FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 31 oktober 2023

World Series: two-run homerun beslist game 3

De Texas Rangers hebben weer de leiding genomen in de World Series. In de derde wedstrijd in de best of seven wonnen de Rangers met 1-3 van de Arizona Diamondbacks onder meer dankzij een two-run homerun van Corey Seager.

Na twee wedstrijden in Texas was de stand in de World Series 1-1 en ging het maandagnacht verder in Phoenix, Arizona voor game 3, 4 en 5. Arizona leek het duel goed te beginnen, want na een honkslag van Tommy Pham leek Christian Walker te scoren na zijn eerder twee-honkslag, maar dankzij een fantastische aangooi van sterspeler Adolis Garcia werd Walker uitgetikt op thuis.

Waar Arizona Diamondbacks de kans niet afmaakte om te scoren deden de Texas Rangers dat wel in de derde inning. Na een honkslag van Marcus Semien kon Nathaniel Lowe scoren en in dezelfde inning werden er nog twee runs gescoord na een prachtige homerun van Corey Seager.

Maar er was ook tegenslag voor de Rangers. Werper Max Scherzer moest geblesseerd van het veld toen hij werd geraakt op zijn werpersarm en op het einde van de wedstrijd moest ook Garcia de wedstrijd verlaten met een blessure. Toch kwam de winst van de Rangers niet meer in gevaar, alleen in de achtste inning wisten de D-backs nog te scoren, maar dat was niet genoeg om de zege van de Rangers in gevaar te brengen.

Voor Beter OV: 'Teruggave restsaldo ov-chipkaart moet beter'

Translink, het bedrijf achter de OV-chipkaart, moet meer doen om te zorgen dat reizigers het restsaldo op verlopen OV-chipkaarten terugkrijgen of alsnog opmaken. Dat zegt Voor Beter OV op basis van onderzoek van het AD, waaruit blijkt dat er voor tientallen miljoenen aan saldo op verlopen OV-chipkaarten is achtergebleven.

Er zijn twee soorten OV-chipkaarten: Er is de persoonlijke kaart, met pasfoto. Van deze kaarten is bekend welk bankrekeningnummer bij die kaart hoort. Na het verstrijken van de geldigheidsduur kan het restsaldo door translink worden teruggestort op die bankrekening.

En dan is er de anonieme kaart. Het zou volgens Voor Beter OV een oplossing kunnen zijn om na het verstrijken van vijf jaar de oplaadmogelijkheid uit te zetten, maar de kaarthouder nog een jaar in de gelegenheid te stellen, zijn saldo terug te vragen of op te maken. Dat opmaken kan leiden tot een klein negatief eindsaldo, maar dat kan ook met anonieme kaarten voor het verstrijken van de geldigheid, en bovendien zal dat bedrag lager zijn dan de aanschafprijs minus de productiekosten van een anonieme OV-chipkaart.

Meermaals wordt de OV-chipkaart vergeleken met bijvoorbeeld een dinerbon. “De klant is er zelf verantwoordelijk voor dat hij zijn geld opmaakt of terugvraagt”. Maar deze vergelijking gaat mank. Immers, in een restaurant kan men ook contant of met een bankpas betalen, dus is het gebruik van een dinerbon optioneel, terwijl om met het OV te reizen tot voor kort een OV-chipkaart feitelijk verplicht was om extra kosten te voorkomen. Bij deze verplichting hoort ook dat de serviceverlening aan de kaarthouder optimaal is, aldus de reizigersorganisatie.

De OV-chipkaart bestaat nu zo’n twintig jaar. Het is beschamend dat het teruggeven van restsaldi nog steeds niet goed is georganiseerd. En de bankpas is nog geen behoorlijk alternatieve betaalwijze: er kunnen nog geen reizen met korting of vastrecht met een bankpas worden afgerekend.

Tientallen fatbikes gecontroleerd: derde heeft illegale gashendel

Agenten hebben vandaag op verschillende plekken in Amsterdam ruim vijftig fatbikebestuurders gecontroleerd. Negentien bestuurders werden op de bon geslingerd omdat ze een illegale gashendel hadden.

De controles vonden onder meer op de Piet Heinkade in het centrum plaats. Agenten wachtten de fatbikebestuurders bij het stoplicht op of ze lieten een motoragent de bestuurder meenemen. Daarna keken ze of er een illegale gashendel zat en probeerden ze soms zelfs de fatbike zelf uit. Een van de gecontroleerde fatbikes bleek zelfs een snelheid van zestig kilometer per uur te halen.

De fatbikebestuurders die AT5 sprak hadden geen probleem met de controle. "Die van mij gaat 28 kilometer per uur, dat is alsnog hard, maar als mensen 40 of 50 kilometer per uur gaan is dat natuurlijk veel te hard", vond een van hen. Een ander: "Ik denk dat het goed is, maar ik weet wel dat de politie ons moet hebben nu. Dus ik hoop dat ik niet te veel tijd kwijt ben aan al die controles."

Het Openbaar Ministerie bepaalt de hoogte van de boete en bestuurders raken hun fatbike kwijt als ze voor de tweede keer betrapt worden. Een woordvoerder van de politie laat weten dat dit soort controles inmiddels regelmatig plaatsvinden, omdat opgevoerde fatbikes soms betrokken zijn bij ongevallen en door het snelheidsverschil zorgen voor onveilige situaties op het fietspad.

"Dat vind ik top", reageerde een buurtbewoner. "Het is echt levensgevaarlijk op die kade. En hele jonge kinderen zitten op die fatbikes." Dat laatste viel een andere bewoner ook op. "Ik denk dat het vooral voor die jongeren heel gevaarlijk is en dat ze er niet bij stilstaan."

In de toekomst moeten de fatbikes op de rollerbank gezet kunnen worden, maar het is nog niet duidelijk wanneer dat toegestaan is.

NASCAR: Championship Four bekend, titelstrijd wordt beslist in Phoenix

Voor de NASCAR-liefhebber keren we nog even terug naar de zondagavond, want op de kleine Martinsville Speedway werd de 35e en voorlaatste race van NASCAR Cup Series-seizoen verreden. Acht coureurs maakten nog kans op de titel, vier van hen zouden afvallen en de andere vier boekten hun ticket voor de Championship Four - de vier coureurs die zondag kans gaan maken op de titel.

Poleposition was voor Martin Truex, die Ty Gibbs naast zich had. Chase Briscoe, Denny Hamlin, Kyle Larson, Bubba Wallace, Christopher Bell, Kevin Harvick, Ryan Preece en Brad Keselowski completeerden de top-10 op de grid - Larson en Bell waren al zeker van een plek in de Championship Four, de andere twee tickets werden in Martinsville vergeven.

Wat het playoffplaatje betreft hadden vooral Chris Buescher en Tyler Reddick simpelweg een overwinning nodig, Ryan Blaney, Hamlin, William Byron en Truex hadden nog serieuze kansen. Na een dikke honderd reden kregen we de eerste caution: geduw tussen onder meer Alex Bowman en Harrison Burton zorgde in het achterveld voor wat schuivers, zij het niet al te heftig.

Truex was goed begonnen aan de stage, maar Hamlin had al vrij snel de leiding overgenomen en reed vervolgens naar de stagewinst, voor de sterk naar voren gekomen Blaney, Truex, Briscoe en Keselowski. In de tweede stage zorgde een schuiver van Ryan Newman voor een caution, waarbij het fout ging voor Truex: hij reed te hard bij het uitrijden van de pitstraat en moest achteraan aansluiten bij de herstart.

De rest van de stage verliep vrij rustig en Blaney pakte daar een belangrijke stagewinst, voor Hamlin, Briscoe, Joey Logano en Keselowski. Tijdens de caution ging het wéér fout voor Truex: dit keer zakte de auto van de krik af tijdens de pitstop. Met Blaney en Hamlin voorop konden we weer door en daar werd gelijk hard geknokt, met Gibbs en Logano achter het duo.

Al snel kreeg Gibbs een beuk van Logano, wat een forse schuiver voor Gibbs en daarmee een caution veroorzaakte - ook Daniel Suarez liep er forse schade bij op. Daarna zorgden wat kleine akkefietjes in het midden- en achterveld voor cautions, waarna Blaney en Hamlin tijdens een pitstop wat plekken verloren door vier in plaats van twee nieuwe banden onder de auto te laten monteren.

Aric Almirola reed zich ondertussen naar de leiding en bouwde een mooie voorsprong op, gevolgd door Blaney, Chase Elliott en Hamlin. Met name Hamlin had daar niks aan, hij moest winnen om naar de Championship Four te mogen. Met een ronde of twintig te gaan reed Blaney het gat naar Almirola dicht en pakte hij de leiding, wat hem virtueel ook een ticket opleverde voor de titelstrijd.

Blaney hield het in de slotfase vol en pakte de overwinning én een ticket voor de Championship Four, voor Almirola, Hamlin, Briscoe en Logano. Byron finishte als dertiende en dat was genoeg om Hamlin van het vierde Championship Four-ticket af te houden: Blaney, Bell, Larson en Byron gaan zondagavond dus strijden om de NASCAR Cup Series-titel.

Vrijspraak voor agent die man tijdens arrestatie onbedoeld doodschoot

Een agent die vorig jaar tijdens een arrestatie onbedoeld een man doodschoot, is door de rechtbank Midden-Nederland vrijgesproken. Volgens de rechtbank kan niet worden bewezen dat het aan de schuld van de agent te wijten is dat het slachtoffer is overleden.

Arrestatie
Op 17 maart 2022 omsingelde een arrestatieteam van de Dienst Speciale Interventies een auto in Waalwijk met daarin de verdachte. Na deze omsingeling probeerde de agent het portier van de auto te openen om de man aan te houden. Het portier ging niet open, waarna de agent zijn vuurwapen op de man richtte. Toen de man een onverwachte beweging maakte ging het wapen af en het schot raakte het slachtoffer, dat aan zijn verwondingen overleed.

Politieambtenaren dienen zich te houden aan de strikte veiligheidsvoorschriften bij het gebruiken van een dienstwapen. Uit verklaringen van leden en docenten van het arrestatieteam volgt dat de agent tot het moment dat het schot gelost werd, heeft gehandeld volgens de voorgeschreven en getrainde autoprocedure en veiligheidsvoorschriften. Op enig moment heeft de agent, zonder dat hij van plan was een schot te lossen, zijn vinger verplaatst van de slede naar de trekker van het wapen en deze overgehaald. De agent handelde hiermee in strijd met de veiligheidsvoorschriften en maakte dus een fout.

Onverwachte beweging
Uit forensisch onderzoek en een getuigenverklaring is gebleken dat de hand van het slachtoffer vlak voor het fatale schot een onverwachte beweging omhoog maakte. Deskundigenrapportages tonen aan dat het mogelijk is dat een goed getrainde agent van een speciale eenheid als gevolg van een plotselinge en onverwachte beweging onbedoeld de trekker van het wapen overhaalt, ondanks dat hij eerst zijn vinger op de slede van het wapen hield, wellicht uit schrik of zelfbehoud.

In het strafrecht leidt niet elke fout automatisch tot schuld. Het is aan de rechtbank om te bepalen of de fout die is gemaakt ook verwijtbaar is. De rechtbank beoordeelt of de verdachte anders had moeten én kunnen handelen. Gelet op de bevindingen in de deskundigenrapportages en de getuigenverklaring is de rechtbank van oordeel dat voldoende aannemelijk is geworden dat de agent, als gevolg van een schrikreactie door de plotselinge beweging van de hand van het slachtoffer, zijn vinger onbewust van de slede naar de trekker heeft verplaatst en vervolgens de trekker heeft overgehaald. Daarmee is het voor de rechtbank aannemelijk dat de agent het overhalen van de trekker niet had kunnen voorkomen en hem ook geen verwijt kan worden gemaakt. De rechtbank spreekt de agent daarom vrij van dood door schuld.

Model Gia Bab wint Black Achievement Award: "Ik voel de liefde en acceptatie"

Het regende applaus gisteravond in het DeLaMar Theater tijdens de uitreiking van de Black Achievement Awards. De gala-avond was de afsluiting van de Black Achievement Month, die jaarlijks in oktober wordt gehouden. De winnaars deze editie zijn Orville Breeveld, Nigel de Jong, Michel van Genderen, Gia Bab, Richard Benoit en Sylvana Simons.

De maand heeft als doel uitzonderlijke talenten van mensen met Afrikaanse wortels in de schijnwerpers te zetten. "Op deze manier geef je mensen van kleur een podium en laat je aan de rest van de wereld zien wat voor talent ze hebben", vertelt producent Ivette Forster. De achtste editie van het festival stond in het teken van het thema 'waardigheid'.

De hele maand door waren er diverse evenementen zoals theatervoorstellingen en lezingen te bezoeken. De avond in DeLaMar werd muzikaal geopend door de cast van de musical Boni. Daarna werden de awards uitgereikt aan bekende of minder bekende zwarte mensen die zich binnen hun vakgebied inzetten voor de zwarte gemeenschap.

Model Gia Bab was de uitverkorene bij Mens en Maatschappij. "Een mijlpaal. Ik voel de liefde en acceptatie", zegt Gia. "Als ik zelf de prijs zou mogen uitreiken zou ik hem aan Sunny Jansen geven, zij heeft de weg ook voor transvrouwen van kleur geopend. Ik noem haar niet voor niets mijn moeder."

Sylvana Simons ontving een oeuvreprijs voor alle 'onderwerpen die ze aan het licht bracht die door velen werden genegeerd of vermeden'. Simons wordt geroemd vanwege haar strijd tegen discriminatie, waarbij ze stelt dat gelijke kansen en diversiteit centraal staan. Ze stelt dit vooral aan de kaak door blanken te betichten van racisme.

Halloween Pics van de Dag #1087

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Onze voorspelling: gietvloeren worden nog populairder in 2024

De wereld van interieurdesign is er een van voortdurende evolutie. Wat vandaag de dag in de mode is, kan morgen weer uit de gratie zijn. Maar soms verschijnt er een trend die de potentie heeft om langer te blijven dan slechts een seizoen. In 2024 lijkt het erop dat gietvloeren die blijvende impact gaan maken. 

Gietvloeren, zoals de naam al doet vermoeden, worden letterlijk op hun plaats gegoten. Het zijn naadloze vloeren die bestaan uit verschillende materialen zoals kunstharsen. Ze worden laag voor laag aangebracht om een solide, ononderbroken oppervlak te creëren. In tegenstelling tot traditionele vloeren die in stukken of tegels komen, biedt een gietvloer een continu, glad oppervlak zonder voegen of naden.

Het aanbrengen van een gietvloer is een kunst op zich. Het proces vereist een hoge mate van vakmanschap, omdat elke laag zorgvuldig moet worden aangebracht en uitgehard voordat de volgende kan worden toegevoegd. Het resultaat is een vloer die niet alleen duurzaam en sterk is, maar ook een esthetisch meesterwerk.

Waarom gietvloeren de design hit van 2024 zijn

Nu we een basisbegrip hebben van wat gietvloeren zijn, is de volgende vraag: waarom zijn ze zo populair geworden in 2024? Er zijn een paar factoren die bijdragen aan hun plotselinge opkomst in populariteit.

Ten eerste is er de pure esthetiek van gietvloeren. Wij hebben vloeren van Coatingvloer.nl gezien en die zijn echt een lust voor het oog. Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en afwerkingen, van mat tot hoogglans. Dit betekent dat ze gemakkelijk kunnen worden aangepast aan elke stijl of kleurenpalet. Of je nu gaat voor een industriële look met grijstinten of een warmere, huiselijke sfeer met aardetinten, er is een gietvloer die bij je past.

Daarnaast is er het praktische aspect. Gietvloeren zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk. Ze zijn waterdicht, wat betekent dat ze ideaal zijn voor ruimtes zoals keukens en badkamers waar morsen onvermijdelijk is. Ze zijn ook bestand tegen vlekken en krassen, waardoor ze perfect zijn voor huishoudens met kinderen of huisdieren. Het ontbreken van voegen of naden betekent ook dat er geen plekken zijn waar vuil en bacteriën zich kunnen ophopen. Een simpele veeg of dweil is vaak voldoende om een gietvloer er als nieuw uit te laten zien.

Lange levensduur van gietvloeren

Een veelgestelde vraag bij het overwegen van een gietvloer is natuurlijk: wat gaat het kosten? De prijs van een gietvloer kan variëren afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste speelt het type materiaal een grote rol. Een polyurethaan gietvloer, bijvoorbeeld, kan een andere prijs hebben dan een epoxy gietvloer. Daarnaast speelt de dikte van de vloer en de complexiteit van de installatie een rol in de totale kosten.

Bijkomende factoren zoals het voorbereiden van de ondergrond, speciale afwerkingen of patronen en de totale oppervlakte van de ruimte kunnen ook invloed hebben op de uiteindelijke prijs.

Maar misschien wel het meest overtuigende argument voor gietvloeren is hun duurzaamheid en daarom ook een te verantwoorden gietvloer prijs. Deze vloeren zijn gebouwd om lang mee te gaan. Ze kunnen de druk van zwaar voetverkeer weerstaan, vervagen niet in direct zonlicht en zijn bestand tegen de meeste chemische stoffen. Dit betekent dat een gietvloer, mits goed onderhouden, jarenlang mooi kan blijven.

Emmenaar gearresteerd wegens mishandeling bij burgerarrest

Afgelopen weekend is een 50-jarige man uit Nieuw-Weerdinge in de gemeente Emmen gearresteerd vanwege het mishandelen van een man tijdens een burgerarrest. De verdachte zou hem hebben achtervolgd. Daarna zou de man hem hebben geschopt. Het slachtoffer zou een veiligelander zijn die beschuldigd werd van het stelen van geld uit een bestelbus.

Of de verdachte ook lid is van een zogeheten burgerwacht, is niet duidelijk. Omstanders zeiden tegen de politie dat de asielzoeker langere tijd aan het 'struinen' was aan het Weerdingekanaal. Bij de confrontatie waarop de man werd aangesproken op diefstal zou het slachtoffer zijn geschopt door de 50-jarige man. Het slachtoffer bleef liggen op de grond en is behandeld door ambulancepersoneel, dat hem later meenam naar het ziekenhuis. De man uit Nieuw-Weerdinge is daarop aangehouden en verhoord. Inmiddels is hij weer op vrije voeten, maar blijft verdachte.

Burgemeester Eric van Oosterhout veroordeelt het geweld, maar begrijpt tegelijkertijd dat de inwoners van het dorp wanhopig zijn vanwege de overlast door veiligelanders. De politie heeft bevestigd dat het slachtoffer een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is. De man uit Emmen zou de jongere man hebben achtervolgd en vervolgens hebben geschopt, waardoor hij gewond raakte en naar het ziekenhuis moest worden gebracht. De huidige toestand van het slachtoffer is onbekend.

Er zouden ook andere mensen hebben deelgenomen aan de achtervolging. Bewoners van Nieuw-Weerdinge klagen over veel overlast veroorzaakt door veiligelanders die vanuit Ter Apel naar het dorp in Drenthe komen. Van Oosterhout begrijpt hun bezorgdheid over hun eigen veiligheid en geeft aan dat zelfs hij nu zijn achterdeur op slot doet, iets wat hij normaal gesproken niet gewend is, zo vertelde hij aan RTV Drenthe.

In Parijs is inmiddels het jodentaggen begonnen

Google Translate:

Misselijkheid in de vroege ochtend. Antisemitisme buiten uw huis, aan de muren van appartementsgebouwen, op banken. Haat tegen joden omdat ze joden zijn, midden in Parijs, in een rustige wijk in het 14e arrondissement. Hoe ver gaan we op deze manier?

Nederland gaat binnen twee weken F-16 straaljagers leveren aan Oekraïne

Nederland wil Oekraïne binnen twee weken voorzien van de beloofde F-16 straaljagers. De machines zouden over twee weken bij het trainingscentrum in Roemenië staan, maakte premier Mark Rutte maandag bekend op platform X – voorheen Twitter. 

Oekraïense piloten zullen in Roemenië voor deze machines worden opgeleid. “Dit betekent dat de opleiding van Oekraïense piloten snel kan beginnen”, schreef Rutte. Rutte verzekerde de Oekraïense president Volodimir Zelenski van de Nederlandse steun. “De verschrikkelijke situatie in Israël en Gaza leidt ons hier niet van af.”

Nederland, Denemarken en Noorwegen hadden F-16-leveringen aan Oekraïne beloofd. Volgens de huidige status zullen er meer dan 50 vliegtuigen aan het land ter beschikking worden gesteld. Het is nog onduidelijk wanneer de straaljagers daadwerkelijk door Oekraïne kunnen worden ingezet. 

De gehele tekst uit de tweet van Rutte:

"The Netherlands will continue to support Ukraine in the face of continued Russian aggression, as much and for as long as necessary. The devastating situation in Israel and Gaza will not divert our attention away from Ukraine. The existential need to push back against Russian aggression is still our priority, both for Ukraine and for the security of Europe as a whole. I confirmed this once again to President @ZelenskyyUa today during a video conference.

The Netherlands is supporting Ukraine on several fronts. This weekend talks began in Malta between the Netherlands and international partners on long-term security arrangements for Ukraine. The focus will be on security and defence, including strengthening Ukraine’s air defences.

I was also able to inform President Zelensky that the F-16s the Netherlands pledged in order to strengthen Ukrainian air defences will arrive at the training centre in Romania in two weeks’ time. That means that the training courses for the Ukrainian pilots who will fly them can start shortly.

We also discussed the progress on establishing an alternative corridor for exporting grain via the Black Sea. The Netherlands will provide Ukraine with patrol boats in order to keep this route secure. We recently held talks on this subject in the port city of Odesa.

The atrocities that Russia has committed must not be forgotten. In order ensure this, the Netherlands remains involved in investigating Russia’s crimes. A fourth Dutch forensic mission is currently in Ukraine, under the auspices of the International Criminal Court, gathering evidence of war crimes."


Rallyrijder Rovanperä opnieuw wereldkampioen, Neuville wint in Centraal-Europa

Voor de rallyliefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want de eerste Rally van Centraal-Europa stond op het programma. In de voorlaatste rally van het WK dit jaar werden drie landen aangedaan: Tsjechië, Duitsland en Oostenrijk.

Op donderdag werden twee proeven gereden, daarna stonden er op vrijdag zes op het programma. Daarin stond er geen maat op wereldkampioen en WK-leider Kalle Rovanperä, die met navigator Jonne Halttunen in de Toyota 36,4 seconden voorsprong bij elkaar reed op de Belgische Hyundai-coureur Thierry Neuville en navigator Martijn Wydaeghe. De enige die Rovanperä nog van de wereldtitel kon houden, teamgenoot Elfyn Evans, liep met navigator Scott Martin al 47,2 seconden achterstand op - verder stond alleen de Est Ott Tänak met Martin Järveoja in de Ford nog binnen de twee minuten (+1:30,4) na de dag op het natte Tsjechische asfalt. Esapekka Lappi en navigator Janne Ferm crashten in de vijfde proef vanaf de derde plek en vielen ver terug.

Zaterdag was Rovanperä de eerste die een foutje maakte: hij ging rechtdoor, kwam in wat lichte bebossing terecht en verloor een dikke twintig seconden, maar na een snelle draai kon hij wel door. Neuville naderde hem zo tot op tien seconden, maar het grotere nieuws kwam in de volgende proef: Evans gleed van de weg, knalde zijn Toyota tegen een houten schuur en verloor dusdanig veel tijd - en liep dusdanig veel schade op - dat zijn kansen op punten totaal verkeken waren. Daarmee was de titelstrijd beslist, want hij moest meer scoren dan Rovanperä om de Fin nog van diens tweede wereldtitel af te kunnen houden. Neuville nam met een strakke dag op de Oostenrijkse wegen ondertussen de leiding over in de rally, Rovanperä volgde op 26,2 seconden en Tänak stond op 1:19,2 minuten - hij had een klein schuivertje gemaakt - op plek drie.

De derde dag leverde geen verrassingen meer op. Neuville en Wydaeghe dirigeerden hun Hyundai naar een fraaie en zelfs dominante overwinning, met een mooie 57,6 seconden voorsprong op Rovanperä en Halttunen. Die pakten daarmee definitief hun tweede wereldtitel op rij, uiteraard reden voor een feestje bij Toyota. Tänak en Järveoja hielden zich rustig en pakten de derde plek op 1:52,8 minuten, zo'n vijftien seconden voor Sebastien Ogier. Van 16 tot en met 19 november wordt het seizoen afgesloten met de Rally van Japan.

Israël breidt grondoperaties Gaza uit, Netanyahu wijst staakt-het-vuren af

In de strijd tegen de terroristische organisatie Hamas zegt het Israëlische leger verder in de Gazastrook te zijn doorgedrongen dan voorheen. Een legerwoordvoerder zei dat de operatie was uitgebreid en dat er extra infanterie-, tank- en artillerie-eenheden waren ingezet. 

Israëlische troepen bevinden zich nu naar verluidt aan beide zijden van Gaza-stad. Gisteravond maakten zij melding van de bevrijding van een vrouwelijke soldaat die door Hamas was gegijzeld. Legerwoordvoerder Conricus zei dat Israëlische troepen zich in verschillende delen van de noordelijke Gazastrook bevonden. Daar zouden ook tanks en bulldozers worden ingezet. Het leger zei ook dat het opnieuw 300 Hamas-doelen had aangevallen, waaronder antitank- en raketlocaties, maar ook tunnels en andere militaire faciliteiten. Volgens de informatie zijn hierbij talloze Hamas-terroristen gedood. Ook zou Nasim Abu Ajina die leiding gaf aan het brute bloedbad op 7 oktober zijn gedood.

De Palestijnse Rode Halve Maan zei dat er ook aanvallen waren geweest in de buurt van een van zijn ziekenhuizen in het noorden van Gaza. Duizenden burgers zochten daar bescherming. Israël beschuldigt Hamas ervan ziekenhuizen en scholen als schuilplaatsen te gebruiken. Hamas wijst dit af. De informatie uit het oorlogsgebied kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Er werden ook nieuwe gevechten gemeld op de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn daar vijf Palestijnen omgekomen bij botsingen met Israëlische strijdkrachten.

De Israëlische premier Netanyahu verwierp oproepen om in te stemmen met een staakt-het-vuren. Dat zou betekenen dat je moet capituleren voor de barbarij van Hamas, zei hij tegen journalisten. Bovendien weigert Israël nog steeds om brandstof te leveren aan de afgesloten Gazastrook. Volgens hulporganisaties hebben onder meer de klinieken dringend brandstof nodig om hun  elektriciteitsgeneratoren te kunnen laten draaien. Er zijn wel voedsel en medicijnen vanuit Egypte overgebracht naar Gaza.

Vader krijgt gevangenisstraf en tbs na doden baby

Het gerechtshof 's Hertogenbosch heeft een 30-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar en tbs met dwangverpleging. Hij werd beschuldigd van het doden van zijn 7 maanden oude baby. De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde hem een gevangenisstraf van 7,5 jaar op.

In de nacht van 18 op 19 november 2017 belde de vader het alarmnummer. Tijdens de melding gaf de man aan dat zijn zoontje geen adem meer haalde, wit zag en geen tekenen van leven meer vertoonde. Ook gaf hij aan dat het jongetje een verwonding had in zijn mond. De hulpdiensten hebben het jongetje nog gereanimeerd, maar het kind overleed een dag later alsnog in het ziekenhuis.

Doodslag
Deskundigen hebben vastgesteld dat het kind is overleden door zwaar hersenletsel als gevolg van heftig schudden en/of ander geweld wat op hem is toegepast. De ouders waren het grootste deel van de avond samen thuis. Moeder is begin van de avond de deur uit geweest voor boodschappen. Uit haar verklaringen blijkt dat het jongetje zwaar ademde nadat zij weer thuis kwam, terwijl hij voor die tijd een gezonde indruk maakte. De man heeft verklaard dat hij vlak voor de alarmmelding ineens merkte dat het kind niet meer ademde. Onder meer op grond van wat deskundigen hebben gezegd over wanneer het letsel ongeveer moet zijn toegebracht kan dit niet kloppen. Op grond van de bewijsmiddelen gaat het hof er van uit dat het letsel is toegebracht in de tijd dat de moeder niet thuis was en dat de vader dus de dader moet zijn geweest.

Gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging
Het hof legt de man een gevangenisstraf van 7 jaar op. Daarbij heeft het hof rekening gehouden met het feit dat de behandeling van de zaak lang op zich liet wachten. Naast de gevangenisstraf heeft het hof zich gebogen over de vraag of er, anders dan de rechtbank had geoordeeld, tbs kan worden opgelegd aan de man.

De man heeft niet willen meewerken aan onderzoeken door de psycholoog en de psychiater. Hij is wel geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Op basis van de rapporten heeft het hof toch geoordeeld dat sprake is van een gebrekkige ontwikkeling en een stoornis van de geestesvermogens bij de man. Ook stelt het hof vast dat er sprake is van gevaar voor herhaling op basis van eerdere veroordelingen voor onder andere mishandeling. Het hof acht het dus nodig dat de man behandeld wordt voordat hij weer terugkeert in de maatschappij en legt tbs met dwangverpleging op.

Hij moet ook een schadevergoeding van 25.000 euro betalen aan de moeder van het jongetje.

Minder dan één op de vier Nederlanders heeft noodpakket in huis

Weinig Nederlanders hebben een compleet noodpakket in huis. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Zo'n 76 procent van de ondervraagden is hierdoor niet goed voorbereid op een ramp. Dit is zorgelijk, want een noodpakket kan van cruciaal belang zijn bij bijvoorbeeld extreem weer of een grote stroomstoring.

Meer dan de helft van de mensen die geen noodpakket hebben geeft in het onderzoek aan nooit te hebben nagedacht over een noodpakket en 29 procent weet niet wat er in zo'n pakket moet. Toch is het belangrijk goed voorbereid te zijn. Kijk alleen al naar afgelopen zomer: toen zagen we flink wat natuurrampen in Europa.

In Nederland zien we steeds vaker extreem weer, zoals een harde storm en veel regen of juist dagen van droogte en hitte. Meer dan de helft van de Nederlanders woont in een gebied dat kan overstromen, denk bijvoorbeeld aan de overstromingen in Limburg in de zomer van 2021. Toen ontaardde noodweer in een ramp.

Om aandacht te vragen voor het noodpakket deelt het Rode Kruis 800 pakketten uit aan gezinnen die op dit moment al ondersteund worden door het Rode Kruis door middel van de ontbijttas.

Water, kaarsen en een EHBO-tas
Ruim 1000 mensen deden mee aan het onderzoek naar het noodpakket. Van hen gaf een groot deel aan wél losse items in huis te hebben, zoals waxinelichtjes (83%), een zaklamp (81%) en een EHBO-set (71%). Iets meer dan een kwart geeft aan minimaal drie liter water per persoon per dag in huis te hebben, terwijl water een eerste levensbehoefte is. Het Rode Kruis raadt aan om een volledig noodpakket klaar te hebben liggen, omdat er tijdens een noodsituatie vaak weinig tijd is om dit samen te stellen.

Dit zit er in een noodpakket
De noodpakketten die het Rode Kruis weggeeft zijn gedoneerd door partner FedEx. Daarin zitten onder andere de volgende items:

• EHBO-set
• Reddingsdeken
• Desinfecterende handgel
• Zakmes met gereedschap
• Touw (om spullen mee vast te zetten)
• Radio met zaklamp
• Fluitje
• Kaarsen
• Watervaste lucifers

Daarnaast is het belangrijk om zelf nog een aantal items toe te voegen zoals 3 liter water per persoon per dag, houdbaar eten en verzorgingsproducten zoals toiletpapier, zeep en tandpasta. Of spullen die in jouw situatie noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld medicijnen of babyvoeding. Denk ook aan kopieën van belangrijke documenten, zoals identiteitsbewijzen, verzekeringspassen en zorgpassen. Eventueel kun je dit aanvullen met reservesleutels van je huis en auto, een opvouwbare jerrycan om water in op te slaan, contant geld en een powerbank

CBS: Verdiensten aan export naar Rusland bijna gehalveerd

In 2022 daalden de Nederlandse exportverdiensten aan Rusland na de inval in Oekraïne eind februari 2022 ten opzichte van 2021. Nederland verdiende in 2022 1,7 miljard euro aan de export van goederen en diensten naar Rusland, 0,4 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp). In 2021 was dit nog 0,7 procent van het bbp. Deze export was in 2022 goed voor 14,9 duizend Nederlandse voltijdbanen, in 2021 waren dit nog 24 duizend banen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In 2022 waren de exportverdiensten naar Rusland 42 procent lager dan in 2021, respectievelijk 1,7 miljard euro en 2,9 miljard euro. Vanwege de oorlog in Oekraïne mogen er geen machines en technologieën meer naar Rusland geëxporteerd worden, maar ook geen luxegoederen zoals auto's, jachten, juwelen of kleding. De opbrengsten uit diensten daalden met 48 procent. Ook namen de verdiensten aan Nederlandse goederenexport met ongeveer 42 procent af, en die aan wederuitvoer met 30 procent.

export1 (Foto: CBS)

Grootste afname bij wegvoertuigen en machines
Meer dan de helft van de exportverdiensten aan Rusland kan worden toegeschreven aan Nederlandse producten, waarbij machines en onderdelen, sierteelt en geneesmiddelen de belangrijkste productcategorieën vormen. Ten opzichte van 2021 waren de dalingen het grootst bij de export van voertuigen voor wegvervoer, machines en onderdelen, geneesmiddelen en sierteelt. Andere grote dalers zijn hoogwaardige kunststoffen, schepen en boten, en metaalafval.

Ruim een kwart van de exportverdiensten aan Rusland komt voort uit de dienstenexport, voornamelijk zakelijke diensten, vergoedingen voor intellectueel eigendom en bouwdiensten.

Ook de verdiensten aan de export van al deze diensten en van onderhouds- en reparatiediensten daalden sterk in 2022.

export2 (Foto: CBS)

Exportverdiensten naar Kazachstan gestegen
Terwijl de exportverdiensten naar Rusland in 2022 daalden, vertonen de cijfers van landen in de Euraziatische Economische Unie die met Rusland verbonden zijn een tegenovergestelde trend. In 2022 namen de exportverdiensten aan alle andere landen in de Euraziatische Economische Unie toe. Belarus vormt hierop een uitzondering, omdat er tegen dat land, net zoals Rusland, sancties getroffen zijn. In 2022 daalden de exportverdiensten aan Belarus met bijna 13 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Van alle landen in de Euraziatische Economische Unie verdient Nederland het meest aan de export naar Kazachstan, met een totaal van 329 miljoen euro in 2022. Dit is een groei van bijna 49 procent vergeleken met 2021, door een sterke stijging in de export van Nederlandse producten en wederuitvoer.

Ook de exportverdiensten naar Armenië zijn toegenomen, met een groei van 70 procent (+20 miljoen euro), evenals die aan Kirgizië (+17 miljoen euro), die bijna verdrievoudigden in 2022. Ook aan de export naar Turkije en Georgië, beiden geen lid van de Euraziatische Economische Unie, is Nederland in 2022 meer gaan verdienen. In 2022 bedroegen de Nederlandse verdiensten uit de export naar Turkije 3,5 miljard euro, een stijging ten opzichte van de 2,8 miljard euro in 2021. Aan de export naar Georgië verdiende Nederland in 2022 95 miljoen euro, terwijl dit in 2021 nog 75 miljoen euro was.

export3 (Foto: CBS)

FOK! Wat een weer: het blijft niet droog

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is er eerst veel bewolking en regent het hier en daar. Later breekt de zon op enkele plaatsen door. De wind komt uit het zuidwesten en is matig. In het noordelijk kustgebied draait de wind naar het noorden.

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt en komen er enkele buien voor. De maximumtemperatuur ligt rond 13°C. De wind is matig en komt uit het zuidwesten. In het noorden waait de wind uit het noorden.

Vanavond zijn er enkele buien, met daarbij plaatselijk een kleine kans op onweer. De wind uit het zuidwesten is zwak tot matig.

Komende nacht (mot)regent het af en toe. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 8°C. De wind komt uit een zuidelijke richting en is matig, langs de westkust wordt de wind vrij krachtig en af en toe krachtig, windkracht 6.

Tot morgen! 

                   

Het was gister grijs en regenachtig, ook in Sonsbeek te Arnhem (Foto: _UserName_)
Het was gister grijs en regenachtig, ook in Sonsbeek te Arnhem (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Laatst kans! FHF Kerstpakkettenactie

Kerstpakkettenactie 2023
Kerstpakkettenactie 2023 by Superkimmi en Kapiteiniglo

De dagen worden korter, de nachten worden langer, de verwarming gaat vaker aan en de knip loopt leeg. Users Superkimi en Kapiteiniglo laten de FOK!kers niet in de kou zitten en organiseren daarom, net als vorig jaar de kerstpakkettenactie in het forum Fokkers helpen Fokkers.

Wat is de kerstpakkettenactie?
Mensen kunnen zichzelf opgeven als gever, shopper of ontvanger van een kerstpakket door middel van het sturen van een mail of het invullen van een formulier. De shoppers gaan aan de slag voor de ontvangers en met kerst hebben de ontvangers een prachtig kerstpakket. Voor FOK!kers, door FOK!kers.

Ontvangers
Zit jij er financieel krap bij, heb je een moeilijk jaar achter de rug en kan je zo tegen het eind van het jaar wel wat leuks gebruiken, schroom dan niet, geef je op als ontvanger! Dit kan ook anoniem als dat jouw voorkeur geniet. En weet dat je niet de enige bent, armoede komt steeds meer en vaker voor. Je mag jezelf wat gunnen. Je aanmelden kan via een formulier dat in de OP staat van het kerstpakkettenactietopic.

Update voor de ontvangers:
Je kan nu ook aangeven of jouw situatie doorgegeven mag worden aan de gever, heb je je al aangemeld, en heb je de antwoorden naar jezelf gestuurd? Dan kan je op de link klikken. Waarschijnlijk werkt het ook gewoon om op de link in de OP te klikken, als je computer het heeft opgeslagen. Zo niet mag een dm naar kapiteiniglo en/of superkimmi sturen ook, met daarin of je gever de reden mag weten van het opgeven.Heb je je nog niet als ontvanger gemeld? Gewoon doen! Er is altijd plek voor ontvangers.

Shoppers
Dit zijn de mensen die een (gepersonaliseerd) kerstpakket samenstellen aan de hand van een ingevulde vragenlijst door de ontvanger. Wat is er nu leuker dan een ander een mooie kerst wensen op deze manier? Elk jaar struinen tientallen FOK!kers stad en land af om het mooiste kerstpakket samen te stellen. Misschien wel voor jou! Of door jou ....

Gevers
Wellicht denk je na het lezen, "ik wil mijn mede-FOK!kers helpen maar heb helemaal geen tijd om iets samen te stellen". Dan kan je je opgeven als gever of donateur en word je gekoppeld aan een shopper zodat de shopper met (onder andere) jouw donatie kan shoppen. Dit heb ik vorig jaar zelf ook gedaan, het was erg leuk om de vooruitgang van het kerstpakket te volgen!

Wil je meer weten over de kerstpakkettenactie en je aanmelden als ontvanger, shopper of gever? Dat kan hier!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.