aan als lid.

ISW: Wagner-leger vormt opnieuw bedreiging voor Oekraïne

Westerse militaire experts zien in de heropleving van het Russische Wagner-legioen een mogelijke nieuwe bedreiging voor Oekraïne. Dit nieuw leven ingeblazen privéleger staat nu onder controle van het machtsapparaat in Moskou. Wagner zou, als een verenigde en grote formatie met militair materieel onder controle van de Russische Nationale Garde of het Ministerie van Defensie, een gevaar kunnen worden voor Kyiv, volgens het Amerikaanse Instituut voor Oorlogsstudies (ISW). Dit zou betekenen dat eerdere beoordelingen dat Wagner geen bedreiging meer vormde na de dood Prigozhin bij een vliegtuigongeluk in augustus moeten worden bijgesteld.

De ISW-experts verwezen naar bronnen dicht bij Wagner, die beweren dat Prigozhins zoon Pavel de leiding van de eenheden zou kunnen overnemen. Dienovereenkomstig moet Pavel Prigozhin onderhandelen met de Nationale Garde, die ondergeschikt is aan de presidentiële regering en over zijn eigen gevechtstechnologie beschikt. Niettemin zouden wapens, munitie en logistiek door het Ministerie van Defensie moeten worden geleverd, aldus het ministerie.

De Russische president Vladimir Poetin verwelkomde vorige week de voormalige Wagner-functionaris en medeoprichter van het priveleger, Andrei Troschev, in het Kremlin en gaf hem de opdracht vrijwilligerseenheden te vormen. Poetin had hierbij benadrukt dat de eenheden vooral zouden moeten worden ingezet in de oorlog tegen Oekraïne.

Turkije valt PKK-doelen in Noord-Irak aan

Als reactie op de bomaanslag van gisteren in Ankara voerde het Turkse leger luchtaanvallen uit in Noord-Irak.

Het Turkse ministerie van Defensie zei dat hierbij een groot aantal terroristen is gedood. Bovendien werden depots en schuilplaatsen van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) vernietigd. De PKK heeft haar hoofdkwartier in het Qandilgebergte in Noord-Irak.

Gisteren blies een man zichzelf op voor het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken. Een andere aanvaller werd gedood in een vuurgevecht met de politie; twee politieagenten raakten lichtgewond. Na de aanval publiceerde het aan de PKK gelieerde persbureau ANF een verantwoordelijkheidsbrief van de terroristische organisatie.

Nederlandse turners plaatsen zich voor Olympische Spelen, Schmidt naar meerkampfinale

In Antwerpen zijn de wereldkampioenschappen turnen in volle gang, met naast de strijd om de wereldtitels ook de strijd om startbewijzen voor de Olympische Spelen. De mannen hebben de kwalificatie inmiddels achter de rug en dat verliep voor Nederland met name als team bepaald niet verkeerd. De vrouwen ronden maandagavond hun kwalificatie af.

Team
Loran de Munck, Bart Deurloo, Jermain Gruenberg, Jordi Hagenaar en Casimir Schmidt turnden een uitstekende kwalificatie: met 246,028 punten noteerde het vijftal de elfde score in het veld van 24 landen. Dat was niet genoeg voor een finaleplek, maar wél voldoende om zich als volledig team te plaatsen voor de Olympische Spelen van Parijs volgend jaar.

Meerkamp
Schmidt en Gruenberg waren de Nederlanders die een volledige meerkamp afwerkten in de kwalificatie. Gruenberg besloot die met 79,032 punten en de 42e plek, maar Schmidt kwam met zijn 81,831 punten tot de 21e positie en dat was genoeg voor een plek in de meerkampfinale. Japan domineerde net als in de landenwedstrijd: Kenta Chiba, Kazuma Kaya en Daiki Hashimoto vormden de top-3. Met maximaal twee finalisten per land dreigde wereldkampioen Hashimoto buiten de boot te vallen, maar de Japanse bond heeft hem ten koste van Kaya toch aangewezen voor de finale.

Voltigepaard
De Munck stond vorig jaar in de WK-finale en werd keurig zesde, maar dat zat er nu niet in: met 14,466 punten eindigde hij als tiende, waarmee hij het moet doen met een plek als tweede reserve.

Brug
Gruenberg kwam redelijk in de buurt, maar een finaleplek zat er niet in: met 14,500 punten eindigde hij op een respectabele zestiende plek.

Rekstok
Ook hier uiteindelijk geen individuele finale voor Nederland, tenzij een van de acht finalisten afvalt: Deurloo eindigde met 14,100 punten als tiende en is daarmee eerste reserve - Japan had drie turners in de top-8, waardoor een van hen niet naar de finale mag.

Mountainbiker Sarrou wint fraaie World Cup-race Snowshoe

Nadat mountainebikester Puck Pieterse in het Amerikaanse Snowshoe als eerste Nederlandse ooit de eindzege in de World Cup veroverde, kwamen in het gehucht in West Virginia ook de mannen in actie. Dat leverde een wat spannender wedstrijd op, met hier en daar ook de nodige pech.

Het duurde lang voor het veld een beetje werd uitgedund, na drie van de zeven ronden zaten er nog altijd ruim tien mannen bij elkaar. In ronde vier viel wereldkampioen Thomas Pidcock aan, waarbij alleen de Fransen Victor Koretzky en Jordan Sarrou echt konden volgen, met de Duitser Luca Schwarzbauer die het op het tandvlees nog probeerde.

Kort na zijn aanval liep Pidcock echter een lekke voorband op, waardoor hij een seconde of twintig verloor - dat werd nog meer bij de volgende doorkomst bij start/finish, waar hij een pitstop maakte om zijn tijdelijke wiel te vervangen door een wiel met een goede band. Ondertussen vergrootte Schwarzbauer het tempo, maar ook voor hem ging het fout: lekke achterband en hij was uit de strijd om de winst.

Ondertussen was het Sarrou die weg reed van de weer wat bij elkaar gekomen groep en een gat van een seconde of vijftien sloeg, maar bij het ingaan van de laatste ronde werd hij bijgehaald door het Zwitserse trio Nino Schurter, Marcel Guerrini en Mathias Flückiger.

In de slotronde voerde Guerrini het tempo op, waardoor Flückiger overboord ging, maar waardoor Guerrini zelf in de slotfase ook moest passen. Schurter opende de aanval op Sarrou voor de winst, maar de Fransman pareerde en sprintte naar een fraaie overwinning, voor Schurter en Guerrini.

FOK! Wat een weer: droog, zomers in het zuiden

herfstbanner

Goede morgen!

Even had ik een uitstapje gemaakt, een korte onderbreking van de werkzaamheden maar zoals gister aangekondigd vandaag gewoon weer terug. Mijn dank gaat uit naar Stephan5 voor het waarnemen, FOK! voor de publicatie en Tim Berners-Lee. Zonder hen was dit niet gelukt. Goed, en dan nu het weer voor de maandag.

Vanochtend schijnt in het midden en zuiden de zon, in het noordwesten en noorden is er wat meer bewolking. Het blijft droog.

Vanmiddag is het droog en zijn er perioden met zon, in het westen en noorden is er wat meer bewolking aanwezig. Bij een zwakke tot matige zuidwestenwind wordt het overdag 20°C op de Wadden tot plaatselijk 26°C in Limburg.

Vanavond is het op de meeste plaatsen droog. De zuidwestenwind draait naar zuid tot zuidoost en is overwegend matig.

Komende nacht is het op de meeste plaatsen droog. Het wordt een warme nacht met temperaturen tussen 15°C in het noorden en 20°C in het zuiden. De zuidoostenwind is eerst matig, draait in de loop van de nacht naar zuidwest en neemt langs de zuidwestkust toe naar krachtig tot hard, windkracht 6-7 met kans op windstoten rond 70 km/u.

En dit dan weer met dank aan het KNMI want als ik het zelf zou moeten ontdekke, hadden we morgen het weerbericht van vandaag.

Tot morgen! 

                   

 

Het Purmerends stadhuis onder de grijze bewolking (Foto: Pukeko)
Het Purmerends stadhuis onder de grijze bewolking (Foto: Pukeko) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              
Laatste reviews en specials
review
Kingdom of the Planet of the Apes laat zien dat de franchise springlevend is
special
VrijMiBabes #209 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1270
review
Erazer Beast X40
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
©FOK.nl e.a.