FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 22 oktober 2023

F1: Uitslag Grand Prix van de Verenigde Staten

Max Verstappen heeft de Grand Prix van de Verengide Staten op zijn naam geschreven en boekte zo zijn vijftigste zege uit zijn Formule 1-loopbaan. De Nederlander bleef in een spannende race Lewis Hamilton en Lando Norris voor.

Charles Leclerc startte op het circuit van Austin vanaf poleposition in een veld van slechts zestien auto's omdat de bolides van Haas en Aston Martin na wijzigingen aan de bolides vanuit de pits moesten starten. Norris was goed vertrokken en greep de leiding voor Leclerc en Carlos Sainz. Verstappen won een plekje en lag in de eerste ronde vijfde, achter Hamilton. Grote verliezer was George Russell die terugzakte naar plek acht met Sergio Perez in zijn nek.

Zodra er DRS was wist Russell plek zeven van Esteban Ocon over te nemen, gevolgd door Perez. Ocon reed met schade aan de sidepods rond, had daarvoor weinig grip in de bolide en viel al snel buiten de punten. De volgende die iets terugviel was Sainz die eerst Hamilton en daarna Verstappen zag passeren. Hamilton passeerde daarna Leclerc voor plek twee, terwijl Verstappen iets meer tijd nam om de Monegask in te halen. Na een stevig duel wist de Nederlander na elf ronden de derde positie te pakken waarbij het gat met leider Norris al ruim zeven seconden was, met daar tussenin Hamilton die langzaam dichterbij kwam.

Verstappen was na zestien ronden de eerste van de toppers die naar binnen kwam voor nieuwe banden. De Nderlander kwam als negende terug op het asfalt achter de AlphaTauri van Yuki Tsunoda. De andere toppers volgden al snel, behalve Hamilton, Leclerc en Russell die voor een eenstopper leken te gaan, maar Hamilton kwam na 21 ronden al binnen en viel terug tot achter Verstappen die Norris langzaam binnenhengelde.

Leclerc ging even aan de leiding, maar maakte na 23 ronden zijn stop, waarbij hij terugviel tot plek zes, achter Perez die langzaam inliep op de voor hem rijdende Sainz. Vooraan reed Norris met in zijn kielzog Verstappen die bloed rook na een foutje van de Brit. Enkele ronden later was het zover en greep Verstappen de leiding, voor Norris en Hamilton.

Norris wist nog enkele ronden aan te haken, waarna Verstappen langzaam maar zeker het gat met de rest wist te vergroten. Norris ging na 34 ronden naar binnen voor zijn tweede stop waarbij de Brit achter Leclerc weer de baan op kwam. Ook Verstappen kwam na zijn stop achter de Monegask terecht, waarna hij enkele ronden de tijd nam om de banden op te warmen en opnieuw de leiding te grijpen. Ook Norris schoof mee voor plek twee.

Hamilton wist de met de banden worstelende Leclerc snel te passeren waarna hij jacht kon maken op Norris die op zijn beurt Verstappen weer langzaam maar zeker zag verdwijnen. Met nog ruim zes ronden te gaan had Hamilton het gat met Norris gedicht en zette de aanval in. Deze slaagde bij het uitkomen van bocht 1, waarna Hamilton te horen kreeg dat Verstappen remproblemen had en op jacht kon naar de Nederlander.

Na 56 ronden werd Verstappen als winnaar afgevlagd waarbij hij zijn vijftiende zege van het seizoen en de vijftigste totaal pakte. Hamilton eindigde op plek twee, voor Norris. Sainz pakte plek vier, voor Perez, Leclerc, Russell, Pierre Gasly, de uit de pits gestarte Lance Stroll en Tsunoda die in de slotronde nog de snelste ronde van het veld reed en zo een extra punt vergaarde.

Amerikaanse regering bezorgd over mogelijke uitbreiding conflict Midden-Oosten

De Amerikaanse regering maakt zich zorgen over een mogelijke uitbreiding van het conflict in het Midden-Oosten. “We hebben raket- en drone-aanvallen gezien op onze troepenbases in Irak en Syrië”, zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zondag tegen ABC Television. “Wij zijn bezorgd over een mogelijke escalatie.”

Het “vooruitzicht op een aanzienlijke escalatie van aanvallen” geeft ook een groot risico voor de Amerikaanse troepen die in de regio aanwezig zijn. De VS hebben daarom voorzorgsmaatregelen genomen om de bescherming van hun eigen eenheden te garanderen en een afschrikkende boodschap te sturen “aan degenen die dit conflict proberen uit te breiden”.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken uitte zijn bezorgdheid. “We maken ons zorgen”, zei hij tegen NBC. “We ondernemen actie om ervoor te zorgen dat we onze mensen effectief kunnen verdedigen en resoluut kunnen reageren wanneer dat nodig is.” Tegelijkertijd benadrukte Blinken dat de VS niet wil dat het conflict escaleert

Politie onderzoekt brandstichting bij scooterwinkel Tilburg

Met vermoedelijk een brandbare vloeistof is zaterdag 21 oktober 2023 omstreeks 22.55 uur brand gesticht bij een scooterwinkel aan de Ringbaan Oost. Door snel ingrijpen van een buurtbewoner die het brandje bluste bleef de schade aan de zaak beperkt. De politie van het team Tilburg Centrum bekijkt camerabeelden en is op zoek naar getuigen.

De politie kreeg zaterdagavond een melding van een autobrand aan de Ringbaan Oost. Ter plaatse bleek dat die brand wellicht het gevolg was van een brandstichting bij een scooterwinkel aan de overkant waarna een vuurbal over straat ging. Omwonenden hoorden een luide knal en zagen een flinke steekvlam. De politie gaat uit van brandstichting en heeft een aangifte van de eigenaar opgenomen. Het rolluik is beschadigd en zwart geblakerd.

Oproep
De politie roept getuigen op om te reageren. U kunt bellen met 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Vermeld u dan het zaaknummer 2023269863.

Fun met Funda #280: Waakzaam en Dienstbaar

Waar de politie tegenwoordig meestal in inspiratieloze bouwsels is gehuisvest, was dat vroeger nog wel eens anders. Deze voormalige politiepost uit 1918 is omgebouwd tot een woonhuis en is nu te koop.

De deels monumentale, op Heijplaat gelegen woning is geïsoleerd, heeft zonnepanelen en een zonneboiler, waardoor het een net energielabel D heeft. Het gebouw is stijlvol gemoderniseerd waarbij veel oude details bewaard zijn gebleven. Kijk bijvoorbeeld maar naar de lambrisering, de tegelvloer, of de zichtbare balken van de dakconstructie. 

"Gelegen in een rustige en historisch rijke buurt, biedt dit huis een zeldzame combinatie van erfgoed, karakter en modern comfort", aldus de makelaar.

Ook een leuk weetje: het was het eerste gebouw dat werd gemaakt door het nog altijd bestaande bouwbedrijf Van der Vorm.

Is het wat voor je? Voor €675k kan het van jouw zijn.

FOK!ker maakt hit over FC Utrecht - Ajax

Vanmiddag wist FC Utrecht met gemak te winnen van Ajax. Topzanger Piebe Guido (bekend als  DutchSuomiFan1992 op FOK!) klom gelijk in de pen en maakte er een mooi nummer over!

Uitslag Heracles - FC Twente

FC Twente heeft zondag in de eredivisie een overwinning weggeven in de derby op bezoek bij Heracles Almelo. De Enschedeërs namen al snel een 0-2 voorsprong, maar gaven die in de tweede helft uit handen: 2-2.

Na goed een half uur leek FC Twente op bezoek bij Heracles Almelo op weg naar de overwinning. In de elfde minuut had Daan Rots zijn ploeg op voorsprong geschoten en twintig minuten later verdubbelde Sem Steijn de score.

Heracles kon er in de eerste helft weinig tegenover zetten, maar in de tweede helft ging het duidelijk beter bij de thuisploeg. Al snel was Anas Ouahim met een kopbal dicht bij de aansluitingstreffer, maar zijn inzet raakte de paal. Twintig minuten voor tijd kwam de aansluitingstreffer er alsnog via een volley van Mario Engels. Daarna ging Heracles op zoek naar de gelijkmaker en vlak voor tijd zou die ook vallen, dankzij de net ingevallen Sven Sonnenberg.

Door het gelijkspel is FC Twente de derde plaats kwijt aan Feyenoord, die zaterdag met overtuiging won. Heracles blijft het goed doen en staat nu op de zevende plaats in de eredivisie.

Uitslag Excelsior - PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft op bezoek bij Excelsior met 2-4 gewonnen. Na de eerste helft keken de Zwollenaren nog wel tegen een achterstand aan, maar in de tweede helft waren ze duidelijk te sterk voor de thuisploeg.

Vijf minuten voor de rust kwam Excelsior dankzij een knap doelpunt van Julian Baas op voorsprong. Maar snel in de tweede helft maakte Younes Namli met een afstandsschot gelijk. PEC Zwolle was daarna duidelijk beter en twintig minuten in de tweede helft zette Tolis Vellios Zwolle op voorsprong. Snel na de voorsprong zorgde Lennart Thy voor de 1-3.

Tien minuten voor tijd besliste Vellios de wedstrijd door zijn tweede doelpunt van de middag te maken. Excelsior deed daarna nog wel wat terug via Troy Parrott, maar de zege van Zwolle kwam nooit in gevaar. Door de zege stijgt PEC Zwolle naar de achtste plaats, wel nog altijd achter Excelsior, die terug zijn te vinden op plek zes.

Baanrenner Lavreysen begint Champions League met dubbele zege op Mallorca

Op Mallorca is zaterdagavond de UCI Track Champions League van start gegaan, een vooral commercieel evenement voor de baanwielrenners, bestaande uit meerdere avonden met daarop een heel scala aan races.

Scratch mannen
Een kopgroep reed rap weg en sloot vervolgens weer aan bij het peloton, waarna Eiya Hashimoto in de eindsprint de beste was van de mannen die een rondje voorsprong hadden. De Japanner won zo, voor de Brit Mark Stewart en de Belg Tuur Dens. Philip Heijnen zat ook mee en werd achtste, Roy Eefting werd in de sprint van het peloton tweede en pakte zo plek tien, Matthijs Büchli finishte als zestiende.

Scratch vrouwen
De Amerikaanse Lily Williams reed met een klein groepje weg, maar was de enige die het tempo vol wist te houden. Williams trok goed door en hield nog nét stand tegen de achtervolgers, om zo de winst te pakken. De Britse Katie Archibald werd tweede, voor de Canadese Maggie Coles-Lyster.

Sprint mannen
Harrie Lavreysen nam het in de finale op tegen de Fransman Tom Derache, die vroeg de aanval opende. Dat was de enige kans voor de Fransman, maar de wereldkampioen liet zich niet verrassen en pakte gewoon overtuigend de winst. Lars Romijn ging er in de halve finales uit, Daan Kool en Tijmen Loon sneuvelden in de eerste ronde.

Sprint vrouwen
De Duitse Alessa-Catriona Pröpster had in wereldkampioene Emma Finucane een bijzonder lastige tegenstander in de finale, maar Pröpster wist het zowaar te winnen: ze ging vroeg aan en Finucane kwam er niet meer overheen. De enige Nederlandse, Ruby Huisman, ging er in de eerste ronde uit.

Afvalkoers mannen
Heijnen veroorzaakte vroeg in de race met een ongelukkig foutje een enorme valpartij, waarbij meer dan het halve veld onderuit ging - iedereen leek wel relatief in orde, twee renners stapten echter niet meer op voor de herstart. De Canadees Dylan Bibic pakte uiteindelijk de winst, hij klopte de Brit William Tidball in de laatste sprint. Plek drie was voor de Belg Jules Hesters, Heijnen werd keurig zesde, Büchli dertiende en Eefting vijftiende.

Afvalkoers vrouwen
Archibald was lekker op dreef en vocht het uit met Williams en de Noorse Anita Stenberg. Williams moest van die drie als eerste afhaken en nam genoegen met plek drie, Archibald was vervolgens te sterk voor Stenberg en pakte de overwinning. Maaike Brandwagt ging er vrij vroeg uit en eindigde als veertiende.

Keirin mannen
In de finale leek Lavreysen even wat te laat aan te gaan, want de Colombiaanse wereldkampioen Kevin Quintero vertrok juist erg vroeg. Even leek Quintero het vol te kunnen houden, maar Lavreysen kwam van achteren opzetten en knalde alsnog naar de winst, voor Quintero en de Australiër Matthew Richardson. Van Loon finishte als zesde, Romijn en Kool haalden de finale niet.

Keirin vrouwen
De finale werd een mooie strijd, waarin de Nieuw-Zeelandse wereldkampioene Ellesse Andrews de rapste was. Martha Bayona uit Colombia kwam net tekort, de Duitse Pröpster pakte met plek drie opnieuw een mooi resultaat. Huisman kwam niet door de eerste ronde heen.

Klassementen
In het sprintklassement bij de mannen is de leiding niet verrassend voor Lavreysen, met Derache en Richardson ook in de top-3. Bij de vrouwen staat Pröpster bovenaan, met Bayona en Andrews die haar op de voet volgen. In het enduranceklassement voert Hashimoto het veld bij de mannen aan, voor Bibic en Dens, terwijl Archibald, Williams en Stenberg de top-3 bij de vrouwen vormen.

Uitslag FC Utrecht - Ajax

FC Utrecht heeft in een krankzinnige wedstrijd het degradatieduel tegen Ajax gewonnen. De hekkensluiter versloeg de nummer 16 van de ranglijst met 4-3.

In de eerste helft waren er voor beide ploegen weinig kansen te noteren. Ajax had wat meer balbezit maar op een schot van Hlynsson dat net naast ging was het niet echt gevaarlijk. Redelijk uit het niets kwam de thuisploeg vlak voor rust op voorsprong toen Flamingo met een fraaie volley de 1-0 scoorde.

Vlak na rust werd de score verdubbeld door een doelpunt van Van der Hoorn. Zijn kopbal leek nog gekeerd te worden door Gorter maar de bal bleek net over de lijn. Op het moment dat de wedstrijd beslist leek keerde Ajax plotseling de wedstrijd om en vijf minuten later stond het alweer gelijk. Beide doelpunten werden gemaakt door Hlynsson.

Na een uur kwamen de bezoekers zelfs op voorsprong toen Bergwijn een penalty raak schoot. Lang kon het niet van de voorsprong genieten want een paar minuten later was het invaller Toornstra die Utrecht weer langszij bracht. Nadat de wedstrijd even stil lag na een gegooid bekertje was Ajax niet scherp bij de hervatting. Sutalo verspeelde onnodig de bal en uit de daarop volgende aanval scoorde Fraulo de winnende treffer.

FC Utrecht

4 - 3

AFC Ajax

 44' Flamingo
 45' v.d.Hoorn
 65' Toornstra
 85' Fraulo

   47' Hlynsson
 49' Hlynsson
 60' Bergwijn (pen)
 
 Gele kaart: Seuntjens, (FC Utrecht), Sosa,Tahirovic, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 22.198
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Barkas
Novoa
v.d.Hoorn (Fraulo/79)
Sagnan
Leliendal
Booth (Azarkan/57)
Flamingo
Labyad (Toornstra/67)
Bozdogan
Boussaid
(Seuntjens/62)
Descotte
(Lidberg/62)
  Gorter (Ramaj/74)
Gaaei
Sutalo
Hato
Sosa (Akpom/90+1)
Tahirovic (v.d.Boomen/90+1)
Hlynsson
Taylor (Mikautadze/90+1)
Forbs (Berghuis/54)
Brobbey
Bergwijn

Nederlandse shorttrackers grijpen naast World Cup-podia op openingsavond

In het Canadese Montreal wordt dit weekeinde het World Cup-seizoen in het shorttrack afgetrapt. Zaterdagavond stond de eerste finalesessie op het programma, uiteraard met flink wat deelname voor de Nederlandse ploeg, nog zonder Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt.

1500m vrouwen
Nadat de finale op gang kwam reed de Zuid-Koreaanse wereldkampioene junioren Kim Gil-li buitenom fraai naar de leiding, maar zij zou niet winnen: de Belgische Hanne Desmet viel in de slotfase aan en boekte een fraaie zege, voor Kim en de Amerikaanse Corinne Stoddard. Diede van Oorschot was de beste Nederlandse met een zevende plek in de B-finale. Yara van Kerkhof ging er in de halve finales uit, Angel Daleman sneuvelde in de herkansingen.

1500m mannen
De finale werd een spannende strijd, met vijf mannen die in de laatste ronde nog serieuze podiumkansen hadden. De winst ging uiteindelijk naar de Zuid-Koreaan Hwang Dae-heon, nét voor de Belg Stijn Desmet en Reinis Berzins uit Letland. Friso Emons eindigde als vijfde in de B-finale, Itzhak de Laat en Melle van 't Wout gingen er in de herkansingen uit.

1000m vrouwen
Het werd een ietwat bizarre finale, waarin de Amerikaanse Kristen Santos-Griswald overeind bleef...en dat was genoeg voor de winst. Een paar rondes voor het einde werd Xandra Velzeboer onderuit gekegeld door de Poolse Kamila Stormowska, waardoor ook Lee So-youn en Seo Whi-min onderuit gingen. Stormowska kreeg logischerwijze een penalty, Lee bolde als tweede over de meet en plek drie ging naar Seo, die nog nét voor Velzeboer eindigde. Michelle Velzeboer veroorzaakte in de B-finale een val en kreeg daar een penalty, Selma Poutsma ging er in de kwartfinales uit.

1000m mannen
Park Ji-won nam al vroeg de leiding en de Zuid-Koreaan slaagde er tot aan de finish in om Steven Dubois van zich af te houden. Winst voor Park dus, voor thuisfavoriet Dubois en de Italiaan Pietro Sighel. Jens van 't Wout en Teun Boer sneuvelden in de halve finales, Kay Huisman ging er in de herkansingen uit.

Gemengde aflossing
Zuid-Korea en China streden om de overwinning, maar in de voorlaatste ronde resulteerde dat in een forse valpartij. Lin Xiaojun bleef daarbij op het ijs liggen, waardoor de wedstrijd in de allerlaatste ronde afgeblazen werd, uiteraard tot onvreugde van het plotseling leidende Italië. De tweede poging liep wederom uit op een strijd tussen China en Zuid-Korea en het waren Gong Li, Liu Shaoang, Liu Shaolin en Zang Yize die de winst pakten voor China, vlak voor de Koreanen. Italië finishte als vierde, maar pakte plek drie na een penalty voor Polen - Nederland ging er in de halve finales uit met een straf.

MotoGP-sprint Australië afgelast wegens harde wind

Op het Australische Phillip Island zou zondagochtend de MotoGP-sprint verreden worden in het weekeinde van de Grand Prix van Australië. Die sprint staat doorgaans op zaterdag gepland, maar vrijdag besloot men dat al om te wisselen met de daadwerkelijke Grand Prix.

Er werd slecht weer voorspeld voor zondag en dus werden de sprint en de Grand Prix gewisseld. Dat bleek een prima keuze, want de Grand Prix werd zaterdag zonder problemen verreden en dus stond het belangrijkste evenement alvast in de boeken.

Zondagochtend reed de Moto3 een drijfnatte race, wat nog best prima ging, waarna in de Moto2 de één na de ander onderuit ging - niet zozeer de regen, maar vooral de steeds verder aantrekkende wind was het probleem.

Die Moto2-race werd nog voor de helft van de wedstrijd gestaakt en werd niet meer hervat, waarna de ogen op de MotoGP gericht waren. De wind werd alsmaar sterker en daarmee kwamen de teambazen ook tot een akkoord: geen sprint.

Het weekeinde was dus voorbij, maar een aantal coureurs liep nog wel even richting de fans om hen toch nog een beetje te bedanken voor het wachten in de kou, regen en wind. Volgende week rijdt het hele circus in Buriram, waar de Grand Prix van Thailand gepland staat.

Israël in oorlog met Hamas, welke landen steunen elkaar?

Om een beter begrip te krijgen van de gebeurtenissen in en actualiteit over de oorlog tussen Israël en Hamas, is het essentieel om verder te kijken dan alleen het betreffende gebied. Deze oorlog trekt wereldwijd de aandacht en er zijn vele belangen mee gemoeid. In deze video neemt NOS op 3 enkele landen onder de loep die vaak genoemd worden in het nieuws over de gebeurtenissen in de Gazastrook. Wie biedt steun aan wie?

00:00 Intro
02:40 Verenigde Staten
06:11 Arabische wereld
07:27 Egypte
09:21 Jordanië
10:03 Qatar
10:37 Saudi-Arabië
12:00 Iran
14:23 Outro

FOK! Wat een weer: zon met een enkele bui

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en trekken er vooral in het noorden en zuidoosten enkele buien over. De wind is zuidwestelijk en matig, aan de kust krachtig.

Vanmiddag is er af en toe zon met een enkele bui. De maximumtemperatuur komt uit op ongeveer 14°C. De wind is zuidwest, matig boven land en (vrij) krachtig aan zee.

Vanavond zijn er opklaringen met nog een enkele bui. De wind is zuidwest, matig boven land en (vrij) krachtig aan zee.

Komende nacht maakt het oosten eerst nog kans op een bui. In de loop van de nacht ontstaat er vooral in het oosten en zuiden op veel plaatsen mist. Het koelt af naar 9°C in het zuidoosten tot plaatselijk 3°C in het noorden. De wind is aan zee westelijk en op de Wadden eerst nog vrij krachtig. Landinwaarts staat een matige zuidwester, die geleidelijk afneemt.

Tot morgen! 

                   

Grauw herfstweer (Foto: FOK!)
Grauw herfstweer (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1077

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Moto2-race vol valpartijen gestaakt, Bendsneyder 9e

De heren in de Moto2 hebben zondagochtend op het circuit van Phillip Island de Grand Prix van Australië verreden. Dat werd een behoorlijk chaotische regenrace, die eindigde met een rode vlag en een tijdje wachten op een eventuele herstart.

Fermin Aldeguer had poleposition te pakken, Aron Canet en Alonso Lopez vergezelden hem op rij één. Joe Roberts, Pedro Acosta - die op weg naar de grid onderuit ging - en Jake Dixon stonden op rij twee, voor Sergio Garcia, Tony Arbolino en Darryn Binder. Zonta van den Goorbergh, zondagochtend de snelste in de warmup, startte van de zeventiende plek, Bo Bendsneyder nam plaats op plek 22. De vijfde plek voor WK-leider Acosta viel in het water: hij moest na zijn val achteraan plaatsnemen.

Aldeguer werd bij de start aangevallen door teamgenoot Lopez, die de leiding pakte en een bocht of twee later gelijk onderuit ging. De geweldig vertrokken Garcia pakte door de chaos zo de leiding, voor de vanaf plek achttien sensationeel vertrokken Filip Salac. Van den Goorbergh was prima begonnen, maar lag in ronde vier in het grind, kort daarop gevolgd door zijn teamgenoot Barry Baltus. Bendsneyder had het tempo ook lekker te pakken en werkte zich snel op naar plek tien.

Na de openingsfase reden vijf coureurs voorop, met onderling telkens een klein gaatje: Garcia, Arbolino, Salac, Sam Lowes en Dixon. Dat duurde niet lang, want leider Garcia ging er met een forse highsider af en ineens had hij Salac naast zich in het grind liggen. Nog geen halve ronde later was ook de volgende al de pineut: Lowes gleed onderuit, dus drie van de vijf koplopers waren ineens weg. Ook dat duurde niet lang, want óók Dixon ging tegen het asfalt en zo reed Arbolino ineens moederziel alleen op kop, ver voor Aldeguer en Canet.

In de tiende ronde, nog voor de helft van de race, vond de wedstrijdleiding het plots mooi geweest: rode vlag vanwege de weersomstandigheden, niet geheel onterecht edoch wellicht een half uur te laat. Na een tijdje wachten kwam het verdict: de race zou niet herstart worden en men kreeg halve punten. Arbolino pakte zo de overwinning, voor Canet en Aldeguer - Bendsneyder kon een negende plek bijschrijven.

Levada: 73 procent van de Russen blijft de oorlog in Oekraïne steunen

Vrije meningsuiting is in Rusland nauwelijks meer mogelijk. Het laatste onafhankelijke stembureau reist nog steeds door het land en ziet in hun onderzoeken nog steeds sterke steun voor Poetins agressieoorlog. Eén bevinding schokte zelfs de onderzoekers.

De Russische oorlog tegen Oekraïne is niet alleen de oorlog van Vladimir Poetin. Dit inzicht heeft veel te danken aan het werk van Lev Gudkov, de wetenschappelijk directeur van het enige onafhankelijke opiniepeilingsinstituut van Rusland, Levada. Sinds het begin van de oorlog op 24 februari 2022 hebben de ongeveer 1.000 medewerkers van Gudkov de huishoudens van het gigantische land onderzoek gedaan– en mensen onder andere deze vraag gesteld: "Steunt u persoonlijk de acties van de Russische strijdkrachten in Oekraïne of niet?" Het resultaat is behoorlijk indrukwekkend: zelfs na ongeveer twintig maanden van brute gevechten en grote verliezen in hun eigen gelederen antwoordt 73 procent van de Russen nog steeds 'ja'.

De achtergrond van dit 'ja' is behoorlijk complex: veel mensen denken er bij na dat een openlijke afwijzing van de ‘militaire speciale operatie’, zoals de oorlog in Rusland officieel heet, strafbaar kan zijn. Bovendien vinden veel Russen het een patriottische plicht om hun soldaten te steunen.

Toch klinkt er ook kritiek. In een land als Rusland, waar met draconische gevangenisstraffen wordt gedreigd wegens het ‘in diskrediet brengen’ van het eigen leger, is onafhankelijk opinieonderzoek vrijwel onmogelijk, zeggen sommigen. Veel Russen zijn bang om eerlijk te antwoorden, zei socioloog Grigory Yudin, een van Levada's felste critici, in een interview met The Insider portal. Daarnaast zijn er veel mensen die zoveel afstand hebben genomen van de politieke gebeurtenissen, dat ze helemaal geen mening meer hebben. Dit alles vertekent de statistieken. Toch wordt het werk van het Levada Centrum door velen gewaardeerd. Omdat het in ieder geval nog enig inzicht geeft in de stemming van een samenleving die, gezien het gebrek aan vrijheid van meningsuiting en de massale repressie, steeds meer een soort zwarte doos lijkt te worden.

De afgelopen maanden hebben Gudkov en zijn collega’s verschillende inzichten verworven. Bijvoorbeeld dat veel Russen eigenlijk geen oorlog willen, maar denken dat deze onvermijdelijk is. In de regel zegt ruim 70 procent van de ondervraagden de Russische acties in Oekraïne te steunen. Tegelijkertijd is uit hetzelfde onderzoek gebleken dat ongeveer 50 procent voorstander is van onmiddellijke vredesonderhandelingen. Bovendien geven veel mensen aan dat ze wanhoop, angst en depressie voelen met het oog op de oorlog. “Dat betekent dat de structuur van het dubbeldenken hier wordt gereproduceerd”, zegt Gudkow. "Er zijn verschillende niveaus. Het ene is wat de persoon zelf ervaart. Het andere is de collectieve perceptie."

Dit laatste, legt de wetenschapper uit, wordt sterk beïnvloed door imperialistische ideeën en staatspropaganda in het Rusland van Poetin. De propagandaverhalen zijn op hun beurt voor veel Russen bekend uit de Sovjettijd, zegt Gudkov. Er wordt bijvoorbeeld altijd op televisie over gesproken dat Rusland wordt bedreigd of dat de vijand in het Westen zit. "Mensen nemen dit al sinds de schoolleeftijd in zich op. Hiervoor is geen enkel bewijs nodig." Wie tegen deze veronderstelde waarheden ingaat, voelt zich al snel een buitenstaander, legt de socioloog uit. "Het idee om uit de gemeenschap te worden gezet, maakt mensen bang." Uiteindelijk, zo concludeert Gudkov, steunen veel Russen de oorlog tegen Oekraïne vooral uit angst een collectieve identiteit te verliezen.

Een andere centrale stelling van Gudkov is dat de macht van Kremlin-leider Poetin alleen zou wankelen als de Russische troepen in Oekraïne een onherstelbare nederlaag zouden lijden. Toen hij zijn landgenoten eind jaren negentig – kort voor het aftreden van Ruslands eerste president Boris Jeltsin – vroeg wat zij van hun volgende staatshoofd verwachtten, waren de antwoorden duidelijk, herinnert Gudkov zich: wat destijds nodig was, was een manier uit de economische crisis te komen – en dat Rusland weer een belangrijke rol in de wereld moet spelen. “Dit idee dat Rusland een grote staat is, werkt als een soort compensatie voor het gevoel dat het land arm, achterlijk, onderontwikkeld en failliet is”, zegt Gudkov. “Poetins gezag berust in de eerste plaats op het feit dat hij een krachtige militaire machine heeft gecreëerd.”

Zijn er sinds het begin van de oorlog enquêteresultaten geweest waar de onderzoeker van geschrokken is? Nauwelijks, antwoordt Gudkov - met één uitzondering: de antwoorden van de Russen op de vraag of zij zich persoonlijke verantwoordelijk voelen voor de aanvallen op Oekraïne. “Slechts tien procent antwoordde hierop met ja”, zegt hij. “De absolute meerderheid begreep de vraag niet eens.”

Minstens zes doden na Russische aanval op postsorteercentrum nabij Charkov

Volgens officiële Oekraïense informatie zijn bij een Russische aanval in de regio Charkov in Oost-Oekraïne minstens zes mensen om het leven gekomen. Nog eens 14 mensen raakten gewond, waarvan sommigen ernstig, bij de aanval op een postdistributiecentrum, zei regionale militaire beheerder Oleh Synegubow op Telegram

.President Volodimir Zelenskyy  condoleerde de families van de slachtoffers. Zelenskyy riep op tot een harde reactie op de ‘Russische terreur’. “We moeten de druk op de terroristische staat vergroten”, schreef hij op Telegram. De president deelde een video van het verwoeste distributiecentrum op Social media. 

Waarom het nog jaren gaat duren tot er CO2-neutraal cement is

Net als veel andere zware industrieën wil ook de cementbranche in 2050 CO2-neutraal zijn. Plannen om 'groen cement' te produceren zijn echter nog sterk afhankelijk van technologieën die nog lang niet op grote schaal toepasbaar zijn en waarvan de doorontwikkeling nog jaren kan duren totdat ze beschikbaar komen. Eén bedrijf test al nieuwe oplossingen in een fabriek in Rüdersdorf, Duitsland. 

 00:00 Omvang van het probleem

 01:48 De behoefte aan warmte

 04:51 Een recept voor cement

Moto3-coureur Öncü wint drijfnatte Australische GP, Veijer fraai 4e

Op het altijd fraaie circuit van Phillip Island is zondagochtend de Grand Prix van Australië in de Moto3 verreden. Het was een uiterst natte edoch bijzonder vermakelijke race, wederom inclusief goede Nederlandse deelname.

Ayumu Sasaki stond op poleposition en had de verrassende thuisheld Joel Kelso en Stefano Nepa naast zich op rij één. Op de tweede rij stonden Diogo Moreira, Matteo Bertelle en Collin Veijer, voor Deniz Öncü, David Alonso en Adrian Fernandez - WK-leider Jaume Masia moest het gaan doen vanaf de dertiende startplek.

Fernandez kende een fantastische openingsronde en reed van de negende plek naar de leiding, voor Sasaki en Veijer, die ook uitstekend op dreef was in de regen en Öncü achter zich aan kreeg. Alonso begon juist totaal niet lekker en vroeg in ronde twee schoof de nummer vier in het WK onderuit.

Ondertussen sloeg Fernandez een klein gaatje, Öncü, Kelso, Sasaki en Veijer vormden de achtervolgende groep - de Indonesische regenspecialist Mario Aji probeerde even aan te sluiten, maar moest toch afhaken. Het gaatje naar Fernandez was halverwege de race weer gedicht, inmiddels had Veijer het wat lastig om bij de groep te blijven.

Fernandez hield de leiding in de race keurig vast, maar met ruim vijf ronden te gaan maakte hij dan tóch een fout en gleed hij het gras in - hij stond wel snel op en kon zijn weg vervolgen, nog voor de achtervolgende groep hem had gepasseerd. Sasaki nam zo de leiding over, voor Kelso en Öncü, terwijl Veijer afgehaakt was en eenzaam op plek vier reed.

Kelso haakte richting de slotronden ook wat af en leek vooral zonder onnodig risico de eerste podiumplek uit zijn carrière te willen verzilveren, waardoor Sasaki en Öncü streden om de winst. In de laatste paar bochten opende Öncü de aanval, met succes: de turk pakte de winst, voor Sasaki en de juichende Kelso, terwijl Veijer een uitstekende vierde plek over de finish bracht. Masia finishte als achtste en doordat Sasaki op het laatst nog ingehaald werd, behoudt Masia de leiding in het WK.

'Eén op de zes werkenden in Nederland drinkt te veel en/of te vaak'

Nieuwe cijfers over 2022 laten zien dat bijna 17% van de werkende bevolking in Nederland riskant drinkt. Dat betekent dat zij zo veel of zo vaak drinken dat zij daardoor problemen ervaren. Zij kunnen bijvoorbeeld verplichtingen niet nakomen, hebben spijt van het drinken of krijgen het advies om minder te drinken. Dit blijkt uit onderzoek onder werkende Nederlanders van 18-67 jaar.

Alcohol- en drugsgebruik brengt risico’s met zich mee, dat geldt extra voor mensen die onder invloed aan het werk zijn. Maar ook als ze minder fit zijn door het gebruik van alcohol of drugs kan dat onwenselijke situaties opleveren voor medewerkers én werkgevers.

2,9 miljoen verzuimdagen per jaar door alcoholgebruik
Werkenden in Nederland verzuimen samen bijna 2,9 miljoen dagen per jaar door alcoholgebruik. Iemand die door alcoholgebruik verzuimt is gemiddeld drie dagen per jaar afwezig. Dit blijkt uit gegevens over werkende Nederlanders van 18-67 uit de aanvullende module middelen van de Leefstijlmonitor (Trimbos-instituut ism RIVM en CBS).

Nieuwe gigantische zeedinosaurus ontdekt

170 miljoen jaar geleden leefden echte zeemonsters in de oceanen van de wereld. Het skelet van een van deze waterdinosaurussen werd 40 jaar geleden ontdekt in het noordoosten van Frankrijk. Onderzoekers uit verschillende Europese landen hebben dit skelet nu nader onderzocht.

Ze komen tot de conclusie: het skelet behoort tot een dinosaurussoort die nog niet is ontdekt. Ze noemden de soort Lorrainosaurus, genoemd naar de regio waar het skelet werd gevonden.

De Lorrainosaurus had een korte nek maar een enorme schedel en de kaak was 1,30 meter breed. Zijn lichaam had de vorm van een torpedo. Na verloop van tijd werd het een van de gevaarlijkste roofdieren. Volgens de onderzoekers gebeurde dit vanuit evolutionair perspectief in zeer korte tijd. De doorslaggevende factor hiervoor was waarschijnlijk het feit dat veel andere mariene roofdieren uitstierven.

Volgens de onderzoekers werd Lorrainosaurus de voorvader van een hele reeks megaroofdieren in het water. Hij en zijn nakomelingen domineerden ongeveer 80 miljoen jaar lang de oceanen.

F1: Verstappen wint sprintrace in Austin

Max Verstappen heeft de sprintrace van de Grand Prix van de Verenigde Staten op zijn naam geschreven. De Nederlander leidde van start tot finish en had een ruime voorsprong op Lewis Hamilton en Charles Leclerc.

Verstappen vertrok in Austin van poleposition voor de sprintrace en was goed vertrokken. Hamilton snoepte de tweede stek van Leclerc af en wist in de beginfase de aansluiting met Verstappen te behouden. Daarachter wist Carlos Sainz de McLarens te passeren voor plek vier, voor Lando Norris. Zijn teamgenoot Oscar Piastri lag in de eerste ronden zesde, maar zakte langzaam terug tot buiten de punten.

Op het asfalt ontstonden fraaie gevechten waarbij Norris de duimschroeven bij Sainz, die als een van de weinigen op zacht reed, aan wilde draaien. De McLaren kwam echter op topsnelheid iets tekort op de Ferrari tot de tiende ronde toen de inhaalpoging wel lukte. Sergio Perez zat bij dit duo op het vinkentouw en wist Sainz snel te passeren. De Spanjaard kreeg daarna George Russell op bezoek, maar de Brit slaagde er niet in om nog een plek te winnen. Ook had de Mercedes-coureurs nog vijf seconden straf vanwege het buiten de baan passeren van Piastri.

Na 19 ronden werd Verstappen afgevlagd met ruim negen seconden voorsprong op Hamilton die op zijn beurt een ruime marge op Leclerc had. Norris eindigde op plek vier, voor Perez, Sainz, Pierre Gasly en Russell.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.