FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 oktober 2023

Darter Wright wint European Championship na overtuigende finale tegen Wade

Voor de dartsliefhebber keren we nog even terug naar de zondagavond. In de Westfalenhallen in Dortmund werden de kwartfinales, halve finales en de finale gespeeld van het European Championship, wat een paar mooie partijen opleverde.

Kwartfinales
Peter Wright begon met een duel tegen Chris Dobey en schoot uit de startblokken: met achtereenvolgende finishes van 161 en 164 kwam hij op een 6-2 voorsprong. Dobey knokte zichzelf echter terug naar 7-7 en 8-8, maar liet kansen liggen en zag hoe Wright het met 10-8 toch afmaakte. Gerwyn Price pakte vervolgens een 6-0 en 8-3 voorsprong tegen Danny Noppert, maar de Nederlander kwam terug tot 8-8, gooide 124 uit voor 9-8 en maakte de comeback met dubbel-18 af voor een 10-8 zege.

Luke Humphries en James Wade gingen lange tijd gelijk op, maar Wade wist net een versnelling hoger te vinden, pakte een 9-6 voorsprong en maakte het met 10-6 af met een 104-finish. Het Nederlandse onderonsje tussen Michael van Gerwen en Gian van Veen sloot de kwartfinales af, waarin Van Veen een 5-1 voorsprong pakte. Met een 167-finish deed Van Gerwen iets terug, maar Van Veen bleef lekker gooien en kwam op matchpoint met een 116-finish, waarna hij het afmaakte met dubbel-4 en 10-6.

Halve finales
Noppert en Wright speelden tegen elkaar in de eerste halve finale, waarbij Noppert zich met onder meer een 120-finish naar een 4-2 voorsprong speelde. Wright kwam met een 136-finish terug, Noppert gooide 110 uit voor 6-5 en pakte een nog wat grotere voorsprong, waarna Wright op gang kwam. De Schot speelde zich terug naar 8-8 en met drie legs op rij maakte hij zijn comeback zowaar af: 11-8.

Van Veen mocht daarna aantreden tegen Wade en begon weer lekker, na vijf legs stond het 4-1 voor dé Nederlandse sensatie van het jaar. Wade kwam terug tot 5-4, maar Van Veen sloeg gelijk terug met een 167-finish voor 6-4. Hij kon het niet helemaal doordrukken, wat goed was voor de wedstrijd, die naar 9-9 ging. Wade liet op 10-9 matchdarts liggen, maar Van Veen liet de kans liggen om op 10-10 te komen en Wade maakte het alsnog af: 11-9.

Finale
Wright tegen Wade voor de titel, waarbij Wade in het eerste deel moeite had om er goed bij te blijven: met een reddende leg wist hij de schade bij de pauze wel te beperken tot 6-4. Vervolgens staakte het echter weer en Wright speelde zich naar een 10-5 voorsprong, om vervolgens een rijtje matchdarts te missen. Dat maakte hij echt wel goed en met een 96-finish pakte Wright met 11-6 de titel.

Shoigu uit beschuldigingen aan het adres van de NAVO

De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu beschuldigt Westerse staten ervan het conflict in Oekraïne te willen uitbreiden naar de Aziatisch-Pacifische regio. De NAVO verhult een toename van haar strijdkrachten in de Aziatisch-Pacifische regio met een "demonstratief verlangen naar dialoog", citeert het Russische persbureau Tass Shoigu tijdens een toespraak op het driedaagse Xiangshan Forum voor Militaire Diplomatie in China.

De NAVO-landen bevorderen een wapenwedloop in de regio en vergroten hun militaire aanwezigheid in frequentie en omvang van militaire oefeningen, zei Shoigu. Tegelijkertijd verzekerde hij dat Rusland de drempel voor het gebruik van kernwapens niet zal verlagen. Ruslands opzegging van het Alomvattend Kernstopverdrag betekent niet het einde van de overeenkomst, zei hij.

Sonic Superstars

De goedgemutste blauwe egel is weer toe aan een nieuw avontuur. Inmiddels is het alweer een tijdje geleden dat er een 2d platformer van Sonic op de markt kwam. Ditmaal met een nieuw likje verf en vier spelers co-op mode waarin Sonic The Hedgehog met zijn metgezellen, Tails, Knuckles en Amy samen de gevaren trotseren in de verschillende locaties op de Northstar Islands.

Het brengt het klassieke geluidsgevoel uit de jaren 90 terug met een moderne esthetiek, hoewel het niets baanbrekends is, biedt het toch een leuke ervaring voor de liefhebber van platformgames.

Stemmen op 22 november: Politieke partijen uitgelegd

Op 22 november mogen we stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. NOS op 3 zet de belangrijkste punten van 17 partijen op een rijtje.

Er is een verdeelsleutel gebruikt, gebaseerd op het huidige aantal zetels in de Tweede Kamer en de stand van de laatste peilingen (Peilingwijzer) vóór de opnames van deze video (11 oktober). Zo is de NOS gekomen tot 17 partijen, die op basis van de verdeelsleutel krijgt een partij drie, vier óf vijf minuten uitleg. 


Het stemgedrag in de Tweede Kamer is in de Themachecker per thema uit te splitsen, en kan men het stemgedrag van twee partijen met elkaar vergelijken.

00:00:00 INTRO
00:03:43 BBB
00:07:48 BIJ1
00:10:46 BVNL
00:13:46 CDA
00:17:49 CU
00:21:45 D66
00:26:47 Denk
00:30:05 FVD
00:33:12 GL/PvdA
00:38:15 JA21
00:41:11 NSC
00:46:31 PvdD
00:50:29 PVV
00:55:27 SGP
00:58:30 SP
01:02:31 Volt
01:05:34 VVD
01:10:33 OUTRO

Anti-semitische rellen in Dagestan, stormloop op vliegveld waarbij 20 gewonden

Als gevolg van de oorlog in het Midden-Oosten zijn er steeds meer anti-Joodse aanvallen in de door moslims gedomineerde Russische Noord-Kaukasus. In Makhachkala in de Republiek Dagestan drong zondagavond een menigte mensen het vliegveld binnen omdat daar een vliegtuig uit Tel Aviv was geland met naar verluidt vluchtelingen uit Israël aan boord. Ook stormden talloze mensen het vliegveld op.

Bij het incident raakten ruim twintig mensen gewond, onder wie politie en burgers, meldde het Russische staatspersbureau Tass maandagavond, daarbij verwijzend naar het plaatselijke ministerie van Volksgezondheid. Tien mensen zijn in het ziekenhuis behandeld, van wie twee zich in kritieke toestand bevinden

Het vliegveld werd tijdelijk gesloten en aankomende vliegtuigen werden omgeleid naar andere luchthavens, zei staatsluchtvaarttoezichthouder Rosawiazija Tass. Rosawiazija maakte later bekend dat veiligheidstroepen het gebied hadden ontruimd. De luchthaven blijft tot 6 november gesloten.

Volgens het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken werden 60 mensen gearresteerd. 

De VS en Israël veroordelen de antisemitische protesten
De Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad veroordeelde de “antisemitische protesten” in Dagestan. “De Verenigde Staten staan aan de zijde van de hele Joodse gemeenschap in het licht van een wereldwijde toename van antisemitisme. Er is nooit een excuus of rechtvaardiging voor antisemitisme”, schreef woordvoerster Adrienne Watson die avond op het X-platform.

Israël had de Russische autoriteiten zondag eerder opgeroepen zijn burgers te beschermen. “Van de Russische wetshandhavingsautoriteiten wordt verwacht dat ze de veiligheid van alle Israëlische burgers en Joden garanderen en beslissende actie ondernemen tegen relschoppers en de ongebreidelde ophitsing tegen Joden en Israëli’s”, zeiden het kantoor van premier Benjamin Netanyahu en het ministerie van Buitenlandse Zaken gezamenlijk.

Israël neemt pogingen om Israëlische burgers en Joden schade toe te brengen zeer serieus en houdt de gebeurtenissen in Dagestan in de gaten, aldus de verklaring. De Israëlische ambassadeur in Rusland, Alex Ben Zvi, werkt samen met de Russische autoriteiten om het welzijn van Joden en Israëliërs daar te waarborgen.

Extremistische leuzen
Zaterdag omsingelde een menigte een hotel in de stad Khasavyurt, Dagestan, vanwege een gerucht dat daar vluchtelingen uit Israël zouden worden gehuisvest. Het staatsagentschap Ria bevestigde dit incident. Volgens lokale berichten braken enkele tientallen mannen het hotel binnen om de paspoorten van hotelgasten te controleren. De politie heeft het hotel afgesloten.

De situatie wordt verergerd door het feit dat de evacuatievluchten voor Russische burgers uit Tel Aviv landen in de overwegend islamitische Noord-Kaukasus, namelijk op de luchthavens Makhachkala, Mineralnye Vody en Sotsji.

In Nalchik werden zondag banden in brand gestoken naast een in aanbouw zijnd Joods cultureel centrum, meldde het Russische staatspersbureau Ria. Volgens de veiligheidsautoriteiten van de Republiek Kabardië-Balkarië was het gebouw beklad met extremistische leuzen. Volgens foto’s stond er ‘Dood aan de Joden’.

President van de Republiek Dagestan: Laat u niet ophitsen
In de republiek Karatsjajevo-Tsjerkessië eisten demonstranten de deportatie van de plaatselijke Joodse bevolking.

Het hoofd van de Republiek Dagestan, Sergei Melikov, riep de bevolking op zich niet te laten ophitsen door extremisten die de situatie wilden destabiliseren. “Vanwege het de desinformatie die door onze vijanden werden verspreid, stonden sommige zeer jonge mensen op het punt de wetten te overtreden”, schreef hij op Telegram. De islamitische geestelijken in de regio maken ook duidelijk: “Antisemitisme hoort niet thuis in de multi-etnische Noord-Kaukasus.”

President Vladimir Poetin had vorige week een ontmoeting met de hoofden van de religies die in Rusland vertegenwoordigd zijn vanwege het geweld in het Midden-Oosten. Hij riep op tot vreedzaam samenleven tussen volkeren en religies in het land.

Soumaya Sahla uit VVD gezet wegens verduisteren geld Frits Bolkestein

De VVD heeft het partijlidmaatschap van Soumaya Sahla, die lid was van de extremistische Hofstadgroep, "met onmiddellijke ingang opgezegd", meldt de partij. Sahla was werkzaam voor de VVD als expert op het gebied van deradicalisering. Het besluit tot royering komt voort uit een uitgebreid artikel in HP/De Tijd, waarin onder andere wordt beweerd dat Sahla geld heeft afgenomen van de zieke en bejaarde oud-leider van de VVD, Frits Bolkestein.

Volgens de familie Bolkestein zou het totale bedrag ongeveer 100.000 euro zijn geweest over een periode van drie jaar. Sahla ontkent echter in het artikel dat zij heeft geprofiteerd van haar mentor Bolkestein. In een verklaring schrijft de VVD: "De reden voor het beëindigen van het lidmaatschap is het recent gepubliceerde artikel in HP/De Tijd, waarin de familie Bolkestein melding maakt van grote geldbedragen die mevrouw Sahla zou hebben afgenomen van ons erelid Frits Bolkestein tijdens een kwetsbare periode. We hebben contact gehad met de familie en deze hebben de juistheid van het bericht bevestigd."

Volgens HP/De Tijd zijn er "onverklaarbare" geldopnames gedaan met de pinpas van de voormalige leider van de VVD. De familie beweert dat er in een periode van "minder dan drie jaar" ongeveer 85.000 euro aan contant geld is opgenomen.

Sahla zelf ontkent tegenover het tijdschrift dat ze heeft geprofiteerd van haar "mentor", zoals ze Bolkestein noemt. Ze zegt dat Bolkestein haar wilde financieren voor een promotietraject in Leiden.

FOK! Wat een weer: buien, zon en regen

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend vallen in het noordwesten van het land enkele buien, mogelijk onweert het daar ook plaatselijk. In de rest van het land is het droog en schijnt eerst de zon volop. Aan het einde van de ochtend neemt de bewolking toe. De wind uit het zuiden is matig, vlak aan zee en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5 of 6.

Vanmiddag schijnt de zon af en toe, maar komen ook wolken voor. Aan het einde van de middag gaat het in het zuiden regenen. De middagtemperatuur ligt in het noorden rond 13°C, in het zuiden kan het 16°C worden. De wind uit een zuidelijke richting zwakt geleidelijk af naar zwak tot matig, In het noordelijk kustgebied kan het eerst nog krachtig waaien uit het zuidwesten, met windkracht 6.

Vanavond is er steeds meer bewolking. Het regent eerst alleen in het zuiden, maar geleidelijk breidt deze zich over het hele land uit. Er is eerst maar weinig wind, maar in het zuidoosten van het land staat later mogelijk enige tijd een vrij krachtige westenwind, met windkracht 5.

Komende nacht regent het eerst op veel plaatsen. Later in de nacht wordt het in het zuidoosten overwegend droog. De temperatuur daalt naar omstreeks 8 graden. De wind komt overwegend uit een westelijke richting en is meest matig, aan zee soms (vrij) krachtig.

Tot morgen! 

                   

Zachte herfst laat eikebladhortensia in herfstkleur opnieuw bloeien (Foto:klokhuisje)
Zachte herfst laat eikebladhortensia in herfstkleur opnieuw bloeien ((Archief)foto:klokhuisje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Shorttracker Van 't Wout wint World Cup-wedstrijd 1000m, aflossingsdames 2e

In het Canadese Montreal is zondagavond alweer het tweede World Cup-weekeinde van het shorttrackseizoen afgerond. Er stonden vier individuele afstanden op het programma, met daarna de twee aflossingsfinales als afsluiter.

1500m vrouwen 2
Xandra Velzeboer vertegenwoordigde Nederland in de finale, maar kwam er daarin nét niet echt aan te pas: ze werd vierde. Voor Velzeboer werd gevochten om de podiumplekken en daarbij ging de winst na een fraaie move naar de Belgische Hanne Desmet, voor de Zuid-Koreaanse Kim Gil-li en de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold - Selma Poutsma stond in de B-finale en wist die race te winnen.

1500m mannen 2
Friso Emons kon in de finale niet echt potten breken en moest het doen met een zesde plek, nadat Itzhak de Laat en Teun Boer in de B-finale een 1-2'tje pakten. Een 1-2'tje was er in de grote finale voor Zuid-Korea: Kim Gun-woo was de rapste, vlak voor Park Ji-won, terwijl thuisrijder Steven Dubois het podium completeerde.

1000m vrouwen
Diede van Oorschot en Yara van Kerkhof waren in de halve finales gesneuveld, maar Michelle Velzeboer schopte het tot de grote finale, samen met de Canadese Danae Blais en drie Koreaanse dames. Velzeboer ging in de achterhoede onderuit in duel met Lee So-youn, terwijl Seo Whi-min naar de overwinning reed. Blais finishte als tweede, voor Park Ji-yun, terwijl Velzeboer nog als vierde over de meet bolde.

1000m mannen
Kay Huisman kwam niet door de heats, Melle van 't Wout ging er in de kwartfinales uit, maar Jens van 't Wout stond in de grote finale. Daarin zag hij vanaf plek vier twee man voor zich wegvallen, waarna hij op fraaie wijze de Koreaan Hwang Dae-heon te grazen nam en naar een mooie overwinning reed. Hwang werd tweede, voor zijn landgenoot Lee Jeong-min.

Aflossing vrouwen
In een bijzonder chaotische finale raakte Nederland de aansluiting bij Zuid-Korea en Canada kwijt, nadat de VS ook al weg was gevallen. Richting de slotfase was er echter een valpartij bij de Zuid-Koreaanse én Canadese wissel, waardoor Nederland ineens weer in de race was en achter de Koreaanse dames als tweede finishte. Na een minuut of tien beraad kreeg Canada een straf, zij hadden bij de val niet goed gewisseld, terwijl de rest bleef staan: Zuid-Korea won met Kim Gil-li, Park Ji-won, Seo Whi-min en Shim Suk-hee, Nederland werd met Poutsma, Van Kerkhof en de gezusters Velzeboer tweede, voor de Amerikaanse ploeg met Eunice Lee, Julie Letai, Santos-Griswold en Corinne Stoddard.

Aflossing mannen
In een mooie finale, zonder het in de halve finales uitgeschakelde Nederland, was China een klasse apart in de slotfase: Lin Xiaojun, Sun Long en broers Liu Shaoang en Shaolin - die na jaren in Hongaarse dienst nu uitkomen voor China - pakten de winst. Zuid-Korea finishte als derde, maar kreeg een penalty, waardoor plek twee naar het thuiskwartet van Canada ging: William Dandjinou, Steven Dubois, Jordan Pierre-Gilles en Felix Roussel, voor de Kazachse ploeg met Adil Galiakhmetov, Denis Nikisha, Yerkebulan Shamukhanov en Mersaid Zhaxybayev.

Random Pics van de Dag #1085

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.