FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 december 2022

Australië: giftige babyspinazie liet mensen hallucineren

In Australië hebben gezondheidsautoriteiten er op aan gedrongen om niet op zoek te gaan naar een lading giftige babyspinazie, aangezien alleen al in New-South-Wales 164 mensen symptomen melden.

Een nationale terugroepactie voor babyspinazieproducten afkomstig van een boerderij uit Victoria - verkocht in Coles en Woolworths-winkels in het hele land - is uitgegeven nadat sommige mensen hallucinaties hadden ervaren.

NSW-Health liet weten dat vanaf zondag 164 personen klachten hebben gemeld na het eten van babyspinazie, van wie er minstens 42 medische hulp hebben gezocht. De gemelde klachten waren delirium of verwardheid, hallucinaties, verwijde pupillen, snelle hartslag, rood gezicht, wazig zicht en droge mond.

Een kind uit Queensland werd in het weekend in het ziekenhuis opgenomen na het eten van de spinazieblaadjes, die volgens de gezondheidsautoriteiten afkomstig waren van Riviera Farms. In een verklaring zei de boerderij dat ze inmiddels contact hebben opgenomen met alle 20 retailers die haar producten verkopen. "Het advies aan onze afnemers blijft om mogelijk besmette spinazieproducten uit de schappen te halen en hun eigen klanten te adviseren hetzelfde te doen," zeiden ze. "Riviera Farms werkt nauw samen met retailers en toezichthouders om mogelijk besmette spinazieproducten uit de schappen te identificeren en terug te halen."

Hoewel het onderzoek nog gaande is, lijkt het waarschijnlijk dat de spinazie besmet is geraakt door een giftig onkruid, zoals een nachtschade, jimson-onkruid of alruinwortel. Het onkruid heeft mogelijk de spinazie-oogst besmet tijdens de recente overstromingen.

Rutte: excuses voor slavernijverleden is een eerste stap, deel eisen ingewilligd

Mark Rutte heeft namens de Nederlandse Staat excuus aangeboden voor het slavernijverleden van Nederland. De slavernij is een misdaad tegen de menselijkheid en vormt een ‘ronduit beschamende episode’ in de Nederlandse geschiedenis. 

"Daarvoor bied ik namens de Nederlandse regering excuses aan, today I apologise", zei Rutte, gevolgd door excuses in diverse talen. "Ik bied excuses aan voor het handelen van de Staat in het verleden, postuum aan alle tot slaaf gemaakten die wereldwijd hebben geleden, hun dochters en zonen, al hun nazaten in het hier en nu.”

Update20.00 uur: Een deel van de door belangenverenigingen ingediende tegeneisen is nu toegezegd. Het kabinet stelt een fonds van 200 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen op het terrein van bewustwording, betrokkenheid en doorwerking. De programmering en bestemming van het fonds vindt plaats in gezamenlijkheid met onder andere nazaten en betrokkenen.

Daarnaast stelt het kabinet voor om een onafhankelijk Herdenkingscomité op te richten. Dit Herdenkingscomité moet de komende jaren zorgen voor een grootse, waardige herdenking van het slavernijverleden op 1 juli, samen met het Caribische deel van het Koninkrijk, Suriname en andere landen. Het komende herdenkingsjaar 2023 wil het kabinet gebruiken om samen met maatschappelijke partijen, en het op te richten Herdenkingscomité, te kijken hoe de jaarlijkse herdenking blijvend grootser, waardiger én meer in samenhang is te organiseren.

Het komende herdenkingsjaar, dat begint op 1 juli 2023, bestaat onder andere uit enkele grote, Koninkrijksbrede evenementen. De Koning voelt zich persoonlijk zeer betrokken bij het onderwerp en zal op 1 juli aanwezig zijn bij de herdenking en viering in Amsterdam. Het komende herdenkingsjaar biedt veel ruimte voor maatschappelijke, culturele en educatieve initiatieven uit de samenleving.

De regering ziet de excuses van vandaag als een eerste stap. Naast de excuses kondigt het kabinet in haar reactie het voornemen aan om het slavernijverleden een stevige plek te geven binnen het onderwijs omdat dat de plek is waar jongeren in aanraking komen met geschiedenis.

Ook zet het kabinet in op het vergroten van kennis en bewustwording door het behoud en de verdere ontwikkeling van musea, archieven en de bescherming van cultureel erfgoed, zowel in Europees Nederland als in de Caribische delen van het Koninkrijk en andere betrokken landen. Met Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba wordt overlegd over hun specifieke wensen op deze gebieden. Ook draagt het kabinet bij aan de ontwikkeling van een nationaal slavernijmuseum, met daaraan verbonden een kenniscentrum. Aangekondigd, meerjarig onderzoek naar het slavernijverleden levert input aan die instellingen. Daarnaast wordt het makkelijker om een aan de slavernij gerelateerde achternaam te veranderen.

Voor de gruwelijk vermoorde Curaçaose verzetsheld Tula kondigt het kabinet een officiële rehabilitatie aan. Het voorziene fonds biedt ook mogelijkheden om andere verzetsstrijders op gepaste wijze te eren.

Eerdere berichtgeving: Premier Mark Rutte biedt waarschijnlijk vandaag om 15.00 uur namens het kabinet excuses aan voor het slavernijverleden. Rotterdamse raadslid Joan Nunnely (D66) vertelde vanmorgen bij WNL hoe ze dit als een historische moment beschouwd en benieuwd is hoe de excuses gaan vallen. 

Haar over overgrootmoeder is in 1852 geboren op een plantage en heeft als kindslavin op de plantage moeten werken. Dat is volgens Nunneley vergelijkbaar met het opgroeien en leven in een gevangenis zonder de vrijheid die voor ons heel gewoon is. Ze heeft via haar familie veel gehoord over haar overgrootmoeder, het was een lieve en sterke vrouw. 

Betrokken organisaties hebben een eisenpakket op tafel gelegd als voorwaarden voor acceptatie. Alleen als het kabinet aan de eisen gaat voldoen, dan zullen zij de excuses daadwerkelijk aanvaarden.

Kijk hier naar de toespraak van Mark Rutte:

Een schadevergoeding is één van de eisen. Nunnely vindt het een goed plan dat er financiële compensatie komt of dat er iets van een fonds wordt opgezet. Dan kan er ook aandacht in het onderwijs en in de samenleving aan het slavernijverleden worden gerealiseerd. Ze is het meest tevreden over het feit dat er nu een goede dialoog op gang gekomen is met het kabinet en de organisaties en belangengroepen die hier al jaren mee bezig zijn.

De toespraak van Rutte zal tegelijk in Suriname en op de zes Antilliaanse eilanden worden uitgezonden, in aanwezigheid van Nederlandse bewindslieden. Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind is aanwezig in Suriname, Zorgminister Ernst Kuipers zal in Sint Maarten zijn en staatssecretaris Alexandra van Huffelen naar Curaçao.

De regering van Sint Maarten liet vorige week weten het excuses van het Nederlandse kabinet voor het slavernijverleden niet te zullen accepteren vanwege het gebrek aan overleg vooraf.

In 3 stappen naar de voordeligste autoverzekering

Iedereen die in Nederland met een auto de openbare weg wil betreden, is verplicht deze auto WA te hebben verzekerd. Dit zorgt er namelijk voor dat de schade die bij een ongeluk wordt toegebracht aan de andere partij, wordt vergoed door de verzekeraar. Gebeurt dit namelijk niet, dan zul je zien dat dit tot flinke discussies kan leiden. Gelukkig is een WA verzekering voor de meeste mensen redelijk betaalbaar. Toch zijn er ook heel veel mensen die hun auto verzekerd hebben en hier maandelijks veel te veel voor betalen. Je kunt je namelijk wel voorstellen wat er gebeurt op het moment dat je auto enkele jaren geleden als nieuw is gekocht en je inmiddels al weer de nodige jaren eigenaar bent van deze bolide. Vooral in de eerste paar jaren daalt de waarde enorm. Om er voor te zorgen dat je niet teveel betaald, hebben wij een aantal handige tips die je hierbij kunnen helpen.

Bepaal de leeftijd van je auto

Een goede eerste stap bij het uitzoeken van een autoverzekering, is door de leeftijd van de auto eens goed te bekijken. Afhankelijk van de leeftijd wordt er namelijk vaak een keuze gemaakt voor het type verzekering. Zo kennen we in Nederland 3 verschillende type verzekeringen. Dat zijn de WA, WA+ en allrisk verzekering. De verschillen zitten hem met name in het feit dat een WA en WA+ de schade aan je eigen voertuig niet vergoed en dit bij een allrisk verzekering wel het geval is. Bij een WA+ ben je ook verzekerd tegen bijvoorbeeld brand en diefstal. Doorgaan worden auto’s ouder dan 5 en jonger dan 10 jaar WA+ verzekerd. Is je auto ouder dan dat, dan is een WA verzekering afdoende. Heb je nu net een nieuwe auto gekocht, dan is het logisch dat je deze Allrisk wilt verzekeren.

De juiste dekking

Nadat je de keuze hebt gemaakt voor een type verzekering, is het ook goed te kijken naar de dekking. Want ook binnen een verzekering zijn er allerlei verschillende opties. Stel dat je vaak naar het buitenland gaat, dan is het aan te raden om ook een pech in het buitenland verzekering af te sluiten. Dit kan vaak bij je eigen verzekeraar, maar natuurlijk ook elders. Daarnaast zijn er nog allerlei andere praktische zaken waar je even goed over na moet denken. Het is namelijk zonde dat je straks niet voldoende verzekerd bent en jezelf op moet draaien voor bepaalde kosten. Gelukkig is het tegenwoordig eenvoudig om online je autoverzekering te vergelijken en ook direct een goedkope autoverzekering te vinden. 

Vergelijk online

Vandaag de dag is het vinden van een goedkope autoverzekering heel eenvoudig geworden. Zo kun je namelijk online gemakkelijk en snel je wensen kenbaar maken en wordt er een selectie met verzekeraars gemaakt voor je, die aansluiten bij wat jij zoekt. Op basis hiervan kun je uiteindelijk zelf bepalen wat wel of absoluut niet bij je past. Je zult zien dat je op deze manier overzichtelijk verschillende verzekeraars met elkaar kunt vergelijken en uiteindelijk ook snel en gemakkelijk een keuze kunt maken.

Contract

Boete voor uitvaartverzorger die camera van persfotograaf afpakte

Een 59-jarige man uit Bunschoten-Spakenburg is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een geldboete van 1000 euro waarvan 500 euro voorwaardelijk.

De man, een uitvaartverzorger, dwong een persfotograaf gemaakte foto's van een condoleance te wissen. Toen de fotograaf dat niet deed, pakte de man de camera af en nam hem mee.

Condoleance
In verband met het overlijden van een jonge man uit Bunschoten-Spakenburg vond in het dorp op 4 november 2021 een condoleance plaats. De uitvaartverzorger had eerder op die dag al contact gezocht met lokale journalisten en hen gevraagd of ze vanuit privacy-oogpunt niet naar de condoleance wilden komen. Toen hij tijdens de condoleance gewezen werd op de aanwezigheid van een persfotograaf, stapte hij op hem af en vroeg hij naar eigen zeggen twee keer aan de fotograaf of hij de foto’s wilde wissen. Toen die dat weigerde, liep de uitvaartverzorger mee naar de auto van de fotograaf en pakte daar zijn camera af. Hij verklaarde op zitting dat hij het toestel enkel tijdelijk 'in bewaring had gesteld' . Volgens de fotograaf is hij niet mishandeld, maar ging het wel om een bedreigende situatie waarbij de man hem vastpakte en hem dwong om de foto's te verwijderen. Hierbij viel zijn bril op de grond die daardoor beschadigde.

De-escaleren
De uitvaartverzorger verklaarde op zitting dat hij met het afpakken van de fotocamera de ontstane situatie wilde de-escaleren. Op de condoleance was namelijk ook een grote groep voetbalsupporters afgekomen die niet blij was met de aanwezigheid van de fotograaf. Door de camera af te pakken wilde hij voorkomen dat de situatie uit de hand zou lopen en was het niet zijn bedoeling om de camera te houden. Volgens de officier van justitie is de man daarmee een grens over gegaan. Hij had niet het recht in eigen hand mogen nemen en zo op mogen treden tegen een journalist. Ondanks dat hij de camera slechts even in zijn bezit wilde houden, is tóch sprake van diefstal en poging dwang om de foto's te wissen. Het Openbaar Ministerie legde tijdens een zogenoemde OM-zitting de uitvaartverzorger een geldboete op van 1000 euro, maar de man ging daartegen in verzet. Ook vandaag op zitting eiste de officier een geldboete van 1000 euro.

Context
De politierechter is het eens met de officier van justitie dat de uitvaartverzorger zich schuldig heeft gemaakt aan twee strafbare feiten. Ook het tijdelijk afpakken van een camera is juridisch gezien diefstal. Tegelijkertijd vindt hij dat in deze zaak rekening moet worden gehouden met de context. Het gaat om een bijzondere, gevoelige situatie waarbij de uitvaartverzorger oog had voor het goed laten verlopen van de condoleance. Maar ook de fotograaf had gewoon, ongestoord zijn werk moeten kunnen doen. Die journalistieke vrijheid is belangrijk. Normaal gesproken worden in zaken waarin sprake is van geweld of intimidatie aan het adres van een journalist forse straffen opgelegd. Maar gelet op de gevoelige omstandigheden (de uitvaart) vindt de politierechter een boete van 1000 euro waarvan 500 euro voorwaardelijk een passende straf in deze zaak. Hij weegt hierbij mee dat de man geen strafblad heeft, de schade wil vergoeden en met de fotograaf in gesprek wil gaan.

Rechter wijst verzoek David Icke om Nederland te bezoeken voorlopig af

De voorzieningenrechter in Haarlem heeft het verzoek van Icke afgewezen om met kerst familie in Nederland te kunnen bezoeken.

De rechter heft het aan Icke opgelegde verbod om het Schengengebied binnen te komen voorlopig niet op.

Toegangsverbod
In november zou Icke naar Nederland komen om te spreken op een demonstratie van Samen voor Nederland in Amsterdam. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid ontzegde hem daarop de toegang tot Nederland en alle landen van het Schengengebied. Hij vreesde dat de komst van Icke tot verstoring van de openbare orde zou leiden. Icke heeft daartegen bezwaar gemaakt. Dat bezwaar is nog in behandeling bij de staatssecretaris.

Intussen heeft Icke de voorzieningenrechter gevraagd om de toegangsontzegging te schorsen zodat hij weer vrij kan reizen en met kerst familie in Nederland kan bezoeken. Volgens Icke is er in zijn geval geen reden om hem de toegang te ontzeggen en maakt de staatssecretaris misbruik van zijn bevoegdheid.

Oordeel rechter
De voorzieningenrechter wijst dat verzoek af. De staatsecretaris kon afgaan op een rapport van de politie en twee rapporten van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Op grond daarvan kon hij aannemen dat er concrete aanwijzingen zijn dat de komst van Icke een bedreiging vormt voor de openbare orde.

De voorzieningenrechter oordeelt dat de staatssecretaris Icke niet ten onrechte beschouwt als een verspreider van complottheorieën. Zoals Icke in zijn bezwaarschrift vermeldt, is de kern van de boodschap die hij verspreidt dat de huidige politici en beleidsmakers systematisch misdrijven plegen door de rechtsstaat uit te hollen en een pandemie fingeerden om een agenda door te drukken en de bevolking te onderwerpen aan medische experimenten. Het is precies dit soort gedachtegoed waar de NCTV voor waarschuwt in zijn dreigingsanalyses. Zulke theorieën leiden volgens de NCTV tot dehumanisering van tegenstanders, extremisme en geweld en zo tot bedreiging van de openbare orde.

Het standpunt van Icke dat de staatssecretaris misbruik maakt van zijn bevoegdheid, volgt de voorzieningenrechter niet. De rechter twijfelt niet aan de rechtmatigheid van de toegangsontzegging. Er geldt een vrij verkeer van personen binnen de lidstaten van het Schengengebied. Het ontzeggen van de toegang tot het Schengenbied is de enige effectieve manier om de komst van Icke naar Nederland te voorkomen. Ook vindt hij het belang van Icke om vrij te kunnen reizen en met kerst familie in Nederland te kunnen bezoeken minder groot dan het belang van de bescherming van de openbare orde.

Deze uitspraak is gedaan door de rechtbank Den Haag, zittingsplaats Haarlem.

Biatlete Hauser pakt verrassende massastartzege, Noorse mannen domineren

In het Franse Annecy-Le Grand Bornand is alweer de derde World Cup-week van het seizoen in het biatlon afgesloten. Op de slotdag stonden de massastarts op het programma: de top-25 van de World Cup en de vijf besten van de week verschijnen aan de start, met ook hier vier schietbeurten.

Mannen
De Noren domineerden in het begin van de wedstrijd en na de twee liggende schietbeurten hadden ze de hele top-4 in handen: Sturla Holm Lægreid ging aan de leiding, voor Vetle Sjåstad Christiansen, Johannes Thingnes Bø en Johannes Dale - alle vier waren ze ook nog foutloos op de schietbaan.

De derde keer schieten, de eerste in staande positie, leverde weinig verandering op, maar wel iets: drie van de vier Noren schoten één keer mis, Dale twee keer, en hij werd vervangen door landgenoot Filip Fjeld Andersen. De concurrentie liet ook schijven staan, waardoor het alsnog de Noren voorop waren.

Bij de laatste schietbeurt ging het voor Lægreid nog een keer mis, maar Bø schoot er twee naast en dus kon hij de leiding pakken. Sebastian Stalder uit Zwitserland was nog altijd foutloos en ging als tweede de slotronde in, maar had niet genoeg tempo op de ski's en werd achtste. Lægreid werd bijgehaald door de verrassend sterke Dale, die hem in de eindsprint zowaar wist te kloppen - Bø finishte als derde, Fabien Claude was op plek vier de enige niet-Noor in de top-6.

Vrouwen
De eerste echte schifting werd bij de tweede schietbeurt gemaakt, hoewel er nog altijd een langgerekt lint van biatletes over het parcours ging, aangevoerd door de Zweedse Elvira Öberg. Bij de derde schietbeurt nam Anaïs Chevalier-Bouchet uit Frankrijk de leiding over door foutloos te blijven, gevolgd door haar zus Chloé Chevalier en de Zweedse Anna Magnusson, allemaal nog steeds foutloos.

De laatste schietbeurt leverde Chevalier-Bouchet een misser op, waardoor Lisa Theresa Hauser, die eerder al een keer gemist had, de leiding over kon nemen. De Oostenrijkse was snel op de ski's en ging langlaufend naar de overwinning, terwijl Chevalier-Bouchet in de slotronde verslagen werd door landgenote Julia Simon - ze hield Öberg wel achter zich en pakte dus een prima podiumplek.

1-2-3-4-5-6'je Noorse langlaufers, maar Klæbo verliest na vier jaar weer

De World Cup langlaufen streek de afgelopen dagen neer in het Zwitserse kuuroord Davos. Daar werden de laatste World Cup-wedstrijden afgewerkt alvorens de Tour de Ski op 31 december van start gaat in Val Müstair.

Sprint vrije stijl vrouwen
De Amerikaanse Jessie Diggins, World Cup-leidster Tiril Udnes Weng uit Noorwegen en haar landgenote Ane Appelkvist Stenseth, thuisfavoriete Nadine Fähndrich, Johanna Hagström uit Zweden en de Finse Krista Pärmäkoski vochten het uit in de finale. Daarin voerde Fähndrich op het laatste klimmetje het tempo op, waardoor er nog drie volgden. Voor eigen publiek stond er geen maat op de Zwitserse, die een prachtige zege boekte, voor Diggins en Hagström.

Sprint vrije stijl mannen
Voor Italië stond Federico Pellegrino in de eindstrijd, naast de jonge Zweed Edvin Anger, de Noren Even Northug en Johannes Høsflot Klæbo, de verrassende Brit James Clugnet en Lucas Chanavat namens Frankrijk. Pellegrino, wiens vrouw op ieder moment kon bevallen, had het vuur te pakken en wist met een geniale eindsprint voorbij Klæbo naar de winst te sprinten. De Noor werd tweede, zijn eerste nederlaag in een vrijestijlsprint sinds november 2018, voor Chanavat.

20km vrije stijl vrouwen
Diggins vloog er zoals wel vaker stevig in en zette na vijf kilometer een tijd neer waar niemand aan kwam, maar vervolgens gaf Ingvild Flugstad Østberg gas. De Noorse, teruggekomen van jarenlang fysiek malheur, was halverwege twee tienden van een seconde sneller en na vijftien kilometer dook ze drie tellen onder Diggins' tijd. De Amerikaanse kende echter een daverend slotstuk en in haar kenmerkende, állesgevende stijl wist ze het zich letterlijk zwart voor haar ogen te langlaufen - ze zag na de finish even niks meer. Østberg kwam daar net niet aan en werd op 5,5 seconden tweede, terwijl de Amerikaanse Rosie Brennan op 11,2 seconden derde werd, een halve tel voor de Noorse World Cup-leidster Tiril Udnes Weng.

20km vrije stijl mannen
Van de grote mannen was Simen Hegstad Krüger de laatste die op pad ging en al vanaf het begin was de Noor erg snel. Na tien kilometer noteerde hij de snelste tijd en vanaf dat moment nam hij alsmaar meer voorsprong op de rest: uiteindelijk won hij met 22,3 seconden voorsprong op zijn landgenoot Hans Christer Holund. Sjur Røthe was 24,5 seconden langzamer en completeerde zo het podium, terwijl er met Didrik Tønseth, Klæbo en Iver Tildheim Andersen nog drie Noren in de volledig Noorse top-6 seconden.

Experiment om einde te maken speculaties alternatief einde van 'Titanic'

De film 'Titanic' eindigt tragisch met de dood van de hoofdpersoon Jack Dawson. De film is nu 25 jaar oud, en vanaf het begin beweren fans dat Dawson - gespeeld door Leonardo di Caprio - het in de film ook had kunnen overleven. Volgens regisseur James Cameron is dit nu wetenschappelijk weerlegd door een experiment. 

Had Dawson daadwerkelijk de ijskoude Atlantische wateren kunnen verlaten en op de drijvende deur kunnen klimmen om zich bij zijn geliefde Rose (Kate Winslet) te voegen, om samen oud te worden? Regisseur Cameron vertelde aan de Toronto Sun dat er een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd is om "voor eens en voor altijd duidelijkheid te krijgen over het waarheidsgehalte van deze suggestie".

Hiervoor werd het vlot herbouwd en in ijswater gelaten. Twee stuntmannen met hetzelfde lichaamsgewicht als de hoofdpersonen waren uitgerust met sensoren en namen in verschillende configuraties plaats op het vlot. Ze hadden het allebei onmogelijk kunnen overleven, zei Cameron na het experiment, dat werd uitgevoerd voor een National Geographic-special.

Vanuit zijn oogpunt waren er ook dramaturgische redenen om de film zo te laten eindigen. "Jack Dawson moest eigenlijk gewoon sterven", zei Cameron. Net als bij Romeo en Julia wordt de ware liefde afgemeten aan de opoffering die men er voor over heeft.

Miedema scheurt kruisband, mist waarschijnlijk WK

Vivianne Miedema zal zeer waarschijnlijk niet kunnen meedoen aan wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen volgend jaar. De speelster van Arsenal en het Nederlands Elftal blijkt tijdens haar laatste wedstrijd haar kruisband te hebben afgescheurd.

De aanvalster wacht een operatie en een lange revalidatie. Zelf gaat Miedema er al niet meer van uit dat ze het WK, dat op 20 juli begint, zal halen. "Het was een van die momenten waar je het meteen weet. Er ging van alles door mijn hoofd toen het gebeurde: ik kan mijn team niet meer helpen, ik kan niet meedoen aan het WK en zal lang moeten revalideren." 

"Ik ga jullie niet vertellen dat ik sterker terug ga komen of dat ik uitkijk naar de maanden in de sportschool. Het wordt zwaar met genoeg moeilijke dagen (veel huilen, wat we al veel hebben gedaan de laatste tijd), maar helaas hoort dat ook bij het voetbal. Ik heb het geluk dat ik fantastische ploeggenoten, vrienden en familie heb, en Beth, die mij door alles heen kan loodsen en maar een paar weken op mij voorligt”, aldus Miedema. Haar Engelse partner en Arsenal-ploeggenote Beth Mead liep eind vorige maand precies dezelfde blessure op.

Miedema liep de blessure een paar dagen geleden op tijdens een duel voor de Champions League tegen Olympique Lyon. Ze werd toen in tranen met een brancard van het veld gedragen. De vrees voor een zware blessure blijkt nu te kloppen. Bondscoach Andries Jonker van de Nederlandse voetbalsters leeft mee met Miedema. "Het is natuurlijk vreselijk nieuws”, aldus Jonker. "Allereerst voor Vivianne zelf, die de komende maanden zal moeten revalideren van deze zware blessure, maar ook voor Arsenal en het Nederlands voetbal. Vivianne is met 115 interlands en 95 goals van onschatbare waarde voor de Oranje Leeuwinnen. We wensen haar de komende maanden heel veel sterkte met de operatie en het herstel.”

Riiber en Geiger winnen op noordse combinatie, Hansen blijft domineren

De World Cup in de noordse combinatie streek de afgelopen dagen neer in het Oostenrijkse Ramsau. Daar werden op twee dagen vier wedstrijden afgewerkt: zowel de vrouwen als de mannen kregen er twee voor de kiezen.

Vrouwen 1
Bij het schansspringen was Gyda Westvold Hansen weer eens de beste en dat leverde de Noorse al bijna de winst op. De Oostenrijkse Lisa Hirner mocht 42 seconden na Hansen beginnen met langlaufen, twee tellen voor de Duitse Nathalie Armbruster en met ook nog de Italiaanse Annika Sieff (+0:54) en de Duitse Svenja Würth (+0:58) binnen een minuut - gevaar voor het podium kwam van de Noorse Ida Marie Hagen, die na 1:48 minuten mocht gaan langlaufen.

Al langlaufend kwam Hansen niet in de problemen, halverwege de vijf kilometer had ze al bijna een minuut voorsprong op Armbruster en Hirner. Sieff zat daar tien tellen achter en zag Hagen al opdoemen. Hansen ging onbedreigd door naar de overwinning, Hirner sprintte Armbruster er nog uit voor de tweede plek en Hagen eindigde op tien tellen van dat duo als vierde.

Mannen 1
Bepaald niet voor het eerst werd het schansspringen gewonnen door de Noor Jarl Magnus Riiber, die dit keer 28 seconden vóór Ryota Yamamoto uit Japan mocht gaan langlaufen. Verder vertrok de Oostenrijker Franz-Josef Rehrl na 51 seconden en de Duitser Julian Schmid na 58 seconden, terwijl de Noor Jens Lurås Oftebro en de Oostenrijkers Johannes Lamparter en Thomas Rettenegger beiden na precies één minuut los konden. Gevaar kwam ook van onder meer de Duitser Vinzenz Geiger (+1:07), de Noor Jørgen Gråbak (+1:22) en Eero Hirvonen uit Finland (+1:25).

Op de langlaufski's ontstond al snel een grote groep op een minuut van Riiber, met daarbij onder meer al Geiger die aangesloten was. Vijf mannen worstelden zich los uit die groep: Geiger, Lamparter, Oftebro, Schmid en de Fin Ilkka Herola, hoewel die laatste twee ook afhaakten. Op de laatste klimmetjes plaatste Oftebro een aanval, waardoor Lamparter afhaakte. Riiber bolde rustig als winnaar over de meet, achter hem werd de zeer felle sprint om plek twee nét gewonnen door Oftebro, voor Geiger.

Vrouwen 2
Ook dit keer was Hansen de beste op de schans en nu waren het Sieff (+0:30) en Armbruster (+0:33) die een - vermoedelijk vergeefse - poging mochten doen om de Noorse bij te halen op de langlaufski's. Hirner kon na 46 seconden vertrekken en ook Würth (+0:53) en de Française Lena Brocard (+0:58) bleven nog binnen een minuut. Als rappe langlaufster had Hagen weer wat ogen op zich gericht, maar met 1:44 minuten achterstand leek de kans op een podiumplek toch vrij klein.

Halverwege het langlaufen had Hansen inmiddels een dikke vijftig seconden voorsprong op Armbruster en Sieff, met Brocard en Hirner daar weer een kleine twintig tellen achtrer. Hansen pakte op haar relatieve gemakje de zege en bleef op een honderd procent winstpercentage dit seizoen, terwijl Sieff in de aanval ging voor plek twee. Ze liet Armbruster achter en pakte de tweede plek, voor de Duitse en met Hirner op plek vier.

Mannen 2
Riiber was ook op de tweede dag de beste op de schans, hij sprong elf seconden voorsprong op Yamamoto bij elkaar, 39 seconden op Rehrl en 50 seconden op Oftebro, de Japanner Yoshito Watabe en Gråbak. Verder gevaar kwam eventueel nog van vooral Lamparter en Geiger, die na 57 seconden en 1:09 minuten mochten beginnen aan de tien kilometer op de langlauflatten.

Achter Riiber ontstond wederom een grote groep en halverwege hadden die, onder aanvoering van Geiger, nog maar 25 seconden achterstand op de Noor. Die hield de benen vervolgens een beetje stil, waardoor de groep hem bijhaalde. Met dik anderhalve kilometer te gaan opende Geiger de aanval en de Duitser sloeg een serieus gat, waarna hij overtuigend naar de winst liep. Lamparter won de fraaie sprint om de tweede plek van Riiber, die wel de leider blijft in de World Cup.

Nieuwe herinneringen voor Marineford en Dressrosa in One Piece Odyssey

Tijdens de manga/animecon Jump Festa in Japan was er ook nieuws over One Piece Odyssey. Naast Alabasta en Water Seven zijn er twee nieuwe herinneringen onthuld: Marineford en Dressrosa.

In One Piece Odyssey moeten spelers Memoria verkennen, een wereld die is opgebouwd uit de herinneringen van de Straw Hat Crews vroegere avonturen, om hun verloren krachten terug te krijgen. De afloop van deze arcs zullen in de game compleet anders zijn dan in de manga en anime.

In het originele Marineford-verhaal vocht Luffy samen met vele andere piraten om Portgas D. Ace, Luffy's broer, te bevrijden. In One Piece Odyssey gaat Luffy opnieuw de noodlottige strijd aan die hij alleen aanging, maar deze keer samen met de Straw Hat Crew. Wat zullen Luffy en zijn vrienden, die in de twee jaar sinds het incident zijn opgegroeid, doen als ze deze plek opnieuw bezoeken?

De Dressrosa-herinnering neemt spelers mee naar het koninkrijk onder de heerschappij van Doflamingo, die heeft besloten om de Birdcage te gebruiken om te voorkomen dat mensen het eiland verlaten. Met een prijs op hun hoofd moet de Straw Hat Crew, vergezeld door gastpersonages Sabo en Trafalgar Law, hun eens zo machtige vijand Doflamingo verslaan.

One Piece Odyssey komt 13 januari 2023 uit op PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc.

Thais marineschip kapseist, zoektocht naar 31 opvarenden gaat door

Een Thais marineschip is gekapseisd in de Golf van Thailand.

Volgens het Thaise leger zijn 75 mensen gered. De zoektocht naar 31 andere bemanningsleden gaat door.

Hierbij worden marinefregatten en helikopters ingezet. Het militaire schip belandde gisteren tijdens een patrouille op zo'n 37 kilometer voor de Thaise kust in slecht weer met hoge golven. Doordat het schip water maakte werd de elektronica aan boord beschadigd.

Stupide propaganda: Pappa naar het front, dochter een iPhone

Als de aanmeldingen om mee te vechten in Oekraïne uitblijven en de vaderlandsliefde lijkt opgedroogd, dan rest er nog altijd emotionele chantage om strijdkrachten te werven. Dat schuwen de Russen dan ook niet. Er is een propaganda filmpje gemaakt om te laten zien hoe vaders luxe goederen voor hun kinderen kunnen aanschaffen als ze zich aansluiten bij de 'speciale operatie' in Oekraïne. Uiteraard komt deze vader niet in een lijkzak terug uit Oekraïne maar met een iPhone in zijn hand (geplunderd?) 

Darters Aspinall, Williams en Heta overtuigen op WK, De Decker door

Op het wereldkampioenschap darts zijn er zondag geen al te grote verrassingen gebeurd. Er werden weer twee sessies afgewerkt en wederom bestonden beide sessies uit drie eersterondepartijen en een wedstrijd in de tweede ronde.

De dag begon met een wat gezapig potje, waarin de Let Madars Razma het opnam tegen Prakash Jiwa namens India. De eerste drie sets waren ondanks het matige niveau in elk geval spannend, Razma won er twee van en maakte het in de vier de set netjes af.

De Tsjech Karel Sedlacek speelde vervolgens tegen de Australiër Raymond Smith, die best aardig speelde, maar geen partij was voor de zeer sterk gooiende Sedlacek: 3-0. Dat was ook de score die de Engelsman Luke Woodhouse de winst opleverde tegen Vladyslav Omelchenko. De winnaar van het Oekraïns kwalificatietoernooi weerde zich in set twee netjes, maar kon geen set pakken.

De middagsessie werd afgesloten met een op papier uitstekende partij: Damon Heta uit Australië tegen de vrij ver weggezakte tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis. Die kon echter nauwelijks een echte vuist maken tegen het sterke spel van Heta, die in drie sets de zege naar zich toe trok.

Mike de Decker opende de avondsessie en de Belg deed dat prima tegen Jeff Smith. De Canadees herstelde zich na een lastig begin en stond goed te gooien, maar liet zijn kansen liggen, waardoor De Decker het alsnog in vier sets af kon maken: 3-1.

Debutant Scott Williams nam het daarna op tegen zijn Engelse landgenoot Ryan Joyce en dat werd dé partij van de dag. Al snel zaten beiden op een gemiddelde van boven de 100 punten per beurt en dat hielden ze vast, waarbij Williams net de sterkere was: hij won met 3-1, ondanks gemiddeld zelfs 103 punten voor Joyce.

In een Noord-Amerikaans onderonsje speelde de Canadees Matt Campbell tegen de op Guam geboren Amerikaan Danny Baggish. Die was lekker bezig en finishte prima, waardoor hij Campbell in een uitstekende wedstrijd met 3-0 het nakijken gaf.

Nathan Aspinall had het tot slot vooral in het begin lastig met de Kroaat Boris Krcmar, de eerste twee sets werden beiden in vijf legs netjes verdeeld. Vervolgens kwam Aspinall echter meer op dreef en met nog één verloren leg maakte hij het af: 3-1.

Bestrijding mobiele bendes voortgezet na opheffen Taskforce

Op 1 december is de Taskforce Mobiel Banditisme gestopt. De Taskforce heeft er als aanjager voor gezorgd dat alle partijen die betrokken zijn bij de bestrijding van mobiele bendes hun krachten hebben gebundeld. Deze samenwerking wordt nu voortgezet en verder geïntensiveerd door deze partijen om criminaliteit gepleegd door rondreizende bandieten blijvend aan te pakken. Door preventie en een gerichtere aanpak kunnen deze criminele bendes beter op heterdaad worden aangehouden en vervolgens zwaarder worden bestraft.

In Nederland zijn internationale criminele bendes actief die van gemeente naar gemeente trekken en een spoor van ellende achterlaten. Van inbraken in (vracht)auto’s, winkels, woningen en bedrijven tot zakkenrollen, straatroven, heling, oplichting en identiteitsfraude. Allemaal vergrijpen die een grote impact hebben op inwoners en ondernemers.

Resultaten
Om deze mobiele bendes effectief tegen te gaan, is in 2018 de Taskforce Mobiel Banditisme opgericht. De Taskforce heeft ervoor gezorgd dat alle publieke en private partijen die een rol hebben in de bestrijding van mobiel banditisme structureel bij elkaar komen. Met als doel samen mobiele bendes te ontmoedigen, tegen te houden en aan te pakken. Het gaat hierbij om het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Openbaar Ministerie, de politie, de Koninklijke Marechaussee, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de VNG, gemeenten (Roermond, Enschede en Breda), VNO-NCW en MKB-Nederland, detailhandel, Transport en Logistiek Nederland en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

De publiek-private samenwerking heeft onder andere de volgende resultaten opgeleverd:

 • Waarschuwingsregister voor winkeliers
  Om winkeldiefstal door mobiele bendes terug te dringen, is er een waarschuwingsregister (Gemeenschappelijke Informatie Organisatie). Hiermee kunnen winkeliers snel informatie over winkeldieven uitwisselen met elkaar, de politie en het Openbaar Ministerie. Hierdoor wordt de pakkans hoger en preventie en interventies effectiever.
 • Hogere straffen voor mobiele bendes
  Op 1 mei 2019 is de strafvorderingsrichtlijn mobiel banditisme van het Openbaar Ministerie in werking getreden. Dit biedt een officier van justitie handvatten om hogere straffen te eisen tegen mobiele bendes. Delicten zoals winkeldiefstal, zakkenrollerij en inbraken gepleegd door internationaal opererende mobiele bendes, worden hierbij gezien als een vorm van internationale georganiseerde criminaliteit. Er worden daarbij in principe geen voorwaardelijke of werkstraffen geëist, maar onvoorwaardelijke gevangenisstraffen.
 • Misbruik van Burgerservicenummers voorkomen
  Mobiele bendes maken gebruik van buitenlandse katvangers. Door zich in een Nederlandse gemeente in te schrijven, ontvangen deze katvangers een Burgerservicenummer (BSN). Hiermee plegen mobiele bendes strafbare feiten. Met behulp van een stappenplan kunnen gemeenten misbruik van Burgerservicenummers tegengaan. Dit heeft het aantal katvangers aanzienlijk teruggedrongen.

Speerpunten
Om mobiele dadergroepen blijvend integraal aan te pakken, blijft de publiek-private samenwerking in de werkgroep Mobiel Banditisme bestaan. De partijen richten zich de komende tijd gezamenlijk op de volgende punten:

 • Bewustwording van gemeenten en bestuur verder vergroten en hen handelingsperspectief bieden;
 • Systematische informatie-uitwisseling tussen winkeliers en politie doorontwikkelen;
 • Blijvende aandacht voor de toepassing van de strafvorderingsrichtlijn Mobiel Banditisme.

Gezamenlijke visie
‘De Taskforce Mobiel Banditisme heeft ervoor gezorgd dat alle partijen die bemoeienis hebben met mobiel banditisme zijn samengekomen tot één geheel’, licht René Middag toe. Hij is projectleider mobiel banditisme namens de politie. ‘Er werden wel afzonderlijke initiatieven genomen om dit probleem aan te pakken, maar de taskforce heeft alle partijen bijeen gebracht. We hebben gezamenlijk bepaald welke interventies het grootste effect hebben en daar onze energie op gericht. Nu we een gezamenlijke visie hebben, is een specifieke taskforce niet meer noodzakelijk. Maar hoewel de taskforce is beëindigd, houden we als politie volop aandacht voor mobiel banditisme. Hierbij werken we samen met de publieke en private partners. Op het gebied van opsporing proberen we zaken aan elkaar te koppelen en een zo effectief mogelijke interventie op te zetten.’

Terugblik prestaties NS 2022: personeelstekort was vooral in september merkbaar

De impact van het personeelstekort bij NS leidde in september tot de meeste hinder. Dat blijkt uit de eindejaarsprognose van NS over 2022. Die maand werden grote aanpassingen in de dienstregeling gedaan, wat ertoe leidde dat gemiddeld 180 spitstreinen per week te druk waren. Dat is nog los van drukke treinen door onverwachte omstandigheden op de dag zelf, zoals een aanrijding of verstoring. Door treinen te verlengen is dit in oktober en november verbeterd. In die maanden waren er gemiddeld 90 te drukke spitstreinen per week. De kans op een zitplaats in de spits komt over heel 2022 naar verwachting uit op 96,5%. NS verwacht dat over het hele jaar 91,5% van de reizigers op tijd komt. Met de dienstregeling 2023, die 11 december van start ging, verwacht NS de dienstverlening te verbeteren.

Wouter Koolmees, president-directeur van NS: “In september ging Nederland weer naar school en aan het werk. Juist in die maand waarin veel mensen op NS rekenden, hebben we een valse start gemaakt door ondermaats te presteren. Achter de cijfers gaan verhalen schuil van reizigers die last hadden van uitval en volle treinen en van collega’s die onder hoge druk hebben gewerkt. Tegelijk is de veerkracht van NS groot en hebben we in oktober en november een iets betere treindienst gereden. De dienstregeling van 2023 is een keerpunt en sluit nauwer aan op het nieuwe reisgedrag met structureel minder reizigers en meer mensen die thuis werken. Dit is de nieuwe basis waar we op kunnen bouwen.”

Reiziger gedeeltelijk terug
In maart, waarin de laatste coronamaatregelen zoals het verplichte mondkapje verdwenen, kwam de reizigersgroei weer op gang en mocht NS steeds meer reizigers in de trein verwelkomen. De groei is echter gestagneerd. NS vervoert op dit moment 20 procent minder reizigers dan voor corona. Dat komt met name door het thuiswerken, waardoor de forens minder vaak voor zijn werk in de trein zit. Daarbij valt op dat het reispatroon in Nederland fors verandert is. Vooral de dinsdag en donderdag zijn drukker dan de andere dagen van de week

Zitplaats
Het percentage reizigers dat een zitplaats in de spits heeft, komt over heel 2022 naar verwachting uit op 96,5% (2021: 99,6%). Voor de Hogesnelheidslijn (Schiphol-Rotterdam-Breda) komt dit uit op 98,0% (2021: 99,9%). In september hadden reizigers het minst kans op een zitplaats tijdens de spits (91,2%).

Drukke treinen in de spits
Door de aanpassingen in de dienstregeling, werd het in sommige treinen te druk. Dat is ook terug te zien in het aantal te drukke treinen in de spits, veroorzaakt door aanpassingen in de dienstregeling. In september waren er door deze aanpassingen gemiddeld 183 treinen per week met te weinig zit- en staplaatsen voor de hoeveelheid reizigers die verwacht werden. Door treinen zoveel mogelijk te verlengen daalde dit aantal naar gemiddeld 90 per week in oktober en november.

Op tijd
Naar verwachting komt 91,5% (2021: 94,4%) van onze reizigers in 2022 op tijd aan. Op de Hogesnelheidslijn komt dit jaar naar verwachting 81,6% van de reizigers op tijd aan. Dat is minder dan vorig jaar (2021: 89,2%). Dit komt door een snelheidsbeperking die ProRail op de HSL vanwege de veiligheid uit voorzorg heeft moeten toepassen. Intercity direct-treinen, de IC Brussel, Eurostar en Thalys mogen hierdoor op dit moment op een deel van het traject niet sneller dan 80 km per uur rijden in plaats van 160 of 300 km/uur.

Over de Eindejaarsprognose 2022
Analyses in deze eindejaarsprognose zijn vastgesteld op basis van voorlopige cijfers over de maanden januari tot en met november en een prognose van december. Definitieve cijfers voor het gehele jaar worden in februari 2023 gepubliceerd in het jaarverslag 2022.

Veel aanrijdingen door gladheid in Noord-Holland

De politie Noord-Holland heeft zondagavond tussen 21.00 en 23.00 uur ongeveer dertig meldingen van aanrijdingen ontvangen. Het merendeel te wijten aan de gladheid en met uitsluitend materiële schade.

De snelweg A4 bij Hoofddorp werd rond 21.15 uur door Rijkswaterstaat enige tijd afgesloten na meerdere verkeersongevallen. Op de Jongkindlaan in Alkmaar verloor een bestuurder de macht over het voertuig en reed met zijn auto een garagebox in. Flinke schade was het gevolg; niemand raakte gewond. Ook op de Pampusstraat in Purmerend botste een voertuig tegen een garagebox. Deze was gelegen onder een flatgebouw. De auto ging door de bakstenen heen. Niemand raakte gewond.

Op de N208 bij Santpoort sloeg een voertuig over de kop. De inzittenden zijn gecontroleerd door het ambulancepersoneel en raakten niet gewond. Een bestelbusje ging te water in de Leidsevaart in Haarlem. De bestuurder wist net op tijd uit de auto te springen en op de kant te blijven. Een berger heeft geprobeerd het busje uit het water te takelen, dit is niet gelukt. Maandagochtend zal de berger met groter materiaal het opnieuw gaan proberen.

Na middernacht nam de gladheid af en daarmee ook het aantal ongelukken.

Nederlanders pessimistischer over toekomst samenleving

Nederlanders waren in 2021 pessimistischer over de toekomst van de samenleving dan in 2018. In 2021 vond 57 procent van de 15-plussers dat het in Nederland de verkeerde kant op gaat, in 2018 was dit nog 38 procent. Het pessimisme is vooral toegenomen onder hoger opgeleiden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS op basis van het onderzoek Sociale samenhang en Welzijn.

In dit onderzoek werd het pessimisme gemeten aan de hand van een vraag en twee stellingen. Op de vraag ‘Hoe vind je dat het over het algemeen gaat in Nederland?’ gaf in 2021 de meerderheid (57 procent) van de 15-plussers aan dat het de verkeerde kant op gaat. Hiervan zei 39 procent dat het een beetje de verkeerde kant op gaat en 19 procent dat het duidelijk de verkeerde kant op gaat. Daarnaast zei 44 procent het eens te zijn met de stelling ‘Voor de meeste mensen wordt het leven eerder slechter dan beter’, terwijl dit in 2018 nog 35 procent was. Met de stelling ‘Zoals de zaken er nu voor staan ziet de toekomst er hoopvol uit’ was 39 procent het oneens. In 2018 was dit 26 procent.

Meer pessimisme onder ouderen
In vergelijking met 2018 is het pessimisme in 2021 onder alle leeftijdsgroepen toegenomen. Wel zijn jongeren over het algemeen minder pessimistisch dan ouderen. Zo vindt 36 procent van 15- tot 25-jarigen dat het leven eerder slechter dan beter wordt. Bij 75-plussers is dit 53 procent. Daarnaast is 50 procent van de 15- tot 25-jarigen van mening dat het in Nederland de verkeerde kant op gaat, terwijl dit bij 75-plussers 62 procent is.

Pessimisme vooral toegenomen onder hoger opgeleiden
In 2021 is het pessimisme onder 15-plussers binnen alle opleidingsniveaus toegenomen ten opzichte van 2018, met name onder hoger opgeleiden. Zo was 23 procent van de mensen met opleidingsniveau hbo- of wo-bachelor in 2018 het oneens met de stelling ‘De toekomst ziet er hoopvol uit’. In 2021 is dit toegenomen naar 37 procent. Van de hoger opgeleiden met een hbo-of wo-bachelor vond 23 procent in 2018 nog dat het leven eerder slechter dan beter wordt, in 2021 was dit 35 procent. De hoger opgeleiden die vinden dat het met Nederland de verkeerde kant op gaat lieten de sterkste toename zien: van 32 procent in 2018, naar 56 procent in 2021. Onder mensen met lagere opleidingsniveaus was een vergelijkbaar patroon zichtbaar, maar bij deze groepen was de toename over het algemeen minder groot.

Ondanks de toename bij hoger opgeleiden, is het pessimisme onder lager opgeleiden groter. Wel zijn de verschillen tussen de opleidingsniveaus onderling in 2021 kleiner geworden ten opzichte van 2018.

3 op de 10 Nederlanders tevreden over zichtbaarheid politie in eigen buurt

Van alle Nederlanders van 15 jaar en ouder zegt minder dan 1 op de 10 dat de politie vaak zichtbaar is in de eigen woonbuurt. Ruim 3 op de 10 zeggen dat ze (zeer) tevreden zijn over de zichtbaarheid van de politie in de buurt. Deze tevredenheid is in de stad groter dan op het platteland. De tevredenheid is het hoogst in de regionale politie-eenheid Amsterdam en het laagst in Zeeland – West-Brabant. Dat meldt het CBS.

De cijfers zijn een nadere analyse van de Veiligheidsmonitor 2021 die afgelopen maart verscheen. Deze monitor is een tweejaarlijkse enquête van het CBS en het ministerie van Justitie en Veiligheid over onder andere veiligheidsbeleving, slachtofferschap van criminaliteit, en de waardering van de burger voor de politie. In 2021 namen ruim 173.000 mensen van 15 jaar of ouder deel aan de enquête.

In 2021 geeft 9 procent aan de politie vaak in de eigen buurt te zien, 36 procent zegt dat de politie soms zichtbaar is in de buurt. Meer dan de helft zegt de politie zelden (41 procent) of nooit (13 procent) in de eigen woonomgeving te zien.

3 op de 10 Nederlanders zijn tevreden of zeer tevreden over de zichtbaarheid van de politie in de eigen buurt, 2 op de 10 zijn ontevreden of zeer ontevreden hierover. De anderen zijn niet tevreden en niet ontevreden (36 procent) of hebben geen oordeel over de zichtbaarheid van de politie in de buurt (12 procent).

Zichtbaarheid politie in stad groter dan op platteland
In meer verstedelijkte buurten zeggen relatief meer inwoners dat de politie vaak zichtbaar is in de eigen buurt dan in minder verstedelijkte buurten. De percentages lopen uiteen van 18 in zeer sterk stedelijke buurten (in de grote steden) tot 3 in niet stedelijke buurten (op het platteland).

Ook de tevredenheid over de zichtbaarheid van de politie in de buurt is groter in meer verstedelijkte buurten. Het percentage dat (zeer) tevreden is over de zichtbaarheid van de politie in de buurt verschilt van 38 in zeer sterk stedelijke buurten tot 28 in weinig stedelijke buurten.

In Amsterdam 40 procent tevreden, in Zeeland – West-Brabant minder dan 30 procent
Het percentage dat (zeer) tevreden is over de zichtbaarheid van de politie loopt uiteen van 28 procent in de regionale eenheid Zeeland – West-Brabant tot 40 procent in de regionale eenheid Amsterdam. De tevredenheid is over het algemeen hoger in meer verstedelijkte gebieden, maar ook in de regionale eenheden Noord-Nederland en Oost-Nederland zijn relatief veel mensen tevreden over de zichtbaarheid van de politie.

Verder ingezoomd naar politiedistrict is te zien dat nog geen kwart van de inwoners van het politiedistrict De Markiezaten (Bergen op Zoom en Roosendaal) (zeer) tevreden is over de zichtbaarheid van de politie in de buurt. In politiedistrict Den Haag-Centrum was daarentegen bijna de helft van de inwoners (47 procent) tevreden over de zichtbaarheid van de politie in de buurt.

Tevredenheid zichtbaarheid het laagst in Heerlen en Hilversum, het hoogst in Groningen en Leiden
In de grote gemeenten met meer dan 70.000 inwoners loopt het percentage inwoners dat (zeer) tevreden is over de zichtbaarheid van de politie in de eigen buurt uiteen van 26 procent in Heerlen en Hilversum tot 41 procent in Groningen en Leiden. Ook in de grote steden Amsterdam, Den Haag en Utrecht is de tevredenheid met 40 procent in elk van deze steden relatief hoog. In Rotterdam is 36 procent (zeer) tevreden over de zichtbaarheid van de politie in de buurt.

AI Picture Gallery #73

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Leerdam wint 1000m Calgary, Stolz schittert en Schouten sprint naar massastartwinst

In het Canadese Calgary is de vierde World Cup van het seizoen in het langebaanschaatsen afgerond. Zondagavond stonden er nog twee onderdelen op het programma: de 1000 meter en de massastarts.

1000m vrouwen
In de achtste van tien ritten betrad Jutta Leerdam het ijs en daar stond bepaald geen maat op: met vooral een fantastische eerste volle ronde knalde ze naar een tijd van 1:12,53 minuten. Miho Takagi uit Japan kwam daar nog het dichtst bij in de buurt, maar met 1:13,19 moest ze genoegen nemen met plek twee, voor de Amerikaanse Kimi Goetz (1:13,58). Antoinette Rijpma-De Jong noteerde in 1:13,61 - een nieuw PR - de vierde tijd, Michelle de Jong werd achtste (1:14,35), Isabel Grevelt tiende (1:14,47) en Marrit Fledderus twaalfde (1:15,04).

1000m mannen
Al in de derde rit werd een zeer snelle tijd gereden door de verrassende David Bosa, die met 1:07,24 een nieuw Italiaans record noteerde. Die tijd ging er in rit zeven wel aan en goed ook: supertalent Jordan Stolz reed een fantastische race en snelde naar 1:06,72 minuten. Thomas Krol kwam nog een beetje in de buurt, maar bleef steken op 1:07,16 en plek twee, voor Bosa. Hein Otterspeer werd in 1:07,42 vierde, Joep Wennemars moest in 1:08,42 genoegen nemen met plek achttien - Kjeld Nuis won in 1:07,45 eerder in de B-groep.

Massastart vrouwen
Marijke Groenewoud en Irene Schouten werkten weer eens perfect samen. Groenewoud trok de sprint aan na een koers waarin het tempo hoog lag en Schouten wist het op zeer overtuigende wijze af te maken: winst voor Schouten, voor de Canadese Ivanie Blondin en Groenewoud, die Sumire Kikuchi uit Japan nét van het podium hield.

Massastart mannen
Bart Hoolwerf stond weer niet in de finale, Jorrit Bergsma ging kneiterhard aan met anderhalve ronde te gaan, maar dat was net even te vroeg en hij werd overspoeld door de rest: veertiende. In de laatste bocht gingen de Zuid-Koreaan Lee Seung-hoon en Andrea Giovannini uit Italië onderuit, waardoor de weg voor Bart Swings open lag. De Belg sprintte naar de winst, voor de Canadees Connor Howe en diens zeer verrassende landgenoot Hayden Mayeur.

FOK! Wat een weer: de regen neemt over

winterbanner

Daar zijn we weer!

In het oostelijke deel van het land kan het nog glad zijn, daar geldt code geel tot 8:00. De regen heeft inmiddels de vorst overgenomen en dat gaan we merken. vanuit het zuidwesten trekken regenbuien over het land waar we de hele dag last van gaan hebben. Ook zijn er droge perioden maar het blijft bewolkt. De temperatuur schiet omhoog naar een maximum van 10 graden. De wind uit het zuiden is matig, op open water (vrij) krachtig.

Het blijft de hele week regenachtig met vrijdag de meeste regen. De witte kerst waar laatst iemand naar vroeg kunnen we simpelweg vergeten. Maar voor we daar zijn, eerst morgen. Tot dan!

Suijkerbuijk maakte misschien wel de laatste winterfoto van 2022 in Kerkdriel (Foto: suijkerbuijk)
Suijkerbuijk maakte misschien wel de laatste winterfoto van 2022 in Kerkdriel (Foto: suijkerbuijk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Noordzeelanden tekenen overeenkomst windparken met het Verenigd Koninkrijk

Noordzeelanden hebben een overeenkomst voor offshore windenergie getekend met Groot-Brittannië.

Het plan omhelst gezamenlijke windparken op zee, overslagpunten voor hoogspanningslijnen en de productie van waterstof. Aangezien het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk in de zogenaamde 'North Sea Energy Cooperation' eindigde door het vertrek uit de EU, was een nieuwe raamovereenkomst nodig voor samenwerking in de sector.

Het Verenigd Koninkrijk heeft op dit moment met zo'n 10 gigawatt veruit het hoogste geïnstalleerde offshore windvermogen van Europa.

Musk vraagt users op Twitter of hij Chief-Twitter moet blijven

Twitter-CEO Elon Musk heeft een enquête voor Twitteraars geplaatst met de vraag of hij zijn functie bij Twitter moet neerleggen. 

Musk schreef dat hij het resultaat van de poll zal opvolgen. De miljardair nam eind oktober Twitter over voor 44 miljard dollar. Sindsdien heeft hij een aantal controversiële wijzigingen aangebracht in de korteberichtenservice.

Meest recent veroorzaakte hij kritiek door de accounts van verschillende journalisten te blokkeren. Musk had de journalisten ervan beschuldigd zijn familie in gevaar te brengen met hun berichtgeving. Korte tijd later hief hij de blokkades op. Musk rechtvaardigde deze beslissing ook met een enquête onder Twitter-gebruikers.

Paniek bij Twitter? Namen van andere social media verboden in Tweets

Vandaag heeft Twitter besloten dat er geen links naar concurrerende sociale netwerken mogen staan in de naam van gebruikers. Op zich hun goed recht, hoewel het tegen veel anti-concurrentievervalsingwetten ingaat en van het veelgeprezen plan om van twitter een bastion van vrijheid van meningsuiting te maken is op deze manier natuurlijk ook niet veel meer over.

Alle 'gratis advertenties' voor bepaalde andere netwerken worden verwijderd uit posts en gebruikersaccounts, legt het bedrijf van miljardair Musk uit. Het verbod geldt voor links naar onder andere Facebook, Instagram, Mastodon en Truth Social. Overtreders worden geconfronteerd met de tijdelijke schorsing van hun Twitter-accounts.

Het linkverbod is een van de vele controversiële veranderingen sinds Tesla-CEO Musk eerder dit jaar de online service voor $ 44 miljard verwierf. Onlangs veroorzaakte hij verontwaardiging door tijdelijk de gebruikersaccounts van verschillende Amerikaanse journalisten te blokkeren.

Waarschijnlijk zijn de cijfers sindsdien zo verslechterd dat deze draconische maatregel nodig was en beval hij dus een grote muur om het netwerk te bouwen om het vertrek van gebruikers te doen stoppen. Zijn eigen Berlijnse Muur. Quotes van berichten van andere social media mogen nog wel, maar voor hoe lang nog?

(Want Musk wisselt vaker van mening dan een ongestelde pubermeid met zware ADHD)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.