Australië: giftige babyspinazie liet mensen hallucineren

In Australië hebben gezondheidsautoriteiten er op aan gedrongen om niet op zoek te gaan naar een lading giftige babyspinazie, aangezien alleen al in New-South-Wales 164 mensen symptomen melden.

Een nationale terugroepactie voor babyspinazieproducten afkomstig van een boerderij uit Victoria - verkocht in Coles en Woolworths-winkels in het hele land - is uitgegeven nadat sommige mensen hallucinaties hadden ervaren.

NSW-Health liet weten dat vanaf zondag 164 personen klachten hebben gemeld na het eten van babyspinazie, van wie er minstens 42 medische hulp hebben gezocht. De gemelde klachten waren delirium of verwardheid, hallucinaties, verwijde pupillen, snelle hartslag, rood gezicht, wazig zicht en droge mond.

Een kind uit Queensland werd in het weekend in het ziekenhuis opgenomen na het eten van de spinazieblaadjes, die volgens de gezondheidsautoriteiten afkomstig waren van Riviera Farms. In een verklaring zei de boerderij dat ze inmiddels contact hebben opgenomen met alle 20 retailers die haar producten verkopen. "Het advies aan onze afnemers blijft om mogelijk besmette spinazieproducten uit de schappen te halen en hun eigen klanten te adviseren hetzelfde te doen," zeiden ze. "Riviera Farms werkt nauw samen met retailers en toezichthouders om mogelijk besmette spinazieproducten uit de schappen te identificeren en terug te halen."

Hoewel het onderzoek nog gaande is, lijkt het waarschijnlijk dat de spinazie besmet is geraakt door een giftig onkruid, zoals een nachtschade, jimson-onkruid of alruinwortel. Het onkruid heeft mogelijk de spinazie-oogst besmet tijdens de recente overstromingen.