FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 9 oktober 2023

Gezin Amsterdam mag van gemeente geen jacuzzi in tuin

De plannen van een gezin uit Amsterdam-Zuid om een jacuzzi in de tuin van hun woning vlak bij het Museumplein te plaatsen gaan niet door. Nadat zij vorig jaar van de gemeente hoorden dat de bouw gestopt moest worden, heeft nu ook de rechtbank zich over de zaak gebogen. Die is van mening dat de gemeente een streep mocht trekken door de bubbelbad-droom.

In mei van vorig jaar krijgt de gemeente een melding binnen dat het gezin bezig is met het plaatsen van een jacuzzi in de tuin. Een bouwinspecteur constateert dat er in de tuin een betonnen plaat wordt aangelegd op de plek waar het bubbelbad moet komen te staan. Maar dan blijkt dat de familie geen vergunning heeft voor de werkzaamheden en dat de jacuzzi niet in het bestemmingsplan past.

Ten dienste van de tuin?
In het bestemmingsplan staat namelijk dat er alleen bouwwerken mogen worden gebouwd die 'ten dienste staan' van de tuin. Volgens de gemeente doet een jacuzzi dat niet en ze verwijzen daarvoor naar de betekenis van het woord tuin in de Van Dale. Daarin staat dat een tuin 'een omheind stuk grond is, met bloemen, bomen en andere beplante gewassen'.

Het gezin is van mening dat het bubbelbad wel ten dienste van de tuin zou staan en is de betekenis zoals het in de Van Dale staat ouderwets en past deze niet meer bij de 'huidige tijdgeest van een tuin'. Een tuin zou nu namelijk zo veel meer zijn dan bloemen en bomen.

Bot vangen
Maar de rechtbank was het daar niet mee eens. Die is van mening dat de gemeente prima de definitie van de Van Dale mocht gebruiken over wat nu een tuin is. De rechtbank ziet daardoor niet in hoe een jacuzzi ten dienste van bloemen, bomen en andere gewassen staat.

Daarnaast haalt de rechter aan dat de gemeente in het stadsdeel een lijn heeft getrokken om de tuinen 'groen en open' te houden. Al om al is de rechtbank daardoor van mening dat de gemeente juist heeft gehandeld in het stoppen van de aanleg van de jacuzzi.

BMX-zussen Smulders grijpen naast World Cup-podium in Argentinië

In het Argentijnse Santiago del Estero is het voorlaatste World Cup-weekeinde voor de BMX'ers afgerond. Zaterdagavond werd er al een wedstrijd gehouden, zondagavond volgde er nog één. Komend weekeinde wordt het seizoen in dezelfde plaats afgerond met nog eens twee wedstrijden.

Vrouwen
Judy Baauw sneuvelde in de kwartfinales, maar Merel en Laura Smulders stonden in de finale. Daarin kwam Laura niet lekker weg en wist Merel zich nét niet in de podiumstrijd te mengen: vierde, Laura werd zevende. De winst was voor de Australische Saya Sakakibara, voor de Britse wereldkampioene Beth Shriever en Axelle Etienne uit Frankrijk.

Mannen
De finale werd gehouden zonder Nederlanders: Dave van der Burg en Niek Kimmann waren kansloos in de halve finales, Ynze Oegema en Jaymio Brink gingen er in de kwartfinales uit en Justin Kimmann en Mitchel Schotman waren een ronde eerder al klaar. De finale werd een Frans onderonsje, waarin wereldkampioen Romain Mahieu nét sneller was dan Joris Daudet. Die werd echter teruggezet naar de laatste plaats wegens een ongeoorloofde actie eerder in de race, waardoor de Amerikaan Cameron Wood en de Zwitser Simon Marquart samen met Mahieu het podium konden betreden.

Vrouwen onder 23
Michelle Wissing stond namens Nederland in de finale, maar na de eerste bocht moest ze afhaken bij de strijd om het podium: zesde. De winst was voor de Franse wereldkampioene Tessa Martinez, voor Isabell May uit Australië en de Amerikaanse Mckenzie Gayheart.

Mannen onder 23
Casper Pipers en Tim Goossens wisten het beiden niet verder te schoppen dan de kwartfinales, dus in de finale was geen Nederlander te bewonderen. De Argentijnse thuisfans konden bijna wéér aan het feest, maar Thomas Maturano kon zijn stunt van een dag eerder nét niet herhalen: de Fransman Mateo Colsenet stak er aan de finish net voorbij. Marek Neuzil uit Tsjechië completeerde het podium.

Darter Humphries pakt eerste majortitel met zege in World Grand Prix

Darter Luke Humphries heeft de eerste majortitel uit zijn carrière te pakken. De Engelsman rekende in Leicester in de finale van de World Grand Prix af met de Welshman Gerwyn Price, die de titel al eens eerder op zijn naam schreef.

Price begon uitstekend aan de partij en met finishes van 76 en 80 pakte hij de openingsset, maar met een 12-darter trok Humphries zich op gang en hij trok de stand vervolgens gelijk. Cool Hand Luke kwam lekker op gang en met onder meer nog een 12-darter en een paar prima finishes werkte hij zich naar een 3-1 voorsprong in sets.

Humphries stoomde door en opende set vijf met een 170-finish, maar Price gooide gelijk daarna 117 uit en knokte zich naar setwinst. In set zes gaf Humphries een 2-0 voorsprong weg, maar hij herpakte zich in de vijfde leg, waarna hij het in de beslissende leg van de zevende set afmaakte met een snaarstrakke 138-finish: 5-2.

China: 'De betrekkingen met de VS zijn cruciaal voor het lot van de mensheid'

Het Chinese staatshoofd en partijleider Xi Jinping heeft de relatie met de VS omschreven als de belangrijkste bilaterale relatie ter wereld.

Hoe de twee landen met elkaar overweg kunnen blijven gaan in een wereld vol veranderingen en onrust zal de toekomst en het lot van de mensheid bepalen, zei Xi in Peking. Hij maakte de opmerkingen aan de zijlijn van een ontmoeting met Schumer, leider van de meerderheid van de Democratische Senaat. Er zijn duizend redenen om de betrekkingen tussen Peking en Washington te verbeteren, maar geen enkele reden om ze te ruïneren, voegde de Chinese leider eraan toe.

Schumer zei dat beide landen de 21e eeuw op een verantwoorde en respectvolle manier vorm moeten geven. De Amerikaanse Democraat leidt een tweeledige delegatie van senatoren die gesprekken op hoog niveau voert in Shanghai en Peking.

De relatie tussen China en de VS is al lange tijd gespannen als gevolg van politieke en economische conflicten. Onlangs hebben beide partijen echter opnieuw geprobeerd de werkrelaties te verbeteren.



Great Barrier Reef wordt ook bedreigd door grondwater

Vervuild grondwater brengt het Great Barrier Reef in gevaar. Naast klimaatverandering en oceaanvervuiling is grondwater een andere bron van gevaar voor het grote koraalrif voor de kust van Australië.

Grondwater stroomt onder de zeebodem door en bereikt van daaruit het zeewater. Volgens Australische en Zweedse onderzoekers neemt de zee 10 tot 15 keer meer water uit het grondwater op dan uit de rivieren. Het grondwater bevat echter vaak resten van meststoffen en andere chemicaliën die in de grond doorsijpelen.

Er komt ongeveer twee keer zoveel stikstof het rif binnen vanuit grondwater als vanuit rivierwater. Dit leidt tot overbemesting van het rif, schadelijke algenbloei en een overschot aan zeesterren. Onderzoekers van Australische en Zweedse universiteiten roepen op om hun gegevens te gebruiken om opnieuw te onderzoeken hoe het Great Barrier Reef het beste kan worden beschermd en behouden.

Gearresteerde man op Mediapark wilde Tim Hofman doden

De man (41) die vorige maand werd gearresteerd op het Media Park in Hilversum had Tim Hofman op de korrel. De man uit Breda drong het omroepgebouw van BNNVARA binnen met een vuurwapen en een mes. Hij vertelde de beveiliger dat hij daar was om Hofman te vermoorden.

Dit werd vanochtend door BNNVARA bekendgemaakt aan het personeel.

Vorige week werd duidelijk dat de man op 6 september was gearresteerd vanwege een dreigement. Tijdschrift Panorama meldde dat er sprake was van dreiging met explosieven, maar BNNVARA zegt hier geen informatie over te hebben.

Ontmoeting met Hofman
De man meldde zich ‘s avonds rond 21.00 uur bij een beveiliger en verklaarde dat hij Hofman wilde doden. De beveiliger schakelde hierop de politie in. Eerder die dag was de verdachte ook al in het BNNVARA-gebouw geweest om via de receptie een ontmoeting met Hofman te regelen, maar dit lukte niet.

Hofman verklaart op Instagram dat hij “even moet slikken” nu hij het nieuws zo las. Maar hij is blij dat er niets is gebeurd.

24 jaar cel en tbs voor gruwelijke 'koffermoord'

De rechtbank in Dordrecht heeft vandaag de hoofdverdachte van de 'koffermoord' veroordeeld tot 24 jaar cel en tbs. Daarnaast stonden er nog 4 andere verdachten terecht. Aan 2 van hen wordt een celstraf van elk 20 jaar opgelegd. De rechtbank acht hen schuldig aan het medeplegen van de moord.

Verbergen lichaam
In de zaken van 2 andere verdachten is de rechtbank van oordeel dat er niet genoeg bewijs is voor het medeplegen van de moord. Daarvan worden ze vrijgesproken. De rechtbank legt aan 1 van hen wel een celstraf van 12 maanden op omdat hij heeft geholpen om het lichaam van het slachtoffer te verbergen.

Beestachtig
De rechtbank stelt voorop dat het op zichzelf al gruwelijk is als een jong leven wordt beëindigd. Als dat gebeurt door geweld, kneveling, mogelijk marteling en door messteken is dat nog erger dan beestachtig te noemen. En als dan vervolgens het dode lichaam ook nog wordt onteerd door dat in stukken te snijden en in verschillende koffers te stoppen, dan zijn er moeilijk woorden te vinden om de gruwelijkheid nog verder uit te drukken.

Leed en verdriet
De nabestaanden is onbeschrijflijk en onherstelbaar leed aangedaan. Zij zullen dit de rest van hun leven bij zich dragen. De dood van het slachtoffer heeft bij hen diepe gevoelens van verdriet en woede nagelaten. En daarbij gaat het niet alleen om het gemis, maar ook om de wijze waarop dit gegaan is. 

Impact
De slachtofferverklaringen tekenden diep treffend de kwelling van de schokkende realiteit die de nabestaanden (hebben) moeten doorstaan.  Dat er op deze manier met het slachtoffer en met diens lichaam is omgegaan heeft niet alleen veel indruk gemaakt op de nabestaanden, maar ook op de samenleving als geheel. 

Hans Teeuwen heeft kritiek op Aboutaleb

Hans Teeuwen snapt niet waarom burgemeester Aboutaleb geen Israelische vlag omhoog wil hijsen in Rotterdam.

Ben jij het eens met Teeuwen of snap jij de burgemeester wel?

Israël: gevechten gaan door, en sluit Gaza af van elektra, water, voedsel en brandstof

De bevolking van de Gazastrook gaat bloedige weken tegemoet. Na de aanval door het radicaal-islamitische Hamas kondigde het Israëlische leger (IDF) de grootste mobilisatie in zijn geschiedenis aan: het heeft 300.000 reservisten opgeroepen, meer dan ooit tevoren, zei de hoofdwoordvoerder van het leger, Daniel Hagari, rond het middaguur: "Wij gaan in het offensief."

Israël heeft opdracht gegeven tot een volledige sluiting van de Gazastrook na de verwoestende grote aanval van het islamitische Hamas. Minister van Defensie Joav Galant zei: "Er zal geen elektriciteit, geen voedsel en geen brandstof zijn." Alles zal gesloten zijn. 

Israël was zaterdag al gestopt met het leveren van elektriciteit aan de Gazastrook via zijn staatsenergieleverancier. Minister van Energie Israel Katz zei dat hij een bevel had ondertekend waarin hij de Israel Electric Company opdroeg 'te stoppen met het leveren van elektriciteit aan de Gazastrook'. 

Nadat Hamas in 2007 aan de macht kwam in de Gazastrook, legde Israël een blokkade op aan de smalle kuststrook. Volgens het Midden-Oostenkwartet, waartoe de VS, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties behoren, hebben de inwoners daar onder normale omstandigheden slechts 5 tot 15 uur per dag elektriciteit. Het Palestijnse grondgebied heeft tot nu toe tot 120 megawatt elektriciteit geïmporteerd van de Israëlische staatsenergieleverancier. Volgens het Midden-Oostenkwartet kan een thermische elektriciteitscentrale in Gaza theoretisch 140 megawatt elektriciteit opwekken, maar levert deze doorgaans slechts 60 tot 80 megawatt op.

De Gazastrook heeft een oppervlakte van ongeveer 365 vierkante kilometer. Er wonen bijna twee miljoen mensen in de regio. In de loop van de aanval op Israël vanuit de Gazastrook heeft de terroristische organisatie Hamas tientallen Israëli's ontvoerd, maar blijkbaar ook staatsburgers van andere landen. Israël voert sinds zaterdag massale vergeldingsaanvallen uit tegen de Gazastrook. Er wordt ook een grondoffensief verwacht. Aan beide zijden zijn inmiddels honderden doden en duizenden gewonden gevallen.

Reservisten opgeroepen
Israëlische reservisten sluiten zich aan bij een van de grootste en best uitgeruste legers ter wereld. De 9 miljoen inwoners van Israël worden te allen tijde beschermd door 173.000 actieve soldaten. Volgens de Britse denktank International Institute for Strategic Studies ( IISS ) is dit het derde grootste actieve leger ter wereld, met 20 soldaten per 1.000 inwoners. Alleen Noord-Korea (50,4) en Eritrea (33,8) hebben meer actief legerpersoneel per 1.000 inwoners. Vrouwen vormen ongeveer een derde van de Israëlische strijdkrachten.

Als alle 465.000 reservisten worden gemobiliseerd, zal de Israëlische strijdmacht toenemen tot 76 soldaten per 1.000 inwoners. Ook is er modern materieel aanwezig, zoals gevechtsvliegtuigen, helikopters, tanks en artillerie.

Volgens voormalig BND-man Gerhard Conrad hebben ze te maken met ongeveer 10.000 gewapende Hamas-strijders. Naar zijn schatting was ongeveer een vijfde van hen betrokken bij de verrassingsaanval op Israël: "Voor deze operatie hadden ze waarschijnlijk drie of vier compagnieën nodig, in totaal misschien 2.000 man", zei Conrad in een interview met 'Zeit'. Een Israëlische militaire woordvoerder schatte het aantal Palestijnen dat Israël binnenviel op ongeveer 1.000.

Hamas heeft minstens 170 mensen ontvoerd
De taak van de Israëlische strijdkrachten is duidelijk. De komende weken moeten ze zoveel mogelijk Hamas-strijders elimineren, de logistiek van de terroristische organisatie in de Gazastrook vernietigen en de organisatie als politieke actor volledig elimineren.

Tegelijkertijd moeten de Israëlische soldaten zoveel mogelijk Israëlische gijzelaars zien te redden die de afgelopen twee dagen door Hamas-strijders uit omliggende steden en dorpen zijn ontvoerd en naar de Gazastrook zijn gebracht. Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zouden ongeveer 170 Israëliërs in handen zijn van Hamas. In een televisieverklaring zei een Hamas-woordvoerder echter dat het aantal ontvoerden hoger was dan Netanyahu beweerde.

Als er – zoals te verwachten is – een groot grondoffensief plaatsvindt en het Israëlische leger voor het eerst sinds de terugtrekking in 2005 met duizenden soldaten de Gazastrook binnen marcheert, geloven deskundigen dat er weinig hoop is voor de Israëlische gijzelaars. Als er een grondoffensief plaatsvindt, is het duidelijk: veel gijzelaars zullen sterven, zei politicoloog Carlo Masala. Dit omdat Hamas burgers gebruikt als menselijk schild.

Op het forum wordt in NWS door users de meest actuele zaken over deze oorlog besproken.

Time line aanval door Hamas

Livestream Gaza

Livestream Ashkelon, boven de Gazastrook


Rutte: 'Extra alert op beveiliging Joodse gebouwen'

De overheid is 'extra alert' op de beveiliging van Joodse gebouwen in Nederland, zoals scholen en synagoges. Dat zei demissionair minister-president Mark Rutte na een bijeenkomst met de vicepremiers en andere betrokken ministers om de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden te bespreken. Hoe die extra alertheid er precies uitziet, zei Rutte niet. Zo valt te lezen bij AT5.

Dit is gemeld door de NOS. Joodse gebouwen worden in Amsterdam al langer beveiligd, onder andere door de Koninklijke Marechaussee.

Hans Weijel, vice-voorzitter van belangenbehartiger Centraal Joods Overleg (CJO), zegt blij te zijn met de extra alertheid. "We merken dat de burgemeester er bovenop zit en we vertrouwen erop dat de overheid ervoor zorgt dat alle Joden in Amsterdam veilig kunnen blijven rondlopen. We hebben geen dreigingen ontvangen, we hopen dat dat zo blijft."

"Veel zorgen en angst"
Volgens Rutte is heel Nederland geschokt en de Joodse gemeenschap in het bijzonder. "Daar leven veel zorgen en angst." Een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema meldt desgevraagd dat er nooit uitspraken worden gedaan over de beveiliging van Joodse gebouwen in Amsterdam.

Israël werd in de vroege ochtend van zaterdag 7 oktober vanuit de Gazastrook binnengevallen door de terroristische organisatie Hamas. De Israëische regering liet in de loop van zaterdagochtend weten in oorlog te zijn en begon een tegenoffensief in de richting van de Gazastrook. Zowel in Israël als in de Gazastrook, die door Hamas wordt bestuurd, zijn er veel doden gevallen tot nu toe.

Mountainbikester Pieterse sluit World Cup-seizoen af met podium, eindzege Schurter

In het Canadese Mont-Sainte-Anne is zondagavond het lange World Cup-seizoen voor de mountainbikers afgesloten. De top van de wereld kreeg een loodzware cross-countryrace voor de kiezen: het had 's nachts hard geregend, waardoor het parcours ongelooflijk modderig, glad en zwaar was.

Vrouwen
Puck Pieterse, al zeker van de eindzege in de World Cup, moest in de openingsronde regelmatig van haar fiets stappen, omdat het simpelweg niet te doen was om al fietsend door de modder heen te komen. Toch wist ze zo de leiding te pakken en een mooie voorsprong bij elkaar te fietsen en lopen, maar nog voor de openingsronde voorbij was kwam de Française Loana Lecomte als een dolle naar voren.

Lecomte kreeg aan het eind van de eerste ronde echter een lekke band, waardoor Pieterse met de Zweedse Jenny Rissveds de leiding pakte. Lecomte kwam al vrij rap terug, ging een keer onderuit en nam daarbij ook Rissveds mee, maar de twee konden toch wegrijden bij Pieterse, die het vooral in de ontzettend technische afdalingen moeilijk had.

Voorin reed Lecomte in de voorlaatste ronde weg bij Rissveds, waarna de Française naar een overtuigende zege reed. Rissveds werd tweede, Pieterse wist in de laatste ronde een aanval van de Zwitserse olympisch kampioene Jolanda Neff nog af te slaan en finishte als derde. Anne Terpstra werd veertiende, Anne Tauber zestiende en Lotte Koopmans 36e.

Mannen
Ook hier was het een wat chaotische start in de Canadese blubber, maar nadat een klein kopgroepje was bijgehaald door Mathias Flückiger nam de Zwitser de touwtjes in handen. In ronde twee begaf zijn achterband het echter, terwijl Victor Koretzky in de achtervolgende groep ook een lekke band had. Thomas Pidcock was in die groep ijzersterk en nam de leiding, hoewel Flückiger na een razendsnelle bandenwissel weer aan kon sluiten.

In de tweede helft van de race was duidelijk dat het tussen Flückiger en Pidcock ging, waarbij de Zwitser net iets sterker leek. In de voorlaatste ronde ging het echter opnieuw fout: wéér een lekke achterband. Ook nu was de wissel indrukwekkend snel, maar Pidcock liet zich niet nog eens terugpakken en de Britse wereldkampioen reed naar de overwinning, 26 seconden voor Flückiger. Op anderhalve minuut was de derde plek voor diens landgenoot Marcel Guerrini.

Nino Schurter finishte na een zware race en problemen met zijn ketting op de veertiende plek, maar omdat Flückiger níet won was dat voldoende om voor de tiende keer in zijn legendarische loopbaan de eindzege in de World Cup te pakken.

FOK! Wat een weer: in het noorden neerslag, later droog

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is er veel bewolking en zijn er in het noorden en noordoosten perioden met regen. Ook verder naar het zuiden is plaatselijk wat regen mogelijk. Later in de ochtend komt de zon in het zuiden af en toe tevoorschijn. De wind komt uit het westen en is matig, op de Wadden af en toe vrij krachtig.

Vanmiddag is er veel bewolking, maar het blijft vrijwel overal droog. De grootste kans op wat zon lijkt voor het zuiden. De middagtemperatuur loopt uiteen van 18°C in het noorden tot 22°C in het zuiden. De wind is overwegend matig uit een west tot noordwestelijke richting.

Vanavond is het droog, op mogelijk wat lichte motregen in het noordoosten na. De wind uit het westen is eerst matig, maar neemt in de avond af.

Komende nacht kan er op meerdere plaatsen mist ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van ca. 10°C plaatselijk landinwaarts tot 14°C aan zee. Er is weinig wind.

Tot morgen! 

                   

Blauwe lucht in Santiago de Compostella (Foto: DJMO)
Blauwe lucht in Santiago de Compostella (Foto: DJMO) 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1064

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Pakje sigaretten volgend jaar 10 tot 11,50 euro per pakje, shag ruim 24 euro

Uit het Belastingplan 2024 blijkt dat de accijns op sigaretten volgend jaar met 60 cent extra per pakje wordt verhoogd en op shag met 3,60 euro extra. De prijs van een pakje sigaretten komt daarmee gemiddeld op 10,70 euro. Shag gaat ruim 24 euro per pakje kosten.

De tabaksaccijns worden volgend jaar met 60 cent per pakje van 20 sigaretten extra verhoogd, boven op de al eerder aangekondigde verhoging met 1 euro exclusief btw. Voor shag wordt een extra verhoging van 3,60 euro per pakje van 50 gram voorgesteld. De winkelprijs van een pakje sigaretten gaat dan van gemiddeld 9 euro nu naar 10,70 euro vanaf 1 april 2024. Een pakje shag gaat van gemiddeld 17 euro nu naar ruim 24 euro straks, een forse stap waarmee de prijs van shag meer in overeenstemming komt met die van sigaretten.

Dat blijkt uit het Belastingplan 2024 dat met de Miljoenennota is gepresenteerd. De extra accijnsverhoging was al aangekondigd en wordt gebruikt om, met ook een accijnsverhoging voor alcohol en een verhoging van de loon- en inkomstenbelasting voor de hoogte inkomens, een gat van ruim 2 miljard in de begroting te dichten. Het kabinet heeft het extra geld nodig om de armoede in Nederland niet verder op te laten lopen. De extra tabaksaccijns zullen volgend jaar 82 miljoen euro extra in de staatskas brengen en in de jaren daarna 137 miljoen euro structureel.

Prijsstijging van 20 procent
Dit jaar ging de belasting op sigaretten (accijns + btw) al met 1,22 euro omhoog. De meeste fabrikanten lieten de winkelprijs met 1,30 euro stijgen om op een afgeronde prijs uit te komen. De winkelprijzen liggen daardoor nu tussen de 8 euro en 9,50 euro per 20 sigaretten. Daar komt vanaf 1 april dus 1,60 euro aan accijns bij (1,94 euro inclusief btw). Vermoedelijk zal de winkelprijs dus met 2 euro stijgen en gaan mensen 10 tot 11,50 per pakje betalen.

Deze prijsstijging van zo’n 20 procent dicht niet alleen een begrotingsgat, maar helpt ook om de rookvrije generatie dichterbij te brengen die in 2040 een feit moet zijn. Bekend is dat elke 10 procent prijsstijging van tabak zorgt voor een afname in het roken met 4 procent. Het WHO-rapport ‘Raising Tax on Tobacco’ (2014), waar dit gegeven uit komt, noemt accijnsverhogingen dan ook het ‘meest effectieve beleid om tabaksgebruik te verminderen’.

Niet alleen gaan mensen minder roken of helemaal stoppen, een hoge prijs maakt tabak ook minder bereikbaar voor kinderen en jongeren en voorkomt dus vooral ook nieuwe rokers.

Hoge prijs beschermt kinderen
Voor sommigen voelt het tegenstrijdig dat tabak duurder wordt gemaakt om geld te genereren voor armoedebestrijding, omdat de meeste rokers juist worden gevonden onder de armste groepen. Maar, zegt Wanda de Kanter, voorzitter van Rookpreventie Jeugd, “arme rokers helpen we niet met lagere tabaksprijzen, maar met een goede woning, een opleiding en een baan.” Roken levert de grootste bijdrage aan de gezondheidskloof, de oneerlijke verdeling in ziektelast en voortijdige sterfte tussen de mensen met de laagste en de hoogste inkomens. Dure tabak zorgt er met name ook voor dat kinderen niet in de verleiding komen om met roken te beginnen en dan niet later drie- tot vierduizend euro van hun jaarinkomen kwijt zijn aan een verslaving.

Vast tegenargument: grenseffecten en smokkel
De tabaksindustrie brengt ondertussen via het ANP meteen haar vaste tegenargumenten in stelling in de regionale pers, in de hoop alsnog politici in de Tweede en Eerste Kamer bij de begrotingsbehandeling te bewegen om tegen de voorstellen te stemmen. In het Noordhollands Dagblad reageert Jan Hein Sträter, directeur van de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK) zuur: “Dit is alleen goed nieuws voor winkeliers in onze buurlanden en natuurlijk voor criminelen, die zich op grote schaal bezighouden met illegale productie en smokkel.” 

De grenseffecten en illegale handel worden altijd aangevoerd door de tabaksindustrie om prijsverhogingen tegen te gaan. En steevast worden die effecten schromelijk overdreven onder verwijzing naar rapporten die zijn opgesteld in opdracht van de industrie, zoals de jaarlijkse KPMG-onderzoeken naar smokkel en illegale tabaksproductie die door Philip Morris International worden betaald en gestuurd.

Dat mensen in de EU binnen een bepaalde limiet tabak voor eigen gebruik mogen invoeren is nu eenmaal een gegeven. Tegen smokkel en illegale productie wordt door de douane en de FIOD opgetreden en daarbij is al vaker aan het licht gekomen dat illegale invoer in verband kan worden gebracht met bewuste overproductie van sigaretten in landen met een lager accijns- en prijsniveau.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.