FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 oktober 2023

Random Pics van de Dag #1068

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Bigfoot gespot in Colorado!

Het echtpaar Shannon en Stetson Parker genoot van een romantische vakantie in Colorado toen ze Bigfoot, het mythologische wezen, zagen en op beeld vastlegden. Ze zagen het beest overdag tijdens een rondrit met een treintje tussen Durango en Silverton, in het zuidwesten van de Centennial State.

“De gedaante was ruim twee meter lang, misschien nog groter. Hij werd gecamoufleerd door zijn vacht waardoor hij bijna onzichtbaar was toen hij hurkte…" aldus het echtpaar Parker.

Is de Pil slecht voor een vrouw?

Waar de anticonceptiepil in de jaren zestig nog werd onthaald als seksuele bevrijding voor de vrouw, gebruiken tegenwoordig steeds minder vrouwen de pil uit angst voor mogelijke bijwerkingen. En dat terwijl 9 op de 10 vrouwen helemaal geen bijwerkingen ervaren door de pil.

Wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je de pil slikt? En zijn de zorgen over onvruchtbaarheid of over de werking van hormonen in de pil terecht? Dat vertelt gynaecoloog Lotte Weimar (Universitair Medisch Centrum Utrecht) je in de nieuwste Werkplaats-video voor Universiteit van Nederland.

0:44 Wat gebeurt er als een vrouw de pil slikt?
2:21 Wat zijn de bijwerkingen van de pil?
3:00 Krijgt een vrouw meer last van stemmingswisselingen/depressie als je de pil slikt?
4:00 Kan een vrouw onvruchtbaar worden van de pil?
4:42 Heeft een vrouw een verhoogt risico op borstkanker door het slikken van de pil?
5:26 Een persoonlijke keuze voor anticonceptie

Dochter van 'Captain Tom' stak opbrengsten boeken in eigen zak

Hannah Ingram-Moore heeft toegegeven dat ze de opbrengsten van de drie boeken van haar vader, de bekende Britse oorlogsveteraan Tom Moore ('Captain Tom'), heeft behouden. Dit is in strijd met het oorspronkelijke doel van het geld, namelijk het goede doel. Het achtergehouden bedrag bedraagt 800.000 pond, wat neerkomt op ongeveer 927.000 euro.

In het tv-programma TalkTV met Piers Morgan onthulde Hannah Ingram-Moore dat het de wens van haar vader was dat de opbrengsten van zijn drie boeken naar zijn stichting Club Nook zouden gaan.

Tom Moore, toen 99 jaar, werd wereldwijd bekend tijdens de coronapandemie. De oude baas zamelde door rondjes te lopen met zijn rollator een fortuin in om het coronavirus te bestrijden.

In eerste instantie was het zijn doel om duizend pond op te halen voordat hij honderd werd. Echter, stond de teller op zijn verjaardag al op dertig miljoen pond. Voor zijn inzamelingsactie werd Captain Tom tot ridder geslagen door koningin Elizabeth.  Moore overleed op 2 februari 2021 ten gevolge van een longonsteking en COVID-19.

Er bestonden al langere tijd vermoedens dat de erfgename van Moore de opbrengsten van de boeken voor privédoeleinden had gebruikt.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 41

Vorige week gingen drie Sinterklaasfilms van start in de Nederlandse bioscopen; deze week komen er nog een paar niet-Sinterklaastitels voor de hele familie bij, dus ook deze week is er voor de kids genoeg te beleven. Maar geen zorgen, ook de volwassenen onder ons kunnen uit nieuwe titels kiezen.

Net als in de film

Annabel (Noortje Herlaar) en Sander (Benja Bruijning) lijken in alles elkaars tegenpolen als ze begin jaren ’80 eindexamen doen, maar als ze samen in de schoolband terechtkomen vinden ze elkaar in hun liefde voor muziek. Sander is echter niet de enige die gelooft in Annabels muzikale talent en als ze met Olaf (Kay Greidanus) in zee gaat verliest ze Sander uit het oog. Tot ze elkaar in de 90’s weer tegenkomen en samen met Sanders beste vriend Malcolm (Uriah Havertong) een dance-act beginnen. Three is a Crowd voert al snel de hitlijsten aan. Maar hoe groter het succes, hoe moeilijker het is om trouw te blijven aan elkaar en jezelf.

Dead Shot

Ierland, jaren ’70. De Ierse voormalig militair Michael O’Hara en zijn hoogzwangere vrouw willen een nieuw bestaan opbouwen, maar hij wordt nog altijd gezocht door de Special Forces van het Britse leger. Wanneer ze de grens willen oversteken, worden ze belaagd en is Michael getuige van de dood van zijn vrouw door toedoen van de Britse sergeant Tempest. De gewond geraakte Michael wordt dood gewaand en vlucht naar Londen, waar hij weer in contact raakt met leden van de IRA en op wraak zint.

Anatomy of a Fall

Sandra, Samuel en hun slechtziende zoon Daniel wonen sinds een jaar in een afgelegen châlet in de Franse Alpen. Wanneer Samuel onder verdachte omstandigheden dood wordt aangetroffen, wordt Sandra aangeklaagd. Want was zijn val een noodlottig ongeluk, zelfmoord of is hij door zijn echtgenote geduwd? In de rechtszaak die volgt wordt hun relatie tot op de pijnlijkste details ontleedt.

Scarygirl

Scarygirl gaat over het dappere meisje Arkie en haar vader Blister die samen op een afgelegen schiereiland wonen. Blister is een zeldzame reuzenoctopus met de magische gave om leven te herstellen. Terwijl hun wereld wordt bedreigd door een onverklaarbaar verlies van zonlicht, doen Arkie en haar vader hun best de planten en bloemen in leven te houden. Als haar vader ook nog wordt ontvoerd door premiejagers naar de 'Stad van het Licht' staat Arkie voor de uitdaging om haar angsten te overwinnen en haar vertrouwde omgeving voor de eerste keer te verlaten. Blister wordt gevangen gehouden door de mysterieuze Dokter Maybee die Blisters krachten wil misbruiken om zijn eigen perfecte wereld te scheppen. Met de steun van Bunniguru en Egg, twee bijzondere vrienden, zet Arkie alles op alles om haar vader te redden en neemt ze het op tegen de duistere krachten die heersen in de stad. Zal het Arkie lukken om haar vader te bevrijden en haar wereld te redden?

The Dive

Een avontuurlijke diepzeeduik op een van 's werelds meest afgezonderde locaties, wordt een wanhopige strijd om te overleven voor de zussen Drew en May. Wanneer een aardverschuiving rotsen in zee doet storten, wordt May geraakt en komt ze vast te zitten op de bodem van de oceaan. Met een gevaarlijk laag zuurstofgehalte is het aan Drew om haar zus te bevrijden en haar leven te redden. Terwijl Drew wanhopig probeert hulp te vinden, voert May haar eigen psychologische strijd. Drew gebruikt al haar vindingrijkheid om haar zus te redden van een dreigende dood en zet hiervoor haar eigen leven op het spel. Terwijl kostbare tijd wegtikt en er geen hulp in zicht is, wordt het een race tegen de klok. Geen lucht. Geen tijd. Geen hoop.

Medusa Deluxe

Een gemeenschap waarin de fixatie voor haar grenst aan het obsessieve wordt gespleten door wantrouwen als een van hen om het leven wordt gebracht. Gedurende één nacht maken we kennis met een rijke diversiteit aan kleurrijke en excentrieke personages. Paranoia heerst wanneer een moord wordt gepleegd tijdens een lokale kapperscompetitie. In een mist van haarlak en te midden van de wildste haarsculpturen beschuldigt het levendige gezelschap van strijdlustige kappers, modellen en juryleden elkaar van moord maar ook van slechte smaak.

Paw Patrol: The Mighty Movie

Als een mysterieuze meteoriet neerstort in Avonturenstad, krijgen de Paw Patrol-pups superkrachten en veranderen ze in De Megapups! Voor Skye, het kleinste lid van het team, zijn haar nieuwe krachten een droom die uitkomt. Het verhaal krijgt een andere wending als aartsvijand van de pups burgemeester Humdinger uit de gevangenis ontsnapt en samen met een gekke geleerde de superkrachten van de pups probeert te stelen. Nu het lot van Avonturenstad op het spel staat, moeten de Megapups de superschurken zien te stoppen voordat het te laat is, en Skye zal moeten leren dat zelfs de kleinste pup het grootste verschil kan maken.

Nederland haakt aan bij Europees luchtverdedigingsinitiatief

Defensie neemt deel aan een samenwerkingsverband voor de aanschaf van grondgebonden luchtverdedigingssystemen. Dat gebeurt op initiatief van Duitsland. Minister Kajsa Ollongren tekende hiervoor woensdag een akkoord (MoU) tijdens een NAVO-bijeenkomst in Brussel. Daar zijn de ministers van Defensie 2 dagen bijeen.

De overeenkomst is een uitvloeisel van het zogeheten European Sky Shield Initiative: hierin werken 15 landen samen op het gebied van luchtverdediging. Door de Europese vraag te bundelen kan verwerving sneller en goedkoper gebeuren – bijvoorbeeld het gezamenlijk aankopen van Patriot raketten, waarvoor momenteel al een project loopt. Defensie hoopt ook in de toekomst aan te sluiten bij verschillende verwervingsprogramma’s op het gebied

Landelijk Crisisplan rondom extreem geweld en terrorisme

De kans dat Nederland wordt getroffen door een terroristische aanslag of te maken krijgt met een extreem geweldsincident is aanzienlijk. Dat blijkt onder andere uit het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland 58.

Een maximale voorbereiding op extreem en terroristisch geweld blijft daarom van groot belang. Om snel en gecoördineerd te kunnen reageren op een aanslag of incident heeft de NCTV in samenwerking met crisispartners en stakeholders het Landelijke Crisisplan Extreem Geweld en Terrorisme (LCP) opgesteld.

In het LCP staat welke verantwoordelijkheden welke partij heeft tijdens een terroristische aanslag of een extreem geweldsincident. Zo heeft de politie bijvoorbeeld een andere verantwoordelijkheid en takenpakket dan een veiligheidsregio. Die taken kunnen echter verschillen, afhankelijk per crisis. Daarom zijn er verschillende scenario’s uitgedacht en uitgewerkt, die ondersteunend kunnen zijn indien er zich een crisis voordoet.

Gezien de toenemende dreiging van terroristische aanslagen en extreme geweldsincidenten is een goed gestroomlijnde en gecoördineerde respons vanuit de overheid essentieel. Juist bij de aanvang van een crisis kunnen er veel onduidelijkheden zijn, die een snelle respons kunnen beperken. Het is bijvoorbeeld niet altijd direct duidelijk of er sprake is van een terroristische aanslag of een (dreigend) extreem geweldsincident. Dit LCP biedt een leidraad op lokaal, regionaal en nationaal niveau en beschrijft de gezamenlijke aanpak ten tijde van een crisis, evenals de doelen, strategische uitgangspunten en de samenwerking tussen publieke en private crisispartners.

Een aanslag of extreem geweld heeft altijd een directe weerslag op de samenleving. Door inzicht te creëren kunnen we de gevolgen van een terroristische aanslag of extreem geweld onder controle houden, en schade eventueel beperken. Dit LCP biedt, als informatiebron, handvaten en richtlijnen voor planvorming van publieke en private (crisis)partners tijdens een incident.

Met dit LCP draagt de overheid bij aan een effectieve beheersing van dreigingen en crises waarbij sprake is van (dreigend) extreem geweld, al dan niet met een terroristisch motief.

NAVO geeft reactie als schade aan Fins-Estlandse gaspijpleiding opzet is

De NAVO heeft beloofd een ‘duidelijke’ reactie te geven als blijkt dat de schade aan een onderzeese gaspijpleiding tussen Finland en Estland opzettelijk is veroorzaakt, nadat onderzoekers hebben vastgesteld dat er sporen zijn gevonden van een ‘externe, mechanische kracht’ op de zeebodem. Eerst moet de oorzaak duidelijk zijn, het is nu nog te vroeg aldus Jens Stoltenberg Secretarif generaal van de NAVO.

De Finse autoriteiten ontdekten dinsdag een plotselinge daling van de druk in de pijpleiding aan op zondag - iets meer dan een jaar nadat er explosies plaatsvonden bij drie van de vier pijpleidingen die deel uitmaken van Nord Stream 1 en Nord Stream 2.

Te midden van speculaties door de media over mogelijke Russische sabotage, zei de Finse premier Petteri Orpo dat Finland een onderzoek was gestart en dat de schade aan de pijpleiding waarschijnlijk het gevolg was van ‘externe activiteiten’.

Tunesië heeft 60 miljoen euro terugbetaald, migratiedeal EU op de lange baan

Tunesië heeft 60 miljoen euro aan begrotingssteun aan de EU terugbetaald in de nasleep van de ontevredenheid over het migratieverdrag.

Dat heeft een woordvoerster van de Europese Commissie in Brussel bekendgemaakt. Tunesië had eerder aangekondigd dat het de fondsen zou afwijzen. President Saied zei vorige week hij 'geen aalmoes accepteert'.

De woordvoerster van de Europese Commissie zei dat het werk aan de overeenkomst ondanks de terugbetaling wordt voortgezet. Tunesië zou financiële steun krijgen en in ruil daarvoor krachtiger optreden tegen mensensmokkelaars en illegale overtochten. De EU wil hiermee bereiken dat er minder vluchtelingen via Tunesië naar Italië komen.

Jeugddetentie en PIJ maatregel na dodelijk geweld tegen snackbareigenaar (39)

De rechtbank Den Haag heeft drie verdachten (twee meisjes van 15 en 17 en een jongen van 17) veroordeeld voor hun aandeel in het forse geweld tegen een snackbareigenaar en zijn vrouw in Den Haag, waarbij de 15-jarige verdachte de snackbarhouder dodelijk heeft gestoken. Dat gebeurde op 27 januari 2023. Het 15-jarige meisje krijgt jeugddetentie opgelegd van 12 maanden, het 17-jarige meisje jeugddetentie van 10 maanden en de 17-jarige jongen jeugddetentie van 6 maanden. De verdachten krijgen daarnaast de PIJ-maatregel (jeugd-tbs) opgelegd en moeten gezamenlijk een schadevergoeding van ruim 96.000 euro betalen aan de nabestaanden. 

Steekincident
In de coronaperiode hadden de snackbareigenaar en zijn vrouw te maken met enkele incidenten met jongeren uit de wijk. Bij onenigheid over de coronapas gooiden jongeren met eten en werd het echtpaar geslagen. Het 15-jarige meisje gooide in de zomer van 2022 uit boosheid omdat ze de zaak werd uitgestuurd een fles, die maar net de frituurpan miste.

Op 27 januari 2023 kwamen de twee meisjes het echtpaar buiten tegen bij een parkeerplaats in Houtwijk. De 15-jarige sprak de twee aan. Het echtpaar ging de confrontatie uit de weg door niet te reageren en een andere weg te kiezen om niet langs de verdachten te hoeven lopen. Daarna zochten de twee verdachten opnieuw de confrontatie op. Vanaf dat moment heeft het 17-jarige meisje drie filmpjes gemaakt. Daarop is onder andere te zien dat de 15-jarige verdachte de eerste was die fysiek handelde door een beweging te maken naar de telefoon van de vrouw van de snackbarhouder. Hierna is de situatie geëscaleerd.

In welke volgorde de geweldshandelingen precies zijn verricht, is niet vast komen te staan. Wel is duidelijk dat de 17-jarige jongen zich kort na de start van de escalatie bij de twee medeverdachten heeft gevoegd en hij samen met hen geweld heeft gepleegd tegen de snackbareigenaar. Het slachtoffer is geduwd, geslagen, gestompt, getrapt en geschopt tegen hoofd en lichaam. De 15-jarige verdachte heeft het slachtoffer hierbij drie keer met een mes gestoken: eenmaal in zijn borst en tweemaal in zijn rug. Hij is dezelfde avond in het ziekenhuis overleden. Ook is door de twee meisjes geweld gebruikt tegen de vrouw.  De drie verdachten werden de ochtend na het incident aangehouden. De 15-jarige heeft bekend het slachtoffer te hebben gestoken.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat het 15-jarige meisje zich schuldig heeft gemaakt aan openlijk geweld en doodslag op de snackbareigenaar. Zonder enige voor de rechtbank begrijpelijke aanleiding heeft ze de snackbareigenaar dodelijk gestoken. De twee medeverdachten hebben het slachtoffer niet gestoken en zijn dus niet verantwoordelijk voor zijn dood, maar hebben wel een bijdrage geleverd aan al het gepleegde geweld. Door daar aan mee te doen, hebben ze de kans vergroot dat het uit de hand zou lopen. Zij worden veroordeeld voor openlijk geweld tegen de snackbareigenaar. Het 15-jarige meisje en het 17-jarige meisje worden daarnaast veroordeeld voor openlijk geweld tegen zijn vrouw.

De dood van het slachtoffer vormt voor de nabestaanden een onherstelbaar verlies. Uit de verklaring die namens de weduwe op de terechtzitting is voorgelezen, blijkt hun grote verdriet. Haar man betekende veel voor de mensen om hem heen, in het bijzonder voor haarzelf en hun twee kinderen. Het is voor hen niet te bevatten dat zij hun man en vader op deze manier hebben moeten verliezen. 

Strafmaat
Het 15-jarige meisje heeft tijdens de zitting niet of nauwelijks enig oprecht berouw getoond voor het leed dat zij heeft veroorzaakt. Ook heeft de rechtbank met onbegrip en afkeuring kennisgenomen van de inhoud van de heimelijk opgenomen gesprekken tussen haar en het 17-jarige meisje, waarin met de grootste minachting over het incident en de slachtoffers wordt gesproken. Vanwege haar leeftijd is het jeugdstrafrecht van toepassing. Dat heeft een sterk pedagogisch karakter, gericht op gedragsverandering om herhaling van strafbare feiten te voorkomen. Ze krijgt de maximale jeugddetentie van 12 maanden en een PIJ-maatregel opgelegd.

Het 17-jarige meisje wordt naast haar aandeel in het geweld tegen het echtpaar, ook veroordeeld voor poging doodslag op de ex-vriend van haar moeder door hem met een mes in zijn rug te steken. Het slachtoffer is daarbij ernstig gewond geraakt. Ook zij wordt volgens het jeugdstrafrecht veroordeeld. Ze krijgt jeugddetentie van 10 maanden en een PIJ-maatregel opgelegd.

De 17-jarige jongen wordt naast het geweld tegen de snackbareigenaar, ook veroordeeld voor het plegen van vier telefoondiefstallen. Hij maakte via Marktplaats afspraken met latere slachtoffers, waarna een medeverdachte hun telefoon afpakte en wegrende. Hij is eerder veroordeeld voor strafbare feiten en liep nog in twee proeftijden die hij kreeg opgelegd bij eerdere veroordelingen. Hij krijgt 6 maanden jeugddetentie en een PIJ-maatregel opgelegd.

De rechtbank veroordeelt de verdachten daarnaast tot het betalen van schadevergoedingen aan de nabestaanden. Zo moeten ze de weduwe ruim 56.000 euro betalen en hun twee kinderen allebei 20.000 euro.

Seizoen luchtweginfecties begonnen

Hoewel er nog geen sprake is van een epidemie hoor je steeds meer mensen hoesten en snotteren. Het seizoen waarin luchtweginfecties rondgaan is begonnen. Er zijn verschillende virussen die een luchtweginfectie kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld het RS(respiratoir syncytieel)-virus, het griepvirus (influenzavirus) en verschillende coronavirussen. Ook het coronavirus SARS(severe acute respiratory syndrome)-CoV(coronavirus)-2 zorgt voor veel infecties. Met eenvoudige adviezen beperk je verspreiding van luchtweginfecties en bescherm je mensen die erg ziek kunnen worden. 

De ernst van een luchtweginfectie kan wisselen van een milde verkoudheid tot een ernstige longontsteking. De meest voorkomende klachten van een luchtweginfectie zijn: hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus. Soms gaat dit samen met koorts, spierpijn, hoofdpijn of moeheid. 

Sommige mensen lopen extra risico
Als je een luchtweginfectie hebt, kun je mensen om je heen besmetten. Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden. Zo kan het RS(respiratoir syncytieel)-virus gevaarlijk zijn voor heel jonge kinderen. Bij het coronavirus en het griepvirus lopen vooral ouderen en mensen met chronische ziektes of ernstige afweerstoornissen extra risico op een ernstige luchtweginfectie.  

Heb je klachten die passen bij een luchtweginfectie? Volg dan de adviezen hieronder. Daarmee help je de verspreiding van luchtwegvirussen te beperken. Ook bescherm je mensen die extra risico lopen bij een luchtweginfectie. 

  • Ben je ziek? Blijf thuis.  
  • Heb je lichte klachten? Werk thuis als dat kan. Overleg indien nodig met je werkgever. 
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Houd afstand tot anderen.  
  • Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.  
  • Is contact toch nodig (bijvoorbeeld bij mantelzorg)? Draag een mondneusmasker.  

Afgelopen jaar meer andere virussen 
In de eerste jaren van de corona-epidemie werden veel luchtweginfecties anders dan COVID-19 minder vaak gemeld. In het winterseizoen van 2022/2023 was het aantal gemelde infecties weer ongeveer hetzelfde als voor de corona-epidemie. Soms zelfs wat hoger. Dit blijkt uit het overzicht van het aantal patiënten met griep en andere luchtweginfecties dat het RIVM elk jaar publiceert.  

In de winter van 2022/2023 ging de omikronvariant van het coronavirus rond. Van deze variant werden mensen minder ernstig ziek dan van de varianten ervoor. Daardoor werden minder mensen in het ziekenhuis opgenomen. Er gingen deze winter wel weer meer mensen naar de huisarts met griepachtige klachten dan in de winter ervoor. Toch was dit nog steeds minder dan voor de corona-epidemie. Het aantal gemelde RS-virus infecties was hoger dan in eerdere winters. 

CBS: werk werknemers gemakkelijker door nieuwe technologie

Eind 2022 gaf 47,5 procent van alle werknemers die nieuwe technologie gebruiken voor hun werkzaamheden aan, dat hun werk daardoor gemakkelijker is geworden. 13,6 procent van hen vond het werk daardoor juist moeilijker geworden, de overige werknemers ervaarden geen verschil. Jongere werknemers geven, vaker dan oudere werknemers, aan dat technologische veranderingen hun werk gemakkelijker en lichter maken. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO, die in het laatste kwartaal van 2022 is uitgevoerd onder 61 duizend werknemers.

Ongeveer 90 procent van alle werknemers (15 tot 75 jaar) maakt in hun werk gebruik van technologie. Dat betekent bijvoorbeeld dat zij dagelijks beeldschermwerk doen, digitale systemen gebruiken om informatie op te zoeken, of werken met geavanceerde technische hulpmiddelen. 

Behalve op het gemak van nieuwe technologie wijst een relatief groot deel van deze werknemers erop dat zij door deze nieuwe technologieën meer informatie kunnen verwerken en dat zij meer werk kunnen doen in dezelfde tijd. Een kleiner deel van de werknemers vindt dat er hierdoor meer toezicht of controle op het werk is, of dat nieuwe technologie het werk mentaal zwaarder heeft gemaakt.

1 (Foto: 1)

Vooral jonge werknemers ervaren gemak van technologische vernieuwingen 
Jongere technologiegebruikers zijn over het algemeen positiever over de invloed van technologische ontwikkelingen in hun werk dan oudere werknemers. Zo vindt 61 procent van de 15- tot 25-jarigen dat het werk hierdoor gemakkelijker is geworden. Van de 55-plussers is dat 35 procent. Ook is het werk hierdoor volgens jongere werknemers leuker, en fysiek en mentaal minder belastend geworden. 

Oudere technologiegebruikers geven, vaker dan andere leeftijdsgroepen, aan dat het werk als gevolg van technologische vernieuwing mentaal zwaarder, minder leuk en moeilijker is geworden. 

techniek (Foto: 1)

Werk in landbouw en horeca makkelijker door nieuwe technologie 
Werknemers in de landbouw en in de horeca geven relatief vaak aan dat het werk door nieuwe technologie gemakkelijker en lichter is geworden. Ook relatief veel werknemers in de industrie ervaren het werk hierdoor als fysiek lichter. Werknemers in het onderwijs geven het vaakst aan dat hun werk door nieuwe technologie juist moeilijker en mentaal zwaarder is geworden. 

In de bedrijfstak vervoer en opslag is volgens werknemers de controle en het toezicht op het werk door technologische veranderingen het vaakst toegenomen. In de landbouw en in de ICT is het werk het vaakst leuker geworden door technologische ontwikkelingen. In de zorg is het werk juist het vaakst minder leuk geworden door nieuwe technologieën.

tak (Foto: 1)

4 op de 10 ervaren veiligere werkomstandigheden
Aan technologiegebruikers die werken met geavanceerde technische hulpmiddelen (zoals een robot, drone, exo-skelet, of zelfrijdend voertuig), is ook gevraagd wat de impact hiervan is geweest op de veiligheid van het werk. Van deze groep geeft 40 procent aan dat nieuwe technologische ontwikkelingen het werk veiliger hebben gemaakt. In de industrie en in de gezondheids- en welzijnszorg nam de veiligheid hierdoor het meest toe.

FOK! Wat een weer: regen in het zuiden, iets minder warm

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend regent het vooral in de zuidelijke helft. Het is overwegend bewolkt, in het noorden breekt de zon in de loop van de ochtend door. Op de meeste plaatsen staat weinig wind.

Vanmiddag is het in de zuidelijke helft bewolkt met plaatselijk af en toe regen. In het noorden blijft het droog en schijnt de zon af en toe. De middagtemperaturen lopen uiteen van 15°C in het noorden en midden tot lokaal 18°C in het zuidwesten. Er is weinig wind.

Vanavond kan er plaatselijk regen vallen. De wind is zwak tot matig uit het zuidwesten, aan de zuidwestkust is de wind vrij krachtig.

Komende nacht regent het af en toe. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 12°C in het noorden tot 16°C in het zuiden. De wind uit zuid tot zuidwest is zwak tot matig, aan zee en op het IJsselmeer neemt de wind toe naar vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 à 6.

Tot morgen! 

                   

 Prahtige gebouwen en lucht in Potsdam (D) (Foto: Pukeko)
Prachtige gebouwen en lucht in Potsdam (D) (Foto: Pukeko) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.