FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 oktober 2023

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 42

De altijd betrouwbare Martin Scorsese heeft weer een nieuw epos afgeleverd, dat in bioscopen wordt vertoond voordat de film naar streaming verdwijnt. Grijp dus dit weekend je kans! Geen zin? Kies dan uit één van de andere titels; die weer variëren van horror tot documentaire en van kinderfestijn tot waargebeurde verhalen.

Killers of the Flower Moon (tip!)

Aan het begin van de 20ste eeuw maakte de vondst van olie de indianen van de Osage Nation plotseling een van de rijkste volken ter wereld. Hun rijkdom trok onmiddellijk witte profiteurs aan, die door manipulatie, afpersing en diefstal de Osage zo veel mogelijk geld afhandig maakten en ze daarna vermoordden. Killers of the Flower Moon is een meeslepende misdaadsaga waarin echte liefde het pad kruist van laaghartig verraad, gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat wordt verteld aan de hand van de onwaarschijnlijke romance tussen Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio) en Mollie Kyle (Lily Gladstone).

Nyad

Nyad vertelt het opmerkelijke, waargebeurde verhaal van atlete Diana Nyad. Op 60-jarige leeftijd streeft ze, met de hulp van haar beste vriendin en coach, naar het verwezenlijken van haar levenslange droom: een lange zwemtocht van Cuba naar Florida.

5 Seasons of Revolution

De beginnende videojournalist Lina, geboren in Damascus, is in haar twintiger jaren als ze gebeurtenissen om haar heen begint te filmen tot ze niet anders kan dan een oorlogsverslaggever te worden en, later, de onverwachte verslaggever van haar eigen lot.

Trolls Band Together

Na twee films lang hechte vriendschap en eindeloos geflirt zijn Poppy (Anna Kendrick) en Branch (Justin Timberlake) nu eindelijk officieel een stelletje (#broppy)! Als ze dichter naar elkaar toe groeien, ontdekt Poppy dat Branch een geheim verleden heeft. Hij maakte ooit deel uit van haar favoriete boyband BroZone, samen met zijn vier broers: Floyd, John Dory, Spruce en Clay. BroZone is uit elkaar gegaan toen Branch nog jong was en sindsdien heeft Branch zijn broers niet meer gezien. Maar als zijn bro Floyd ontvoerd wordt vanwege zijn muzikale talent door een stel gemene popster-schurken—Velvet en Veneer—gaan Branch en Poppy op een meeslepend en emotioneel avontuur. Ze proberen de broers weer bij elkaar te brengen en te voorkomen dat Floyd een erger lot te wachten staat dan vergetelheid.

The Wicker Man (re-release)

Politie-inspecteur Howie van de Western Highland Police reist naar een klein Schots eilandje in particulier bezit om de verdwijning van een 12-jarig meisje te onderzoeken. Daar aangekomen bevreemdt het hem dat de dorpsbewoners totaal niet bezig lijken te zijn met de verdwijning. Ook blijkt dat er een mysterieuze levensinstelling is waar aparte rituelen, natuurverering, vrije seks en hekserij onderdeel van uitmaken. Wat begint als een routineonderzoek, verandert voor de vrome Howie langzaam in een angstaanjagende nachtmerrie.

Saw X

John Kramer (Tobin Bell) is terug. Het angstaanjagende Saw X speelt zich af tussen de gebeurtenissen van Saw I en II en vertelt het onbekende verhaal van Kramers meest persoonlijke spel. Een zieke en wanhopige John reist naar Mexico om een riskante en experimentele medische procedure te ondergaan in de hoop dat zijn kanker op wonderbaarlijke wijze geneest. Al snel ontdekt hij dat deze hele operatie oplichterij is. Gewapend met een nieuw doel keert de beruchte seriemoordenaar terug naar zijn werk: deze oplichters meedogenloos terugpakken door middel van krankzinnige, ingenieuze en verraderlijke valstrikken.

Suro

Architect Helena en haar man Ivan besluiten Barcelona te verlaten om een nieuw leven te beginnen op het platteland. Daar heeft de zwangere Helena een huis geërfd dat ze van plan is te restaureren. Met hulp van een team van lokale bewoners wil het idealistische stel het bijbehorende kurkeikenbos gaan exploiteren. Vanaf het begin focust Helena zich op het huis, terwijl Ivan zich met volle overgave in de kurk (‘suro’) verdiept. Enthousiast springt hij in zijn nieuwe rol en probeert als een gelijke met de werkers op te trekken. Als Helena een andere kijk blijkt te hebben op hoe een en ander geleid moet worden, komt hun relatie steeds meer onder druk te staan.

Zomervacht

Tijdens een broeierige zomervakantie zit Brian opgescheept met de zorg van zijn zwaar verstandelijk gehandicapte broer Lucien. Maar hoe zorg je voor iemand als je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je nog zoveel te ontdekken hebt?

Geographies of Solitude

Een adembenemende film over een betoverend eiland, middenin de Atlantische Oceaan, waar een vrouw al meer dan 40 jaar in haar eentje woont. Een magische wereld waarin je wordt ondergedompeld; door zijn wonderschone beelden en de intieme, overweldigende geluiden van de beestjes, het gras wat klinkt als “being in a green ocean”, het spookachtige huilen van de zeehonden en de altijd aanwezige wind.

Paul Blanca, Deze film redt je leven

Een film over de fotograaf Paul Blanca, een internationaal gevierd kunstenaar die in New Yorkse kunstkringen triomfen kende en bevriend was met Robert Mapplethorpe, Keith Haring en Richard Gere. Maar alles stopte toen Rob Scholte hem ten onrechte in 1995 ervan beschuldigde de bom onder zijn auto te hebben geplaatst. Blanca werd daarmee de eerste gecancelde kunstenaar van Nederland; musea, galerieën en verzamelaars verbraken alle contacten en zijn kunstenaarschap werd ondermijnd. Blanca overleed op 62-jarige leeftijd na een leven van drugs- en alcoholgebruik. In een mogelijk vergeefse poging een wegkwijnend leven te behoeden voor een roemloze ondergang, filmde Ramón Gieling Paul Blanca in zijn laatste maanden. Door middel van de camera zijn we getuige van Blanca’s worsteling tegen de vergankelijkheid van zijn lichaam en het onverbiddelijke verstrijken van de tijd. Daarnaast schetst de film Paul Blanca door de ogen van de mensen om hem heen. Erwin Olaf, Hans van Manen, Koos van Breukel, Wim van Sinderen, Henk Schiffmacher en zijn partner Louise van Teylingen, Benno Vlaswinkel, zijn levensgezellin Marlies Jongsma, Cees Dam, Rob Malasch en Hans Kemna spreken voor het eerst openlijk over dit vergeten Nederlandse kunstenaars icoon.

Warnow: Reis naar het Noorderlicht

In 2013 begint een groep van acht idealistische avonturiers plus een hond aan een spannende reis: ze willen ondanks hun geringe zeilervaring met hun zelf opgeknapte boot Warnow de oversteek naar Noorwegen maken om het Noorderlicht te zien. De reis begint vol goede moed, maar een heftige storm zorgt voor tweedracht onder de vrienden. Uiteindelijk besluiten vijf van hen af te haken en naar huis te gaan. Wat op dat moment een moeilijke keuze lijkt, krijgt later een diepere betekenis wanneer blijkt dat de overgebleven drie avonturiers nooit meer terugkeren. Warnow - Reis naar het Noorderlicht reconstrueert nu - tien jaar later - het verloop van de noodlottige zeereis aan de hand van interviews met de overgebleven vrienden, tijdens de reis gefilmd materiaal en getuigenissen van de mensen die zij onderweg tegenkwamen. Wat begon als een avontuurlijk jongensboek vol vriendschap en uitdagingen, ontaardt in een aangrijpend drama over de impact van verlies en de prijs van loyaliteit.

Piers Morgan interviewt Bassem Youssef over Israël en Gaza

Niet altijd fijn te volgen, interviews met de altijd onderbrekende Piers Morgan, maar Bassem Youssef weet er goed mee om te gaan. Een interview met lichthartige sfeer maar waar met ratio, sarcasme en met bijna satire, rake dingen gezegd worden.

Voor wie hij een introductie nodig heeft (ik heb m ook nog maar net 'ontdekt'): Bassem Youssef wordt gezien als de Egyptische Jon Stewart vanwege zijn duidelijk kopie van The Daily Show, maar zijn uitstraling, humor en bewegingen herinneren vooral heel erg aan Robin Williams. Geniet van een wat luchtigere verhandeling van de actualiteiten maar die de grimmige realiteit niet onder het tapijt schuift.

Jim Jordan grijpt opnieuw mis voor functie voorzitter Lagerhuis

De poging van Jim Jordan om voorzitter van het Huis van Afgevaardigden te worden is opnieuw mislukt. Bij de tweede stemronde heeft hij met nog minder stemmen verloren dan in de eerste stemronde.

De hardline Republikein Jordan kon niet genoeg steun krijgen van zijn GOP-collega's om een volstrekte meerderheid te behalen bij de stemming. Hij kreeg slechts 199 stemmen in vergelijking met de 212 stemmen die de Democratische kandidaat Hakeem Jeffries won.

Geen enkele kandidaat kreeg meer dan 50%, wat betekent dat er waarschijnlijk nog een stemronde komt.

Biden: 'Egypte gaat vrijdag grensovergang Gaza openen voor humanitaire hulp'

Naar zijn bezoek aan Tel Aviv, prees de Amerikaanse president Joe Biden de Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi voor zijn medewerking om de grensovergang Rafah te openen zodat 20 vrachtwagens met humanitaire hulp Gaza binnen kunnen.

Biden vertelde verslaggevers dat hij bot was geweest tegen de Israëli's om de noodzaak voor hulp aan de Palestijnen duidelijk te maken. Israël vreest dat de hulpgoederen als dekmantel kunnen dienen om wapens binnen te brengen of in handen kunnen vallen van Hamas, dat de enclave regeert.

Na persoonlijke gesprekken in Israël en intensieve telefonische diplomatie met Egypte kan een konvooi van 20 vrachtwagens vanaf vrijdag om de nu afgesloten grensovergang Rafah vanuit Egypte over te steken naar Gaza.

Het zou de eerste internationale hulp zijn die Gaza binnenkomt sinds 7 oktober, toen de Palestijnse militante groep Hamas een terreurgolf over Israël liet gaan. Waarop Israël een reeks raketaanvallen op Gaza afvuurde en de bevolking heeft opgedragen te vluchten naar het zuiden vanwege een mogelijk grondoffensief door het Israëlische leger.

"Als Hamas de hulpgoederen in beslag neemt of niet doorlaat naar Gaza, dan houdt het op, want we gaan geen humanitaire hulp ten behoeve van Hamas sturen. Dat is de afspraak die ik heb gemaakt," zei Biden.

Musk overweegt door DSA met X (Twitter) de EU te verlaten

Door nieuwe EU-wetgeving moeten sociale netwerken strenger optreden tegen desinformatie en opruiing. Dit past niet in het concept van Elon Musk. De eigenaar van X, voorheen Twitter, denkt er over om het platform in de EU te sluiten.

Elon Musk overweegt zijn online platform X (voorheen Twitter) terug te trekken uit de Europese Unie, volgens een bericht in de media. Aanleiding is de ontevredenheid van de techmiljardair over de digitale wet DSA, schrijft de website "Business Insider", die zich beroept op een insider die bekend is met het bedrijf.

De Digital Services Act (DSA) verplicht grote online platforms om consequent en snel op te treden tegen onder meer haatzaaiende uitingen. X ontving onlangs een lijst met vragen van de Europese Commissie, die meer wil weten over hoe de dienst aan zijn verplichtingen voldoet.

Aanleiding was het de verspreiding van oproepen tot geweld en desinformatie na de aanval op Israël door de islamistische Hamas. EU-commissaris Thierry Breton verwees onder andere naar berichten over gemanipuleerde beelden en opnames van videospelletjes die werden gepost als zijnde echte beelden. Musk toonde onbegrip over de onderzoeken. Er staan zware straffen op overtredingen van de DSA.

Volgens Business Insider is Musk aan het bespreken om X niet langer beschikbaar te maken in de EU of de toegang voor gebruikers in die regio te blokkeren. Musk heeft na de aankoop van Twitter meer dan de helft van het personeel ontslagen. Ook de teams die verantwoordelijk zijn voor contentcontrole werden hierdoor zwaar geraakt. Musk, die vroeger de Democraten steunde maar nu politieke opvattingen heeft van Amerikaans rechts, vind dat Twitter voor de overname de vrijheid van meningsuiting te veel had beperkt. Hij had na de overname al voorgesteld om Twitter alleen voor de VS beschikbaar te maken om kosten te besparen, schreef "Business Insider".

Het Meta-concern van Facebook heeft tot nu toe niet toegestaan dat de dit jaar gelanceerde Twitter-rivaal Threads in de EU wordt gebruikt, vanwege de digitale wetten van de EU. Waarnemers gaan er echter van uit dat de beperkingen op het samenvoegen van gegevens van verschillende diensten onder de paraplu van één groep eerder de reden is. De regels bepalen dat hiervoor expliciete toestemming van gebruikers vereist is.

In 2021 meer doorverwijzingen naar gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg

In 2021 verwezen huisartsen meer mensen door naar de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (ggz (geestelijke gezondheidszorg)). Vergeleken met de periode voor corona (2019) ging het om een stijging van 42,6%. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel (externe link)op basis van gegevens van huisartspraktijken. Ook het aantal consulten met de praktijkondersteuner (POH (Praktijkondersteuners huisartsen)-GGZ (geestelijke gezondheidszorg)) nam toe (+14,6%). De stijging was in beide gevallen het grootst bij kinderen en jongeren (5 t/m 24 jaar).

Deze groepen kwamen ook vaker bij de huisarts vanwege suïcidepogingen of -gedachten. Andere psychische problemen die de huisarts vaker zag, waren prikkelbaarheid en boosheid, heftige stress, klachten die te maken hadden met het verlies van een dierbare en angst- en depressieklachten.

Klachten door mogelijke COVID-19-besmetting
Verder bezochten mensen de huisarts vaker met klachten die te maken hadden met een mogelijke COVID-19-besmetting, zoals reuk – en smaakverlies of door problemen met de toegankelijkheid van de zorg. Mensen gingen in 2021 minder juist minder vaak naar de huisarts voor problemen op school of werk, moeheid, sociale problemen (zoals met geld of woonruimte) of overspannen zijn.

Onderzoeksprogramma naar gevolgen langlopende crisis
De coronaepidemie heeft een crisis veroorzaakt die lang duurt. Over de gevolgen van langzame, langslepende crises is nog weinig bekend. Het Netwerk GOR, verzamelt hier 5 jaar (2021-2025) meer kennis over met het Gezondheidsonderzoek COVID-19. Dit netwerk bestaat uit het RIVM, lokale  GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)'en, GGD GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio), het Nivel en ARQ (Nationaal Psychotrauma Centrum ). De inzichten helpen beleidsmakers bij het nemen van effectieve maatregelen bij deze en volgende, soortgelijke crises.

Lies of P is een miljoen keer verkocht

Van Lies of P zijn inmiddels een miljoen exemplaren verkocht. Dat heeft de Koreaanse ontwikkelaar Neowiz Games via X bekendgemaakt. De Soulslike die losjes gebaseerd is op The Adventures of Pinocchio kwam op 19 september uit voor PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc. Het feit dat het zoveel heeft verkocht is extra knap omdat de game sinds de release ook via Game Pass beschikbaar is.

Lies of P lijkt het meest op Bloodborne, maar heeft ook veel eigen unieke elementen. Lees anders onze uitgebreide review van Lies of P hier.

Persona 5 Tactica screenshots tonen New Game+ modus

Persona 5 Tactica komt op 17 november uit voor alle consoles en pc. Atlus heeft vandaag meer details over de game bekendgemaakt. De tactische game heeft bijvoorbeeld een New Game+ optie. Als je in die modus speelt ontgrendel je speciale illustraties als een leuke bonus.

Persona 5 Tactica belanden de Phantom Thieves in een alternatieve dimensie waar je een rebel genaamd Erina ontmoeten. De Phantom Thieves besluiten om haar met haar revolutie tegen een dictatuur te helpen. Het spel bestaat uit verschillende missies en het is bijvoorbeeld ook mogelijk om die te herspelen om de drie optionele uitdagingen te voltooien. Qua gameplay is het spel het meest vergelijkbaar met Valkyria Chronicles en Xcom.

FOK! Wat een weer: periode met regen

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt. Vooral in het noorden kan het nog af en toe regenen. De zuidelijke wind is matig, aan de kust vrij krachtig

Vanmiddag is er vrij veel bewolking en kan het hier en daar regenen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 9°C in het (uiterste) noordoosten tot plaatselijk 20°C in het zuidoosten. De wind komt uit het zuidoosten en is matig, in het noordelijk kustgebied af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanavond is het bewolkt en zijn er perioden met regen. De wind komt uit oost tot zuidoost en is matig, in het noordelijk kustgebied krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.

Komende nacht komt er nog een enkele bui voor. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het noordoosten tot 14°C in het zuiden. De wind komt uit een oostelijke richting en is matig, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig of hard, windkracht 6 tot 7.

Tot morgen! 

                   

 Op naar de pot met goud! (Foto: DJMO)
Op naar de pot met goud! (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

OM eist 8 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor doodslag jonge vader

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eist 8 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen een 22-jarige man uit Rotterdam voor doodslag, gepleegd met een vuurwapen in het centrum van Hengelo op 5 juli 2022. De officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Almelo: “Door twee kogels af te vuren heeft verdachte een jonge vader op brute wijze van het leven beroofd. De vrouw van het slachtoffer blijft met drie kleine kinderen achter.”

Op die avond in juli komt rond elf uur een auto tegen een lichtmast tot stilstand aan de Parallelweg LS in Hengelo. De politie treft een 33-jarige man aan de chauffeurskant aan met dodelijke schotwonden. Hulpverlening mag niet meer baten.

Op basis van onder meer camerabeelden en telefoongegevens wordt zes dagen later de 22-jarige verdachte aangehouden. Nadat hij zich enkele malen tijdens politieverhoren beroept op zijn zwijgrecht, begint de verdachte uiteindelijk te verklaren wat er die avond volgens hem is gebeurd. De verdachte stelt dat hij bij zijn latere slachtoffer in de Trijpstraat instapte voor een drugsdeal van ongeveer vijftig euro. Naar eigen zeggen werd hij daarop bedreigd met een mes en handelde hij uit noodweer toen hij meerdere keren met een vuurwapen op het slachtoffer schoot. Laatstgenoemde legt, zwaargewond, nog een stukje af met de auto en botst aan de Parallelweg LS op een lichtmast.

Het OM vindt niet dat het beroep op noodweer kan worden gehonoreerd. “Hij verschuilt zich achter het feit dat het slachtoffer hem zou hebben bedreigd en gebruikt dit als rechtvaardiging. Het is echter verdachte zelf die zich in de wereld van criminele handel in drugs heeft begeven, waarbij hij zichzelf heeft voorzien van een vuurwapen”, stelt het OM. Bovendien had de verdachte de mogelijkheid om te vluchten uit de auto. Ook is het handelen van verdachte, door te schieten op vitale lichaamsdelen van het slachtoffer, naar de mening van het OM disproportioneel.

Op sociale media profileert de Rotterdammer zich, zo stelde de officier van justitie vandaag tijdens het requisitoir, “op gangsterachtige wijze met wapens, drugs en geld. Hij beweegt zich ogenschijnlijk dag in dag uit met een doorgeladen wapen in onze maatschappij.”

De verdachte is onderzocht door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Het recidiverisico bij de man wordt als hoog ingeschat. Het OM: “Verdachte heeft welbewust gekozen voor het criminele milieu, hij werd er niet toe gedwongen. Hij heeft vanuit zijn antisociale trekken geen remming gevoeld om een vuurwapen aan te schaffen en zich hiermee in de wereld van de drugshandel te begeven. Vanuit zijn verstandelijke ontwikkelingsstoornis overzag hij niet het gevaar van het rondlopen met een doorgeladen vuurwapen. Vanaf het moment dat hij zich in het criminele milieu begaf en met een doorgeladen vuurwapen rondliep, kon hij de consequenties en het gevaar van zijn gedrag niet overzien.”

Naast de gevangenisstraf is, zo luidt de conclusie van zowel het OM als van de onderzoekers van het NIFP, intensieve behandeling nodig in een strak en hoog beveiligd kader; daarom verzoekt het OM de rechtbank naast de gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging op te leggen.

Let op de veiligheid bij tweedehands speelgoed'

De tweedehandsmarkt voor speelgoed is enorm groot. Veel speelgoed wordt aangeschaft via Marktplaats of bij de kringloop. Steeds meer kringloopwinkels vragen voor de Sinterklaas-inzameling om ‘zo goed als nieuw’ speelgoed. Vanuit veiligheidsoogpunt een goede oproep, want tweedehands is niet per definitie veilig. 

Bij de aanschaf of het (uit)lenen van tweedehands speelgoed zijn twee dingen belangrijk. Ten eerste de staat van het materiaal. Kunststof speelgoed kan in de loop der jaren uitdrogen en verharden. De kans dat het scheurt of breekt wordt dan groter. En gebroken kunststof kan lelijke snijwonden veroorzaken. Ook hout kan door ouderdom gaan splinteren of verlijmde delen kunnen losraken. Het is belangrijk om het speelgoed hierop te controleren. 

Ten tweede zijn de veiligheidseisen voor speelgoed in de afgelopen twintig jaar enorm verbeterd. Bijvoorbeeld ten aanzien van het gebruik van chemische stoffen in kunststof (PVC) en verf. In het verleden werden bepaalde weekmakers gebruikt om hard PVC zacht te maken. Deze weekmakers bleken later schadelijk te zijn voor de gezondheid. Oud babyspeelgoed van zacht PVC wat een jong kind in zijn of haar mond stopt, zoals een rammelaar of bijtring, kan daarom beter niet meer gebruikt worden.

Oekraïense rechtbank doet eerste uitspraak over Maidan-doden 2013/2014

Een Oekraïense rechtbank heeft voor het eerst een vonnis uitgesproken over de dood van bijna vijftig demonstranten. Ze werden neergeschoten tijdens pro-westerse protesten op de Maidan in Kyiv in 2014. Een plaatsvervangend regimentscommandant van de speciale politieeenheid ‘Berkut’ werd veroordeeld tot levenslang in de gevangenis, zo meldden Oekraïense media. Tegen twee politieagenten zijn tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De drie mannen zijn bij verstek veroordeeld omdat ze in 2019 bij een gevangenenruil aan de pro-Russische separatisten in Oekraïne zijn overgedragen en niet meer toegankelijk zijn voor de Oekraïense rechterlijke macht. De jury sprak twee andere verdachten vrij van betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij. Het vonnis is nog niet juridisch bindend.

In de winter van 2013/2014 demonstreerden tienduizenden mensen bijna drie maanden lang in Kiev op Maidan, het Onafhankelijkheidsplein, tegen de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. De protesten werden gewelddadig en de staat ondernam geweld tegen de bevolking: tientallen demonstranten en zeventien politieagenten kwamen hierbij om. Na de val van Janoekovitsj in februari 2014 bezette en annexeerde Rusland het Zwarte Zee-schiereiland de Krim.

Smaakverbod e-sigaretten: BAT eist en krijgt deskundigenonderzoek

In het kader van een bodemprocedure tegen het smaakverbod voor e-sigaretten eiste British American Tobacco een deskundigenonderzoek, dat werd toegewezen. Twee gedragswetenschappers moeten het wetenschappelijk bewijs over de rol van smaakjes in e-sigaretten gaan beoordelen.

De rechtbank Den Haag heeft een voorlopig deskundigenonderzoek gelast naar de wetenschappelijke onderbouwing van het smaakverbod voor e-sigaretten dat op 1 januari 2024 ingaat. Dat blijkt uit de uitspraak in een kort geding dat is aangespannen door British American Tobacco (BAT) en dochteronderneming Nicoventures (alternatieve nicotineproducten) versus de Staat. De rechtbank heeft beide partijen opdracht gegeven in overleg twee deskundigen aan te wijzen die het onderzoek moeten gaan uitvoeren. Ook moeten de partijen samen bepalen over welke vragen de deskundigen zich moeten buigen. Daarbij heeft de rechtbank wel enkele voorwaarden gesteld.

Het kort geding is onderdeel van een bodemprocedure die British American Tobacco op 14 april 2023 aanhangig heeft gemaakt, waarin het bedrijf vordert dat het smaakverbod onrechtmatig en onverbindend wordt verklaard. Op 16 augustus is in een tussenvonnis besloten dat hangende de procedure het smaakverbod niet zal worden opgeschort. De regeling die bepaalt dat alleen nog e-sigaretten met tabakssmaak mogen worden verkocht zal dus op 1 januari van kracht worden en vanaf dan ook worden gehandhaafd.

'Onderzoek is niet goed geanalyseerd'
In het kort geding voerde BAT aan dat het smaakverbod niet zal leiden tot verbetering van de volksgezondheid en, sterker nog, juist de volksgezondheid zal schaden. Volgens BAT zullen minder rokers overstappen op de e-sigaret als daar geen smaakje meer in zit en huidige e-sigaretgebruikers zullen weer teruggrijpen naar de sigaret. Volgens BAT zijn rapporten en studies van onafhankelijke deskundigen onvoldoende meegewogen bij de beslissing de smaakjes te verbieden. Ook zou het wetenschappelijk onderzoek waar de Staat de regeling op heeft gebaseerd grotendeels niet onafhankelijk zijn geanalyseerd. “Om die reden verzoekt BAT om twee onafhankelijke deskundigen te benoemen om een duiding te geven aan het wetenschappelijk onderzoek dat beschikbaar is ten aanzien van de e-sigaret”, schrijft de rechtbank.

Twee hoofdvragen
In principe kan de rechter zo’n verzoek niet weigeren en dat deed hij dan ook niet. Wel stelde hij beperkingen aan de vragen die de deskundigen moeten onderzoeken. BAT had daarvoor een lange lijst met vragen voorgesteld. Die is door de rechtbank teruggebracht tot twee hoofdvragen:

  1. Zetten de niet-tabakssmaken van de e-sigaret jongeren en/of volwassenen die geen conventionele tabaksproducten gebruiken ertoe aan om te beginnen met het roken en zo ja, in welke mate?
  2. Spelen de niet-tabakssmaken van de e-sigaret een rol bij het helpen van volwassen rokers met het volledig overstappen op e-sigaretten en zo ja, in welke mate? Als deze vraag met ja beantwoord wordt, kunt u dan iets zeggen over de kans dat deze overstappers dan weer terugvallen op het roken van conventionele sigaretten en over de vraag in hoeverre deze overstappers nicotineverslaafd blijven?

Overleg over keuze wetenschappers
Om de omvang van het deskundigenbericht enigszins te beperken mogen beide partijen vijf onderzoeken voordragen die door de deskundigen kunnen worden beoordeeld. De deskundigen, die van de rechtbank een gedragswetenschappelijke expertise moeten hebben, mogen zelf ook nog relevante studies bij hun onderzoek betrekken.

De twee partijen in het geding moeten nu samen bepalen welke twee gedragswetenschappers het onderzoek zullen gaan doen. Als ze daar samen niet uitkomen, moeten beiden twee onderzoekers voorstellen waaruit de rechtbank dan een keuze maakt. Uiterlijk 8 november moet duidelijk worden of het onderlinge overleg resultaat heeft gehad. Anders hebben beide partijen tot 22 november om twee deskundigen van hun gading naar voren te schuiven.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.