FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 oktober 2023

Random Pics van de Dag #1069

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Man cel in voor verkrachten oppas in Frankrijk

De rechtbank veroordeelt een 37-jarige man voor het verkrachten van de oppas van zijn gezin. Hij krijgt een gevangenisstraf van 24 maanden.

De verkrachting vond in juli 2019 plaats in Frankrijk. De man was daar met zijn gezin op vakantie. Het slachtoffer, een destijds 20-jarige vrouw, was mee als oppas van het gezin van de man. In de nacht ging de man naar de kamer van het slachtoffer waar hij haar dwong tot het ondergaan van seksuele handelingen. 

Geen verantwoordelijkheid
De man maakte misbruik van de kwetsbaarheid van het slachtoffer vanwege haar leeftijd, het feit dat zij ver van huis was, van zijn overwicht op haar en van het vertrouwen dat zij in hem mocht hebben. Ook wist de man dat het slachtoffer behoorlijk wat alcohol had gedronken. De man heeft voor zijn handelen geen enkele verantwoordelijkheid genomen. 

Celstraf
Een gevangenisstraf van 24 maanden is het uitgangspunt voor een verkrachting zoals die hier plaatsvond. De rechtbank houdt rekening met strafverzwarende omstandigheden, vanwege de kwetsbaarheid van het slachtoffer. In het voordeel van de man houdt de rechtbank rekening met het feit dat de redelijke termijn met 2 jaar is overschreden. 

Schadevergoeding
Ten slotte moet de man ruim 10 duizend euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Andere man eerder veroordeeld
Een bevriend gezin was destijds enkele dagen op bezoek bij de 36-jarige man. De man uit het andere gezin was medeverdachte van de verkrachting. De rechtbank veroordeelde deze man op 29 juni 2022 tot een celstraf van 30 maanden.

Dodelijke steekpartij op school Arras, elders lijkt aanslag verijdeld door politie

Bij een steekpartij met een vermoedelijk terroristisch motief in een school, is een leraar om het leven gekomen en zijn twee anderen gewond geraakt. De steekpartij vond plaats in het Lycée Gambetta in  Arras, Noord-Frankrijk.

Update 18.45 uur: De verdachte is een man (20) met Tsjetsjeense roots en hij stond bij de Franse autoriteiten bekend als geradicaliseerd. Hij stak een leraar neer en verwondde twee andere mensen, een schoolconcierge verkeert nog in levensgevaar, terwijl een andere leraar lichtgewond raakte, aldus politiebronnen. Er raakten geen studenten gewond. De aanvaller schreeuwde “Allah is groot”. De achtergrond van het misdrijf lijkt terroristisch maar wordt nog onderzocht.

Politie zei dat Mohammed M. was geregistreerd in het nationale dreigingsregister en onder toezicht stond van de binnenlandse geheime dienst. De jongeman was de dag ervoor gecontroleerd, de telefonische controle gaf geen indicatie van een dreigend misdrijf.

M. woont sinds 2008 in Frankrijk en heeft de Russische nationaliteit. Volgens politiebronnen kwam hij uit Tsjetsjenië. Volgens informatie van de lerarenvakbonden gaat het om een oud-leerling van de school. Volgens de politie werd ook zijn 17-jarige broer gearresteerd. Het antiterrorismeparket doet onderzoek naar moord en poging tot moord in verband met terrorisme.

‘We sloten ons op, tot de politie kwam’
Het slachtoffer is een leraar Frans van in de 50. Hij zou hebben geprobeerd de aanvaller tegen te houden, meldt de krant ‘La Voix du Nord’. Een schoolconcierge raakte ernstig gewond. Het Lycée Gambetta ligt in het centrum van Arras en heeft ongeveer 1.500 studenten. Volgens informatie van een lerarenvakbond is dit geen hotspotschool.

“Hij viel het personeel in de kantine aan. Ik probeerde in te grijpen toen hij zich tegen mij keerde en van mij wilde weten of ik leraar geschiedenis en aardrijkskunde was”, zegt leraar Martin Dousseau, die filosofie doceert. “We sloten onszelf op tot de politie kwam”, zei hij. 

Emmanuel Macron sprak over een verijdelde aanval
Na de steekpartij in Arras heeft de poltie nabij een middelbare school in Limay, Yvelines een zich verdacht gedragende man in hechtenis genomen. De man(24) droeg een keukenmes bij zich en staat vermeld als S. Hij heeft geen slachtoffers veroorzaakt. “Hij zou een groep meisjes indringend hebben aangekeken en de politie zou hem hebben gearresteerd vanwege dit verdachte gedrag”, aldus een bron. Het leek erop dat hij jonge middelbare scholieren volgde van de middelbare school Condorcet en het Guy-Môquet gymnasium. De politie volgde hem naar de parkeerplaats van de Lidl een paar honderd meter verderop, waar ze hem arresteerden. 

Emmanuel Macron had het tijdens zijn toespraak in Arras dat de poltie aan aanvalspoging in Yvelines had verijdeld. De openbare aanklager van Versailles wil dit nog niet bevestigen. “We hebben deze man in politiehechtenis geplaatst wegens het dragen en vervoeren van een wapen”, geeft Maryvonne Caillibotte aan. 

Eerdere berichtgeving: Volgens Le Parisien kwam de verdachte de school binnen terwijl hij “Allahu Akbar” riep. Volgens een politiebron staat de persoon op de S-lijst van radicalisering. Hij was bekend en werd in de gaten gehouden door de politiediensten. Hij zou een oud-leerling van de school zijn, van Tsjetsjeense afkomst, en 20 jaar oud. Ook de broer van de vermoedelijke dader van de fatale steekpartij in Arras werd in de buurt van een andere school gearresteerd, zonder dat hij in het bezit was van een wapen, zo blijkt uit de eerste informatie, aldus een politiebron.

Het Nationale Openbaar Ministerie voor Terrorismebestrijding heeft de zaak in behandeling genomen.

Vice-president van het lagerhuis van het parlement, Naima Moutchou, zei dat de Nationale Vergadering “haar solidariteit betuigt en haar gedachten uitspreekt voor de slachtoffers, hun families en de onderwijsgemeenschap nu we vernemen dat een leraar is vermoord en verschillende anderen gewond zijn geraakt.” 

Egypte verplaatst troepen naar de zuidelijke grens met Gaza

De grensovergang Rafah is de enige in de Gazastrook die niet naar Israël leidt. Maar Egypte wil geen onderdak bieden aan Palestijnen die op de vlucht zijn voor gevechten tussen het Israëlische leger en Hamas. In plaats daarvan verplaatst het land duizenden troepen naar het gebied.

De buurlanden van Israël bereiden zich voor op de gevolgen van een mogelijke grondoffensief in de Gazastrook. Het persbureau AP meldt, onder verwijzing naar een hoge functionaris van het Egyptische veiligheidsapparaat, dat het Egyptische leger duizenden troepen naar de zuidelijke grens van het Palestijnse kustgebied heeft verplaatst. Er zijn “ongekende maatregelen” genomen om een grensoverschrijding te voorkomen, wordt gezegd. De veiligheidsfunctionaris noemde een mogelijke grondoffensief van Israël in de Gazastrook een “ernstige fout”.

Volgens informatie staat Egypte in nauw contact met de Verenigde Staten en Europese regeringen en probeert het de Israëlische grondoperatie te voorkomen. Ook is de oprichting van “veilige zones” binnen de Gazastrook en hulpleveringen via de grensovergang Rafah onderwerp van gesprek. Rafah is de enige grensovergang van de Gazastrook naar Egypte. Alle andere checkpoints leiden naar Israël.

De Verenigde Staten onderhandelen met Egypte
Het land had na de terreuraanslagen van Hamas een blokkade opgelegd aan het gebied. Vanochtend gaf het Israëlische leger uiteindelijk meer dan een miljoen Palestijnen de opdracht om het noorden van de Gazastrook te verlaten. “Het leger roept alle burgers van Gaza-Stad op om hun huizen te verlaten voor hun eigen veiligheid en bescherming”, zei legerwoordvoerder Jonathan Conricus. Volgens hem moesten mensen zich begeven naar een gebied ten zuiden van Wadi Gaza, dat ongeveer in het midden van het slechts 40 kilometer lange gebied ligt. 

De Amerikaanse regering heeft de Egyptische regering opgeroepen om Rafah open te stellen voor Palestijnse burgers. “Het is echter nog steeds gesloten. Dat betekent echter niet dat we niet blijven proberen om met de Israëli’s en de Egyptenaren te praten over de openstelling en een veilige uitreis”, zei de communicatiedirecteur van de Nationale Veiligheidsraad, John Kirby.

Humanitaire crisis
De Verenigde Naties riepen Israël onmiddellijk op om de instructie om te vluchten in te trekken. Er dreigt een “catastrofale situatie”, zei een VN-woordvoerder. Het VN-Agentschap voor Palestijnse Vluchtelingen (UNRWA) verklaarde dat “de omvang en snelheid waarmee de humanitaire crisis zich ontvouwt, angstaanjagend zijn. De Gazastrook verandert snel in een hel en staat op de rand van instorting.”

De islamistische Hamas voerde afgelopen weekend een reeks van zeer geweldadige aanvallen uit en vuurde hierbij zo'n 3000 raketaanvallen uit op Israël vanuit Gaza. Gewapende Palestijnen  drongen via land, zee en lucht Israël binnen en vielen mensen aan in verschillende plaatsen nabij de grens van de Gazastrook. Het Israëlische leger reageerde hierop met massieve bombardementen op Gaza.

Amateurkeeper overleden na botsing op het veld, opnieuw discussie helmplicht

Lenard den Teuling, keeper van het Brabantse FC Engelen 4, is woensdag overleden nadat hij afgelopen zondag zwaargewond raakte na een ongelukkige botsing met een tegenstander. De tragische dood van een amateurkeeper na een botsing tijdens een wedstrijd brengt de discussie opnieuw naar voren.

Moeten keepers niet verplicht een helm dragen? Neuropsycholoog Erik Matser is ervan overtuigd dat het dragen van een keepershelm levens kan redden. Hij legt uit: “Hersenen kunnen niet goed omgaan met schokken. Elke maatregel die genomen kan worden om die schokken te verminderen, zal mensenlevens redden.”

Raad van Europa classificeert 'Holodomor' als een genocide

De Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa heeft het veroorzaken van de hongersnood in Oekraïne in de jaren dertig, die miljoenen doden tot gevolg had, erkend als genocide. De tekst werd laat op de avond in Straatsburg vrijwel unaniem goedgekeurd met 73 ja-stemmen. In december had het Europees Parlement de zogenoemde ‘Holodomor’ al geclassificeerd als genocide. 

Tijdens de hongersnood in 1932 en 1933 vielen er miljoenen Oekraïners ten prooi aan de door de Sovjet-dictator Stalin bevolen collectivisatie. Destijds liet de machthebber massaal graan, vee en voedsel in beslag nemen in Oekraïne.

De Oekraïense president Zelensky bedankte de Raad van Europa en sprak over een herstel van historische rechtvaardigheid en een signaal dat alle vroegere en huidige misdaden van Moskou onvermijdelijk gestraft zouden worden.

Vrijdag de 13e is een ongeluksdag voor:

Palestijnen in Gaza. IDF heeft laten weten dat ze nog 24 uur hebben om te verhuizen naar het zuiden wegens sloop Hamas. Blijven is je leven in gevaar brengen.

Al-Aqsa Flood Event demonstranten in Frankrijk. Wegens arrestatie gevaar.

De Verenigde Naties. IDF is niet van plan zich iets aan te trekken van hun veroordeling. Geplande sloop Hamas in Gaza gaat gewoon door.

Joodse scholen in de lieve stad Amsterdam. Die zijn allemaal dicht wegens verhoogd risico op een zondvloed Al-Aqsa Flood.

Opnieuw Darwin Award voor een plofkraker

Een 25-jarige inwoner van Kanaleneiland, bekend als traditionele kweekvijver voor plofkrakers, heeft op de vlucht na het plegen van zo'n plofkraak, deze daad met de dood moeten bekopen.

De verdachte zat met drie compagnons in een auto die in de vroege ochtend van 26 september, na het plegen van een plofkraak in Schlossvippach, een dorpje in Thüringen (Duitsland), van de weg raakte en in een naastgelegen rivier reed. De overige verdachten wisten de auto te water wel te verlaten en sloegen op de vlucht. Met behulp van o.a. speurhonden en een helikopter wist de politie het drietal later alsnog aan te houden.

Ismail El Abassi, medewerker van de Utrechtse politieke partij DENK maakt zich nu hard voor, om het lichaam van de overledene, naar Nederland te halen. De familie van de man wil hem, volgens islamitische traditie, zo snel mogelijk begraven. Dat kan echter niet zolang de Duitse autoriteiten het lichaam, inmiddels al tweeënhalve week later, nog niet vrijgeven.

In de regionale media werd gemeld dat de verdachten slechts 1000 euro buit hadden gemaakt, waarvan ook nog eens een deel verloren is gegaan bij de explosie. Vanzelfsprekend was de schade een veelvoud van dat bedrag. Op beelden van de buitenkant van het pand zijn vooral gesprongen ramen te zien.

Het plegen van plofkraken lijkt wel erg lucratief te zijn om een nominatie voor de Darwin Award binnen te halen. In 2020 kwam een 29-jarige Utrechter om het leven bij het testen van explosieven. In datzelfde jaar overleden op de A12 bij het Gelderse Zevenaar twee plofkrakers nadat ze, vluchtend vanuit Duitsland op hoge snelheid crashten. Ook werd er al eens een plofkraker doodgeschoten door de Duitse politie, terwijl hij nog met voorbereidingen bezig was.

FOK! Wat een weer: herfst, code geel

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
Vanaf het einde van de ochtend worden in het noord(west)en zware windstoten verwacht van 80-90 km/uur uit een zuidwestelijke richting. In de loop van de middag breiden deze windstoten zich uit over het westen en noorden, met uitschieters van 75-85 km/uur. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hiervan hinder ondervinden. Aan het einde van de avond neemt de wind af.

geel 13-10 (Foto: KNMI)
Vanochtend is het bewolkt en zijn er perioden met regen. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6. In de loop van de ochtend neemt de wind in de kustprovincies toe naar vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Vanmiddag regent het in het noordwesten en noorden af en toe bij ca. 19°C. Op andere plaatsen is het overwegend droog, is de zon af en toe te zien en wordt het ca. 21°C, in Zuid-Limburg plaatselijk mogelijk 24°C. De wind uit zuidwest is boven land matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7. In het noordelijk kustgebied staat mogelijk enige tijd een stormachtige wind, windkracht 8. In het noorden en langs de westkust kunnen zware windstoten voorkomen van 80-90 km/uur.

Vanavond komen er buien voor, mogelijk met onweer. De wind uit zuidwest is boven land matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7. In de kustgebieden kunnen tot in de tweede helft van de avond zware windstoten van 80-90 km/uur voorkomen. Aan het einde van de avond neemt de wind in de noordwestelijke helft af en draait deze naar west tot noordwest.

Tot morgen! 

                   

 De Bataafse molen in Winterswijk (Foto: Anouk)
De Bataafse molen in Winterswijk (Foto: Anouk) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

NVWA-IOD vindt grote partij illegale sildenafil (viagra)

De NVWA-IOD heeft op dinsdag 10 oktober bij doorzoekingen in het zuiden van het land een grote partij illegale potentieverhogende geneesmiddelen in beslag genomen. Daarnaast trof zij ruim 140.000 euro contant geld aan, 9 goudstaven en drugs. De doorzoekingen zijn onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek naar de illegale internationale handel in tabletten en capsules met de potentieverhogende stof sildenafil. Het onderzoek staat onder gezag van het Functioneel Parket.

De NVWA-IOD heeft in totaal 2 woningen en 2 bedrijfspanden doorzocht. Zij kwamen de zaak op het spoor dankzij informatie van de Duitse autoriteiten. De verdachte zou de tabletten en capsules te koop aanbieden via Spaanse en Duitse websites. Dit is verboden, sildenafil mag alleen door artsen worden voorgeschreven. Bij verkeerd gebruik kunnen er bijwerkingen optreden zoals hartklachten, diarree en wazig zicht. De NVWA-IOD heeft op dit moment geen aanwijzingen dat de verdachte de middelen ook in Nederland te koop heeft aangeboden. De NVWA waarschuwt al langer voor de verkoop van producten die sildenafil bevatten.

Onverwacht resultaat
Tijdens de doorzoekingen werkten de rechercheurs van de NVWA-IOD samen met de politie, douane en een inspecteur van de NVWA. Naast de grote partij potentieverhogende middelen, troffen ze ruim 140.000 contact geld aan en 9 goudstaven ter waarde van ongeveer 50.000 euro aan. De verdachten handelen vermoedelijk niet alleen in potentieverhogende middelen maar ook in drugs. In een bedrijfspand werd namelijk een behoorlijke hoeveelheid drugs aangetroffen zoals speed, ketamine en xtc-pillen. Het geld, de goudstaven en de illegale middelen zijn in beslag genomen.

Meer afbrekingen van zwangerschappen in 2022

Het aantal zwangerschapsafbrekingen in Nederland is in 2022 gestegen ten opzichte van 2021, met ruim 4.500 naar ruim 35.000 abortussen. Dat blijkt uit de jaarrapportage ’Wet afbreking zwangerschap 2022’ van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De ziekenhuizen en abortusklinieken zijn verplicht deze cijfers aan te leveren aan de inspectie.

Het aantal zwangerschapsafbrekingen steeg bij alle leeftijdscategorieën met vrijwel met hetzelfde percentage, ook bij de buitenlandse vrouwen was een zelfde toename te zien.

Cijfers
Van alle abortussen vond 65% plaats in de eerste acht weken van de zwangerschap. Het merendeel van alle afbrekingen (23%) vond plaats bij vrouwen tussen de 30 en 35 jaar. Ook de stijging van het aantal abortussen bij tienerzwangerschappen is in lijn met de totale stijging. In 2022 waren er zo’n 2700 zwangerschapsafbrekingen bij tieners tot 20 jaar, in zo’n 80 gevallen was dit bij meisjes jonger dan 15 jaar. In deze laatste groep meisjes is wel sprake van een daling, in 2021 werden er nog zo’n 100 abortussen bij meisjes onder de 15 gemeld.

In de wet is bepaald dat de data die IGJ over dit onderwerp ontvangt, zich niet leent voor het leggen van een verband tussen de cijfers. Hiermee wordt voorkomen dat te herleiden is dat een vrouw in een bepaalde kliniek een abortus heeft gehad. De IGJ kan daarom geen verklaring geven voor toe- of afnames van de cijfers op de verschillende onderdelen.

Cijfers over abortussen van de afgelopen 5 jaar staan op de pagina Rapportage Wet afbreking zwangerschap waar onderaan ook de jaarrapportage van 2022 in pdf is te vinden. 

Glyfosaat: Europa verdeeld door 's werelds meest gebruikte pesticide

De Europese Commissie bereidt zich voor om de vergunning voor glyfosaat met nog eens tien jaar te verlengen, met een stemming gepland voor vandaag, 13 oktober, in Brussel.

De Europese Unie gaf in 2017 toestemming voor het gebruik van het pesticide glyfosaat voor een eerste periode van vijf jaar, en voor nog een jaar in december 2022.

Het besluit van Brussel om deze chemische stof groen licht te geven was gebaseerd op conclusies uit een rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), gepubliceerd in juli, waarin werd vastgesteld dat glyfosaat geen “kritisch punt van zorg” vormde. Maar deze resolutie heeft aanleiding gegeven tot debat en bezorgdheid binnen de EU-lidstaten.

Théo, een slachtoffer van de onkruidverdelger
In 2006 wist Sabine nog niet dat ze zwanger was terwijl ze glyfosaat gebruikte op haar werk. Het gebruik van dit krachtige herbicide veranderde haar leven drastisch.

"Elk jaar moest ik, als onderdeel van mijn werk als organisator van paardrijtochten, een onkruidverdelger op basis van glyfosaat gebruiken op onze manege. Het betreft een zanderig gebied van zo'n 700 vierkante meter. Enik was daar een aantal dagen mee bezig", vertelde Sabine Grataloup aan Euronews. "En dat was toen Théo in mijn buik zat. Het was in  het begin van mijn zwangerschap en dat is precies het moment waarop Théo's strottenhoofd, luchtpijp en slokdarm niet goed gevormd werden."

In 2018 klaagde Sabine Monsanto aan, de Amerikaanse agrochemische gigant die het pesticide verkocht. Het verband tussen glyfosaat en Theo's misvormingen werd erkend door een compensatiecommissie. Dit was de eerste keer in Frankrijk dat het herbicide officieel wordt erkend als mogelijke bron van geboorteafwijkingen.

Wat is glyfosaat?
Glyfosaat is een herbicide dat wereldwijd veel wordt gebruikt om onkruid te bestrijden. Het werd in de jaren 70 op de markt gebracht door Monsanto onder de handelsnaam Roundup, hoewel veel andere fabrikanten ook glyfosaat-gebaseerde formuleringen produceren.

De populariteit ervan is gebaseerd op zijn uitstekende effectiviteit in het bestrijden van onkruid, het gemak van gebruik en de relatief betaalbaarheid. De werking van glysofaat bestaat uit het remmen van een enzym dat essentieel is voor de groei van planten, wat leidt tot afsterven van de plant.

Echter, glyfosaat is inmiddels een zeer omstreden middel vanwege groeiende zorgen en bewijzen over de mogelijke impact op de menselijke gezondheid en het milieu. Volgens experts zou deze stof gemakkelijk vervangen kunnen worden. Maar Glyphosate EU, een organisatie die bedrijven verzamelt die voorstander zijn van het gebruik van het pesticide, is het daar niet mee eens.

Panda tweeling voor het eerst naar buiten

Op donderdag 12 oktober maakten een panda tweeling die geboren zijn in Zuid-Korea voor het eerst hun opwachting voor de buitenwereld. De panda’s zijn vernoemd naar Rui Bao en Hui Bao, wat wijze schat en stralende schat betekent.

De panda’s zijn net begonnen met kruipen en volgens verzorger Kang Chul-won zal het Everland themapark - waar de dieren wonen - aan het publiek worden getoond zodra ze hun moeder gaan volgen. Hun ouders, de vrouwelijke panda Ai Bao en haar partner Le Bao, zijn op een 15-jarige 'logeer'overeenkomst vanuit China naar de dierentuin in Zuid Korea gekomen.

Aantal strafzaken bleef in 2022 op hetzelfde niveau

In 2022 hebben de rechters bij de rechtbanken 70 duizend strafzaken (betreffende misdrijven) afgedaan. Daarmee bleef het aantal afgedane strafzaken op hetzelfde niveau als het jaar daarvoor. Dit blijkt uit de vandaag verschenen publicatie Criminaliteit en rechtshandhaving 2022 (Wodc.nl). Het aantal door de rechter afgedane strafzaken is de laatste 2 jaar weer wat toegenomen, maar ligt nog steeds lager dan in de periode voor de coronacrisis.

In 90 procent van de bijna 70 duizend strafzaken sprak de rechter vorig jaar een schuldigverklaring uit. Bij 1 op de 10 volgde vrijspraak. In 2022 was de gevangenisstraf de meest opgelegde hoofdstraf (30 duizend zaken), gevolgd door de werkstraf (24 duizend) en geldboete (14 duizend).

Geregistreerde criminaliteit
De door de politie geregistreerde criminaliteit daalde de afgelopen 11 jaar met 30 procent. Maar van 2021 op 2022 nam het aantal geregistreerde misdrijven weer toe met 6%, evenals het aantal geregistreerde verdachten (5%), de instroom bij het Openbaar Ministerie (7%) en het aantal dagvaardingen en oproepen wegens verzet tegen een strafbeschikking (7%). Ondanks deze toename, is de algehele daling van de geregistreerde criminaliteit terug te zien in het aantal strafzaken. In 2012 werden er nog 104 duizend strafzaken aan de rechter voorgelegd.

Over Criminaliteit en Rechtshandhaving
De eenentwintigste editie van Criminaliteit en RechtshandhavingU verlaat Rechtspraak.nl brengt de periode 2012 tot en met 2022 in kaart. Dit statistische naslagwerk is het resultaat van samenwerking van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum, het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Raad voor de rechtspraak.

1,4 miljoen rechtszaken
In totaal is er in 2022 in 1,4 miljoen rechtszaken uitspraak gedaan. Lees het Jaarverslag Rechtspraak 2022U verlaat Rechtspraak.nl voor meer informatie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.