Experiment om einde te maken speculaties alternatief einde van 'Titanic'

De film 'Titanic' eindigt tragisch met de dood van de hoofdpersoon Jack Dawson. De film is nu 25 jaar oud, en vanaf het begin beweren fans dat Dawson - gespeeld door Leonardo di Caprio - het in de film ook had kunnen overleven. Volgens regisseur James Cameron is dit nu wetenschappelijk weerlegd door een experiment. 

Had Dawson daadwerkelijk de ijskoude Atlantische wateren kunnen verlaten en op de drijvende deur kunnen klimmen om zich bij zijn geliefde Rose (Kate Winslet) te voegen, om samen oud te worden? Regisseur Cameron vertelde aan de Toronto Sun dat er een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd is om "voor eens en voor altijd duidelijkheid te krijgen over het waarheidsgehalte van deze suggestie".

Hiervoor werd het vlot herbouwd en in ijswater gelaten. Twee stuntmannen met hetzelfde lichaamsgewicht als de hoofdpersonen waren uitgerust met sensoren en namen in verschillende configuraties plaats op het vlot. Ze hadden het allebei onmogelijk kunnen overleven, zei Cameron na het experiment, dat werd uitgevoerd voor een National Geographic-special.

Vanuit zijn oogpunt waren er ook dramaturgische redenen om de film zo te laten eindigen. "Jack Dawson moest eigenlijk gewoon sterven", zei Cameron. Net als bij Romeo en Julia wordt de ware liefde afgemeten aan de opoffering die men er voor over heeft.