FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 oktober 2023

Nintendo stopt online-functionaliteit voor 3DS en Wii-U in april 2024

Nintendo heeft via Twitter aangekondigd dat de online-diensten voor de Nintendo 3DS en Wii U zullen gaan stoppen in april 2024. Dat betekent dat spelers vanaf die maand geen toegang meer hebben tot de online-multiplayermodi, online leaderboards en gegevensoverdracht van deze consoles via het internet. Een exacte datum is nog niet bekend maar wordt op een later moment aangekondigd.

nintendo wii u

Eerder dit jaar was het al niet meer mogelijk om games aan te schaffen via de Nintendo eShop van beide platformen, waardoor er al een duizendtal digital only games niet meer beschikbaar zijn. Echter eerdere aangeschafte games, dlc-pakketten en updates kunnen voorlopig nog wel gedownload worden via de Nintendo eShop. Nintendo is niet de enige partij die deze weg inslaat, Microsoft sluit komend jaar ook al hun Xbox 360 store.

Er zijn nog enkele uitzonderingen op de aankondiging. De cloudopslag voor Pokémon Bank en Poké Transporter blijft voorlopig nog wel beschikbaar, maar het kan zijn dat deze diensten in de toekomst ook beëindigd worden. Op Nintendo's support-pagina is meer informatie te vinden over de uitzonderingen.

Daling aantal snorfietsen met bijna 10 procent

Het aantal snorfietsen is tussen 1 juli 2022 en 1 juli 2023 met 76 duizend gedaald naar 705 duizend. De daling hangt mede samen met het feit dat de registratie van iets meer dan 40 duizend snorfietsen is omgezet naar bromfiets. De verkoop van nieuwe snorfietsen daalde in deze periode met 57 procent. Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om op een snorfiets een helm te dragen. Het aantal bromfietsen steeg met bijna 60 duizend tot 479 duizend, 14 procent meer dan een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

De totale groep voertuigen met een bromfietskenteken groeide de afgelopen drie jaar met 9 procent, tot 1,2 miljoen op 1 juli 2023. Hieronder vallen snorfietsen, bromfietsen, brommobielen en overige voertuigen met een bromfietskenteken. Ten opzichte van een jaar eerder kromp de groep voertuigen met een bromfietskenteken met meer dan één procent.

Iets meer dan 40 duizend snorfietsen omgezet naar bromfiets
Tussen 1 juli 2022 en 1 juli 2023 zijn iets meer dan 40 duizend snorfietsen, na aanpassing van de snelheid van max 25 km/u naar max 45 km/u, via een RDW-ombouwkeuring gewijzigd in een bromfiets. Dit zijn er bijna 13 keer zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal bromfietsen dat eerst was geregistreerd als snorfiets, nam vooral in het eerste half jaar van 2023 toe. In deze periode werden ongeveer 33 duizend bromfietsen omgebouwd van snor- naar bromfiets.

Wegens de invoering van de helmplicht bij snorfietsers per 1 januari 2023 kan vanaf dat moment de ombouwkeuring ook bij erkende garages of bedrijven worden uitgevoerd in plaats van enkel bij een RDW-keuringsstation.

Jongeren lieten snorfiets het vaakst ombouwen
Van de 33 duizend omgebouwde snorfietsen stond 95 procent op 1 januari 2023 op naam van een particulier. Eigenaren in de leeftijd van 16 en 17 jaar lieten relatief het vaakst hun snorfiets aanpassen en herkeuren naar bromfiets. Van de ruim 7,5 duizend snorfietsbezitters in die leeftijdsklasse, deed bijna 1 op de 8 jongeren dit.

Het grootste deel van het totaal aantal omgebouwde snorfietsen (94 procent) reed op benzine.

Verkoop van nieuwe snorfietsen gedaald
Tussen 1 juli 2022 en 1 juli 2023 werden iets meer dan 16 duizend nieuwe snorfietsen verkocht. Dit is een daling van 57,4 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Toen werden er bijna 38 duizend snorfietsen verkocht. Zowel de verkoop van nieuwe elektrische snorfietsen (-45 procent) als nieuwe snorfietsen op benzine (-67 procent) nam het laatste jaar af. Ondanks de daling van de verkoop van nieuwe snorfietsen in het afgelopen jaar blijft de snorfiets de grootste groep voertuigen met een bromfietskenteken.

Er werden ruim 33,5 duizend (+2 procent) nieuwe bromfietsen verkocht. De nieuwverkopen van de bromfietsen op benzine steeg met 8 procent, terwijl de verkoop van nieuwe elektrische bromfietsen met 5 procent daalde.

Ondanks de daling in de nieuwverkopen, is bijna de helft van de nieuwverkochte snor- en bromfietsen elektrisch; 56 procent bij snorfietsen en 45 procent bij bromfietsen.

Korte staking medewerkers Volkskrant, Parool en Trouw: 'Inflatie hakt er echt in'

Medewerkers van DPG Media legden vandaag korte tijd hun werk neer. Bij het DPG-gebouw in het centrum eisten medewerkers van onder meer de Volkskrant, Het Parool en Trouw een structurele loonsverhoging van tien procent, als correctie voor de inflatie. Zo meldt AT5

"Ik merk het absoluut", zegt een vrouw die als freelancer voor Trouw werkt. "De afgelopen anderhalf jaar zijn heel veel dagelijkse kosten natuurlijk gestegen. Als je niet zo heel veel verdient, dan hakt dat er echt in." Volgens Wais Shirbaz van journalistenvakbond NVJ is zij niet de enige met deze zorgen. "Het koopkrachtverlies van tien procent betekent een loonverlies van een maand. Dan is het logisch dat je moeite hebt met rondkomen", aldus Shirbaz.

'Voelt voorbarig'
DPG Media zegt tegen AT5 dat de korte staking van de medewerkers als 'voorbarig' voelt, omdat de cao-onderhandelingen voor de branche volgende week starten. DPG zegt "goede hoop te hebben dat er een nieuwe cao komt die voor alle medewerkers passend is".

En of Amsterdammers bij verdere stakingen uiteindelijk moeten vrezen voor hun dagelijkse krant? "Ik hoop dat het niet zover komt", zegt Shirbaz, "maar dat is echt afhankelijk van de volgende zet van de werkgevers. Het is niet uit te sluiten."

OM eist celstraf voor discriminerende laserprojectie op Anne Frank Huis

Het OM heeft vandaag een onvoorwaardelijk gevangenisstraf van zes maanden geëist tegen een 42-jarige man die ervan wordt verdacht op 6 februari 2023 een discriminerende laserprojectie op het Anne Frank Huis te hebben verricht. Ook zou de man onder andere met behulp van een drone een discriminatoir filmpje hebben gemaakt en die beelden via sociale media hebben verspreid. De officier eiste niet alleen een celstraf maar ook een gebiedsverbod voor de gemeente Amsterdam gedurende vijf jaar.

Op maandagavond 6 februari 2023 werd rond 21.15 uur een antisemitische tekst geprojecteerd op de gevel van het Anne Frank Huis. Die geprojecteerde tekst, dat Anne Frank de uitvinder zou zijn van de balpen, verwijst naar een in extreemrechtse kringen veelvoorkomend – maar volstrekt onjuist – narratief dat erop neerkomt dat Anne Frank haar dagboek niet kan hebben geschreven omdat het met een balpen zou zijn geschreven. Absoluut onwaar, lees hier meer over de authenticiteit van het dagboek.

Doorzoeking van woning
De politie is meteen onder leiding van de officier van justitie een groot strafrechtelijk onderzoek gestart. Op 25 april kon de verdachte in Polen worden aangehouden op basis van een Europees Aanhoudingsbevel (EAB). Bij de doorzoeking van zijn woning trof de politie de drone aan die hij in Amsterdam had gebruikt alsmede de gebruikte laserbeamer. De man is dezelfde dag vrijgelaten maar op 8 juli opnieuw aangehouden, ditmaal in Duitsland, nadat hij zonder toestemming Polen had verlaten. Op 25 augustus werd de man overgeleverd aan Nederland. Hij zit nog steeds gedetineerd voor deze zaak. De man, die zowel de Poolse als de Canadese nationaliteit heeft, woont tegenwoordig in Polen maar heeft lange tijd in de Verenigde Staten gewoond, waar hij een actieve rol heeft gespeeld binnen rechts-extremistische kringen.

Het OM verdenkt de man van dwang, groepsbelediging van Joden en het openbaar maken van discriminatoire uitingen en acht al deze feiten wettig en overtuigend bewezen. Het staat voor het OM vast dat verdachte degene is die de projectie verrichtte. De officier van justitie vandaag in zijn requisitoir: “Het Anne Frank Huis is gedwongen geweest een tekst op de gevel te dulden, welke tekst blijk geeft van minachting voor Anne Frank, het wereldwijd bekende Anne Frank Huis en voor het dagboek. (-) Ook toevallig passanten waren die avond gedwongen kennis te nemen van de tekst.” 

Filmpje is bedoeld om Joden te beledigen
De verdachte is met een laserbeamer en drone vanuit Polen naar Nederland gereden om de projectie te verrichten, daar beelden van te maken en een discriminatoir filmpje van te monteren, om dat ten slotte via sociale media te verspreiden. “Deze uiting kan niet anders dan de strekking hebben Anne Frank – en met haar alle Joden – in een kwaad daglicht te stellen. (-) Het filmpje is bedoeld om Joden te beledigen”, aldus de officier in zijn requisitoir. En het blijft niet bij beledigen: er wordt met de teksten ook aangezet tot haat tegen en discriminatie van Joden.

De officier in zijn requisitoir: “Naast dwang heeft verdachte zich schuldig gemaakt aan groepsbelediging door onder andere te beweren dat Anne Frank haar dagboek niet zelf heeft geschreven, dat het dus vals of vervalst is en, in het verlengde daarvan, dat de Sjoa eigenlijk niet heeft bestaan. Daarnaast heeft verdachte een onaanvaardbaar, verwerpelijk en walgelijk filmpje over Joden gemaakt, openbaar gemaakt en breed verspreid. De Sjoa is een uitzonderlijk schokkende gebeurtenis geweest in de geschiedenis van de mensheid en heeft nauwelijks te beschrijven leed veroorzaakt bij de slachtoffers en nabestaanden. Het OM neemt verdachte kwalijk dat hij juist degene die dat leed wél zo invoelend heeft beschreven, Anne Frank dus, schoffeert. Met zijn acties heeft verdachte een enorme inbreuk gemaakt op de rechten van alle Joodse mensen en hun eer en waardigheid op afschuwelijke wijze aangetast.”

Random Pics van de Dag #1061

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Lego en Nintendo kondigen samen Animal Crossing LEGO aan

Nintendo en LEGO slaan de handen ineen en kondigen LEGO Animal Crossing aan! Dit is zojuist bekendgemaakt op X (Twitter).

Nintendo heeft een kleine teaser geüpload waarin meerdere Animal Crossing minifiguren te zien zijn waaronder Tom Nook, Isabelle en Kapp`n. Echte LEGO sets voor deze reeks laten ze in de teaser nog niet zien maar er zijn online al meerdere speculaties gaande. 



Voor zowel Nintendo als LEGO kan dit een zeer lucratieve stap zijn, Animal Crossing is een enorm populaire game onder alle leeftijden. LEGO heeft ook al eerder met Nintendo samengewerkt met onder andere de immens populaire LEGO Super Mario sets. De Animal Crossing LEGO sets moeten een wel iets traditionelere soort LEGO worden als dat de LEGO Super Mario sets zijn.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 40

Wie wel eens in de supermarkt weet het al, maar het is herfst en dus komt de Sinterklaastijd er weer aan. Er openen deze week maar liefst drie Sinterklaasfilms in de Nederlandse bioscopen, dus maak alvast wat tijd vrij in de herfstvakantie om met de kids naar alledrie te gaan. Of ga zelf naar één van de vele andere nieuwe titels, natuurlijk.

Past Lives (tip!)

Nora (Greta Lee) en Hae Sung (Teo Yoo), twee diep verbonden jeugdvrienden, worden uit elkaar gerukt als Nora’s familie vanuit Zuid-Korea naar Canada emigreert. Twaalf jaar later studeert Nora in New York en hervinden de twee elkaar via het internet. Ze fantaseren over een wederzien, maar de afstand doet het contact verwateren. Nog eens twaalf jaar later is Nora inmiddels getrouwd en wordt ze tijdens een allesbepalende week herenigd met haar jeugdliefde, als hij haar opzoekt in New York. In haar debuutfilm onderzoekt toneelschrijver Celine Song noties van het lot, de liefde, en de dunne scheidslijn tussen het leven dat we leiden en het leven hoe het had kunnen zijn. ‘Past Lives’ werd daarmee de grote verrassing van de filmfestivals van Berlijn en Sundance eerder dit jaar.

The Exorcist: Believer

Sinds zijn zwangere vrouw twaalf jaar geleden omkwam bij een aardbeving in Haïti, moet Victor Fielding hun dochter Angela in zijn eentje zien groot te brengen. Maar als Angela en haar vriendinnetje Katherine in het bos vermist raken en pas na drie dagen weer opduiken zonder dat ze enig idee hebben wat er met hen gebeurd is, leidt dat tot een reeks gebeurtenissen die de wanhopige Victor ertoe dwingen om de confrontatie aan te gaan met het kwaad in zijn meest angstaanjagende gedaante. Daarom zoekt hij zijn toevlucht tot de enige nog levende persoon die ooit iets dergelijks heeft meegemaakt: Chris MacNeil. Voor het eerst sinds The Exorcist uit 1973 kruipt Ellen Burstyn weer in haar iconische rol als Chris MacNeil, een actrice die blijvend is veranderd na wat er vijf decennia geleden met haar dochter Regan is gebeurd.

The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry

Harold Fry (Jim Broadbent) heeft met zijn vrouw Maureen (Penelope Wilton) een heel normaal leven in een dorpje in Zuid-Engeland. Op een doordeweekse ochtend verlaat hij zijn huis om een brief te posten aan zijn vriendin Queenie die op sterven ligt. Hij weet dan nog niet dat hij aan een onwaarschijnlijke reis begint naar Berwick-upon-Tweed, de meest Noordelijke stad van het land. Hij heeft geen wandelschoenen, geen kaart en telefoon. Hij weet alleen dat hij door moet blijven lopen, om Queenie hoop en steun te geven. Onderweg ontmoet hij allerlei mensen met hun eigen bijzondere verhalen en sommigen lopen zelfs met hem mee omdat ze geloven in zijn doel. The Unlikely Pilgrimage is een verhaal over liefde, hoop, vriendschap en over de kleine dingen in het leven.

Expend4bles

De Expendables zijn terug en een nieuwe generatie sterren sluit zich aan voor een missie die weer strak staat van de adrenaline! Het elite huurlingen team van Jason Statham, Dolph Lundgren, Randy Couture en Sylvester Stallone wordt uitgebreid met Curtis ‘50 Cent’ Jackson, Megan Fox, Andy García, Tony Jaa, Iko Uwais, Jacob Scipio en Levy Tran en daarmee krijgt ‘vers bloed’ een hele nieuwe dimensie. Het team moet in actie komen bij een samenzwering die zal leiden tot een nucleair conflict waardoor een Derde Wereldoorlog onvermijdbaar is. Om dat te voorkomen, zullen de Expendables alle wapens gebruiken die maar voorhanden zijn.

Elephant

De jonge Bartek runt met plichtsbesef maar ook veel liefde de paardenboerderij van zijn moeilijke moeder, ergens op het Poolse platteland. Als muzikant Dawid in het dorp verschijnt, breken er mooie tijden aan. Maar al snel gaan de roddels door het dorp, en zal hij ingrijpende keuzes moeten maken.

Letzter Abend

Lisa en Clemens zijn klaar voor een nieuw hoofdstuk en verhuizen van Hannover naar Berlijn. Ze organiseren een afscheidsdiner, maar goede vrienden zeggen op het laatste moment af en in plaats daarvan staan er onverwachte gasten voor de deur. Met een gemêleerd gezelschap in huis lopen de gemoederen hoog op en worden misverstanden, rivaliteit, en angsten zonder genade blootgelegd.

Fair Play

Wanneer een felbegeerde promotie bij een groot financieel bedrijf zich aandient, begint de relatie tussen de geliefden Emily en Luke te verzuren in iets duisters. Terwijl de machtsverhoudingen binnen hun relatie onomkeerbaar veranderen, moet het koppel de ware prijs van succes en de angstaanjagende grenzen van ambitie onder ogen zien. In haar debuutfilm stelt schrijver en regisseur Chloe Domont aan de kaak hoe vrouwen en mannen zich tot elkaar verhouden in een wereld die sneller verandert dan de regels kunnen bijhouden.

One True Loves

Vier jaar nadat haar man Jesse vermist raakte na een helikopterongeluk, heeft Emma opnieuw geluk gevonden bij haar oude vriend Sam. Ze staan op het punt te gaan trouwen als ineens blijkt dat Jesse toch nog in leven is. Emma wordt verscheurd. Hoe kan ze de onmogelijke keuze maken tussen haar twee grote liefdes?

Sages-femmes

Huisgenoten Sofia en Louise zijn nieuw op de werkvloer in een geboortekliniek in Toulouse. Beiden zijn pas afgestudeerde verloskundigen, klaar om na vijf jaar opleiding hun vaardigheden in de praktijk te brengen. Hun start verloopt echter verre van soepel. Ze worden direct in het team geplaatst, waar nauwelijks tijd is voor begeleiding. De telefoon staat roodgloeiend, monitoren piepen en continue wordt er gezocht naar een vrije verloskamer om aanstaande ouders te helpen met de bevalling. De teamleider, geconfronteerd met personeelstekorten en een beperkt budget, doet haar best om alles draaiende te houden. Sofia en Louise moeten snel leren omgaan met hoge werkdruk op de kraamafdeling, maar ook met de dagelijkse realiteit van nieuw leven, moederschap en soms de dood.

The President's Daughter & the Richest Freeborn Lady

Filmmaakster Mildred Roethof volgt icoon Cynthia McLeod op een duizelingwekkende reis door ons koloniale verleden. McLeod heeft een queeste; aandacht voor Elisabeth Samson, de eerste vrijgeborene en zwarte, vrouwelijke miljonair van Suriname ten tijde van de piek van de trans-Atlantische slavernij. Vrouwen kwamen in historische werken nauwelijks voor, laat staan een zwarte vrouw. De gecreëerde onwaarheden, mythen en stereotypen ontkracht McLeod door diepgravend feitelijk onderzoek. The President’s Daughter & the Richest Freeborn Lady is een film over twee vlijmscherpe vrouwen met inzichten die een verrassend licht werpen op het ‘sorry' van Nederland. We zien McLeod in het Amazone regenwoud, bij minister-president Rutte in het Torentje en bij president Santokhi in het Presidentieel Paleis tijdens de chaos van de Nederlandse excuses. McLeod praat openhartig en ontroerend over ouder worden, overgave, leven en dood, daadkracht en haar laatste wens. Een sterke persoonlijkheid met een groot gevoel voor humor, die nog steeds alles uit het leven haalt en zich blijft inzetten voor sociale kwesties binnen de Nederlandse en Surinaamse samenleving.

Who Killed the KLF?

Documentaire gaat over de opkomst en ondergang van de KLF in de jaren tachtig en negentig en geeft een fascinerend inzicht in de geschiedenis van de ongrijpbare dance-act met hits als '3AM Eternal', 'Justified and Ancient' en 'America: What Time Is Love?'. In een combinatie van archief en reconstructie volgen we ze o.a. op wilde roadtrips naar Zweden om "hun excuus aan ABBA aan te bieden", naar Schotse eilanden waar ze de voltallige muziekpers voor wisten te mobiliseren en naar Spanje waar de band een rampzalige, dure film maakt zonder enig plot. Na hun controversiële manier om uit de muziek te stappen, bereikt de film zijn dramatische hoogtepunt met hun grootste en beste (of slechtste) stunt, waarbij ze £ 1 miljoen pond verbranden, vervolgens een auto van een klif af rijden en beloven nooit enige uitleg te geven. Een even intrigerend als gek verhaal; Who Killed the KLF? zal het publiek overal verleiden, intrigeren en shockeren.

Sint Ahoy!

Ga mee op een magisch avontuur op Curaçao met Sinterklaas en zijn vrienden! Kunnen zij Kapitein Bakkeljauw helpen met het vinden van de schat van Kapitein Witbaard?

De Grote Sinterklaasfilm en de Strijd om Pakjesavond

In De Grote Sinterklaasfilm en de Strijd om Pakjesavond wil Sinterklaas zijn verjaardag royaal vieren. Hij komt dit jaar namelijk voor de honderdste keer naar Nederland en dat is reden voor een groot feest. Zo wil hij dat ieder kind in Nederland dit jaar een extra cadeautje krijgt. Tegelijkertijd willen de Pieten Sinterklaas verrassen met een groot feest met als hoogtepunt een speciaal optreden van één van Nederlands bekendste artiesten. Robbie Reuzel die ook op vijf december jarig is, hoort van de grote plannen van de Sint en wordt woedend. Het is tenslotte niet de eerste keer dat zijn verjaardag wordt verknald door pakjesavond. Hij verzint een list om Sinterklaas uit te schakelen en maakt hiervoor onder andere misbruik van diens geestige buurvrouw. Zal het Robbie Reuzel lukken pakjesavond te dwarsbomen of ruiken de Pieten onraad en kunnen ze het Sinterklaasfeest redden?

De Club van Sinterklaas Film: De Gestrande Stoomboot

Sinterklaas en zijn pieten maken zich klaar om richting Nederland te vertrekken met de stoomboot. Als Danspiet stiekem een papegaai meeneemt aan boord, gaat het helemaal verkeerd. Deze vrolijke vogel veroorzaakt binnen de kortste keren op alle fronten chaos. Bakpiet zit met zijn handen in het haar als de chocolade is gesmolten, Coole Piet krijgt last van rode bulten en Danspiet krijgt ruzie met haar beste vriend. Uiteindelijk gaat het zelfs zo mis dat de boot van koers raakt en vastloopt op een eiland. Zal De Club van Sinterklaas nog wel op tijd aankomen voor pakjesavond?

Meer dan 60 plaatsen in Rusland zonder stroom na drone-aanval

Volgens officiële informatie viel in veel steden in de West-Russische regio Koersk de stroom uit na Oekraïense drone-aanvallen.

De gouverneur van Koersk zei dat infrastructuurobjecten in verschillende districten zijn aangevallen. Berichtgeving uit de regio gaf aan dat twee onderstations werden getroffen, waardoor in totaal 67 steden de stroom is uitgevallen. Volgens de gouverneur werd ook de stad Rylsk, gelegen nabij de grens, beschoten met clustermunitie. Eén persoon raakte hierbij gewond en verschillende huizen raakten beschadigd.

De Oekraïense luchtmacht zegt 24 door Rusland gelanceerde drones te hebben neergeschoten. Het leger zei dat de aanvallen werden afgeslagen boven de regio's Odessa en Mykolaiv in het zuiden en Kirovohrad in centraal Oekraïne. Volgens het presidentiële kantoor in Kyiv zijn twee mensen omgekomen door Russische beschietingen in de stad Cherson.

Beroemdheden waarschuwen fans om zich niet te laten misleiden door deepfakes

Het wordt steeds moeilijker om te vertrouwen op wat echt of nep is op internet, zelfs als het lijkt alsof informatie rechtstreeks uit iemands mond komt. De opkomst van kunstmatige intelligentie heeft geleid tot een golf van virale deepfakes, waarbij door AI gegenereerde nabootsingen van beroemdheden een populaire tactiek zijn geworden voor online oplichters.

Beroemdheden waarschuwen er zelfs voor dat men niet alles moet geloven wat men van ze ziet of hoort. Mike Drolet van Global News kijkt hoe de technologie steeds makkelijker in gebruik wordt en hoe de wetgeving voor deepfakes en AI achter de feiten aanloopt.

Snelle ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie kunnen ervoor zorgen dat desinformatie het komende jaar gedijt, zo waarschuwde al eerder het Top Risk Report for 2023, een jaarlijks document van de in de VS gevestigde geopolitieke risicoanalisten van de Eurasia Group.

Man beweert dat hij 'ontvoerd' werd door op hol geslagen e-car

De Britse Brian Morrison (53) zegt dat hij is 'ontvoerd' door zijn eigen elektrische auto. Zijn auto wilde niet stoppen waardoor hij noodgedwongen rode lichten en rotondes moest zien te ontwijken. Volgens Morrison begon zijn nieuwe auto vanzelf te rijden en bleef deze maar rijden zodat hij de hulp van de politie in moest roepen om de auto van de weg te 'duwen'. De auto bleef hangen op een snelheid van 50 km/u. Het bleek dat zijn volledig elektrische MG ZS EV 'compleet van slag' was.

Aantal verkochte nieuwbouwwoningen gehalveerd in tweede kwartaal van 2023

In het tweede kwartaal van 2023 waren er ruim de helft minder transacties op de markt voor nieuwbouwkoopwoningen dan een jaar eerder. Dit is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.

Bij de nieuwbouwwoningen is het aantal transacties in de loop van 2022 steeds sneller gedaald. In het tweede kwartaal van 2023 daalde het aantal naar 3,3 duizend transacties, dat is 56,2 procent minder dan een jaar eerder. Bij de bestaande koopwoningen daalde het aantal verkopen met 6,1 procent tot 44,5 duizend. Deze daling was kleiner dan in voorgaande kwartalen, met uitzondering van het vierde kwartaal van 2022. In totaal zijn er in het tweede kwartaal van 2023 bijna 48 duizend woningen verkocht, 13 procent minder dan een jaar eerder. Dit is het negende kwartaal op rij dat er minder woningen zijn verkocht dan een jaar eerder.

6.600 nieuwbouwkoopwoningen verkocht in eerste halfjaar 2023
In het eerste en tweede kwartaal van 2023 samen kwam het aantal verkochte nieuwbouwwoningen net boven de 6,6 duizend uit. Hiermee daalde het aantal transacties met 54,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Sinds het begin van de meting in 2015 waren er nog nooit zo weinig transacties in de eerste helft van een jaar (of in twee andere achtereenvolgende kwartalen).

Prijs nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 496 duizend euro
De gemiddelde transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning kwam uit op bijna 496 duizend euro. Dit is lager dan in het tweede kwartaal van 2022. Toen was de gemiddelde prijs 514 duizend euro. In het tweede kwartaal van 2023 was de voor kwaliteit en type woning gecorrigeerde prijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 1,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De gemiddelde transactieprijs is gedaald, terwijl de prijsindex is gestegen. Dit is te verklaren door de kwaliteitscorrectie in de index. De ontwikkeling van de gemiddelde transactieprijs neemt de ontwikkeling van zowel prijs als kwaliteit van verkochte woningen mee en de prijsindex geeft enkel het prijseffect weer. De prijs van een bestaande koopwoning was gemiddeld 5,2 procent lager dan een jaar eerder. De gemiddelde transactieprijs van een bestaande koopwoning was lager dan die van een nieuwbouwkoopwoning in het tweede kwartaal en kwam uit op bijna 406,5 duizend euro.

In 17 EU-landen stijgen prijzen nog steeds
De huizenprijzen van zowel nieuwbouw- als bestaande koopwoningen in Nederland waren in het tweede kwartaal van 2023 4,3 procent lager dan een jaar eerder. Nederland is hiermee één van de negen landen - samen met onder andere Duitsland, Zweden en Denemarken - waarin de huizenprijzen daalden. Gemiddeld zijn de huizenprijzen in de Europese Unie in het tweede kwartaal van 2023 gedaald met 1,1 procent. De grootste stijgers zijn Kroatië (13,7 procent) en Bulgarije (10,7 procent).

FOK! Wat een weer: af en toe regen

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het in het noorden bewolkt met af en toe regen. In de rest van het land blijft het op de meeste plaatsen droog met af en toe zon. De wind komt uit zuidwest tot west en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer eerst nog vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanmiddag is het in het noorden bewolkt met af en toe regen. In de rest van het land blijft het op de meeste plaatsen droog met af en toe zon. De middagtemperatuur ligt rond 17°C. De wind komt uit zuidwest tot west en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer eerst nog vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanavond zijn er wolkenvelden en kan er in het noordoosten eerst nog wat regen vallen. De wind komt uit zuidwest en is boven land zwak tot matig, aan zee en op het IJsselmeer matig tot vrij krachtig.

Komende nacht is het vrijwel overal droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 16°C in het noordwesten tot ongeveer 10°C in het zuidoosten. De wind is zwak tot matig uit het zuidwesten. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6.

Tot morgen! 

                   

Zonsondergang vanaf de Purmerdijk (Foto: Pukeko)
Zonsondergang vanaf de Purmerdijk (Foto: Pukeko) 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Producentenprijzen voeding daalden eerste halfjaar, consumentenprijzen niet

De producentenprijzen van voedingsmiddelen waren in juli 4,2 procent lager dan in januari 2023. Hierin zijn prijzen van ingevoerde producten meegeteld. De prijzen die Nederlandse consumenten voor voedingsmiddelen betaalden stegen met 3,7 procent. Minder dan 15 procent van de voedingsmiddelenproducenten verwacht stijgende verkoopprijzen in de komende 3 maanden. Dit meldt het CBS op basis van een nadere analyse van de consumenten- en producentenprijsindex en gegevens uit de Conjunctuurenquête Nederland.

De zogeheten verbruiksprijzen van producenten bestaan uit twee delen. Aan de ene kant zijn het de prijzen die Nederlandse voedingsmiddelenbedrijven rekenen aan binnenlandse klanten. Aan de andere kant gaat het om de importprijzen die Nederlandse bedrijven betaalden voor industrieel geproduceerde voedingsmiddelen. Ongeveer de helft van de in Nederland geconsumeerde voedingsmiddelen komt uit het buitenland.

De verbruiksprijzen van de voedingsmiddelenproducenten zijn in juli 2023 vergeleken met juni 2020 met 31 procent gestegen. In diezelfde periode werden voedingsmiddelen voor consumenten 24 procent duurder. Consumentenprijzen van voeding volgen producentenprijzen meestal met wat vertraging. Er wordt vaak met contracten voor langere tijd gewerkt. Het kan dus zijn dat het even duurt voordat supermarkten de hogere prijzen aan de groothandel of fabrikant moeten betalen.

De prijzen die consumenten betaalden voor voedingsmiddelen bleven in verhouding nog lang onder het niveau van juni 2020. In december 2021 kwamen de consumentenprijzen voor voeding voor het eerst boven de prijzen van halverwege 2020. Voor de prijzen die producenten betaalden was dit vanaf oktober dat jaar het geval. Producentenprijzen hangen sterk samen met die van voedsel op de wereldmarkt.

Daling producentenprijzen zuivel nog niet zichtbaar in consumentenprijzen
In juli van 2023 waren de producentenprijzen van zuivelproducten 18 procent lager dan in dezelfde periode in het jaar ervoor. De prijzen die consumenten voor deze producten betaalden stegen in diezelfde periode met 12 procent. Vanaf september 2022 daalden de prijzen voor zuivelproducenten terwijl de consumentenprijzen nog doorstegen. Wel stabiliseerden de prijzen voor zuivelproducten vanaf februari van dit jaar.

Consumentenprijzen voor vlees stegen minder sterk dan producentenprijzen
Vanaf juni 2020 stegen de consumentenprijzen voor vlees met 23 procent. Producenten betaalden in dezelfde periode 33 procent meer voor vlees. De prijzen die consumenten betaalden stegen vooral vanaf december 2021. Daarvoor lagen de consumentenprijzen van vlees nog onder de prijs van juni 2020. De verbruiksprijzen voor de voedingsmiddelenproducenten lagen vanaf het eerste kwartaal van 2021 al boven de prijzen van juni 2020.

Minder voedingsmiddelenproducenten verwachten stijgende prijzen
Minder voedingsmiddelenproducenten verwachten stijgende verkoopprijzen in de komende 3 maanden. In augustus 2023 gaf bijna 15 procent van de bedrijven aan stijgende prijzen te verwachten in de komende 3 maanden. In januari was dat nog 52 procent van de bedrijven. Bijna 8 op de 10 bedrijven verwachten dat de verkoopprijzen niet veel zullen veranderen. Dalende prijzen worden door 6 procent van de voedingsmiddelenproducenten verwacht. In juli was dat nog 10 procent.

Kamer wil poliklinieken voor patiënten met langdurige covid

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er poliklinieken komen voor patiënten met langdurige covid. Een voorstel hiertoe heeft Nico Drost, Kamerlid voor de ChristenUnie, woensdagavond in de Kamer gedaan. Dat voorstel wordt in ieder geval gesteund door D66, CDA, PVV, GroenLinks-PvdA, SGP en BBB.

Volgens Drost “snakken” veel patiënten naar een effectieve behandeling, maar die “is er helaas nog niet”, zei hij in het Kamerdebat over de maatschappelijke impact van langdurige covid. “Ernstig zieke mensen zijn soms wanhopig omdat ze niet weten waar ze aan moeten kloppen.” Lees meer bij Skipr.

Wakker Dier: Vleesconsumptie historisch laag

Nederlanders aten in 2022 gemiddeld 37,5 kilo vlees – een halve kilo minder dan het jaar ervoor. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WEcR) in opdracht van Wakker Dier. De vleesconsumptie was nog niet eerder zo laag sinds de eerste editie van dit onderzoek in 2005. “We eten nog steeds ongezond veel vlees. Maar er is duidelijk een daling ingezet. Nu is het zaak om door te pakken,” zegt Collin Molenaar van Wakker Dier.

De twee grootste dalers zijn kip (gemiddeld 300 gram minder per persoon) en rundvlees (minus 150 gram). Wakker Dier berekent dat door deze daling in 2022 zeker zes miljoen dieren minder zijn opgegeten dan het jaar ervoor.

Hogere prijs
WEcR wijst naast inflatie ook hogere vleesprijzen aan als belangrijke reden voor de daling. Hierin zijn supermarkten en overheid sturend: zij bepalen wat vlees kost. Molenaar: “De oplossing is simpel: maak vlees duurder en groenten en fruit goedkoper. Dat is goed voor onze gezondheid, ons milieu én voor de dieren.”

Supermarkten verantwoordelijk
Wakker Dier constateerde eerder dit jaar al een terugloop in de vleesverkoop bij supermarkten. De huidige daling sterkt de dierenwelzijnsorganisatie in de overtuiging dat supermarkten het tij kunnen keren. Molenaar: “Zij verkopen verreweg het meeste vlees, dus hebben zij ook de grootste verantwoordelijkheid om iets te doen tegen de ongezond hoge vleesconsumptie.”

Onderzoek WEcR
Wageningen Economic Research onderzoekt sinds 2005 jaarlijks de vleesconsumptie in Nederland. De cijfers hebben betrekking op de totale hoeveelheid vlees die jaarlijks in Nederland wordt verbruikt. WEcR rapporteert daarbij het ‘karkasgewicht’, dus inclusief botten. Ruwweg de helft hiervan eindigt op een bord als vlees.

Het volledige rapport van de Wageningen Economic Research kan hier worden gelezen.

VEH: Miljoenen huiseigenaren onterecht verplicht tot hybride warmtepomp

Bijna 2,5 miljoen huiseigenaren dreigen onterecht verplicht te worden een hybride warmtepomp aan te schaffen als demissionair minister De Jonge bij zijn plannen blijft. Volgens de minister verdienen warmtepompen zich in de meeste gevallen binnen 7 jaar terug. Maar uit onderzoek in opdracht van Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat bij bijna 2,5 miljoen woningen deze periode langer is; gemiddeld 9,5 jaar.

Huiseigenaren moeten vanaf 2026 een hybride warmtepomp kopen zodra hun cv-ketel aan vervanging toe is. Om te bepalen welke woningen onder deze verplichting vallen, heeft de minister onderzoek laten doen. Vereniging Eigen Huis is kritisch op dat onderzoek omdat de inflatie en de onderhoudskosten niet zijn meegenomen en het gebaseerd is op onrealistische aannames over het gemiddelde gasverbruik (warmtevraag) van verschillende woningtypes. Dit heeft grote invloed op de terugverdientijd van de warmtepompen. "Als huiseigenaar word je geacht een flinke investering te doen van zo’n 5.000 euro. Dan moet deze verplichte investering wel gebaseerd zijn op een reële thuissituatie en niet op een papieren werkelijkheid. Anders word je onterecht verplicht een warmtepomp aan te schaffen. Dat vinden wij onrechtvaardig en maken we ons zorgen over," zegt Cindy Kremer, directeur van VEH.

Uit het onderzoeksrapport van VEH blijkt ook dat de verplichte aanschaf van een warmtepomp nadelige gevolgen heeft voor de financiële buffer en flexibiliteit van kwetsbare huiseigenaren. Ze kunnen op drie manieren een warmtepomp financieren: uit eigen financiële middelen, via een lening bij het Nationaal Warmtefonds of door het verruimen van hun hypotheek. Voor een renteloze lening van het Warmtefonds mag het jaarlijkse verzamelinkomen niet hoger zijn dan 60.000 euro. "Er zijn zo’n 1 miljoen huiseigenaren die rondom de inkomenseis verdienen. Als zij een lening met rente moeten afsluiten, gaan zij er financieel op achteruit. Deze groep ziet de minister nu over het hoofd. Om de financiële risico’s voor deze groep te beperken, pleiten wij voor een verhoging van de warmtepompsubsidie," stelt Kremer.

De hybride warmtepomp is niet in alle gevallen negatief. Voor sommige woningen is het een goed en duurzaam middel om energie te besparen en de energierekening laag te houden. Kremer: "Huiseigenaren kunnen prima zelf bepalen of een warmtepomp een goed alternatief is voor hun woning. Maar bij deze verplichting neemt de minister de individuele thuissituatie niet mee en is dus maatwerk nodig." Ook wil de vereniging dat de minister kijkt naar de financiële gevolgen van de totale energietransitie voor huiseigenaren. "Huiseigenaren worden namelijk de komende jaren ook al belast met investeringen in verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie," aldus Kremer.   

Het onderzoek werd uitgevoerd door adviesbureau Berenschot. Daarbij was de vraag om kritisch te kijken naar welke woningen precies onder de verplichting vallen, waarop de verplichting is gebaseerd en wat de financiële gevolgen zijn voor woningeigenaren.

In derde kwartaal grootste reële loonstijging van deze eeuw

De cao-lonen zijn in het derde kwartaal van 2023 met 6,1 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het inflatiepercentage voor het derde kwartaal wordt volgende week bekend. Op basis van de maandcijfers over juli en augustus en de snelle raming voor september, zal dat rond de 2,6 liggen. De reële loonstijging komt dan uit op 3,4 procent, de hoogste van deze eeuw. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In het derde kwartaal stegen de cao-lonen inclusief bijzondere beloningen het meest bij de sector overheid (6,8 procent). In de sectoren particuliere bedrijven en gesubsidieerde instellingen was de ontwikkeling achtereenvolgens 6,1 en 5,3 procent. Cao-loonstijging in onderwijs 8,9 procent Op het niveau van bedrijfstakken stegen de lonen in het derde kwartaal het meest in het onderwijs, namelijk met 8,9 procent. In de bedrijfstak verhuur en handel van onroerend goed was de loonstijging met 2,5 procent het laagst. In hetzelfde kwartaal van vorig jaar was de loonstijging in het onderwijs met 7,0 procent ook het hoogst. De inmiddels definitief geworden cao voortgezet onderwijs is nog niet opgenomen in deze cijfers.

Contractuele loonkosten stijgen met 5,8 procent De contractuele loonkosten, de cao-lonen plus werkgeverspremies, stegen met 5,8 procent in het derde kwartaal. De ontwikkeling van de contractuele loonkosten is hiermee iets lager dan die van de cao-lonen. De stijging valt onder andere lager uit doordat werkgevers die zijn aangesloten bij het pensioenfonds ABP geen premie meer hoeven te betalen voor de Wet VPL. Het ABP is het pensioenfonds van de overheid. Hierdoor heeft deze wijziging vooral gevolgen voor deze sector. De voorlopige cijfers over het derde kwartaal van 2023 zijn gebaseerd op 96 procent van de cao’s waaruit de statistiek is opgebouwd. Ongeveer drie kwart van de werknemers valt onder een cao.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.