FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 december 2022

AI Picture Gallery #74

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #812

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Freestyleskiërs Irving en Ruud schitteren in halfpipe en op big air

De liefhebbers van het freestyleskiën konden de afgelopen dagen hun hart ophalen. In het Franse Alpe d'Huez stonden World Cup-wedstrijden op de moguls op het schema, terwijl de mannen en vrouwen van de trucjes in actie kwamen in het Amerikaanse Copper Mountain.

Moguls mannen
In de finale staken er weer twee mannen boven de rest uit: Ikuma Horishima scoorde 82,66 punten, waarmee de Japanner zijn eeuwige concurrent Mikael Kingsbury uit Canada (80,85) aftroefde. De jonge Amerikaan Cole McDonald pakte met 75,17 punten een prima derde plek.

Moguls vrouwen
De Australische Jakara Anthony was met 79,70 punten duidelijk de beste in de finale. De Française Perrine Laffont kwam tot 75,81 punten, terwijl de pas 16-jarige Amerikaanse Elizabeth Lemley met 74,75 punten opnieuw een podiumplek pakte, nadat ze een week eerder in Idre al won.

Dual moguls mannen
Grootheid Kingsbury ging er in de eerste kwalificatieronde al uit na een val, een extreem zeldzame gebeurtenis: de laatste keer dat de winnaar van 76 van zijn 128 World Cup-wedstrijden níet in de top-10 van een wedstrijd eindigde was in januari 2011. Horishima haalde de finale wel en rekende daarin af met Benajmin Cavet uit Frankrijk, terwijl de Zweed Walter Wallberg de kleine finale won van Pavel Kolmakov uit Kazachstan.

Dual moguls vrouwen
De nog altijd maar 18-jarige Japanse Anri Kawamura maakte er met Laffont een mooie finale van, die door de Japanse nipt gewonnen werd. Anthony pakte de derde plek na winst op de Oostenrijkse Avital Carroll, de Nederlandse Janneke Berghuis strandde in de eerste knockoutronde.

Big air mannen
Olympisch kampioen Birk Ruud uit Noorwegen had er zin in: met een indrukwekkende switch left triple cork 1960 mute in de eerste run en een left double bio 1960 in de tweede run - beiden waren nog nooit in World Cup-wedstrijden vertoond - scoorde hij 192,00 punten. De Fransman Timothe Sivignon kwam tot 184,25 punten, Ruud's landgenoot Sebastian Schjerve werd met 182,50 punten derde.

Big air vrouwen
Megan Oldham opende met een left double 1260 mute en liet dat volgen door een right double 1260 safety, wat bij elkaar een score van 176,00 punten opleverde. De Zwitserse Mathilde Gremaud werd met 172,00 punten tweede, voor de jonge Canadese Olivia Asselin (169,00).

Halfpipe mannen
In een spannende finale stond Birk Irving met nog één run te gaan op de derde plek, waarna de Amerikaan er een geweldige, met een double flat spin 720 afgeronde run uit gooide: 93,75 punten en de leiding. Vervolgens kwam de Canadees Noah Bowman, die met 91,00 punten naar plek drie ging. Daar bleef hij: landgenoot Brendan Mackay bleef met zijn 92,50 punten op plek twee staan.

Halfpipe vrouwen
De Canadese Rachael Karker was de beste van het stel en noteerde in haar beste run 89,50 punten. Landgenote Amy Fraser kwam met 85,25 nog een beetje in de buurt, de Estse Kelly Sildaru werd met 82,00 punten derde.

Formule 1 scherpt regels voor politieke uitingen coureurs aan

De wereldracebond FIA scherpt haar regels voor politieke uitingen van coureurs in de Formule 1 en andere raceseries aan.

Uitingen zonder voorafgaande goedkeuring houden in de toekomst een overtreding van de regelgeving in. Artikel 12.2.1.n van de statuten, uit 2023, behandelt “het algemeen uiten en tonen van politieke, religieuze en persoonlijke uitspraken of opmerkingen” als een overtreding van de regels, tenzij voorafgaande schriftelijke toestemming is verleend. 

In het recente verleden gebruikten Formule 1-coureurs hun platform voor politieke statements. Sebastian Vettel voerde in 2021 campagne voor de rechten van de LGBTQ+-gemeenschap in Hongarije met een "Same Love"-t-shirt. In Canada voerde de viervoudig wereldkampioen campagne voor milieubescherming.

Recordwereldkampioen Lewis Hamilton droeg een shirt met de tekst 'Arresteer de politie die Breonna Taylor vermoordde' op het podium in Mugello in 2020. De Brit maakte hiermee een statement over de zwarte Breonna die bij haar thuis tijdens een politieactie in de Verenigde Staten werd doodgeschoten.

Rabobank-app had langdurige storing

Vanaf het middaguur waren er problemen als men probeerde in te loggen op de Rabobank app. Deze storing zou volgens de bank tot in de vroege avond hebben geduurd en inmiddels opgelost zijn. 

Gebruikers zagen na het inloggen alleen een wit scherm. Er zou volgens de Rabobank sprake zijn van een 'technisch probleem'. Volgens de bank was er geen sprake van een hack. Hoewel de bank aangeeft dat de storing is opgelost regent het op Twitter nog klachten. Meer hierover bij RTLNieuws

Tweede Kamer stemt in met eerste aanpassing wet publieke gezondheid

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel Eerste tranche wijziging Wet publieke gezondheid (Wpg). De wetswijziging is nodig om collectieve maatregelen te kunnen nemen bij een mogelijke toekomstige pandemie om verspreiding tegen te gaan, en tegelijkertijd parlementaire betrokkenheid te regelen. Op dit moment is dat niet mogelijk en kan dit alleen via noodverordeningen.

Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om in het belang van de volksgezondheid maatregelen te nemen op het gebied van veilige afstand, hygiëne en persoonlijke beschermingsmiddelen, openstelling publieke plaatsen, evenementen en bedrijfsmatig personenvervoer, en test- en quarantaineplicht voor inreizigers. Om maatregelen te kunnen nemen moet een infectieziekte daar eerst voor worden aangemerkt (A1). Het parlement wordt hierbij betrokken. In de wet zijn op voorhand geen (A1-)infectieziekten opgenomen.

Het voorstel gaat nu naar de Eerste Kamer voor behandeling.

Voor de aanpassing van de Wpg is gekozen om te werken met tranches om de noodzakelijke aanpassingen van deze wet zo snel als zorgvuldig mogelijk is te behandelen. De tweede tranche komt binnenkort in internetconsultatie. Daarin moet onder andere de sturing vanuit VWS via de landelijke functionaliteit op de GGD’en mogelijk gemaakt worden. Dat is nodig om in crisistijd snel te kunnen handelen en opschalen.

Duitse vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor fataal ongeval in Sinderen

De rechtbank veroordeelt een 61-jarige vrachtwagenchauffeur uit Duitsland voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeluk. De man moet van de rechtbank een taakstraf van 150 uur uitvoeren. Daarnaast krijgt hij een voorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden opgelegd, met een proeftijd van 2 jaar.

De man reed met zijn vrachtwagen een gebied in waar een geslotenverklaring geldt, uitgezonderd bestemmingsverkeer. Daarbij merkte de chauffeur het laatste verkeersbord van de geslotenverklaring niet op en sloeg bij eerdere mogelijkheden niet af. De geslotenverklaring betekent niet dat helemaal geen vrachtverkeer is toegestaan in het gebied, want bestemmingsverkeer is uitgezonderd van de geslotenverklaring. Bij de kruising van de Sinderenseweg met de Kapelweg zag de vrachtwagenchauffeur het slachtoffer - dat op de fiets van rechts kwam - over het hoofd. Hij verleende het slachtoffer geen voorrang en het kwam tot een aanrijding. Het slachtoffer overleed aan zijn verwondingen.

De rechtbank vindt dat de man extra oplettend had moeten zijn in een dergelijk gebied. Dat was hij niet. De rechtbank weegt bij het opleggen van de straf mee dat de man duidelijk schuldbewust is. Het ongeval had ook op de man zelf een grote impact. Daarbij is geen sprake geweest van opzet. De nabestaanden van het slachtoffer lieten in een schriftelijke slachtofferverklaring weten aan de man dat ze verdrietig zijn om wat er is gebeurd, maar dat zij de man vergeven.

De rechtbank oordeelt dat sprake is van aanmerkelijk onoplettend rijgedrag. De man veroorzaakte met zijn rijgedrag een ernstig verkeersongeluk waarbij een fietser om het leven kwam. De rechtbank legt daarom een taakstraf op van 150 uur. Dit is een lagere straf dan door de officier van justitie geëist. De rechtbank houdt rekening met het feit dat de man nog nooit met justitie in aanraking is gekomen. Verder heeft de chauffeur nog nooit een aanrijding met letsel veroorzaakt.  Een voorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden is volgens de rechtbank passend. De rijontzegging wordt voorwaardelijk opgelegd, aangezien de man zijn rijbewijs nodig heeft voor zijn werk. 

Marechausseecommandant Leijtens nieuwe directeur Frontex

Luitenant-generaal Hans Leijtens wordt de nieuwe directeur van Frontex. Dit grensagentschap bewaakt de Europese buitengrenzen. Leijtens is op dit moment commandant Koninklijke Marechaussee. Het is nog onbekend wanneer hij aan zijn nieuwe functie begint en wie hem opvolgt.

Zijn huidige functie bekleedt Leijtens sinds 2 september 2019. In die rol is hij tevens Gouverneur der Residentie en daarmee verantwoordelijk voor het militair ceremonieel in de hofstad. Van mei 2012 tot eind 2015 vervulde hij deze functies ook.

Eind 2015 verliet Leijtens Defensie. Hij vervulde een aantal functies als lid van de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zo was hij onder meer directeur-generaal van de belastingdienst.

Volgens Frontex is hij benoemd voor een termijn van vijf jaar. Leitjens was eerder commandant van de Nederlandse Grenspolitie en Marechaussee. De vorige Frontex-baas, de Fransman Leggeri, stapte eind april op na beschuldigingen van het illegaal weigeren van vluchtelingen in de Middellandse Zee. Deze zogenaamde "pushbacks" zijn illegaal volgens internationaal recht. Na Leggerin nam de Letse Kaljana tijdelijk de leiding van het bureau over.

Ter gelegenheid van de nieuwe benoeming riep de mensenrechtenorganisatie Pro Asyl op tot een fundamentele hervorming van het EU-grensbewakingsagentschap. Het hoofd van de afdeling Pro Asyl Europa, Kopp, zei dat de monitoringmechanismen hadden gefaald. Zeker met het oog op de illegale weigeringen van vluchtelingen - mede onder de ogen van Frontex - zal onafhankelijk toezicht door Frontex in de toekomst noodzakelijk zijn.

Taliban ontzeggen vrouwelijke studenten toegang tot universiteiten

Het is een volgende stap tegen de maatschappelijke participatie van vrouwen in Afghanistan: de islamistische taliban hebben vrouwelijke studenten met onmiddellijke ingang uitgesloten van universiteiten.

Volgens het ministerie van Onderwijs wordt een kabinetsbesluit uitgevoerd. Particuliere en openbare universiteiten moeten de stap zo snel mogelijk doorvoeren en het ministerie daarvan op de hoogte stellen, aldus het ministerie. De verklaring werd ondertekend door waarnemend minister, sjeik Neda Mohammed Nadim. Er was geen rechtvaardiging. De minister zou nauwe banden hebben met Taliban-leider Haibatullah Achundsada.

Iets minder dan drie maanden geleden hebben duizenden vrouwen in Afghanistan toelatingsexamens voor de universiteit afgelegd. De Taliban hadden eerder scholieren verboden om naar middelbare scholen te gaan. In het land is het vrouwen onlangs zelfs verboden om openbare parken en sportscholen te bezoeken.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië veroordeelden de stap tijdens een zitting van de VN-Veiligheidsraad waarin de situatie in het Centraal-Aziatische land werd onderzocht. De Taliban kunnen niet verwachten een legitiem lid van de internationale gemeenschap te worden, tenzij ze de rechten van alle Afghanen respecteren, zei de Amerikaanse vertegenwoordiger Wood. Dit geldt met name voor de mensenrechten en de fundamentele vrijheden van vrouwen en meisjes.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemde het verbod een "schandelijke beslissing". De Taliban maakten elke dag duidelijk dat ze de basisrechten van Afghanen, met name vrouwen, niet respecteren, schreef HRW op Twitter .

Voordat het besluit bekend werd, had de nieuwe speciale VN-gezant voor Afghanistan, Otunbayeva, kritiek geuit op het eerdere besluit van de Taliban om scholen voor meisjes te sluiten. Ze sprak ook haar bezorgdheid uit over de voortdurende dreiging van terrorisme in het land. In haar eerste toespraak tot de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zei ze dat de Taliban in wezen de controle over het land behouden. Ze zijn echter niet in staat om op bevredigende wijze op te treden tegen terroristische groeperingen. Otunbayeva hekelde de strikte handhaving van de sharia, de islamitische wet.

De Taliban zijn sinds augustus 2021 weer aan de macht in Afghanistan. De regering wordt internationaal niet erkend.

Turkije bekritiseert Zweden over niet uitleveren journalist

Turkije heeft kritiek geuit op de weigering om een in Zweden in ballingschap levende journalist uit te leveren.

Minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu sprak van een zeer negatieve ontwikkeling in Ankara. Ze willen geen mooie woorden meer horen uit Zweden en Finland, maar duidelijke stappen zien.

Turkije blokkeert momenteel de toetreding van de twee Scandinavische landen tot de NAVO. Ze eist onder meer de uitlevering van tientallen mensen die worden beschuldigd van banden met terroristische organisaties of betrokkenheid bij de couppoging in Turkije in 2016. Gisteren verbood het Zweedse Hooggerechtshof de uitlevering van een journalist. De rechtbank zei dat de man het risico liep vervolgd te worden in Turkije vanwege zijn politieke overtuigingen.

DualSense Edge heeft veel nieuwe functies, maar kortere batterijduur

Op de blog van PlayStation is een uitgebreide beschrijving verschenen van de DualSense Edge, de pro-controller voor PlayStation 5.

Daarin wordt bijvoorbeeld uitgelegd dat spelers de lengte van de triggers kunnen aanpassen met ingebouwde schakelaars voor zowel R2- als L2-knoppen. Dit maakt on-the-fly aanpassing eenvoudig, zonder dat de instellingen via software hoeven te worden aangepast. Zo kun je de trigger 'korter' maken, zodat je in een game als Call of Duty: Modern Warfare II sneller schiet.

Je kunt ook allerlei settings aanpassen door middel van controllerprofielen. Er verschijnt automatisch een tutorial wanneer je de controller voor het eerst op de PlayStation 5 aansluit. Enkele opties zijn:

  • Maximaal 3 profielen opgeslagen op de controller zelf
  • Aangepaste knoptoewijzingen (bijv. om een FPS-profiel, rijprofiel, actiegameprofiel, etc. in te stellen)
  • Stickgevoeligheid en deadzone-afstemming
  • Activeren van een deadzone-afstemming
  • Trillingsintensiteit
  • Intensiteit trigger-effect
  • Vooraf ingestelde profielen voor stickgevoeligheid

Ondertussen heeft The Verge ook een impressie geschreven waarin te lezen valt dat de controller een opvallend nadeel heeft: het heeft een kortere batterijduur. Dit is ook bevestigd door Sony. Het bedrijf geeft aan: "de gebruikstijd van de DualSense Edge draadloze controller is aanmerkelijk korter dan die van de originele DualSense draadloze controller, omdat we veel meer functies hebben toegevoegd binnen dezelfde formfactor en hetzelfde ergonomische ontwerp als de originele DualSense-controller. We wilden een goede balans vinden tussen draadloze werkingstijd en het leveren van robuuste, hoogwaardige functies. Bovendien is de langere USB-kabel ook geweldig voor competitieve spelers die liever met een bekabelde verbinding spelen om draadloze interferentie te voorkomen - deze optie verlengt de levensduur van de batterij." Kortom: je kunt ook bedraad spelen, dan heb je geen probleem met een leeglopende accu.

Een ander potentieel nadeel blijft bestaan: de controller gebruikt dezelfde techniek in de analoge sticks waardoor het 'driften' nog steeds voor kan komen. Gelukkig zijn de pookjes dit keer wel makkelijk vervangbaar. Maar ja, liever hadden we een betere techniek gebruikt zien worden om het probleem eens voorgoed op te lossen.

Fun met Funda #262: 'Klussen in de Kloosstraat'

In het centrum van Etten-Leur, ligt deze aan een speel/groenstrook gelegen uitgebouwde tussenwoning met tuin op zuiden, grote berging en achterom.

Deze woning is op de begane grond uitgebouwd met een extra slaapkamer en badkamer.

Alle voorzieningen zoals het zwembad, de Nobelaer, het centrum, het busstation, maar ook winkelcentrum Kerkwerve en alle scholen zijn op loopafstand gelegen.

Kenmerken:

- aanbouw is in 1999 geplaatst, geïsoleerd en voorzien van kunststof kozijnen

- dakisolatie, deels muurisolatie en grotendeels dubbele beglazing

- energielabel D

-  verwarming en warm water: CV Ketel Remeha 2018

- rondom rolluiken

- hardhouten dakkapel

- zeer centraal, doch rustig gelegen

- perceel 147 m²

- inhoud 380 m³

- 6 kamers (5 slaapkamers)

- 2 badkamers en 1 apart toilet

- 2 woonlagen en een zolder

- natuurlijke ventilatie en rolluiken

Vraagprijs €279.000 kosten koper

Klussen in de Kloosstraat (Foto's: Funda)
Klussen in de Kloosstraat (Foto's: Funda)

Klussen in de Kloosstraat (Foto's: Funda)
        Klussen in de Kloosstraat (Foto's: Funda)

Klussen in de Kloosstraat (Foto's: Funda)
        Klussen in de Kloosstraat (Foto's: Funda)

Klussen in de Kloosstraat (Foto's: Funda)
        Klussen in de Kloosstraat (Foto's: Funda)

Darters Jansen en Van Trijp door op WK, Zonneveld en Nentjes naar huis

De vijfde dag van het wereldkampioenschap darts in het Londense Alexandra Palace was een redelijk Nederlandsgetinte. In zowel de middag- als de avondsessie kwamen twee Nederlanders in actie en dat leverde een score van vijftig procent op.

De Engelsman Andrew Gilding opende met een partij tegen Robert Owen uit Wales, die om de haverklap stond te schreeuwen na een goede beurt. Na winst in set één kreeg Owen het echter moeilijker met Gilding, die een slipper in de vierde set herstelde en het met 3-2 afmaakte.

Danny Jansen debuteerde vervolgens tegen Paolo Nebrida uit de Filipijnen, niet de meest hoogstaande wedstrijd ooit. Jansen begon lekker en won de eerste twee sets, maar raakte het daarna volledig kwijt en verloor set vier zelfs kansloos. Hij knokte zich echter toch terug in de partij en met 3-0 in de beslissende vijfde set maakte hij het toch af.

Niels Zonneveld trad aan tegen Lewy Williams uit Wales, maar dat werd niet echt een succes. In set twee kon de Nederlander wel een beetje mee, maar daar bleef het ook bij en na drie sets kon hij zijn spullen weer gaan pakken.

José de Sousa speelde de tweederondepartij van de sessie tegen Simon Whitlock. De Australiër speelde niet best, maar de Portugese darts leverden nog veel minder op en zo kon Whitlock sets één en twee in vijf legs winnen. Daarna was hij het kwijt en kwam De Sousa een beetje beter op gang, waarna de Portugees nog maar twee legs verloor en met 3-2 won.

De avondsessie werd geopend door Geert Nentjes en de Amerikaan Leonard Gates, wat een wedstrijd van ronduit bedroevend niveau opleverde. Nentjes won de eerste set, maar liet kansen liggen om richting de winst te gaan. Gates profiteerde daar optimaal van en na vier legs was de lijdensweg van het publiek klaar: 3-1 voor de Amerikaan.

De Engelsman Ritchie Edhouse en David Cameron uit Canada verdeelden de eerste vier sets op gelijke wijze: beiden wonnen er één met 3-2 en één met 3-0. Edhouse liet zes matchdarts liggen en in set vijf was Cameron hard op weg om dat te evenaren, maar hij bekroonde zijn comeback van een 0-2 achterstand door toch te winnen.

Danny van Trijp had met Steave Beaton een levende legende tegenover zich. De sympathieke Engelse veteraan kon zijn niveau niet echt halen en Van Trijp deed het prima: de kansen die hij kreeg maakte hij keurig af en zonder ook maar één set te verliezen pakte de Nederlander de winst.

In de laatste wedstrijd van de dag kwam de Welshman Gerwyn Price, wereldkampioen in 2021, in actie tegen de Engelsman Luke Woodhouse. Die schoot uit de startblokken en pakte overtuigend de eerste set, maar naarmate de wedstrijd vorderde had hij het alsmaar zwaarder en ging Price steeds beter gooien, wat de Welshman de 3-1 zege opleverde.

Spook gefilmd in park Nottinghamshire?

Een Brits stel beweerde dat ze een 'demonisch figuur' tegenkwamen tijdens een wandeling met hun honden - en ze lijken er bewijs voor te hebben.

Hannah en Dave Rowett, beiden 52, maakten onlangs rond 6.30 uur hun dagelijkse wandeling in Clumber Park, Nottinghamshire, toen Hannah 'voelde dat we niet alleen waren', zoals ze vertelde aan Kennedy News.

Volgens de overlevering spookt er een vrouwelijke geest in het park, de Grijze Dame genaamd, die naar verluidt een lange grijze mantel droeg. Terwijl Dave de Labradors uit de auto haalde, pakte Hannah haar telefoon en zaklamp en volgde met de camera een witte spookachtige figuur die voor hen langs leek te gaan. Ze wendde zich toen tot Dave en vertelde hem dat ze zojuist een geest had gezien.

Het stel heeft beelden uit de video op Social Media geplaatst en kregen daar veel reacties op. Hoewel het paar misschien nooit zal weten wat ze hebben gezien, voelt Hannah zich getroost door alle online 'detectives.' 

Femke H. en Robert O. uit elkaar

Femke Halsema heeft bekend gemaakt dat haar man nu ex-man is en 'een goede vriend'. Het stel leefde al een jaar apart, weet de Telegraaf.

Het is afwachten hoe definitief de scheiding is. Van Femke is bekend dat zij nogal eens wispelturig is. Eerder had de huidige burgermoeder van Amsterdam gezworen nooit meer de politiek in te gaan. Het is onbekend of voor het gat dat deze scheiding met zich mee brengt ondertussen al een opvulling is gevonden.

'Lavastorm' gaat ijzel te lijf met loeihete pekel

'Lavastorm' klinkt als een nieuwe superheld uit de stal van Marvel of DC Comics. En in zekere zin is dat ook zo, al is deze 'Superman' eerder een uit de kluiten gewassen vrachtwagen die onder hoge druk een warme zoutoplossing op de wegen spuit.

Het bestrijden van ijzel is lastiger dan van sneeuw. Door de winterse neerslag verdunt het zout dat al op de weg ligt. Daarnaast bevriest de neerslag zodra die op het koude wegdek komt en vormt een ijslaag bovenop het zout. Hierdoor kan er in een korte tijd een zeer glad wegdek ontstaan. Door de ijslaag vindt vermenging met strooizout niet direct plaats, dat heeft tijd nodig. Gelukkig is er hiervoor de Lavastorm, die deze ijslaag eerst aan flarden borstelt en vervolgens met hoge druk een speciale zoutoplossing direct in het ijs spuit. 

Rijkswaterstaat laat ons in de eerste aflevering van 'Grof Geschut' kennismaken met deze ruige machine.

Nieuwe inzichten in de Europasaurus

De Europasaurus was waarschijnlijk een precociaal dier. Wetenschappers hebben de botten en fossiele overblijfselen van dinosaurusschedels onderzocht die in de jaren negentig in een steengroeve in het Harzgebergte zijn gevonden.

"Voor het eerst hebben we de holtes gereconstrueerd die ooit de hersenen en de binnenoren van de dieren herbergden", zegt Marco Schade van de Universiteit van Greifswald. Hij maakte röntgenfoto's van de schedels van Europasaurus van zeer jonge tot volwassen dieren met behulp van een computertomograaf met hoge resolutie. Volgens Schade suggereert de studie dat de dieren vrij goed konden horen en dat intraspecifieke communicatie plaatsvond in hun kudde. De behuizing van de evenwichtsorganen in het binnenoor van jonge dieren lijkt op die van volwassen dieren. De onderzoeker concludeert dat de piepjonge Europasauriërs al afhankelijk waren van hun evenwichtsgevoel. "Ze waren waarschijnlijk precociaal en migreerden vroeg met de groep."

De Europasaurus leefde 154 miljoen jaar geleden op een eiland in wat nu Noord-Duitsland is. De soort, met een kophoogte van ongeveer drie meter, is alleen bekend van een enkele vindplaats, de kalksteengroeve Langenberg bij Goslar in de Harz. Met een lengte van ongeveer zes meter was de Europasaurus een zeer kleine sauropode met lange nek. Een typisch voorbeeld van de dwerggroei van veel op eilanden levende diersoorten.

Poetin erkent problemen in de regio's Donetsk, Luhansk, Kherson en Zaporizhia

De Russische president Poetin heeft erkend dat er grote veiligheidsproblemen zijn in de zuidelijke en oostelijke regio's van Oekraïne.

In een video aan medewerkers van de Russische inlichtingen- en veiligheidsdiensten legde Poetin uit dat de situatie in de Volksrepublieken Donetsk en Luhansk, evenals in de regio's Cherson en Zaporizhia, buitengewoon moeilijk is. Contraspionage moet versterkt worden om activiteiten van buitenlandse geheime diensten de kop in te drukken en verraders, spionnen en saboteurs te identificeren.

Poetin zei in september dat Rusland de vier regio's in Zuid- en Oost-Oekraïne had geannexeerd. Moskou heeft echter nooit deze gebieden volledig onder controle gekregen. Ook de daar gehouden referenda worden in het Westen gezien als schijnreferenda en niet erkend. Vorige maand slaagden de Oekraïense strijdkrachten erin om Russische troepen uit de Zuid-Oekraïense stad Cherson te verdrijven.

EU-corruptieschandaal: Franse media meldt gedeeltelijke bekentenis Kaili

Volgens de media heeft de gearresteerde oud-vicevoorzitter van het Europees Parlement, Kaili, een gedeeltelijke bekentenis afgelegd in het EU-corruptieschandaal.

De dagbladen "Le Soir" en "La Repubblica" melden, onder verwijzing naar onderzoeksdocumenten, dat de 44-jarige Griekse vrouw onder meer heeft toegegeven dat ze haar vader opdracht had gegeven om grote sommen contant geld te verbergen voordat ze werd gearresteerd. Kaili zit momenteel vast in België, samen met haar partner en voormalig Italiaans EP-lid Panzeri. Haar vader werd op 9 december door rechercheurs gearresteerd toen hij probeerde een koffer vol geld te verbergen in een hotel in Brussel, nadat Kaili hem had gewaarschuwd voor een grootschalige operatie door Belgische rechercheurs.

Ondertussen keurde een rechtbank in Italië de uitlevering van Panzeri's vrouw aan België goed. Ze wordt onder meer beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie.

Batman is niet meer

Het trieste bericht heeft ons bereikt dat Bruce Wayne niet langer Batman zal zijn. Na een poll op Twitter, waar meer dan 17 miljoen keer op gereageerd is, blijkt dat hij niet gewenst is.

We hebben nog geen reactie ontvangen van Selina Kyle, of Harvey Dent. Ook een specifieke clown heeft nog geen reactie gegeven, maar we waren eerlijk gezegd ook niet dapper genoeg om hem iets te vragen.

Succes voor Franse snowboardcrossers, ook Hämmerle en Bankes winnen

De beste snowboardcrossers ter wereld kwamen de afgelopen dagen in actie in Italië, waar in Cervinia twee World Cup-wedstrijden gehouden werden. Het zorgde weer voor het nodige spektakel, met nieuwe winnaars en spannende finales.

Vrouwen 1
Met Chloe Trespeuch en Manon Petit Lenoir had Frankrijk twee dames in de finale, naast de Britse Charlotte Bankes en Belle Brockhoff uit Australië. In die finale leek Bankes de start totaal te missen, waardoor ze zich aanvankelijk niet met de strijd voorin bemoeide. Daar ging Brockhoff in het gevecht al snel onderuit, waarna Trespeuch en Petit Lenoir om de winst vochten. Trespeuch pakte de zege, voor Petit Lenoir en Bankes, die nog dicht in de buurt kwam. De 21-jarige Nederlandse debutante Nienke van Poll kwam niet door de kwalificatieronde.

Mannen 1
Jakob Dusek en Alessandro Hämmerle vertegenwoordigden Oostenrijk in de finale, ook de Duitser Martin Nörl en de Amerikaan Mick Dierdorff schopten het tot de laatste vier. In de finale pakten de Oostenrijkers de leiding, met Hämmerle voorop, en de olympisch kampioen gaf dat niet meer uit handen: hij pakte de winst, voor landgenoot Dusek en met Nörl op de derde plek - Dierdorff kwam net tekort voor een podiumplek. Glenn de Blois ging in de kwalificatie niet van start.

Vrouwen 2
Ook op dag twee stonden Trespeuch en Bankes in de finale, dit keer met de Australische Josie Baff en Eva Adamczykova uit Tsjechië - tot haar huwelijk zeer succesvol als Eva Samkova. Adamczykova liet de start liggen en kon dat niet goedmaken, terwijl Bankes en Baff duelleerden om de winst. Die ging naar de Britse, terwijl Baff plek twee vast wist te houden en Trespeuch op de derde plek hield. Van Poll ging er in de achtste finales uit, nadat de kwalificatie geannuleerd werd.

Mannen 2
Nörl schopte het opnieuw tot de finale, dit keer kreeg hij gezelschap van de Spanjaard Lucas Eguibar, Loan Bozzolo uit Frankrijk en de Zwitser Kalle Koblet. Vanaf de eerste bocht had Bozzolo de leiding in handen en die stond hij ook niet meer af: de Fransman pakte zijn eerste World Cup-zege. Nörl en Koblet streden om plek twee, die ging naar de Duitser - Eguibar kwam er na een fout niet meer aan te pas.

FOK! Wat een weer: steeds meer regen

winterbanner

Goede morgen!

In het oosten komen wat buitjes over die wegtrekken naar het noordoosten. Tegen de tijd dat die het land uit zijn komt er vanuit het zuidwesten een regengebiedje binnen. Ook vanmiddag regent het vooral in het zuidoosten. Elders is het bewolkt maar droog. Met maximumtemperaturen van 10 graden is het behoorlijk zacht, de matige wind komt uit het zuiden. De regen blijft voor het grootste deel in het zuidoosten, daar blijft het dan ook regenen. De wind wordt wel zwakker naarmate de avond vorderd.

Waarschuwingen zijn er voorlopig niet, die hebben we de afgelopen tijd vaak genoeg gehad. Net als de zon. In de loop van volgende week lijkt het droger te gaan worden zodat we nu tijd hebben om te klagen over de regen. Want zo zijn wij immers. 

Tot morgen!

Een mooi uitziht vanaf station Wormerveer (Foto: DJMO)
Een mooi uitzicht vanaf station Wormerveer (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Goed voornemen voor 2023: zoek hulp bij het stoppen met roken

Nederlanders zoeken bij het stoppen met roken vooral afleiding in eten, bewegen, het huishouden en hobby’s. Het blijkt uit een peiling van PanelWizard onder ruim 1.300 mensen die de afgelopen jaren succesvol zijn gestopt. Tweederde van hen deed dit zonder hulp, terwijl uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat stoppogingen tot 77% succesvoller zijn als rokers professionele hulp krijgen. Daarom richt de campagne PUUR rookvrij de aandacht in de aanloop naar het nieuwe jaar – het moment van de goede voornemens – op methodes die een roker helpen te stoppen. Van bewezen stopmethodes tot persoonlijke tips van stoppers zelf.

Allerhande hulpmiddelen
Bijna tweederde (63%) van de Nederlanders zocht afleiding tijdens het stoppen met roken, vooral iets eten (28%), wandelen (19%) en sporten (15%) zijn populair. Vrouwen zoeken vaker afleiding dan mannen en doen dat onder andere door zich bezig te houden met hobby’s (17% tegen 12%), lezen (9% tegen 4%) en het gebruiken van de mobiel (14% tegen 8%). Jongvolwassenen (17%) grijpen tijdens het stoppen met roken nog vaker naar de mobiele telefoon. Om het 'gemis' van een sigaret op te vangen hield 9% iets in de hand als een pen, rietje of wortel, 6% stak iets niet-eetbaars als een tandenstoker of roerstaafje in de mond. Op moeilijke momenten zocht 20% hulp bij de partner. Als er erkende hulpmiddelen werden gebruikt was dat vooral de nicotinepleister (30%), medicatie (17%), een stop-app (10%) of hulp van de huisarts (9%).

Professionele hulp
Marc Willemsen, programmahoofd Tabak bij het Trimbos-instituut over de peiling: "Vooral professionele hulp helpt, maar alles waar mensen verder baat bij hebben om van de sigaret of sigaar af te blijven is mooi meegenomen. Hoewel het voor sommige mensen uitkomst biedt, is het natuurlijk niet zo dat de meeste rokers met wortels of wandelen kunnen stoppen. Een tabaksverslaving moet je niet onderschatten. Stoppen is niet eenvoudig, zeker als iemand al langere tijd rookt. Een goede plek om te beginnen bij de zoektocht naar hulp is de Stoplijn. Daar krijgen mensen tips en adviezen om het roken voorgoed vaarwel te zeggen."

Gezonde start
Staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS steekt toekomstige stoppers een hart onder de riem: "Veel mensen proberen aan het begin van het nieuwe jaar te stoppen met roken. Dat is top maar echt niet eenvoudig weet ik uit de ervaringen van rokers en artsen. Je hoeft het niet op eigen houtje te doen, je kunt bijvoorbeeld met je huisarts overleggen welke stopmethode voor jou het beste kan werken. Ik wens iedereen heel veel succes met deze gezonde start van het nieuwe jaar!"

Over de peiling
Deze peiling werd uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van het ministerie van VWS onder Nederlanders die de afgelopen twintig jaar succesvol zijn gestopt met roken. De 1.313 respondenten zijn representatief verdeeld naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en provincie. Doel van het onderzoek was het vinden van tips en tricks voor het stoppen met roken, zodat toekomstige stoppers daar hun voordeel mee kunnen doen.

Over PUUR rookvrij
De campagne PUUR rookvrij komt voort uit de afspraken in het Nationaal Preventieakkoord, dat streeft naar een rookvrije generatie in 2040. Op www.puurrookvrij.nl en www.ikstopnu.nl vinden rokers informatie over deskundigen, begeleiding, hulpmiddelen, tips en andere initiatieven om hen te helpen stoppen.

Nederland moet beter worden voorbereid op extreme neerslag

Vergroot het bewustzijn dat ernstige wateroverlast ook in Nederland kan voorkomen. Geef mensen handelingsperspectief specifiek gericht op waar ze wonen. Kijk naar een groter gebied voor het treffen van maatregelen. Dit zijn drie van de aanbevelingen van de Beleidstafel wateroverlast en hoogwater, die was opgericht naar aanleiding van de overstromingen in Limburg in juli 2021.

Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) neemt alle aanbevelingen over en stuurde gisteren het eindadvies ‘Voorkomen kan niet, voorbereiden wél’ naar de Tweede Kamer.

Minister Harbers: “Straten die blank staan, ondergelopen huizen en winkels: de beelden uit Limburg staan ons allemaal nog helder voor de geest. Onderzoeken laten steeds weer zien dat extreem weer vaker gaat voorkomen, de beleidstafel onderstreept dit. Ik vind dat Nederland zich hierop maximaal moet voorbereiden, zodat de risico’s en de schades zo klein mogelijk zijn. Daarom neem ik de aanbevelingen van de beleidstafel over, en zullen we die samen met de betrokken overheden gaan uitvoeren.”

Bewustzijn: ernstige wateroverlast is ook mogelijk in Nederland
De beleidstafel heeft onderzocht hoe inwoners, bedrijven en overheden beter bewust kunnen worden dat extreem weer ook in Nederland kan gebeuren, met wateroverlast of overstromingen tot gevolg. De tafel raadt aan om de communicatie te specificeren per doelgroep en per situatie, dus bijvoorbeeld voor mensen die dicht bij een beek wonen of akkerbouwers die gewassen telen in de uitwaarden.

Waterschappen en gemeenten hebben een belangrijke rol in de uitvoering van deze aanbeveling. Het ministerie geeft ondersteuning, bijvoorbeeld via het platform Ons Water. Dit platform maakt een toolbox die per doelgroep handvatten geeft: waar loopt hun gebied tegenaan, hoe kunnen ze voorzorgsmaatregelen nemen en wat kunnen ze doen bij wateroverlast?

Daarnaast gaat het ministerie onderzoeken of er een waterlabel kan worden toegevoegd bij de aankoop van een huis. Dit is vergelijkbaar met het energielabel en zal meer informatie geven over hoe groot de risico’s voor een woning of gebouw zijn om te worden getroffen door wateroverlast of overstroming.

Tot slot werken Rijk en waterschappen aan betere informatie voor burgers en bedrijven, zodat zij een betere voorspelling krijgen hoe hoog het water komt, wat dat voor hen betekent en wat ze kunnen doen in geval van een noodsituatie. Zo werkt Rijkswaterstaat aan het beteren van informatiedeling naar veiligheidsregio’s, waterschappen en sectoren zoals scheepvaart en drinkwaterbedrijven. Door die betere informatiedeling kunnen veiligheidsregio’s burgers beter informeren in geval van een crisis.

Over eigen grenzen kijken
Daarnaast concludeert de beleidstafel dat extreme neerslag in zo’n groot gebied kan vallen, dat er buiten de bestaande grenzen moet worden gekeken. Dat geldt voor landsgrenzen, maar ook Nederlandse provincies en waterschappen moeten buiten de eigen grenzen kijken om de risico’s voor wateroverlast en overstromingen in beeld te krijgen.

Deze overheden gaan nu samen onderzoeken waar de kwetsbare plekken in een gebied zijn. Daarna kijken Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten (de Deltaprogramma partners) welke aanvullende maatregelen nodig zijn.

Rekening houden met water
Op 25 november stuurden minister Harbers en staatssecretaris Heijnen tientallen ruimtelijke keuzes naar de Tweede Kamer, waarmee water en bodem een grotere rol krijgen bij de inrichting van Nederland. Aan enkele adviezen van de beleidstafel is toen al een eerste invulling gegeven, zoals het verbeteren van de sponswerking en het klimaatbestendig herbouwen.

Moldavië verwacht Russische invasie begin 2023

De geheime dienst van de Republiek Moldavië, die grenst aan Oekraïne, vreest volgend jaar voor een Russische invasie. "De vraag is niet of de Russische Federatie een nieuw offensief tegen het grondgebied van de Republiek Moldavië gaat voeren, maar wanneer", zei inlichtingenchef Alexandru Musteata op de staatstelevisie. Dit zou mogelijk tussen januari en april kunnen plaatsvinden.

Met het 'nieuwe' offensief verwees Musteata naar de stationering van Russische soldaten in Transnistrië, dat sinds begin jaren negentig afvallig is, en die daar optreden als zogenaamde vredestroepen. Volgens informatie van zijn geheime dienst is Rusland van plan Transnistrië en Moldavië met elkaar te verbinden. "Ja, we kunnen duidelijk zeggen dat ze van plan zijn hierheen te komen", zei hij. De Russische plannen met betrekking tot de hoofdstad Chisinau zijn nog niet duidelijk. "Maar dat is een reëel en zeer hoog risico."

Onderzoekscommissie: 'strafrechtelijke vervolging van ex-president Trump'

De speciale commissie die de bestorming van het Amerikaanse Capitool in onderzoek heeft adviseert een strafrechtelijk onderzoek naar ex-president Trump en zijn vertrouwelingen. De negen leden van het Huis van Afgevaardigden hebben hun besluit unaniem genomen tijdens een openbare hoorzitting in Washington. Ze beschuldigen Trump onder meer van het belemmeren van een officieel proces, het steunen van een opstand en samenzwering tegen de Verenigde Staten. 

Deze speciale commissie wordt gedomineerd door zeven Democraten. Slechts twee leden, Cheney en Kinzinger, zijn van de Republikeinse Partij van Trump. Beiden krijgen binnen de partij scherpe kritiek op hun deelname aan de commissie.

Het ministerie van Justitie moet beslissen of er daadwerkelijk een aanklacht tegen Trump wordt ingediend. Begin 2021 drongen aanhangers van de ex-president de zetel van het parlement binnen. Ondanks de verkiezingsnederlaag van Trump wilden ze voorkomen dat hij zijn ambt neer moest leggen. 

Kabinet snijdt zichzelf in de vingers met 'de nieuwe openheid'

Oud-topambtenaar Mark Frequin is van mening dat de nieuwe openheid in politiek Den Haag bepaalde risico's met zich meebrengt. Dat heeft volgens hem tot gevolg dat ambtenaren op ministeries niet meer altijd eerlijk durven te zijn, zo zei Frequin bij WNL.

Na het debacle rondom de toeslagen beloofde het kabinet op aandringen van de Tweede Kamer voortaan meer openheid over zaken te geven. Sindsdien worden er beslisnota’s door de regering naar de Kamer gestuurd waarin alle argumenten en overwegingen over een bepaalde kwestie staan. Frequin denkt dat niemand bezwaar heeft tegen openheid, maar vindt dat men sommige zaken beter in kleine kring kan bespreken voordat het in de media verschijnt. 

Ook het berichtenverkeer van Frequin ligt momenteel op straat. De oud-topambtenaar was gedurende de coronacrisis verantwoordelijk voor de inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen. Hiervoor had hij contact met Sywert van Lienden.

Volgens de oud-ambtenaar nemen de eisen van de samenleving richting de overheid toe, maar accepteert men daarentegen ook steeds minder van hetgeen de overheid zegt. Dat is een schadelijke combinatie volgens Frequin. Hij ziet dat politici in toenemende mate impulsief dingen beloven die zij niet waar kunnen maken. Ook het beloven van transparantie kan een averechts effect hebben omdat hierdoor de indruk wordt gewekt dat men daarvoor niet 'transparant' heeft gehandeld.

Acteur Joop Dikmans (Boef B2 uit Bassie en Adriaan) overleden

Acteur en clown Joop Dikmans, geboren op 31 januari 1930 te Rotterdam, voor velen bekend als boef B2 van Bassie en Adriaan, is overleden. Vorige week woensdagnacht overleed hij op 92-jarige leeftijd in zijn slaap. 

Van eind jaren '40 tot eind jaren '80 van de twintigste eeuw trad hij regelmatig op in Nederlandse en Belgische circussen als clown onder de naam Handy Fool waaronder Circus Renz. Daarnaast was hij ook humorist in vele theatershows.

In de televisieserie Bassie en Adriaan had hij de rol van de dove boef B2 overgenomen van zijn broer Harry Dikmans, nadat deze naar Argentinië was vertrokken. Hij speelde mee in de volgende Bassie en Adriaan-series:

1987 - Het Geheim van de Schatkaart

1988 - De Verdwenen Kroon

1989 - De Verzonken Stad

Hiernaast werkte Joop Dikmans in 1988 voor Bassie en Adriaan in het circus als verkoper van de merchandising, zoals de videobanden van de televisieseries.

Op 15 december 2022 overleed Dikmans op 92-jarige leeftijd in zijn slaap. In de laatste maanden van zijn leven leed hij aan dementie. 

Specials-zanger Terry Hall (63) overleden

Terry Hall, de zanger van de Specials en een voormalig lid van Fun Boy Three and the Colourfield, is op 63-jarige leeftijd overleden, zo hebben zijn bandleden in de Specials bevestigd.

"Het is met grote droefheid dat we het overlijden aankondigen, na een korte ziekte, van Terry, onze mooie vriend, broer en een van de meest briljante zangers, songwriters en tekstschrijvers die dit land ooit heeft voortgebracht", twitterde de band. 

Hall sloot zich aan bij de eerste incarnatie van de Specials - toen nog de Automatics genoemd - kort nadat de Coventry-band in 1977 werd opgericht, ter vervanging van zanger Tim Strickland. Na een periode als de Coventry Automatics, noemden ze zich Special AKA, bekend als de Specials. 

Ze brachten hun debuutsingle Gangsters (een bewerking van Al Capone van Prince Buster) uit in 1979, die nummer 6 bereikte in de UK Singles Chart. Ze zouden de komende twee jaar de Top 10 domineren, met als hoogtepunt hun tweede nummer 1-single en visitekaartje, Ghost Town, in 1981. De teksten, geschreven door de belangrijkste songwriter van de band, Jerry Dammers, gingen over het stedelijke verval in Groot-Brittannië, werkloosheid en kansarme jongeren.

Na het succes van Ghost Town in 1981 ging de band in juli met onenigheid uit elkaar. Hall richtte Fun Boy Three op met zijn Specials-bandleden Lynval Golding en Neville Staple. Ze genoten ook een aantal jaren van succes in de hitparade en werkten twee keer samen met meidenband Bananarama, aan It Ain't What You Do (It's the Way That You Do It) en Really Saying Something. Hall zou ook een Top 10-single binnenhalen met Our Lips Are Sealed, een nummer dat hij samen met de Amerikaanse indiester - en vervolgens romantische partner - Jane Wiedlin schreef voor haar band de Go-Go's.

Hall heeft met veel verschillende artiesten samengewerkt waaronder Ian Broudie van Lightning Seeds, de Amerikaanse actrice Blair Booth, Toots and the Maytals, Lily Allen, Damon Albarn van Blur - en later met zijn band Gorillaz - en Dave Stewart van Eurythmics. met wie hij in 1992 een duo vormde dat bekend staat als Vegas.

Hall laat zijn vrouw, regisseur Lindy Heymann achter. Uit deze relatie laat hij een zoon na, uit een eerder huwelijk laat hij twee zonen na. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.