FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 oktober 2023

Voetballegende Bobby Charlton (86) overleden

De Engelse voetballegende Bobby Charlton is op 86-jarige leeftijd overleden. Hij werd in 1966 met Engeland wereldkampioen en werd ook uitgeroepen tot beste speler van dat toernooi.

Charlton speelde bijna zijn gehele loopbaan voor Manchester United en maakte deel uit van de legandarische 'Busby Babes', het team onder leiding van manager Matt Busby. In 1958 keerde dit team terug van een Europacup wedstrijd tegen Rode Ster Belgrado toen het vliegtuig in Munchen neerstortte. Charlton overleefde de ramp maar acht van zijn ploeggenoten niet. Tien jaar later won hij, nog steeds met Busby als manager, met Manchester United als eerste Engelse club ooit de Europacup I.

Voor Engeland speelde hij 106 interlands en scoorde daarin 49 keer, waarmee hij tot september 2015 topscorer aller tijden was. Charlton werd in 1994 in de adelstand verheven en sindsdien droeg hij de titel 'sir'. In 2020 werd er bij hem dementie geconstateerd, eerder dat jaar was hij al te ziek om de begrafenis van zijn broer Jack bij te wonen.

F1: Verstappen de rapste in sprint shootout

Op het Circuit of the Americas is zaterdagavond de sprint shootout verreden voor de F1-sprint aldaar. Op het bloedhete circuit nabij Austin, Texas zat de top vooral in de beslissende sessie bijzonder dicht bij elkaar. In de nacht van zaterdag op zondag, om 00.00 uur Nederlandse tijd, gaat de sprint op COTA van start.

In de eerste sessie was het verschil uitermate klein: Max Verstappen was de rapste, maar Charles Leclerc gaf in de Ferrari slechts twee duizendsten van een seconde toe - alleen de verrassende Alexander Albon, Carlos Sainz en George Russell bleven in de buurt.

In Q2 stond er alvast geen maat op Verstappen, die even een schuiver maakte, maar met zijn eerdere ronde een dikke twee tienden harder ging dan Leclerc - Sainz en Lando Norris volgden. In Q3 was het razendspannend, maar was Verstappen toch gewoon weer de snelste: Leclerc start naast hem op rij één, Lewis Hamilton en Norris zaten er ook vlak bij en vormen rij twee.

Uitslag Feyenoord - Vitesse

Feyenoord heeft in de Eredivisie een ruime overwinning geboekt tegen Vitesse. In de Kuip werd het 4-0.

Feyenoord, waar Justin Bijlow terugkeerde van een blessure, ging fel van start en dit resulteerde al snel in een doelpunt. Stengs zorgde voor 1-0. De thuisploeg was in de eerste helft heer en meester en nadat onder anderen Gimenez en Stengs nog kansen hadden gemist, was het Gimenez die nog voor rust voor de 2-0 zorgde.

Gimenez zorgde met een goede assist ook dat Geertruida de 3-0 kon scoren maar een tegenvaller was dat de Mexicaan daarna geblesseerd uitviel. Nadat ook Minteh geblesseerd het veld moest verlaten ging de storm van Feyenoord liggen maar de 4-0 kwam er alsnog, invaller Milambo zorgde voor het laatste doelpunt.

Feyenoord

4 - 0

Vitesse

 7' Stengs
 37' Gimenez
 49' Geertruida
 85' Milambo
   
 
 Gele kaart: , Oroz, (Vitesse)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Nieuwkoop (Milambo/ 80)
Geertruida
Hancko
Hartman
Wieffer
Stengs (Zerrouki/66)
Timber
Minteh (Jahanbakhsh/74)
Gimenez (Ueda/66)
Paixão (Sauer/66)
  Room
Arcus (Egbring/85)
Oroz
Hendriks
Isimat-Mirin
v.Ginkel
Meulensteen
Tielemans (Domgjoni/74)
Kozlowski (Cornelisse/30)
Voelkerling Perss.(Hamulic/74)
Manhoef (De Regt/86)

Uitslag AZ - sc Heerenveen

AZ blijft uitstekend presteren in de eredivisie. In het thuisduel tegen sc Heerenveen wonnen de Alkmaarders eenvoudig met 3-0 en alle doelpunten werden gemaakt door Vangelis Pavlidis. De Griekse spits heeft tot nu in iedere competitiewedstrijd minimaal één keer gescoord en is daarmee de eerste speler die dat lukt in de eerste negen competitiewedstrijden.

Na elf minuten stond AZ al op voorsprong tegen Heerenveen. Een schot van de Griekse spits werd van richting veranderd door Thom Haye en ging in het doel. De Friezen kreeg vrij snel daarna een kans op de 1-1, maar meer dreiging kwam er niet van Heerenveen.

Na rust zou AZ uitlopen en natuurlijk was Pavlidis de doelpuntenmaker. De Griekse spits zorgde op aangeven van Dani de Wit voor de 2-0. Ook de 3-0 kwam van de voeten van Pavlidis ditmaal na een goede bal van Yukinari Sugawara. Voor de AZ-spits was het alweer zijn dertiende competitiegoal.

Zuid-Afrikaanse rugbyers naar WK-finale na zinderende ontknoping tegen Engeland

In het Stade de France in Parijs is zaterdagavond de tweede halve finale gespeeld van het wereldkampioenschap rugby. Nadat Nieuw-Zeeland vrijdag gehakt maakte van Argentinië namen Engeland en wereldkampioen Zuid-Afrika het tegen elkaar op in een herhaling van de WK-finale van vier jaar geleden.

Engeland kwam al snel op voorsprong door twee penalties, die Owen Farrell tussen de palen trapte: 6-0. Na een ruime twintig minuten kwamen de Bokke op de scoreborden met een penalty van Manie Libbok, wat dan weer gevolgd werd door nog een rake penalty van Farrell. Na een dik half uur was de tegenvallende Libbok vervangen door Handré Pollard, die een penalty raak trapte, maar dat deed Farrell kort voor rust ook: 12-6 voor Engeland.

Tien minuten na rust kwam Zuid-Afrika bíjna tot een eerste try, maar de aanval ging net fout en kort daarop trapte Farrell een drop goal raak voor 15-6. De Zuid-Afrikanen gaven uiteraard niet op en een ruime tien minuten voor tijd was het dan éindelijk raak: Gerhardus Snyman rondde een mooie aanval af door de try over de lijn te beuken, waarna Pollard de conversie scoorde voor 15-13.

Met een paar minuten te spelen kreeg Zuid-Afrika een penalty vanuit de scrum en vanaf bijna halverwege ramde Pollard de bal snaarstrak tussen de palen: 15-16 en eindelijk stond Zuid-Afrika voor. De Engelsen probeerden het in de slotminuten uiteraard nog, maar kwamen niet dichtbij genoeg voor een drop goal en nadat ze de bal verloren was het klaar, Zuid-Afrika speelt volgende week zaterdag tegen Nieuw-Zeeland om de wereldtitel.

Uitslag NEC - Almere City FC

NEC en Almere City hebben de punten gedeeld. In Nijmegen werd het tussen beide teams 1-1.

NEC had voor de rust het betere van het spel, maar kwam tegen Almere City niet tot scoren . De bezoekers kwamen in Nijmegen zelf op voorsprong via een kopbal van de Franse aanvaller Yann Kitala. In het eerste gedeelte van de tweede helft hield Almere City vrij gemakkelijk stand. Pas nadat Bram Nuytinck gevaarlijk was geworden met een kopbal kwam er wat meer dreiging van NEC. Vrij snel daarna viel ook de gelijkmaker dankzij Magnus Mattsson op aangeven van Bas Dost.

NEC leek te kunnen doorzetten, maar vijf minuten na de gelijkmaker kwam de thuisploeg met één man minder te staan dankzij een rode kaart van Bart van Rooij. NEC moest genoegen nemen met een gelijkspel, terwijl bij Almere City de hoop groeide en via Kornelius Hansen een goed kopkans kreeg in de laatste tien minuten, maar uiteindelijk bleef het 1-1 in Nijmegen.

Uitslag RKC - FC Volendam

RKC heeft zaterdagavond met 2-1 gewonnen van FC Volendam. De Waalwijkers leken een overwinning in de slotfase te verspelen, maar pakten alsnog de drie punten dankzij een doelpunt in de blessuretijd.

FC Volendam was in de eerste helft wat beter dan thuisploeg RKC en kreeg tien minuten voor rust een goede kans via Robert Mühren, maar de spits kreeg de bal niet voorbij Jeroen Houwen. Waar Volendam de kans liet liggen kwam RKC vlak voor rust wel op voorsprong. David Min zorgde met een trap in de verre hoek voor de openingsgoal. Even daarvoor waren de Waalwijkers al dicht bij de 1-0 geweest, maar eindigde een inzet van Chris Lokesa op de lat.

In de tweede helft ging Volendam op zoek naar de gelijkmaker en die zou vlak voor tijd ook vallen dankzij Benaissa Benamar. De verdediger kopte raak uit een voorzet. Toch bleven de Volendammers met lege handen achter, want dankzij een doelpunt van RKC-middenvelder Yassin Oukili bleven de drie punten toch in Waalwijk.

Uitslag PSV - Fortuna Sittard

PSV is na negen competitiewedstrijden nog altijd foutloos. In de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard werd eenvoudig met 3-1 gewonnen.

PSV leek na elf minuten op voorsprong te komen nadat aanvoerder Luuk de Jong een rebound binnen werkte, maar het doelpunt werd afgekeurd vanwege hands van de spits. Vrij snel daarna kwam de thuisploeg alsnog op voorsprong via Guus Til.

Tien minuten in de tweede helft verdubbelde André Ramalho de score. De Braziliaanse verdediger kopte uit een corner van Joey Veerman raak. Een kwartier voor het einde werd het 3-0. Een schot van Johan Bakayoko werd van richting veranderd en belande in de goal. In blessuretijd deed Fortuna Sittard nog wat terug door een strafschop raak te schieten.

Pand aan Prinsengracht gekraakt

Een pand aan de Prinsengracht in Amsterdam, ter hoogte van Amstelveld, is deze middag door een groep gekraakt. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de politie een onderzoek instelt en kan nog niet vertellen wie de krakers zijn en of ze het pand uit moeten. "We gaan kijken of we in overleg kunnen met de krakers en op basis daarvan kijken we wat de vervolgstappen zijn."

Op videobeelden is te zien dat de krakers met een fakkel uit het raam hangen en dat er veel oranje rook op straat blijft hangen. Ook hangen er grote spandoeken uit het gebouw met daarop teksten zoals 'No Free Spaces Without Free Palestine' en 'Land Back'.

De krakers zijn in het zwart gekleed. Ze dragen gezichtscamouflage en staan zowel binnen als buiten het gekraakte pand. Voor het gebouw en aan de overkant van de gracht staan veel toeschouwers.

"De werkwijze van Hamas'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verklaarde een dag na de gewelddadige terreuraanslagen van Hamas op Israël: "We zullen Hamas vernietigen". Maar is dat haalbaar? Nieuwsuur keek samen met experts naar de militante Palestijnse beweging. Wat is de kracht van Hamas en wat is hun ideologie? En bestaat er nog een mogelijke oplossing voor het conflict, nu Hamas en Israël ongekende middelen lijken in te zetten in de strijd?

België reageerde niet op verzoek Tunesië om aanslagpleger uit te leveren

Tunesië vroeg België al een jaar geleden om terrorist Abdesalem Lassoued terug te sturen, maar er gebeurde niets met dat verzoek. De Belgische minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne, heeft vrijdagavond aangekondigd dat hij aftreedt naar aanleiding van de islamitische terreuraanslag in Brussel.

Het is bekend geworden dat Tunesië vorig jaar heeft verzocht om de uitlevering van Abdesalem Lassoued, de man die maandagavond twee Zweden heeft doodgeschoten in Brussel. België heeft echter geen actie ondernomen op dit verzoek. De Belgische autoriteiten waren al eerder gewaarschuwd voor het extremistische profiel van de Tunesiër. Hij verbleef jarenlang illegaal in België.

Op 15 uur zal een afvaardiging van de Belgische regering bijeenkomen om te bespreken wat er precies is misgegaan met het dossier van Abdeslam Lassoued. Echter, de focus ligt niet alleen op de fouten van Justitie. Er zijn ook nieuwe ontwikkelingen in de aanpak van de politie, wat voor onrust zorgt bij Annelies Verlinden, de minister van Binnenlandse zaken.

Lassoued werd in Tunesië veroordeeld tot een celstraf van 26 jaar. In januari 2011 kon hij ontsnappen uit de gevangenis. Daarna maakte hij een zwerftocht door Zweden, Noorwegen, Italië en België. Toen de Belgische politie zich vragen over Lassoued begon te stellen en contact zocht met de Tunesische overheid, gingen daar de alarmbellen af. In augustus 2022 verzocht Tunis om de man uit te leveren.

Bij het parket van Brussel is  dat verzoek nooit opgevolgd. Van Quickenborne vernam dat nieuws vrijdag terwijl hij onderweg was naar een vergadering van de Europese ministers van Justitie in Luxemburg, waarna hij een persconferentie bijeenriep. "Het dossier is blijven liggen door een individuele fout, een grove fout, een onaanvaardbare fout met dramatische gevolgen", zei hij daar. "Ook al is dit het werk van een onafhankelijke magistraat, toch wil ik mijn politieke verantwoordelijkheid nemen. Ik zoek geen uitvluchten of excuses."

Call of Duty: Modern Warfare III

Een nieuw jaar, een nieuwe Call of Duty. En aangezien het afgelopen jaar de beurt was aan ontwikkelaar Infinity Ward, had ik verwacht dat ontwikkelaar Sledgehammer Games dit jaar voor zijn rekening zou nemen en er een spinoff voor zijn rekening zou nemen. Echter, de halve wereld was verrast toen Modern Warfare III aangekondigd werd, een directe opvolger van dit jaar. Hierdoor heeft Activision het zichzelf wel moeilijk gemaakt, want hoe ga je een ontwikkeling van een nieuwe game in één jaar erdoorheen duwen.

Onderzoekers geven nieuwe info hospitaal-explosie Gaza vrij

Channel4News heeft van OSINT onderzoekers nieuwe informatie gekregen over de explosie bij het Ahli-Arab hospitaal van 18 oktober. De informatie die het IDF de wereld in gooide blijkt niet helemaal te kloppen en zelfs gemanipuleerd...

O.a. Forensic Architecture, die we in Nederland kennen van het onderzoek naar de dood van Sammy Baker deden mee met het onderzoek. Het doppler-effect zoals te horen is in de video die door het hek gemaakt is, is geanalyseerd. Hierbij is de conclusie getrokken dat het inkomende projectiel uit een andere hoek kwam dan het IDF beweerde. Analyse van de krater bij het hospitaal bevestigt de conclusie die de geluidsonderzoekers trekken.

Daarnaast is ook de geluidsopname van de twee zogenaamde Hamas-leden die met elkaar zouden praten over de explosie en zouden denken dat het projectiel van Hamas af komt, blijkt een bij elkaar gemanipuleerd geluidsbestand te zijn van twee aparte opnamen.

Video over de analyse bij de bron.

FOK! Wat een weer: zon en buien

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend schijnt de zon af en toe, maar komt er ook een enkele bui voor. De wind is zuidelijk en meest matig, aan de kust krachtig, mogelijk soms hard, windkracht 7.

Vanmiddag neemt de bewolking verder toe en trekken er enkele buien over met name de westelijke helft van het land. De maximumtemperatuur komt uit op ongeveer 15°C. De wind is zuidelijk en meest matig, aan de kust krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.

Vanavond zijn er opklaringen en maakt het westen kans op een bui. De wind is boven land matig, aan zee krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.

Komende nacht regent het af en toe. De minimumtemperatuur bedraagt ongeveer 10°C. De zuidwestenwind is meest matig, aan de kust krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.

Tot morgen! 

                   

Het lijkt wel herfst in Soesterberg (Foto: DJMO)
Het lijkt wel herfst in Soesterberg ((Archief)Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Hamas laat 2 Amerikaanse gegijzelden vrij

Hamas heeft twee Amerikaanse gijzelaars vrijgelaten - moeder en dochter Judith en Natalie Raanan - die werden ontvoerd tijdens de aanval op het zuiden van Israël op 7 oktober, zei de Amerikaanse president Joe Biden in een verklaring op vrijdag. Qatar heeft bemiddeld in de vrijlating, het land zei dat het zijn dialoog met Israël en Hamas zou voortzetten in de hoop de vrijlating van alle gijzelaars te bewerkstelligen "met het uiteindelijke doel de huidige crisis te de-escaleren en de vrede te herstellen".

De Amerikaanse president Joe Biden bedankte het emiraat en Israël voor hun gezamenlijke inspanningen om de twee vrouwen te bevrijden. “Ik ben dolblij dat ze binnenkort herenigd zullen worden met hun familie, die gekweld wordt door angst”, zei Biden in Washington. In zijn verklaring bevestigde hij de Amerikaanse nationaliteit van de moeder en haar dochter. Een Israëlische militaire woordvoerder zei op de Amerikaanse televisie dat een van de twee een dubbele nationaliteit had en ook het Israëlische staatsburgerschap had. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat de twee Amerikanen "nu veilig in handen zijn van de Israëlische autoriteiten" en dat een team van de Amerikaanse ambassade hen binnenkort zal bezoeken om steun en hulp te bieden. Hij voegde eraan toe dat hij hun vrijlating verwelkomde en deelde in "de opluchting" die hun families en geliefden voelen.

In een afzonderlijke verklaring voegde de woordvoerder van het Israëlische leger, Daniel Hagari, eraan toe dat de vrouwen waren ontvoerd uit de kibboets Nahal Oz bij de grens met Gaza.

"De vrijlating van de gijzelaars in Gaza vandaag is een sprankje hoop," zei Mirjana Spoljaric, voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC). "We blijven oproepen tot de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars en we staan klaar om hen en hun families op elke mogelijke manier te helpen. We roepen ook dringend op tot een wapenstilstand in Gaza, waar de situatie totaal uitzichtloos is."

De vrijlating komt op een moment dat men een grondoffensief verwacht dat volgens Israël is gericht op het uitroeien van Hamas-militanten die de Gazastrook besturen. Israël zei vrijdag dat het niet van plan is om de controle over het kleine gebied, waar zo'n 2,3 miljoen mensen wonen, voor de lange termijn over te nemen.

Terwijl het Israëlische leger Gaza bestookte met luchtaanvallen, kwamen de autoriteiten dichter bij het brengen van hulp naar wanhopige gezinnen en ziekenhuizen. Moslims over de hele wereld protesteerden uit solidariteit met de Palestijnen.

 

Knotsgekke slotfase Grand Prix van Australië

Op het altijd prachtige circuit van Phillip Island is zaterdagochtend de Grand Prix van Australië verreden in de MotoGP. Het was de eerste zaterdagse Grand Prix sinds de GP van Nederland in 2015 - de sprint en GP in Australië werden omgewisseld in verband met het slechte weer dat zondag op de planning staat.

De twee kemphanen in de strijd om de wereldtitel stonden beiden op de eerste startrij: Jorge Martin had poleposition te pakken, kampioenschapsleider Francesco Bagnaia stond op plek drie, met Brad Binder tussen hen in. Aleix Espargaro, Johann Zarco en Fabio Di Giannantonio vormden rij twee, voor Marc Marquez, Jack Miller en Maverick Viñales.

Martin startte als een van de weinigen met een zachte achterband en daarmee kende hij in elk geval een dijk van een start, alleen Binder kon hem volgen. Bagnaia duelleerde met de heerlijk gestartte Miller om de derde plek, hoewel ook Di Giannantonio zich in die strijd kwam mengen - al snel leverde hem dat daadwerkelijk plek drie op.

In de eerste vijf ronden werd de kop van het veld wat uit elkaar geslagen: Martin, Binder en Di Giannantonio reden allemaal al wat eenzaam rond, terwijl Bagnaia zich op plek vier los probeerde te rijden van Zarco, Marquez en Espargaro. Dat lukte deels: Zarco kon nog wel volgen, terwijl Di Giannantonio halverwege de aansluiting terug had gevonden bij Binder.

Met negen ronden te gaan zette Di Giannantonio zijn Ducati op het rechte stuk met succes langs de KTM van Binder, terwijl Bagnaia en Zarco de aansluiting beetje bij beetje ook vonden - Martin reed ondertussen ver voorop. Een paar ronden later ging Zarco langs Bagnaia, waarna hij vlak voor zich zag hoe Binder weer terug voorbij Di Giannantonio reed.

Drie ronden voor het einde begon het toch ook een beetje spannend te worden wat de winst betreft, want onder leiding van Binder reed het achtervolgende groepje ineens toch een stuk harder dan Martin. Zarco nam de leiding in het groepje over met een prachtige move, wat in theorie goed moest zijn voor Martin: de twee zijn immers teamgenoten en Zarco zou normaliter zijn voor de titel strijdende teamgenoot niet bij moeten halen.

Toch had ook Zarco de gashendel vol open en met eén ronde te gaan zaten ze ineens allemaal op het achterwiel van Martin. Uitgerekend Zarco opende de aanval op zijn teamgenoot en nam de leiding, Bagnaia kwam ook binnendoor. Zarco hield stand en boekte in zijn achtste seizoen éindelijk zijn eerste MotoGP-zege, voor Bagnaia en Di Giannantonio. Binder werd vierde, een verslagen Martin eindigde als vijfde en in plaats van een mooie slag te slaan, leed hij zo een flinke nederlaag in de titelstrijd.

Victoria's Secret wil weer winst, dus gaat voor sexy en body positivity

Victoria's Secret gaat afscheid nemen van haar feministische make-over van de afgelopen jaren omdat deze niet heeft geleid tot zakelijk succes.

Sinds het merk besloot om af te stappen van haar 'hypergeseksualiseerde' imago - zoals BusinessOfFashion.com het beschreef in een recent artikel - heeft Victoria's Secret haar inkomsten aanzienlijk zien dalen.

Daarom heeft het merk geprobeerd zichzelf te vernieuwen en de 'sexyness' terug te brengen, aldus het lingeriemerk. Cathaleen Chen meldde dat de pogingen van het merk om inclusiviteit te promoten - waaronder het inhuren van profvoetbalster Megan Rapinoe (LGBTQ), evenals het wegdoen van de wereldberoemde "Angels" supermodellen - "gunstige kritieken van online critici opleverden, maar dat niet liet zien in de verkopen".

Volgens de cijfers is de verwachte omzet van het lingeriemerk voor 2023 $6,2 miljard, wat 5% lager is dan vorig jaar en zelfs lager dan 2020, toen de omzet van het merk $7,5 miljard bedroeg. Chief executive Martin Waters gaf naar verluidt ook toe dat de inclusiviteitsinitiatieven niet winstgevend waren voor het bedrijf.

Chen merkte op dat de poging van het lingeriebedrijf om de financiële aderlating die body-positive marketing veroorzaakte te stoppen, bestond uit het inkrimpen van de showformule en het combineren van de sexy uitstraling waar het merk beroemd om was geworden met enkele van de meer inclusieve initiatieven.

Ze beschreef de Victoria's Secret: The Tour '23 als een show "als een combi van de aantrekkingskracht uit de hoogtijdagen van het lingermerk en inclusiviteit."

Victoria's Secret en Pink brand president Greg Unis vatte deze nieuwe richting voor het bedrijf samen door investeerders naar verluidt te vertellen: "Seksualiteit kan inclusief zijn." Hij legde uit dat "Seksualiteit onze klanten plezierige ervaringen geeft en dat is waar we ons op richten."

Oekraïense leger steekt succesvol Dnipro over

Bij Kherson hebben enkele honderden Oekraïense mariniers en soldaten een landing uitgevoerd aan de linkeroever van de Dnipro en lijken enkele kilometers landinwaarts te zijn getrokken en hebben daarbij enkele dorpen gedeeltelijk ontdaan van Russen. Er waren enkele dagen geleden al berichten dat Oekraïne aan de rechteroever troepen en materiaal aan het samentrekken was.

Een prominente Russische milblogger 'Rybar', alias Michail Zvinchuk, beweerde dat Oekraïense troepen door de Russische verdediging heen drongen toen ze landden op de oostelijke oever van de rivier de Dnipro. Hij beweerde dat ze in de middag van 17 oktober tijdelijk het dorp Poyma en posities aan de noordelijke buitenwijken van Pishchanivka bezetten.

Volgens het Institute for the Study of War (ISW) beweerde de milblogger later dat Russische troepen de Oekraïense troepen van deze posities terugduwden naar de rivier de Dnipro. Hij beweerde ook dat er vanaf de middag van 18 oktober nog steeds een Oekraïense sabotagegroep actief is in Pishchanivka.

Het komt op het moment dat de Oekraïense strijdkrachten voor het eerst gebruik maakten van een door de VS geleverd langeafstandswapen door twee Russische militaire vliegvelden aan te vallen, waarbij met succes negen helikopters en een munitiebasis werden vernietigd. 

Random Pics van de Dag #1076

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

All Blacks walsen over Argentijnen en gaan voor vierde wereldtitel

De Nieuw-Zeelandse rugbyers hebben zich op het wereldkampioenschap in Frankrijk als eerste geplaatst voor de finale. In het Stade de France in Parijs waren de All Blacks een paar maten te groot voor Argentinië, dat voor de derde keer in de halve finales stond en voor de derde keer verloor.

Argentinië kwam na vijf minuten nog op voorsprong: Emiliano Boffelli trapte een penalty tussen de palen. Het duurde echter niet lang voor Nieuw-Zeeland op gang kwam, met tries van Will Jordan en Jordie Barrett en vlak voor rust nog één van Shannon Frizell. Boffelli, die kort daarvoor een stevige klap te verwerken kreeg, trapte nog wel een penalty raak, maar een bedreiging werden Los Pumas niet.

In de tweede helft gooide Aaron Smith de boel met nog een try al snel op slot, Frizell deed er nog eens een schepje bovenop en Jordan noteerde ook nog twee tries. Ondertussen trapte Richie Mo'unga slechts drie van de zeven conversies binnen, maar dat mocht de pret niet drukken: Nieuw-Zeeland won met 44-6 en gaat na 1987, 2011 en 2015 proberen om voor de vierde keer de wereldtitel binnen te slepen.

Zaterdag spelen Engeland en regerend wereldkampioen Zuid-Afrika om 21.00 uur tegen elkaar om te bepalen wie de tweede finalist wordt.

F1: Leclerc op poleposition in Austin, Verstappen zesde

Charles Leclerc heeft in een spannende kwalificatie de poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van de Verenigde Staten. De Monegask kwam op het asfalt van Austin tot een tijd van 1.34,723 waarmee hij nipt sneller was dan Lando Norris en Lewis Hamilton. Max Verstappen was de snelste, maar ging in de slotfase van zijn ronde wijd, raakte de tijd kwijt en moest met plek zes genoegen nemen.

In het eerste deel van de kwalificatie probeerden een aantal rijders op gebruikte zachte banden door te gaan. De baan werd echter snel beter waardoor onder meer Verstappen een tweede run moest maken. Het sneller worden van het asfalt zorgde voor verrassingen waarbij Nico Hülkenberg en Fernando Alonso de grootste slachtoffers werden. Ook Alexander Albon, Lance Stroll en Logan Sargeant waren al snel klaar.

In deel twee waren er voor de meeste coureurs ook meerdere runs nodig om te bepalen wie door zou gaan naar het laatste deel. Er werd stevig geknokt, maar nadat de vlag was gevallen waren er met Yuki Tsunoda, Guanyu Zhou, Valtteri Bottas, Kevin Magnussen en Daniel Ricciardo geen verrassende namen.

Verstappen zette in het laatste deel als eerste een tijd neer, maar Leclerc ging er met een 1.34,829 ruim onderdoor, gevolgd door Hamilton. In de tweede run was Leclerc met een 1.34,723 nogmaals sneller, maar Verstappen achter hem ging er met 0,005 seconde onder door. De Nederlander maakte in die ronde een foutje in de eerste bocht, gaf daarna alles en ging vlak voor het einde van de ronde te wijd en raakte de tijd kwijt. Dit gaf de tweede positie aan Norris, voor Hamilton. Carlos Sainz moest genoegen nemen met plek vier, voor George Russell, Verstappen, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Sergio Perez en Oscar Piastri.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.