Biatlete Hauser pakt verrassende massastartzege, Noorse mannen domineren

In het Franse Annecy-Le Grand Bornand is alweer de derde World Cup-week van het seizoen in het biatlon afgesloten. Op de slotdag stonden de massastarts op het programma: de top-25 van de World Cup en de vijf besten van de week verschijnen aan de start, met ook hier vier schietbeurten.

Mannen
De Noren domineerden in het begin van de wedstrijd en na de twee liggende schietbeurten hadden ze de hele top-4 in handen: Sturla Holm Lægreid ging aan de leiding, voor Vetle Sjåstad Christiansen, Johannes Thingnes Bø en Johannes Dale - alle vier waren ze ook nog foutloos op de schietbaan.

De derde keer schieten, de eerste in staande positie, leverde weinig verandering op, maar wel iets: drie van de vier Noren schoten één keer mis, Dale twee keer, en hij werd vervangen door landgenoot Filip Fjeld Andersen. De concurrentie liet ook schijven staan, waardoor het alsnog de Noren voorop waren.

Bij de laatste schietbeurt ging het voor Lægreid nog een keer mis, maar Bø schoot er twee naast en dus kon hij de leiding pakken. Sebastian Stalder uit Zwitserland was nog altijd foutloos en ging als tweede de slotronde in, maar had niet genoeg tempo op de ski's en werd achtste. Lægreid werd bijgehaald door de verrassend sterke Dale, die hem in de eindsprint zowaar wist te kloppen - Bø finishte als derde, Fabien Claude was op plek vier de enige niet-Noor in de top-6.

Vrouwen
De eerste echte schifting werd bij de tweede schietbeurt gemaakt, hoewel er nog altijd een langgerekt lint van biatletes over het parcours ging, aangevoerd door de Zweedse Elvira Öberg. Bij de derde schietbeurt nam Anaïs Chevalier-Bouchet uit Frankrijk de leiding over door foutloos te blijven, gevolgd door haar zus Chloé Chevalier en de Zweedse Anna Magnusson, allemaal nog steeds foutloos.

De laatste schietbeurt leverde Chevalier-Bouchet een misser op, waardoor Lisa Theresa Hauser, die eerder al een keer gemist had, de leiding over kon nemen. De Oostenrijkse was snel op de ski's en ging langlaufend naar de overwinning, terwijl Chevalier-Bouchet in de slotronde verslagen werd door landgenote Julia Simon - ze hield Öberg wel achter zich en pakte dus een prima podiumplek.